А
Абсент (фр.), полинівка – алкогольний напій, заправлений полином. Автоклав, див. Тисковарник.
Агрусівка – настоянка з агрусу.
Адзим΄я (лем.) – маленький хлібець із вишкребків тіста; прісний корж.
Аличівка – наливка з аличі.
Аліготе – сорт винограду; сорт вина.
Азу - м΄ясна страва з яловичої вирізки.
Альберти – рід солодких коржиків.
Алькалоїди – азотовмісні органічні основи рослинного походження, що фізіологічно активні ( кофеїн в каві, чаї).
Амінокислоти – органічні сполуки, що входять у склад білків, ферментів тощо.
Амонячки – коржики, спечені з амоніаковим порошком.
Антрекот – яловичина з міжреберної частини туші; страва з цього м’яса.
Апертизація – спосіб консервування.
Б
Баба – рід солодкого дріжджового печива; б. великодня, б. пісна.
Баба-шарпанина – печиво з прісного тіста, з риб΄ячою начинкою.
Бабка – солодке дріжджове печиво; запіканка з крупів, сиру тощо; пудинг.
Бабка-накипляк – страва з городини, зварена на пару.
Балабуха, балабушка – мале дріжджове печиво; галушки з гречаного борошна, помащені олією з часником і цибулею.
Балабухи ( обр.-звич. ) – булочки, що печуть для ворожіння проти св. Андрія.
Баник ( зак.) – пироги з сиром на день св.. Петра і Павла, див. мандрики, перевертаники, стульні.
Банка, див. Слоїк, бляшанка.
Бануш ( гуц.) – кукурудзяна юшка; кулеша, зварена на сметані.
Бануша ( гуц.) – яєчня.
Бантуша – кукурудзяний куліш з овечим маслом (салом).
Баняк, банячок (зах.) – посудина варити страви.
Баран – глечик з двома носами.
Бараболінник (зах.) – пиріг з картоплею.
Барило, барильце - дерев΄яна опукла з двома денами посудина на рідину.
Барило (обр.) –весільне печиво для батька або хрещених батьків.
Березівка – настоянка на листі або бруньках берези.
Безе (фр.) – дрібне печиво з яєчних білків.
Беф-Строганов – російська страва з яловичини.
Битки – страва із шматків відбитого м΄яса; відбивна котлета.
Бичок (обр.) – різдвяне печиво з конопляного сім΄я (на Полтавщині).
Бігос – страва з кислої капусти і м΄яса.
Бігус (бойк.) – весільна страва з варених квашених буряків та м΄яса.
Бідон – бляшана щільнозакрита посудина на молоко тощо.
Бісквіт (в ам.-анг. кухні) – сухе дрібне печиво або булочки на соді; в укр.. кухні – здобне солодке печиво без ситі (жиру).
Біфштекс (анг.) – страва з яловичини.
Близнята (обр.) – випечені разом два буханці, з якими свати йшли сватати.
Бобов΄янка – юшка з бобів.
Бовтанка (діал.) – яєчня з молоком.
Бодня - дерев΄яна діжка на сало.
Борона (обр.) – весільне печиво у вигляді борони, дарунок тестеві від зятя.
Борошно – продукт розмелювання хлібного зерна (пшеничного й житнього, кукурудзяного й гречаного).
б. пшеничне разове, грубого помолу;
б. товчене (на хліб);
б. відсівне або питльоване, без висівок і зародків;
б. відсівне, «на всі потреби» - борошно змішане з твердої і м΄якої пшениці;
б. крупчасте найвищого ґатунку;
б. вибілене;
б. збагачене з додаванням вітамінів і мінералів;
б. самовчинне – фабричного виробу з додаванням пекарських порошків;
б. розчинне у холодній воді, уживається для заправ і підлив;
б. житнє разове і питльоване.
Борщ – рідка кислого смаку страва з буряків та іншої городини, а також із сирівцю, кислого молока тощо. Борщ різдвяний з вушками, б. чистий (в чашках), б. пісний (без приправи), б. зелений із щавлю, шпінату, б. холодний із сирівцю, з бурякового квасу, кислого молока, б. весняний з ботвини.
Борщ український – борщ, виготовлений за спеціальною технологією, що містить у собі біля 20 складників з перевагою капусти – з м΄ясом, рибою або грибами. Українська традиційна страва.
Борщівник – рослина, їстівні молоді стебла; горщик для варіння борщу.
Бочка, бочівка - дерев΄яна посудина з двома денами.
Брага – напій з просяного солоду; домашнього виробу пиво.
Бренді (анг.) – горілка з вина.
Бублик, обарінок (зах.) – дрібне печиво у формі кільця із заварного тіста.
Бублейниця, бубличниця – жінка, що пече і продає бублики.
Будз – сухий овечий сир (з нього роблять бринзу).
Будзов΄як (зах.) – полотняний мішечок зціджувати овечий сир на будз.
Будьмо (здорові!), доброго здоров΄я (пивши) – побажання при частуванні алкогольними напоями.
Буза – напій з проса; грушевий або яблучний квас.
Букет – ароматичні приправи до напоїв і страв.
Булка, булочка – хлібне печиво з білого пшеничного борошна.
Бульб΄яники (зах.) – печені «булочки» з вареної картоплі.
Бурбон (ам.) – сорт віскі з кукурудзи.
Бурда – рідка несмачна юшка або напій.
Бурдюк – мішок із шкіри на воду або вино.
Бурячанка – борщ з бурякового листя.
Бутель, бутля, див. сулія.
Бутелька (зах.), див. пляшка.
Бухан, бохан, буханець, буханка – хлібина.
Бухти – рід солодких булочок.
Бушель – міра об΄єму сипких і твердих продуктів, 8 галонів (35 – 36 літрів).
Буша – бочка для солення оселедців.
Буцик – галушки з содового тіста, підсмажені на маслі, їдять з медом або з сметаною.
В
Вандзар (гуц.) – пиріг з капустою.
Вар – окріп; (зах.) – страва, див. узвар.
Варена, варенуха, запіканка – давній безалкогольний напій з узвару з додатком цукру або меду, заправлений прянощами і настояний, «запечений» у печі, пили гарячим і холодним, горілка, зварена з медом і сушнею.
Варенець, ряжанка, кисляк – продукт скисання молока; кисле молоко.
Вареник – вироби з тіста з начинкою, зварені в окропі. Українська традиційна страва.
Варениці – розкачані коржики на вареники; окрема страва.
Варенички, лазанки (зах.) – страва з локшини з сиром або капустою.
Варянка, бевка (лем.) – юшка з капустяного розсолу, «підбита» борошном.
Варя (гуц.) – страва із свіжих і квашених буряків, змішана з квасолею і сушеними звареними сливами.
Ватрушка (рос.) – відкритий пиріг з сиром.
Вергуни, переплітанні, хрусти – хрумкі смужки з прісного тіста, варені в смальці.
Верещака – страва з свинячої грудинки і бурякового квасу.
Вермут (нім.) – лікер з ароматизованого білого вина.
Вертун, струдель (зах.) – прісне печиво з яблуками.
Вертута – завиванець з яблуками (різдвяне печиво).
Верхняк – верхня шкуринка хліба.
Верч (обр.) – весільне печиво з шишкою посередині. Його приносять старости молодого, щоб впустити у двір молодої; 3 шишечки, обгорнуті смужкою тіста, з ним молода просить на весілля (Київщина).
Верчик – плетений бублик.
Вечеря свята (обр.) – споживання їжі на Свят-вечір.
Вершківка – солодка страва із збитими вершками.
Вивар – насичена рідина з виварювання м΄яса, риби, грибів тощо.
Виїмка – прилад нарізувати городину й садовину; заліплювати вареники.
Винниця – виноградник; винне виробництво, комора з алкогольними напоями.
Вино – алкогольний напій з винограду або інш. ягід; в. столове (сухе), напівсухе, десертне, шампанське, іскристе, ароматизоване.
Висівки, грис (зах.) –залишки борошняного виробництва; залишки після про сіяння борошна; додаток до страв, каші, печива.
Вишкварки, шкварки – залишки по витопленні сала.
Вишкрібок – малий хлібець з вишкрібків, див. адзим΄я.
Вишнівка – вишнева наливка.
Вишняк – вишнева настоянка.
Вівсяники – вівсяні коржики.
Вівсяник – хліб або корж з вівсяного борошна.
Відбиванці – свинячі або телячі відбивні котлети.
Відвар – рідина з вареного м΄яса, городини.
Вікт, віктуватися (зах.) – харчування, харчуватися.
Віскі – американська й англійська горілка.
Віхтик, віхоть – жмутик з лика мити посуд (в селянському побуті).
Водяник, водянка – діжка на воду (в селянському побуті).
Вудження – консервування харчових продуктів діянням диму.
Вурда – страва з конопляної або макової макухи; начинка з макухи для вареників на Різдво; сир із сироватки.