Монгольська навала презентація

Про матеріал
Тема: Монгольська навала на українські землі. Золота Орда. Структура уроку І. Організаційний момент. ІІ. Актуалізація опорних знань. ІІІ. Мотивація навчальної діяльності. ІV. Сприйняття та усвідомлення навчального матеріалу. 1. Битва на річці Калка. 2. Похід Батия на Русь. 3. Оборона Києва. 4. Наслідки монгольської навали. Встановлення монгольського панування. V. Узагальнення і систематизація знань. VІ. Підсумки уроку. VІІ. Домашнє завдання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Монгольська навала на українські землі. Золота Орда. План уроку:1. Битва на річці Калка.2. Похід Батия на Русь.3. Оборона Києва.4. Наслідки монгольської навали. Встановлення монгольського панування.

Номер слайду 2

1. Як і коли виникло об'єднане Галицько-Волинське князівство? 2. Укажіть основні причини об'єднання Галицького і Волинського князівств. 3. Які землі вдалося приєднати до своїх володінь Романові Мстиславичу? 4. Чому в 1205 р. Галицько-Волинське князівство розпалося?Перевірка Д/З

Номер слайду 3

1. Битва на річці Калка.31 травня 1223 року на річці Калці коаліція руських князів під керівництвом Мстислава Романовича київського, Мстислава Мстиславовича галицького, Мстислава Святославовича чернігівського і половецького хана Котяна Сутоєвича зазнала нищівної поразки від монгольских туменів, очолюваних полководцями Чингізхана Джебе-нойоном і Субедеєм-багатуром.

Номер слайду 4

Робота з історичними джереламиІз «Літопису Руського»У той же рік прийшла нечувана рать: безбожні моавитяни,прозвані татарами, прийшли на землю Половецьку, і половці стали [супроти них. Але навіть хан] Юрій Кончакович, що був найбільший між усіх половців, не змігвистояти перед ними. І побіг він до ріки Дніпра, і многі [половці] побиті були. Ататари, вернувшись, пішли у вежі свої.І прибігло половців багато в Руську землю, і говорили вони руським князям:«Якщо ви не поможете нам, [то] ми нині порубані були, а ви завтра порубанібудете». І була рада всіх князів у городі Києві, [і] нарадились вони так: «Лучче бнам зустріти їх на чужій землі, аніж на своїй».1. Хто брав участь у битві на річці Калка?2. . Хто переміг у цій битві?

Номер слайду 5

Історична довідка. Бати́й (Бату-хан) ( 1201 —1255) —  монгольський  хан і полководець, синхана  Джучі , онук  Чингісхана . У 1237—1241 рр. очолив походи монголо-татарського війська у Східну Європу. У 1239 р. зруйнував Переяслав і Чернігів,1240 р. — Київ. Засновник і хан  Золотої Орди (1243 – 1255 рр.) автономногодержавного утворення у складі  Монгольської імперії .

Номер слайду 6

Номер слайду 7

3. Оборона Києва. Перегляд фільму «Історія України. Зруйнування Києва.», 59 серія. Випереджальне завдання для учнів.(Дати відповіді на запитання. Вправа «Чиста дошка»).1. Яку тактику застосовували татари, щоб захопити місто?2. Хто очолив оборону Києва?3. Які моральні риси виявили захисники Києва під час облоги міста та під часйого штурму?4. Чим завершилася оборона міста Києва?

Номер слайду 8

Номер слайду 9

4. Наслідки монгольської навали. Встановлення монгольського панування. Золота́ Орда́ — держава, що існувала між 1240–1502 роками устепах Східної Європи, Центральної Азії та Західного Сибіру. Виникла на базімонгольських завоювань 1220 — 1240-х років. Назва «Золота Орда» походитьвід назви в  московських  літописах 16 століття як пам'ять про золоте шатроханської ставки (орди). Початково була частиною єдиної Монгольськоїімперії нащадків Чингізхана. В процесі розпаду зі складу Золотої Ордивиділилися Астраханське ханство, Кримське ханство, Ногайська Орда, Казанськеханство.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Робота з термінами і поняттями: Ярлик — документ, який видавався в Золотій Орді руським князям на правоуправляти підвладними їм землями. Баскак – намісник хана Золотої Орди в підвладних країнах, який проводивоблік населення й збирав данину.

Номер слайду 12

1. Вправа «Виправ помилку»Столицею Золотої Орди було місто Київ, завойовані народи змушені були платити данину, яку збирали золотоординські урядники – осавули. Хани не втручались у внутрішні справи князівств, примушували тих князів, які хотіли правити своїми землями, їхати до них й уклінно просити грамоту – феод.

Номер слайду 13

2. Вправа «Закінчи речення»1. Войовничі племена, які прийшли з азійських степів на українські землі в ХІІІст.,— це ...2. Могутній правитель монголо-татар, перший великий хан це ...3. Перша зустріч русичів із монголо-татарами відбулася …6. Онук Чинґісхана, який розорив багато руських міст, - це …7. Держава, яка виникла внаслідок завойовницьких походів хана Батия,— це ...8. Обороною Києва керував ...

pptx
Додано
19 лютого 2023
Переглядів
1067
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку