Мотоцикл і безпека. Правила для мотоциклістів та пасажирів мотоцикла. Практична робота № 11 «Відпрацювання навичок відмови від небезпечних пропозицій"

Про матеріал
Дана презентація допоможе якісно провести урок з основ здоров"я у 8 класі на тему "Мотоцикл і безпека. Правила для мотоциклістів та пасажирів мотоцикла. Практична робота № 11 «Відпрацювання навичок відмови від небезпечних пропозицій, пов’язаних з транспортними засобами»"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мотоцикл і безпека. Правила для мотоциклістів та пасажирів мотоцикла. Практична робота № 11 «Відпрацювання навичок відмови від небезпечних пропозицій, пов’язаних з транспортними засобами».

Номер слайду 2

Мета уроку ознайомити з правилами для мотоциклістів та пасажирів мотоцикла, формувати поняття про безпеку мотоцикліста й небезпеку керування транспортним засобом у нетверезому стані; розвивати навички відмови від небезпечних пропозицій, пов'язаних із мотоциклами, здоров'язбережувальні компетенції; виховувати ціннісне ставлення до власного здоров'я і дотримання правил безпеки на дорозіознайомити з правилами для мотоциклістів та пасажирів мотоцикла, формувати поняття про безпеку мотоцикліста й небезпеку керування транспортним засобом у нетверезому стані; розвивати навички відмови від небезпечних пропозицій, пов'язаних із мотоциклами, здоров'язбережувальні компетенції; виховувати ціннісне ставлення до власного здоров'я і дотримання правил безпеки на дорозі

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Мотоцикл двоколісний механічний транспортний засіб з боковим причепом або без нього, що відрізняється вертикальною посадкою водія та прямим (безредукторним) управлінням переднім рульовим колесом

Номер слайду 5

Особливості мотоциклуменший по габаритам ніж машина; два колеса на яких потрібно утримувати рівновагу;більше залежить від погодних умов .

Номер слайду 6

Мотивація навчання учнів. Чи знаєте ви правила для мотоциклістів і пасажирів мотоцикла?Які саме ?

Номер слайду 7

Причини ДТП за участю мотоцикла Несправність транспортного засобу; порушення правил дорожнього руху;необережність водія або пасажира. Несправність транспортного засобу порушення правил дорожнього руху

Номер слайду 8

Правила для водіїв мотоцикладо управління мотоциклом допускаються особи яким виповнилося 16 років і мають посвідчення водія ; перевозити пасажирів дозволяється на задньому сидінні або в колясці; не дозволяється перевозити пасажирів, які не досягли 12 років.

Номер слайду 9

Правила пасажирів мотоцикла. Не виглядати, висуваючись далеко вбік, — це заважає обзору водія. Не можна робити різких рухів, кричати. Сідати/вставати з мотоцикла тільки за командою водія. Краще сідати/вставати з мотоцикла тоді, коли він стоїть на підніжці. Перед початком їзди сісти зручно. Ставити ноги виключно на підніжки. Не триматися за руки чи плечі водія. Не «допомагати» водієві на поворотах нахилами тіла.

Номер слайду 10

“Асоціативний кущ”

Номер слайду 11

Робота з підручником у парах -Складіть діалог на тему: “Відмова від небезпечних пропозицій пов'язаних з мотоциклом”

Номер слайду 12

Алгоритм відмови від небезпечної пропозиції1) Робить пропозицію («Хлопче, поїхали кататися на мотоциклі!»).2) Пояснює, в чому проблема («Ти випив, а мені жити не набридло»).3) Відволікає, наполягає. («Ти що, злякався?», «Все буде добре!»).4) Повертається до теми. Висуває вимоги. Питає, про що той думає. («Послухай, це небезпечно. Пішли пройдемося пішки. Що ти про це думаєш?»).5) Тисне: «Я думаю, що треба поїхати на мотоциклі. Сідай швидше!».6) Рішуче відмовляється, відмовляє товариша: «Ні, я не сяду, і ти не думай навіть про поїздку на мотоциклі.7) Або віддаляє вирішення проблеми: «Почекай, поговоримо».8) Або пропонує альтернативу: «Чому б нам не поїхати на громадському транспорті?»

Номер слайду 13

Релакс –хвилинка

Номер слайду 14

ГРУПОВА РОБОТА І група «Мотоциклісти» — підготувати міні-лекцію «Активна й пасивна безпека конструкції мотоцикла»

Номер слайду 15

ІІгрупа «Модельєри» — розробити одяг мотоцикліста та пасажира, який би максимально сприяв їхній безпеці під час їзди на мотоциклі.

Номер слайду 16

Орієнтовні відповіді Під активною безпекою мають на увазі комплекс конструктивних показників, що перешкоджають виникненню ДТП. У частині активної безпеки особливу увагу приділяють:- гальмовим системам мотоциклів;- динамічним якостям мотоциклів;- системі освітлення дороги;- сигналізації про гранично припустиме зношування шин;- потужності двигуна;- зручному розташуванню приладів контролю і керування мотоциклом;- зручності посадки і керування;- яскравості спеціального одягу водія і самого мотоцикла.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Підсумок уроку* Яким повинен бути одяг мотоцикліста?* Кого можна перевозити на мотоциклі?* Чи дозволяється перевозити вантажі на мотоциклі?* Як треба поводитися пасажиру під час поїздки на мотоциклі?

Номер слайду 19

Домашнє завдання: Опрацювати відповідний параграф, скласти порадник «Водію мотоцикла»

Номер слайду 20

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Мартынова Елена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Паславська Тамара
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 січня 2019
Переглядів
42599
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку