Морозні візерунки. (Ниткографія) старша група

Про матеріал
Тема: Морозні візерунки (ниткографія) Мета: познайомити дітей із нетрадиційною технікою малювання «ниткографія»; вчити самостійно створювати візерунки за допомогою техніки ниткографія, розвивати творчість, уяву, дрібну моторику рук;продовжувати вчити уважно слухати пояснення вихователя та првильно відтворювати дії; закріпити знання про зиму та зимові явища, зокрема про морозні візерунки.
Перегляд файлу

Тема: Морозні візерунки (ниткографія)

Мета: познайомити дітей із нетрадиційною технікою малювання «ниткографія»; вчити самостійно створювати візерунки за допомогою техніки ниткографія, розвивати творчість, уяву, дрібну моторику рук;продовжувати вчити уважно слухати пояснення вихователя та првильно відтворювати дії; закріпити знання про зиму та зимові явища, зокрема про морозні візерунки.

Матеріли: зображення морозних візерунків, сніжинка, хмаринка, аркуші паперу білого кольору, гуаш синього, або блакитного кольору, нитки.

Хід заняття

Доброго ранку! Доброго дня!

Хай плещуть долоньки!

Хай тупають ніжки!

Працюють голівки!

Доброго ранку! Доброго дня!

Бажаєм вам ми здоров’я й добра!

 

Холодно зараз в лісах і лугах.

Холодно зайчикам, лискам, птахам.

Затишно, тепло в групі у нас.

Друзі мої, я вітаю всіх вас!

Хто нагадає, яка зараз пора року?( Зима) Який місяць?(грудень) а які ознаки зими ви знаєте? (холодно, іде сніг, крига вкриває водойми…)

Сьогодні  я вам розповім про зиму, але не просту, а чарівну. Зима дуже любить робити чудеса, і про одне з чудес ви сьогодні дізнаєтеся. У великій білій хмарі жила собі маленька краплиночка. Одного разу їй стало нудно, і захотіла вона подивитись що ж там за хмарою. Вирішила вона зістрибнути з хмаринки. Тільки-но вона полетіла вниз – одразу перетворилася на сніжинку.       

Діти, підкажіть, чому краплинка стала сніжинкою? Вірно, бо прийшла зима і на вулиці стало холодно і морозно.

А що відбувається із водою взимку, коли на дворі морозно? Правильно, вода перетворюється на лід, або ще можна сказати крига.

Що можна побачити на вікні у морозний день? Так, морозні візерунки. Це помічник зими Мороз, чарує і малює на наших вікнах такі чудові візерунки.

Давайте ми сьогодні допоможемо Морозу малювати візерунки на вікні. Але спочатку розімнемось перед такою відповідальною роботою:

Руханка

Вечір наближається (розвести руки в сторони),

Завірюха починається(покачати руками над головою)

Морозець сил набирається(із зусиллям зжати кулачки)

Пощипує він щічки, пощипує він ніс

(злегка пощипувати щічки та носик)

Ручки стали замерзати (потерти долоні),

Треба їх  нам відігріти(дихати на долоньки)

Темно стало за вікном(руки всторони),

ми заснули міцним сном(скласти долоньки разом під щічки)

 Сьогодні будемо малювати в незвичній техніці, яка називається ниткографія.

Беремо аркуш паперу горизонтально, та згинаємо навпіл. Відкриваємо. Потім беремо в руки нитку і опускаємо в фарбу, але так, щоб один кінець нитки залишився чистим. Тепер потрібно на одній половині аркуша викласти із нитки візерунок так , щоб непофарбований кінець нитки був за межами аркуша. Накриваємо другою половинкою аркуша візерунок, та зверху кладемо книгу. І тут починаються наші чари: легенько тягнемо за чистий кінець нитки , знімаємо книгу та любуємося візерунками, які утворились на вашому вікні.

Таким чином можна зробити дуже багато різних візерунків, кожен із них буде унікальним.

Самостійна робота дітей, за потребою допомагаю.

Підсумок.

Давайте зараз організуємо виставку робіт, і помилуємося візерунками на вікні.

Що нового дізналися? Що найбільше сподобалось?

docx
Додано
18 грудня 2023
Переглядів
346
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку