Презентація "Утоплення людини. Домедична допомога в разі утоплення"

Про матеріал
Презентація до уроку"Утоплення людини. Домедична допомога в разі утопленні" з предмету Захист України (основи медичних знань) для 11 класу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Утоплення людини. Домедична допомога в разі утоплення

Номер слайду 2

Утоплення — це гострий патологічний стан, що виникає за випадкового або навмисного занурення людини у воду з подальшим розвитком ознак гострої дихальної недостатності та гострої серцевої недостатності, причиною виникнення яких є потрапляння рідини в її дихальні шляхи.

Номер слайду 3

Утопленняаспіраційне (істинне — мокре) — 75-95 % випадківасфіктичне (спастичне — сухе) — 5-20 % випадківсинкопальне (рефлекторне) — до 5 % випадків.

Номер слайду 4

Істинне утоплення виникає через потрапляння води в альвеоли. Прісна вода внаслідок різниці осмотичного градієнта між кров'ю та прісною водою швидко покидає альвеоли й проникає в судинне русло, що призводить до збільшення об'єму крові, що циркулює, та зменшення кількості еритроцитів у плазмі крові, набряку легень, ушкодження еритроцитів, зменшення концентрації йонів Натрію, Хлору та Кальцію плазми, а також білків плазми. Утворюється значна кількість рожевої піни. Функція кровообігу припиняється через зупинку серця. Якщо утоплення сталося в морській воді через різницю осмотичного градієнта між кров'ю та морською водою, частина плазми виходить із судинного русла, у зв'язку із чим зменшується об'єм крові, що циркулює, і збільшується відношення об'єму формених елементів крові. Це призводить до згущення крові, накопичення рідини в альвеолах, їх розтягнення. Утворюється стійка біла піна. Різко порушується газообмін, зупиняється серце

Номер слайду 5

Симптомами істинного утоплення є: у початковому періоді витягнуті з води збуджені або загальмовані; неадекватна реакція на обстановку: постраждалі намагаються стати, піти, відмовляються від медичної допомоги; дихання шумне з нападами кашлю; часто блювота проковтнутою водою і шлунковим вмістом. У разі істинного утоплення, коли людина розгубилась, вона бовтається у воді, втрачає сили та незвично поводиться

Номер слайду 6

Асфіктичне утоплення Виникає без проникнення води в дихальні шляхи під час вдиху внаслідок виникнення рефлекторного ларингоспазму (голосова щітта не пропускає воду, але й не пропускає і повітря). Смерть виникає від механічної асфіксії. Вода в легені не потрапляє, проте її в значній кількості заковтують у шлунок.

Номер слайду 7

Асфіктичне утоплення Людина за тих чи інших обставин може ковтнути води, яка потрапить на голосові зв'язки, які зімкнуться. Така людина притомна, але вдихнути-видихнути не може, як і вимовити якийсь звук. Такий постраждалий буде «німим» і, благаючи про допомогу, може робити рухи: піднімати руки догори, махати, привертаючи до себе увагу. Це триватиме доти, доки в постраждалого вистачить внутрішнього кисню до повної непритомності. Якщо це відбувається за умов паніки, процес триває до 10-15 с.

Номер слайду 8

Синкопальне утоплення Виникає внаслідок рефлекторної зупинки серцевої діяльності та дихання (зазвичай це трапляється за раптового занурення людини в холодну воду). Часто буває, що під час купання верхній шар води теплий, а людина вирішила пірнути на глибину — там вода холодніша приблизно на 10 °С. Тоді рефлекторно виникає зупинка серця. Це фактично клінічна смерть.

Номер слайду 9

Допомога під час утоплення Рятувати людину, яка тоне, потрібно так, щоб не стати самому заручником потопельника і не піти під воду

Номер слайду 10

Допомога під час утоплення На березі треба очистити верхні дихальні шляхи і починати штучну вентиляцію легень постраждалого, попередньо забезпечивши прохідність дихальних шляхів. Якщо є підозра, що людина травмувалась у воді, закидати їй голову назад небезпечно — можливо, у неї травма хребта. Один рятувальник, відповідно, завжди має підтримувати голову і шию.

Номер слайду 11

Допомога під час утоплення Потопельника кладуть на спину, для очищення верхніх дихальних шляхів його голову повертають набік і очищують ротову порожнину обгорнутими марлевою серветкою або носовою хусточкою другим і третім пальцями кисті. Відтягнувши кут рота донизу, дайте можливість воді витекти з рота. Решта води, яка не стікає, найімовірніше вже всмокталася в кров, і дістати її нереально. Перевірте, чи людина реагує на ваш голос або на больове подразнення. Якщо реагує, то поверніть її в стабільне положення на боці й контролюйте її дихання через кожні дві хвилини. Якщо не реагує, відновіть прохідність верхніх дихальних шляхів будь-яким методом і оцініть, чи людина дихає.

Номер слайду 12

Допомога під час утоплення Попросіть когось викликати бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги та допомогти вам. Із цього моменту необхідно якнайшвидше розпочати серцево-легеневу реанімацію, починаючи з 5-ти початкових вдихів. Потім двоє рятувальників мають проводити натискання на грудну клітку і штучне дихання у співвідношенні ЗО натискань до двох вдихів. Потрібно також проводити зміну того, хто проводить компресії грудної клітки, кожні 2 хв (за можливості). Так слід надавати допомогу до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги.

Номер слайду 13

Допомога під час утоплення Коли людина почне дихати, її потрібно перевернути в стабільне положення на боці. Вона може отямитись і сказати, що з нею все добре. Але вона обов'язково підлягає госпіталізації, бо з водою до організму потрапляє значна кількість мікроорганізмів, які можуть уже до трьох годин спричинити невиліковну пневмонію. Через гіпоксію можливі розлади функцій мозку. Коли постраждалий отямився, його обов'язково потрібно висушити і чимось накрити, бо він буде втрачати тепло.

Номер слайду 14

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Безсонова Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Domanetska Valentina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Коваленко Світлана
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Губль Олена Володимирівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для дівчат – Основи медичних знань) 11 клас (Гудима А.А., Пашко К.О., Герасимів І.М., Фука М..М.)
Додано
28 вересня 2022
Переглядів
10776
Оцінка розробки
4.9 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку