Мистецтво як вид людської діяльності. Види мистецтва. Стилі мистецтва

Про матеріал
Презентація створена до перщого уроку мистецтва 8-го класу. Презентацію можна використати як на офлайн так і на онлайн уроках. Умовно презентація розділена на три розділи. Що таке мистецтво та коли воно зародилося, які є види мистецтва та які стилі мистецтва.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема:«Мистецтво як вид діяльності. Види мистецтва. Стилі та напрями мистецтва». Завдання: ознайомити з поняттям «мистецтво», «стиль», розглянути етапи розвитку мистецтва; сформувати уявлення учнів про вплив мистецтва на емоційну сферу людини; спонукати 8-ів до міркувань, роздумів, власних висловлювань та своїх вражень.

Номер слайду 2

Питання до учнів. Як ви думаєте, що можна назвати мистецтвом???

Номер слайду 3

Так, вірно!Мистецтво - це. Музика. Література. ТанціАрхітектура. Живопис. Кіно та ін…

Номер слайду 4

Як ви думаєте, коли зародилося мистецтво?

Номер слайду 5

Мистецтво – це особливий вид людської діяльності, яке зародилося приблизно 30000 тис. років тому в добу палеоліту. Наші предки за допомогою природних матеріалів (гостре каміння, вугілля) залишили свої зображення, уявлення, малюнки на стінах печер. І тільки через багато тисячоліть, стародавні цивілізації, які досягли певного розвитку в економіці, політиці, культурі почали розвивати справжнє мистецтво. З плином часу змінюються людські потреби, їх предмети ужитку, потреби у побуті, стиль. Однак на всіх етапах людства мистецтво завжди відігравало надзвичайно важливу роль.

Номер слайду 6

Мистецтво – творча художня діяльність людини у різних сферах. Мистецтво охоплює різноманітний спектр людської діяльності та її результати, що включає в собі творчий або уявний талант, який виражає технічну майстерність, красу. В широкому розумінні мистецтво називають досконале вміння, майстерність, якість справи, галузі.

Номер слайду 7

Види мистецтва. (запис в зошит)За способом утілення художнього образу розрізняють такі види мистецтва: - просторові (візуальні)– архітектура, скульптура, живопис…- часові (авізуальні) – література, музика.- просторово-часові (синтетичні) – кіно, театр, хореографія.

Номер слайду 8

Які види мистецтва зображені ?Назвіть вид мистецтва.

Номер слайду 9

Характеристика видів мистецтва. Архітектура. Цей вид мистецтва відносяться до просторового виду. Твори найбільш довговічні, зберігаються у віках. Образи всіх просторових мистецтв створюються архітекторами, їм надається форма, яка відповідає уявному зоровому образу, що виник у свідомості архітектора під безпосереднім враженням від дійсності чи створений його фантазією на підставі образів, збережених пам’яттю. Тому ці мистецтва ще можна було б назвати формотворчими. Архітектура - мистецтво проектувати і будувати будинки та інші споруди (також їх комплекси), що створюють матеріально організоване середовище, необхідне людям для їхнього життя і діяльності, відповідно до призначення, технічних можливостей і естетичних переконань суспільства. Форми архітектурних споруд залежать від географічних і кліматичних умов, від характеру ландшафту, інтенсивності сонячного світла, сейсмічної безпеки та т. д

Номер слайду 10

Скульптура. Основними матеріалами, застосовуваними в скульптурі, є камінь, бронза, мармур, дерево. На сучасному етапі розвитку суспільства, техногенного прогресу розширилася кількість матеріалів, використовуваних для створення скульптури: сталь, пластик, бетон та інші.Існує дві основні різновиди скульптури: об'ємна тривимірна (кругова) і рельєф:- горельєф - високий рельєф,- барельєф - низький рельєф,- контррельєфи - виразний рельєф. За визначенням скульптура буває монументальна, декоративна, станковий. Монументальна - використовується для прикрашання вулиць і площ міста, позначення історично важливих місць, подій і т.п. До монументальній скульптурі відносяться: Станкова - розрахована на огляд з близько відстані і призначена для прикраси внутрішніх приміщень. Декоративна - використовується для прикраси побуту (предмети дрібної пластики).

Номер слайду 11

Живопис. Живопис - площинне образотворче мистецтво, специфіка якого полягає в поданні за допомогою фарб, нанесених на поверхню зображення реального світу, перетворених творчою уявою художника. Живопис поділяється на:- монументальну - фреска (від італ. Fresco) - живопис по сирій штукатурці фарбами розведеними на воді і мозаїка (від французького mosaiqe) зображення з кольорових каменів, смальти (Смальта - кольорове прозоре скло.), керамічних плиток.- станковий (від слова "верстат") - полотно яке створюється на мольберті. Живопис представлена ​​різноманітними жанрами (Жанр (французьке genre, від лат. Genus, родовий відмінок generis - рід, вид) - художнє, яке історично склалося внутрішній підрозділ у всіх видах мистецтва.):- Портрет - основне завдання передати уявлення про зовнішній вигляд людини, розкрити внутрішній світ людини, підкреслити його індивідуальність, психолого-емоційний образ.- Пейзаж - відтворює навколишній світ у всьому різноманітті його форм. Зображення морського пейзажу визначається терміном марінізм.- Натюрморт - зображення предметів побуту, знарядь праці, квітів, фруктів. Допомагає зрозуміти світогляд і уклад певної епохи.- Історичний жанр - розповідає про історично важливих моментах життя суспільства.- Побутовий жанр - відображає повсякденне життя людей, характер, звичаї, традиції того чи іншого етносу.- Іконопис (в перекладі з грецького "молитовний образ") - основна мета направити людину на шлях перетворення.-Анімалізм - зображення тварини, як головного героя художнього твору.

Номер слайду 12

Музика. Музика - (від грец. Musike - букв. - мистецтво муз), вид мистецтва, в якому засобом втілення художніх образів слугують певним чином організовані музичні звуки. Основні елементи й виражальні засоби музики - лад, ритм, метр, темп, динаміка, тембр, мелодія, гармонія, поліфонія, інструментування. Музика фіксується в нотного запису і реалізується в процесі виконання. Прийнято поділ музики на світську і духовну. Основна область духовної музики - культова. З європейської культової музикою (яку часто називають церковної) пов'язаний розвиток європейської музичної теорії нотного письма, музичної педагогіки. За виконавчим засобам музика поділяється на вокальну (спів), інструментальну і вокально-інструментальну. Музика нерідко поєднується з хореографією, театральним мистецтвом, кіно. Розрізняють музику одноголосную (монодия) і багатоголосну (гомофонія, поліфонія).

Номер слайду 13

Театр. Театр — це особлива форма, вид мистецтва, де розкриваються суперечності часу та внутрішнього світу людини, стверджуються ідеї за допомогою драматичної дії — вистави. У виставі використовуються виражальні засоби всіх основних видів мистецтва. Вистава звернена одночасно й до духу, й до очей, й до серця глядача. Театр — це видовищне мистецтво. Під час театрального дійства події розгортаються у часі та просторі, але театральний час є умовним і не дорівнює астрономічному. Вистава у своєму розвитку розподіляється на акти, дії, а ті, в свою чергу, — на мізансцени, картини тощо. Розрізняють види театру: музичний, драматичний. ляльковий, тіньовий, цирк та естрада. Театр — мистецтво колективне. У створенні вистави беруть участь багато людей, які мають найрізноманітніші суто театральні професії, наприклад, одна з яких — макетник, який повинен зробити сферу вистави, що відтворює місце майбутньої дії, за масштабом один до двадцяти. Основою театральної вистави є літературний твір: п’єса або інсценівка, де слово підлягає законам театральної дії. Драматургія — найскладніша форма літератури. У ній відсутній авторський коментар, використовується тільки пряма мова. Головний герой — людина, що є носієм певної ідеї (Гамлет, Отелло, Тартюф тощо), але ідеї виявляються через вчинки та дії, бо дія — основна сила п’єси. Гарна драматургія одночасно має не тільки зовнішню, а й внутрішню дію, а розкрити її допомагає слово.

Номер слайду 14

Стилі та напрями мистецтва- античний- візантійський- романський- готика- ренесанс- бароко- рококо- класицизм- романтизм- реалізм-модерн-

Номер слайду 15

Домашнє завдання 1. Читати підручник ст. 3-42. Передивитися відео урок https://www.youtube.com/watch?v=s. CADWHGXs. FA

Номер слайду 16

Використані джерелаhttps://cutt.ly/awkn Jdj3https://cutt.ly/qwkn. XIJohttps://cutt.ly/Lwkn. Cs. Y5 https://cutt.ly/fwkn. C9qthttps://cutt.ly/8wkn. Vnt. Qhttps://cutt.ly/7wkn. Bhn. Hhttps://cutt.ly/Bwkn. Mvkahttps://cutt.ly/dwkn. M1 D0https://narodna-osvita.com.ua/5970-stil-u-mistectv.htmlhttps://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9 C%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%86%D1%82%D0%B2%D0%BE

Номер слайду 17

https://shkola.in.ua/995-mystetstvo-8-klas-nazarenko-2016.htmlhttps://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%80%D1%85%D1%96%D1%82%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0https://cutt.ly/rwk. Sbb. QEhttps://cutt.ly/Owk. Sn. S2ahttps://cutt.ly/Hwk. SQIFJhttp://politics.ellib.org.ua/pages-4528.htmlhttps://jak.koshachek.com/articles/vidi-mistectva-ta-ih-klasifikacija.htmlhttps://osvita.ua/vnz/reports/culture/10555/https://cutt.ly/Kwl. PSu. Sqhttps://cutt.ly/Fwl. PS8 KUhttps://cutt.ly/iwl. PD3x1https://cutt.ly/nwl. PF8 Uihttps://cutt.ly/Iwl. PGv. Dnhttps://cutt.ly/Vwl. PJJRohttps://cutt.ly/Rwl. PLogv

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, 8 клас, Презентації
До підручника
Мистецтво 8 клас (Назаренко Н.В., Чен Н.В.. Галегова Д.О.)
Додано
5 вересня 2023
Переглядів
1000
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку