Мистецтво в діалозі культур

Про матеріал
Презентація допоможе дев'ятикласникам отримати світоглядні уявлення різних народів, художню картину світу, узагальнити свої знання з мистецтва різних епох, стилів, напрямів і назвати особливості картин світу, які вразили своєю оригінальністю. У наш час саме полікультурність стає основним принципом розвитку людства.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мистецтво в діалозі культур

Номер слайду 2

полікультурність. Мистецтво відображає світоглядні уявлення різних народів, художню картину світу. У процесі розвитку мистецтва можна виокремити два великі періоди:І період. Коли художні картини світу не мали автономності та були тісно зрощеними із сакральними цінностями, передусім з міфом та релігієюІІ період. Коли художні картини світу розвиваються відокремлено від сакральної культури. У наш час саме полікультурність стає основним принципом розвитку людства.

Номер слайду 3

Кам’янець-Подільський – справжній музей просто неба В Україні на Хмельниччині є стародавнє місто Камянець-Подільський – справжній музей  просто неба. Його архітектура вирізняється самобутністю і творить своєрідне полікультурне середовище

Номер слайду 4

Протягом століть місто неодноразово ставало здобиччю численних завойовників. Під час одного з таких нашесть у центрі міста було зведено масивну споруду костьолу. Потім споруду реконструювали в мусульманську мечеть,а поруч добудували мінарет. Так відбувався «архітектурний діалог» Заходу і Сходу, який триває і дотепер.

Номер слайду 5

Таких прикладів у нашій країні та за кордоном можна знайти чимало. Типові далекосхідні пагоди можна побачити в європейських містах, зокрема в БрюсселіКитайський павільйон і японська пагода, м. Брюссель, Бельгія Екстер'єри та інтер'єри цих споруд прикрашені розкішним декором, в якому дивно переплелися місцеві та східні елементи. Зокрема, зображення сцен самурайських битв на вітражах, скульптурки різнокольорових драконів, китайські сувої з пейзажами, меблі і вази витонченої роботи, привезені з Піднебесної

Номер слайду 6

Блискучим зразком полікультурності є мавританське мистецтво,  оригінальний стиль якого сформувався під впливом арабських та іспанських художніх традицій. Поширення воно набуло в Північній Африці та іспанській Андалузі. Коли бербери захопили Піренейський півострів вестготів, Гранада стала столицею Гранадського емірату, а палац Альгамбра власністю мавританських володарів. Палац Альгамбра, м. Гранада, Іспанія

Номер слайду 7

Поль Гоген "Таїтянки"Поль Гоген "Звідки ми прийшли, куди йдемо?"Орієнталістський дух в європейскому образотворчому мистецтві відчутний у творчості Вінсента Ван Гога, Поля Гогена, Анрі Матіса. Гогенівські колоритні фігури таїтянок мов розчиняються у природі й стають її органічною частиною.

Номер слайду 8

Михайло Врубель. «Дівчинка на тлі персидського килима»Інтерес до Сходу виявляв і Михайло Врубель. У київський період художник написав «Етюд у східному стилі» та картину «Дівчинка на тлі персидського килима», що стала гордістю столичного музею. Картина, що зображує киянку "звучить", "грає" веселковими переливами барв, і її декоративність зовсім не заважає відчути живу душу дівчинки - напівреального і напівфантастичного, майже казкового образу.

Номер слайду 9

глобальна цивілізація У минулому мистецтво народів розвивалося самостійно і певною мірою автономно. Проте новий час усе змінив. У ХХ ст. виникла так звана глобальна цивілізація зі спільними технологіями, цінностями, проблемами. Турбота про збереження світової мистецької спадщини людства - спільний обов'язок усього населення нашої планети. 

Номер слайду 10

Вавилонська вежа. На Землі існує багато націй, є численні релігії та вірування, найрізноманітніші етнічні традиції. В Україні проживають представники багатьох національностей. Інтегративну роль у полікультурному суспільстві відіграє мистецтво. Воно є посередником між різними культурами. Показовою щодо полікультурності є притча про Вавилонську вежу. ЛЕГЕНДА ПРО ВАВІЛОНСЬКУ ВЕЖУhttps://www.youtube.com/watch?v=f. PPPc. D5 Pg. Vk. У європейському живописі відгуком на сюжет відомої притчі є знамените  полотно Пітера Брейгеля Старшого «Вавилонська вежа» (1563)Головний урок цієї біблійної історії – створення єдності в різноманітті. Ця ідея полікультурності стала ключовою в діяльності ЮНЕСКО.

Номер слайду 11

український живописець Іван Марчук

Номер слайду 12

художник-реаліст Ілля Рєпін. Видатний художник-реаліст Ілля Рєпін (1844-1930) народився в містечку Чугуїв на Харківщині залишив значну творчу спадщину. Мешкаючи за межами малої батьківщини, він  завжди любив рідну Україну, присвятив їй чимало творів: «Бандурист», «Гопак», «Запорожці пишуть листа турецькому султанові», «Українська хата», «Вечорниці», «Портрет українки»

Номер слайду 13

Чимало українців виявили свої таланти в країнах Європи. Федір Акименко (1876-1945) – композитор, піаніст і диригент, педагог. Викладав в Інституті шляхетних дівчат і музичному училищі м. Харків. З 1923 року жив у Франції. У своїй музиці використовував український мелос («Шість українських поем», «Три п'єси на українські теми»). В історію музичної культури ввійшов не тільки як український композитор, а і як французький імпресіоніст. Світове виконавське мистецтво збагатила своїми творчими здобутками славетна українська співачка з Галичини Соломія Крушельницька (1872-1952). Вона мала чарівний голос - лірико-драматичне сопрано. 

Номер слайду 14

Серед багатьох імен, що мають значні досягнення в культурі і мистецтві, є ім'я видатного танцівника, хореографа, теоретика балету Сергія (Сержа) Лифаря (1905-1986) Тривалий час митець був головним хореографом Гранд-опера в Парижі. Серж Лифар: бог танцю з Києва

Номер слайду 15

парк «Міні-Європа»Європейський принцип «єдності в розмаїтті» активно стверджується в різних сферах, зокрема культурно-просвітницькій і мистецькій. Унікальна пам'ятка об'єднаної Європи – парк «Міні-Європа» у Брюсселі (площею 2,5 га). На території парку зібрані макети 350 найвидатніших архітектурних споруд з 80 країн Європи в масштабіЗавдання: Поясніть, як відбувається діалог мистецтв Заходу і Сходу. У яких сферах творчості виявили себе зарубіжні митці українського походження?

Номер слайду 16

Використані джерела:https://odb.km.ua/?dep=1&dep_up=439&dep_cur=1012#gsc.tab=0 https://andy-travel.com.ua/kamyanec-katedra-z-minaretom https://andy-travel.com.ua/kamyanec-virmenski-kvartaly?tid=909 https://www.youtube.com/watch?v=VXPw. Hqcazs. M&t=12shttps://www.google.com/search?q http://metjkyskova.blogspot.com/p/9.html. ПРЕ3 ЕНТАЦІЮ ПІДГОТУВАЛА УЧИТЕЛЬ МИСТЕЦТВА БАСЮК Л. Ф.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Клюйко Валентина Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, 9 клас, Презентації
До підручника
Мистецтво 9 клас (Масол Л.М.)
Додано
9 травня 2023
Переглядів
534
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку