Презентація "Сутність і послідовність виконання аварійно - рятувальних та інших невідкладних робіт.

Про матеріал
Презентацію "Сутність і послідовність виконання аварійно - рятувальних та інших невідкладних робіт", заходи безпеки під час їх проведення можна використати під час як дистанційног навчання так і навчання офлайн.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сутність і послідовність виконання аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт. Заходи безпеки під час їх проведення

Номер слайду 2

Аварійно-рятувальні роботи спрямовані на: Пошук, порятунок життя, збереження здоров‘я людей і захист населення;Уникнення руйнувань і матеріальних збитків;Локалізацію зони впливу небезпечних чинників;Ліквідацію чинників, що унеможливлюють проведення таких робіт або загрожують життю рятувальників.

Номер слайду 3

Управління під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій полягає у керівництві силами цивільного захисту (оперативно-рятувальна служба цивільного захисту, аварійно-рятувальні служби, формування цивільного захисту, спеціалізовані служби, пожежно-рятувальні підрозділи (частини), добровільні формування цивільного захисту) при проведенні аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт (АРІНР). АРІНР – роботи, спрямовані на пошук, рятування і захист населення, уникнення руйнувань і матеріальних збитків, локалізацію зони впливу небезпечних чинників, ліквідацію чинників, що унеможливлюють проведення таких робіт або загрожують життю рятувальників.

Номер слайду 4

Головна мета управління під час виконання АРІНР - забезпечити своєчасне та ефективне виконання завдань у зоні надзвичайної ситуації (НС) у найкоротші терміни та з мінімальними людськими й матеріальними втратами від наслідків НС наявними ресурсами (силами та засобами різноманітного призначення для виконання АРІНР).

Номер слайду 5

Управління роботами починається з моменту виникнення НС і завершується після ліквідації її наслідків.

Номер слайду 6

Управління здійснюється, як правило, за добовими циклами, кожен із яких складається з таких етапів:збір даних про обстановку;аналіз і оцінка обстановки;підготовка висновків і пропозицій до рішення на проведення робіт;ухвалення (уточнення) рішення і доведення завдань до відома виконавців;організація взаємодії;забезпечення дій сил і засобів;організація управління.

Номер слайду 7

Збір даних, аналіз та оцінка обстановки

Номер слайду 8

Зміст функцій управління та їхня циклічність є характерними для планового проведення аварійно-рятувальних робіт. Через різкі зміни обстановки вони можуть змінюватися і, відповідно, органи управління мають діяти адекватно до конкретної обстановки. Дані про обстановку та її зміни надходять до органів управління у формі строкових і термінових донесень. Основними джерелами подання найбільш повних і узагальнених даних про обстановку є підпорядковані формування (підрозділи) та органи управління. Значна частина інформації може надходити від органів управління вищого рівня та їхніх засобів спостереження і контролю.

Номер слайду 9

Дані про обстановку та її зміни надходять до органів управління у формі строкових і термінових донесень. Основними джерелами подання найбільш повних і узагальнених даних про обстановку є підпорядковані формування (підрозділи) та органи управління. Значна частина інформації може надходити від органів управління вищого рівня та їхніх засобів спостереження і контролю. Залежно від послідовності розвитку надзвичайної ситуації, підпорядковані органи управління надають донесення про імовірність виникнення надзвичайної ситуації, факт її виникнення, обстановку в районі лиха, про хід аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт, різку зміну обстановки, результати робіт (за періодами).

Номер слайду 10

Рішення на проведення АРІНР у зоні НСвисновки з оцінки обстановки;задум дій;завдання підрозділам (формуванням), які беруть участь у ліквідації наслідків НС;заходи щодо безпеки;організація взаємодії;забезпечення дій сил цивільного захисту;організація управління та зв’язку.

Номер слайду 11

Заходи безпеки під час виконання рятувальних та інших невідкладних робіт. Основні правила

Номер слайду 12

1. Перед початком робіт в осередках ураження та руйнувань треба уважно оглянути зруйновані (пошкоджені) будинки і споруди й установити небезпечні та пошкоджені місця. Заборонено без потреби заходити в зруйновані будинки і споруди, які можуть обвалитись. Робити це можна тільки з безпечного боку, уважно прислуховуючись до потріскувань або шарудіння, які вказують на можливість обвалення.2. Під час виконання робіт у зруйнованих чи пошкоджених будинках (спорудах) і завалах на висоті необхідно користуватися страхувальними засобами, місця (ділянки) огородити й позначити спеціальними знаками. Організувати надійну страховку рятувальників. е можна працювати в завалах одному рятувальнику (бійцю).

Номер слайду 13

3. Для роботи на електромережах призначають підготовлених для цього людей. Усі роботи здійснюють після вимкнення електроенергії. Заборонено торкатися електричних дротів та з'єднаних з ними металевих конструкцій.4. Під час роботи на водопровідних, каналізаційних та газових мережах особовий склад ЦЗ повинен бути забезпечений ізоляційними протигазами. Наявність газу визначають газоаналізаторами або іншими спеціальними приладами.

Номер слайду 14

Крім цього, пересування людей і автомобілів має відбуватися тільки визначеними та розвіданими шляхами; заборонено виконання робіт біля конструкцій, яким загрожує падіння; роботу в задимлених, загазованих приміщеннях і завалах виконують групами по 2-3 особи в індивідуальних засобах захисту. Важливо обмежити тривалість роботи в небезпечних зонах радіоактивного та хімічного зараження. Встановити відповідні режими радіоактивного захисту, які передбачають максимально допустиму тривалість перебування в зоні радіоактивного зараження (на ділянках робіт), термін перебування у захисних спорудах, а також тривалість проїзду з району розташування формувань в осередок ураження і назад. Для здійснення індивідуального дозиметричного контролю особовому складу перед введенням його на заражену місцевість видають індивідуальні дозиметри. Після закінчення роботи в спеціальному журналі реєструють дозу опромінення, яку отримала кожна особа.

Номер слайду 15

Особиста гігієна в умовах радіаційного, хімічного і біологічного зараження.

Номер слайду 16

Суворо дотримуйте правил колективної та особистої гігієни:ретельно мийте руки з милом перед уживанням їжі;регулярно (не рідше одного разу на добу) приймайте душ, менше користуйтесь косметичними засобами (помада, крем, пудра);у всіх приміщеннях, що призначені для перебування людей, щодня робіть вологе прибирання, бажано з використанням миючих засобів;необхідно стежити, щоб у квартирі не було протягів; уживайте їжу тільки в закритих приміщеннях;використовуйте воду лише з перевірених джерел;сільськогосподарські продукти з індивідуальних господарств, особливо молоко, овочі та фрукти, споживайте тільки за рекомендаціями органів охорони здоров'я.

Номер слайду 17

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Domanetska Valentina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
19 вересня 2022
Переглядів
4945
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку