Мовна тема "Дієслово"

Про матеріал
Загальне поняття про дієслово для учнів 3 класу. Для самостійного вивчення та закріпленні матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Дієслово - це частина мови, яка означає дію або стан предмета і відповідає на питання що робити? що зробити? що робиться з предметом? у якому стані він перебуває? (ходив, співатиме, займатися, буду їсти, заробляю). У реченні дієслово найчастіше виконує функції присудка або частини складеного присудка (він розповів все, що знав; ніч здавалася днем).

Номер слайду 3

Дієслово може означати: процес мислення (аналізувати, думати, розмірковувати); процес мовлення (радити, говорити, розмовляти); конкретну фізичну дію (йти, будувати, вчитися); переміщення у просторі (бігти, їхати, йти); сприйняття органами чуття (нюхати, бачити, чути); бажання (воліти, хотіти, бажати); стан, у якому перебуває особа або предмет (спати, стояти, журитися); ставлення особи до когось чи чогось (поважати, любити, шанувати); зміни (розквітати, старіти, молодіти).

Номер слайду 4

Зв’язок дієслова з іменником Питання до дієслова ставлять від іменника. Наприклад: вітер (що зробив?) повіяв, вогонь (що зробив?) згас, пташка (що зробила?) полетіла. Саме дієслово допомагає нам знайти дійову особу (підмет) у реченні. У цьому випадку ми ставимо питання від дієслова до іменника. Наприклад: Весь день прибирала (хто?) Наталка свою кімнату, аж стомилась. Висновок: отже ми бачимо, що дієслово тісно зв’язано з іменником у реченні.

Номер слайду 5

теперішній Що роблю? Що робиш? Що роблять? Дія відбувається в момент мовлення Дихаю Танцюєш Читають минулий Що зробив? Що зробили? Дія відбулася до моменту мовлення Дихали Танцювали Читали майбутній Що зроблю? Що буду робити? Що робитиму? Що зробиш? Що зроблять? Дія відбудеться після моменту мовлення Дихатимуть Будуть танцювати Прочитають

Номер слайду 6

ppt
Додав(-ла)
Safonova Victoria
Додано
12 квітня 2020
Переглядів
994
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку