Міжособистісний конфлікт

Про матеріал
Конфліктологія. Конфлікт та способи вирішеня міжособистісного конфлікту. Методи класифікації конфлікту та шкала для визначення продуктивності конфлікту.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Конфлікт між Елізабет Беннет та Містером колінзом («Гідність та гонор» джейн остін)Державний заклад вищої освіти Університет менеджменту освіти Національної академії педагогічних наук України. Кафедра загальної та практичної психологіїВиконала студенткаІ курсу. Групи ПМ_21_Г2 Лісіцька Маргарита Юріївна. Науковий керівник Чаусова Тетяна Володимирівна

Номер слайду 2

Учасники конфлікту. Містер Колінз – кузен родини Беннет, майбутній спадкоємець маєтку родини, оскільки за тогочасними законами, спадок передавався по чоловічій лінії, а в родині Беннет 5 дочок. Місс Єлізабет Беннет – головна героїня роману. Друга за віком та красою дочка в родині Беннет, за словами міссіс Бенет.

Номер слайду 3

Міссіс Беннет – мама 5 дочок: Джейн, Елізабет, Мері, Кітті та Лідії. Мала істеричний тип особистості. Головною метою життя мала заміжжя дочок. Була нетактовна, нерозумна, нервова, типова пліткарка з обмеженим кругозором. Не мала великих материнських почуттів до Елізабет, через близькість дочки з батьком. Містер Беннет – голова родини. Освічений чоловік, який визнавав невеликий розум дружини та трьох молодших дочок. Усвідомлював, що на вступ до шлюбу його спонукала симпатична зовнішність майбутньої дружини, а не її розум та характер. Підтримував дружину у вихованні дочок, яким вона не займалась і кожна була сама по собі.

Номер слайду 4

Свідки конфлікту. Чотири сестри Беннет: Джейн (сестра-подруга Елізабет), Мері, Кітті та Лідія. Сестри між собою товаришували парами: Джен-Елізабет, Кітті – Лідія, а Мері була замкнута, займалась саморозвитком, хоча без успіху, та товаришувала з усіма сестрами однаково. Шарлотта Лукас – подруга та сусідка Елізабет, яка не мала мрій щодо почуттів у заміжжі, вважалась для своєї родини «старою дівою» та тягарем. Під час візиту містера Колінза надавала підтримку Елізабет та приймала знаки уваги її кузена. Її дії дали результат, оскільки до кінця візиту мвстер Колінз їй освідчився.

Номер слайду 5

Предмет конфлікту. Бажання міссіс Беннет видати Елізабет заміж за містера Колінза, щоб не втратити маєток у майутньому. Її не хвилює щастя дочки та відсутність почуттів між майбутнім подружжям та не високий статус кузена. Небажання виходити заміж на нелюба, до того ж досить сильно розумово обмеженого, який свій статус здобув не надто ввічливим та надто показним підлабузництвом. Елізабет не хотіла втрачати свободу і не змогла б змиритись із шлюбом з містером Колінзом. Тож на його пропозицію відповідає відмовою

Номер слайду 6

Конфлікт між матір‘ю та дочкою. Конфлікт з боку матері полягає в тому, що вона не турбується про сімейне щастя дочки. Її більше непокоїть, що після сметрі містера Беннета. Вона не шукаю дочку, яка б склала дійсно гарну партію з містером Колінзом, а без будь-якої згоди, пхає Елізабет. Вирішенням конфлікту бачить згоду дочки на заміжжя, в протилежному варіанті погрожує зректися дочки.

Номер слайду 7

Конфлікт з боку дочки з матір‘ю полягає в тому, що Елізабет не бажає пов‘язувати своє життя з людиною, яка її ніколи не зрозуміє. Вона розуміє, що такий шлюб не принесе їй родинного щастя, про яке вона мріє. Вирішення конфлікту з її боку – це підтримка матері у її рішенні, якої немає.

Номер слайду 8

Вирішення конфлікту. Конфлікт був вирішений люблячим батьком, який вважає за потрібне підтримати дочку. Оскільки батько, добре розуміє, що шлюб, де немає поваги між подружжям припечений на нещастя. А самого містера Колінза містер Беннет не поважає, його розважає лише його тупість та обмеженість, хоча довго спілкуватись із ним він не може.

Номер слайду 9

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
28 січня 2022
Переглядів
519
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку