"Міжнародне гуманітарне право" (Презентація)

Про матеріал
Історія людства - це історія війн. В ХХ столітті військові конфлікти знищили мільйони людей, на жаль, вони тривають і до нині. Не оминула ця біда й Україну, в якій триває війна з 2014 року. Світова громадськість вже давно усвідомила необхідність обмеження насилля воюючих сторін шляхом укладання договорів, які регулюють відносини між державами під час збройних конфліктів. Міжнародне гуманітарне право - галузь міжнародного права, головна мета якої полягає в гуманізації ведення військових дій
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МІЖНАРОДНЕ ГУМАНІТАРНЕ ПРАВО11 клас. Вчитель: Соломонюк-Харитонова Г. Ю.

Номер слайду 2

Міжнародне гуманітарне право (МГП), яке називають також правом війни, або правом збройних конфліктів, містить ретельно розроблені норми, спрямовані на обмеження наслідків збройного конфлікту.

Номер слайду 3

Нормативно-правова база МГПМіжнародне гуманітарне право кодифіковане в: Гаазьких Конвенціях. Женевських конвенціях   і Додаткових протоколах до них резолюціях Генеральної Асамблеї ООН  інших документах.

Номер слайду 4

Принципи і норми МГПОсновоположним прнципом МГП є:гуманність. Норми згруповані в наступні розділи: медичний персонал і установипоранені та хворівійськовополонені:цивільне населенняцивільні об’єктиокуповані територіїІнтернуваннязасоби й методи ведення воєнних дій:

Номер слайду 5

Основні принципи МГПгуманність, воєнна необхідність, обмеження засобів і методів ведення війни, пропорційність між військовою необхідністю та дотриманням гуманності, недопущення зайвих страждань, вибір дозволених засобів і методів ведення воєнних дій, захист довкілля під час збройного конфлікту, дотримання розрізнення між комбатантами і некомбатантами, неприпустимість дискримінації особи, захист цивільного населення та цивільних об'єктів, а також жертв війни, карна відповідальність за порушення принципів і норм МГП

Номер слайду 6

Завдання МГПМГП виконує такі завдання: а) визначає правовий статус осіб і об'єктів, які перебувають у районі ведення воєнних дій, захищає об'єкти, що не мають військового значення; б) встановлює ряд обмежень у виборі засобів і методів ведення воєнних дій сторонами, що воюють; в) регламентує права та обов'язки осіб, яких захищає МГП; г) установлює відповідальність держави й окремих осіб за порушення норм МГП.

Номер слайду 7

Женевські конвенції— основні нормативно-правові акти МГП«Про поліпшення становища поранених і хворих у діючих арміях» ( І Конвенція)«Про поліпшення становища поранених, хворих і осіб, які зазнали корабельної аварії, зі складу збройних сил на морі» ( II Конвенція)«Про поводження з військовополоненими» (III Конвенція)«Про захист цивільного населення під час війни» (IV Конвенція)

Номер слайду 8

Перша Конвенція про поліпшення долі поранених і хворих у діючих арміях. Зобов'язує її учасників збирати на полі бою поранених і хворих супротивника і надавати їм допомогу

Номер слайду 9

Друга Конвенція про поліпшення долі поранених, хворих і осіб, що зазнали корабельної аваріїВизначає правила поводження з пораненими та хворими під час морської війни, за аналогією з правилами, передбаченими Конвенцією про поліпшення становища поранених і хворих у діючих арміях.

Номер слайду 10

Третя Конвенція про поводження з військовополоненими. Регламентує головні правила поводження воюючих сторін з військовополоненими.

Номер слайду 11

Четверта Конвенція про захист цивільного населення під час війни. Передбачає гуманне поводження з населенням, що перебуває на окупованій території, і захищає його права.

Номер слайду 12

Висновок. Переважна більшість норм МГП, а їх є понад 160, мають імперативний характер. На них не поширено «принцип взаємності», тобто воююча сторона не може відмовитися від їх дотримання навіть у тих випадках, коли інша сторона їх порушує. Вирішальне значення приділяють визнанню норм суверенними державами. Їхня згода, що підтверджена в договорах чи відображена тривалим дотриманням звичаїв цивілізованих націй, і є основою законів війни, тобто МГП. Звичаї міжнародного гуманітарного права мають вирішальне значення в сучасних збройних конфліктах, оскільки вони заповнюють прогалини, залишені договірним правом і в такий спосіб посилюють захист, який забезпечують жертвам.

Номер слайду 13

Домашнє завдання:1. Опрацювати § 1.2. Переглянути відео «Коротко про правила війни».3.* Підготувати повідомлення про російсько-українську війну на Сході України.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Трифонова Світлана В'ячеславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для дівчат – Основи медичних знань) 11 клас (Гудима А.А., Пашко К.О., Герасимів І.М., Фука М..М.)
Додано
15 вересня 2022
Переглядів
6957
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку