Молоко та його родина

Про матеріал
Розробка уроку допоможе розширити поняття про групи їжі та їхні основні функції; Дати уявлення про молочні продукти та їх властивості; Ознайомити учнів з поняттям порції в харчуванні; Надати рекомендації щодо порції молочних продуктів у добовому раціоні молодших школярів.
Перегляд файлу

Автор. Кравченко Вероніка Анатоліївна

Вчитель початкових класів, КЗЗСО ліцей імені Лесі Українки, Жовтоводська міська рада.

Розробка уроку

Я досліджую світ. Абетка харчування.

2 клас

Тема: МОЛОКО ТА ЙОГО РОДИНА

Мета: поглибити знання учнів про різні групи продуктів та їх значення в раціоні харчування; ознайомити учнів з властивостями молочних продуктів як однієї з найважливіших груп дитячого харчування


Завдання: 

Розширити поняття про групи їжі та їхні основні функції;

Дати уявлення про молочні продукти та їх властивості;

Ознайомити учнів з поняттям порції в харчуванні;

Надати рекомендації щодо порції молочних продуктів у добовому раціоні молодших школярів. 

 

Ключові поняття: групи продуктів , поживні речовини, щоденний раціон, порція, молочні продукти.


Хід уроку:


І. Організаційний момент

 

Раз – берізка,

Два – гайочок,

Три – березовий листочок,

А чотири – рідний клас,

П’ять – добром вітає нас.

Шість – це вчителька рідненька,

Мила, люба, наче ненька.

Сім – це діточки усі,

Вісім – мами, татусі.

Дев’ять – рідна наша школа.

Десять – ми у дріжнім колі.

Добрий день! Добрий день!

 

ІІ. Мотивація навчальної діяльності

(до класу заходять казкові гості)

– Діти, пригадайте як звуть цих казкових героїв? (Фея Смачнюля та Питайлик)

– Звідки вони прийшли до нас? (З абетки харчування)


– Щоб потрапити до країни Правильного харчування нам треба пригадати основні групи продуктів. (Відповіді дітей)

 

1. Робота над загадками:

 Відгадайте загадки і назвіть до якої групи відносяться ці продукти.

Маленькі плоди, 
Мов сережки, повисли.
Червоні-солодкі, зелені-ще кислі. (Вишні) - фрукти

В розмальованій хустині,

 Солоденька всередині.

 Коли нею почастують,

 Діти тішаться, ласують.   (Цукерка).


Як дитиною буваю, 
Пелюшок тоді не маю, 
Постарію, мов бабуся,
В сто пелюшок одягнуся. (Капуста) - овочі


Можна смажити, варити,

Можна і сирими пити.

Їх несе нам курочка,

Птаха - чеботурочка. (Яйця)

 

Ріжуть мене, в’яжуть мене,
Б’ють нещадно, колесують,
Пройду вогонь і воду, 
І кінець мій ніж і зуби. (Хліб)

Є перлова, є гречана,

Рисова, а ще пшоняна.

Заливаєм молоком,

А немає – кип’ятком. (Каша)

 

2. Робота в зошиті (стор. 4)


– Назвіть предмети їжі і до яких груп харчових продуктів вони належать.

– Розкажи, які продукти ти вживаєш найчастіше.

̶  Отже, для забезпечення повноцінного харчування необхідно вживати різні продукти. Чим різноманітніший набір продуктів, тим менша імовірність виникнення нестачі або надлишку якоїсь однієї поживної речовини.

 

ІІІ. Оголошення теми і мети уроки

 

І поживне, і смачне,

Біле, пінне, запашне.

Залюбки малята п’ють,

Здоровенькими ростуть. (Молоко)

 

Відгадування кросворду

сМетана йОгурт масЛо морОзиво Кефір кОктейль

 

 ̶   З нею вареник смачніший  (СМЕТАНА)

 

̶   До його складу додають шматочки фруктів  (ЙОГУРТ)

 

 ̶   Плаває, як сир у ….  (МАСЛО)

 

 ̶  З молока його зробили, 
Та ретельно остудили. 
Нам здається, що в жару 
Його б з’їли по відру.  (МОРОЗИВО)

 

̶   Рідке, та не вода

Біле, та не сніг

Починається на – К

П'ємо продукт із молока   (КЕФІР)

 

̶   Вишуканий святковий молочний напій  (КОКТЕЙЛЬ)

 

IV.Вивчення нового матеріалу


1.Робота в зошиті (стор. 5)

– На малюнках ви бачите продукти однієї групи, до якої групи вони відносяться? (Молочні продукти)

 

2. Читання  молочних приказок с. 5

̶  Як розумієте зміст приказки?

 

Кров з молоком

Купатися в молоці

Як сир у маслі

Літом без молока  ̶  як зимою без кожуха



– Якими поживними речовинами багаті молочні продукти? (Білками)

Білки є будівельним матеріалом для організму.

З них утворюються і ростуть нові клітини, завдяки чому людина росте.

 


̶̶  Звідки до нас прийшло молоко?

Загадки:

 

Біла копиця йде води напитися,
Хвицає ногами, буцає рогами,
Бородою трясе, молоко несе,
Ласує лозою, зветься… (Козою)


Голодна реве, а нагодована жує,
Дітям усім молоко дає. (Корова)



Не дарма у Індії корова вважається священною твариною.

Коров’яче молоко – це водний розчин, який містить близько 200 різноманітних органічних та мінеральних речовин.

 Молоко – рідкісний створений самою природою харчовий продукт.

Цей «еліксир життя» має високу біологічну цінність і протягом багатьох тисячоліть використовується людиною.

У молоці містяться всі поживні речовини необхідні дитячому організму.


У раціон харчування дітей можна вводити згущене молоко.


Поруч з молоком мають бути присутні молочнокислі продукти: кефір, сир, ряжанка, йогурт, які підвищують апетит, легко засвоюються.


Сир – багатий на білки, та амінокислоти, що сприяють росту дитини.


Йогурт – займає головне місце серед молочних продуктів.

По-перше, він легко засвоюється організмом, а по-друге, покращує засвоєння вітамінів, які надходять до організму з інших продуктів.

Йогурт можна використовувати як соус до салатів, або замінити ним сметану.


Молочні продукти слід вживати 2-3 порції на добу.


Що таке порція?

 

(слайд)

Порція – це частка або кількість чогось, у даному випадку – їжі.

1 порція=1склянка молока, 
0,5 склянки йогурту,
0,5 склянки сиру,
30 грам твердого сиру

 

̶̶   Слід цього дотримуватись щоб не було надлишкової ваги.

 


2. Індивідуальна робота.

Складання власного меню с.7

̶  Допишіть слова, щоб вийшли страви.

 

Молочна (каша)

(Вареники) з сиром

Сметанковий (коктейль)

(Сирники) з вершками


 

 


3. Робота в групі "Народознавці"

"Склади прислів'я"

Корова в теплі   ̶  молоко на столі.

Наварив каші  ̶  не жалкуй ні молока, ні масла.

Корова рогата та на молоко багата.

 

4. Робота в групі "Майстер шеф"

Молочні приклади (слайд)

Відповіді: какао, омлет, сирники, кисіль

 

5. Робота в групі "Науковці"

Експеримент згортання молока (спочатку учні виконують дослід, а потім як підсумок  ̶  демонстрація слайду)

Для експерименту треба взяти: молоко, лимон, склянку.

Виявляється, згортання молока викликає будь-яка кислота. У природних умовах молоко з часом згортається (скисає) через роботу бактерій, які виділяють молочну кислоту. Щойно ми прискорили процес, замінивши молочну кислоту на сік звичайного лимона.

 

V. Закріплення вивченого матеріалу

 

5. Робота в зошиті (стор. 7)

Молочний тест

 

VI. Домашнє завдання

Підготуватись до виставки малюнків на тему: "Молочні продукти".

Робота з батьками: разом з дитиною протягом тижня записувати, які молочні продукти вживала сім’я та в якій кількості вживала їх дитина.


 


 

doc
Додано
12 лютого
Переглядів
67
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку