"МОЯ УЛЮБЛЕНА КАРТИНА ЕПОХИ ВІДРОДЖЕННЯ"

Про матеріал
Мо́нна Ліза (Джоконда) (італ. Ritratto di Monna Lisa del Giocondo) — картина, написана італійським художником Леонардо да Вінчі в період 1503-1519 років. Картина є одним з найвідоміших і безцінних творів живопису у світі. Належить до епохи Відродження.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

"Моя улюблена картина епохи Відродження"Підготувала КирієНКО Маргарита

Номер слайду 2

Є такі картини, які відомі кожній людині в усьому світі. Вони в більшості намальовані відомими людьми і мають всесвітнє визнання. Прикладом такої картини є робота Леонардо да Вінчі «Мона Ліза». Також ця картина відома під назвою «Джоконда». Вона була написана в епоху Відродження у Флоренції. Вважається, що на картині зображена Ліза Джоконда (дружина торговця шовком з Флоренції). Хоча, є зовсім інші не схожі один на одного версії. Одні кажуть, що це автопортрет самого автора, але в жіночій персоні, другі запевняють, що це Катерина Сфорца, незаконна дочка міланського герцога, треті впевнені, що це просто вигаданий персонаж.

Номер слайду 3

Леонардо да Вінчі малював цю картину близько двох-трьох років. Він повністю віддався їй, присвячував велику частину свого часу. Він відчував велику прихильність до цієї картини і коли переїхав з Італії до Франції, взяв її з собою. На картині зображена жінка в темному одязі і трохи повернена до глядача. Однак «Мона Ліза» дуже потемніла, і на ній з’явилося багато тріщин. Кажуть, це сталося, тому що автор дуже часто любив експериментувати з фарбами. Це вважається одним з кращих портретів усіх часів. Дана робота Леонардо да Вінчі надихнула багатьох інших митців на створення чогось схожого. Картина мала велику славу після її написання до середини 19 століття, проте десь з середини про неї майже не згадували, але в 20 столітті вона знову стала дуже популярною.

Номер слайду 4

Великою родзинкою цієї картини є посмішка жінки, зображеної на ній. Цю усмішку можна побачити в інших роботах цього ж автора, однак саме на цій жінці вона просто бездоганна. Ця посмішка дуже загадкова, багато критиків, художників і навіть психологів цікавилися нею і аналізували її. У 1911 році картина була викрадена працівником Лувру і знайшлася тільки через 2 роки в Італії. На жаль, картина багаторазово піддавалася вандалізму. В неї кидали фарбу, обливали кислотою різною, це, звичайно ж, принесло деякі збитки. Ще дуже цікавим фактом картини є те, що якщо збільшувальним склом навести на очі жінки на картині, то можна побачити маленькі цифри і букви. Їх називають «Код да Вінчі» (тут заховане посилання на відео). Ця картина цікавила людей кілька сотень років і звичайно зараз теж не залишається без уваги. Нею захоплюються дуже багато людей у всьому світі, адже в ній є щось таке загадкове і прекрасне, що нібито притягує погляд.

Номер слайду 5

Картину “Мона Ліза” важко описати словами: чим довше я дивлюся на неї, тим більше захоплююся. Полотно випромінює незліченну кількість краси, чарівності та загадковості…Глибокий, проникливий, злегка глузливий погляд чудесних карих очей невідступно переслідує глядача. У всьому її таємничому образі, прослизає ніжність, загадковість і одкровення. Її секрет намагаються розгадати десятки років, але вона і до цього дня залишається найчарівнішою і найромантичнішою персоною. Хто вона? Чим полонить і змушує знову і знову невідривно милуватися її виглядом?

Номер слайду 6

Поговоримо трохи більше про посмішку ‘’Джоконди’’Найзагадковішою частиною картини є знаменита усмішка Джоконди. Посмішка Джоконди не дає спокою художникам і мистецтвознавцям, які списали тонни паперу в спробі пояснити, що могла б означати ця цікава, загадкова, ледь помітна посмішка цієї благородної дами. Різні люди в її усмішці бачили різні й часом протилежні риси, такі, як гордість, ніжність, кокетство, жорстокість, скромність. Однак немає ніяких сумнівів в тому, що пані Ліза де Джокондо була дуже розумною, неординарною і вольовою жінкою. А що бачите ви?Деякі критики Леонардо навіть беруться стверджувати, що посмішка Джоконди зовсім і не посмішка, а хижий оскал.

Номер слайду 7

Чому посміхається пані Ліза Джокондо?Я скажу чому. Тому що, мені здається, що я це знаю. Вона посміхається тому, що прекрасно знає, як просто вселити не тисячі, й сотням тисяч, не мільйонам людей, а мільярдам одну і ту ж думку. Вона посміхається нашій дивовижній сліпоті і нездатності бачити очевидне. Незрозуміли? Зараз поясню. Багато сотень років ніхто не помічав нічого особливого в цьому портреті, що висів собі в Луврі і нікого не приваблював. Рідкісні знавці і фахівці зупинялися біля нього. І нікого не цікавила, ні усмішка Джоконди, ні хто вона, ні чому майстер Леонардо не віддав цей портрет, написаний на замовлення, замовнику, а повіз із собою до Франції. Всім все було всерівно. Але ось Готьє побачив усмішку пані Лізи і відразу ж почалися суперечки і домисли. Яка усмішка, що вона означає, чого посміхається ця дама епохи Відродження? Потім портрет вкрали і знову в Лувр пані Джоконда повернулася в зеніті слави, яка триває і досі, і вже не піддається жодним сумнівам. Ви все зрозуміли? Для того, щоб щось привернуло нашу увагу, його треба, для початку, хоча б, сперти. Ви думаєте пані Ліза Джокондо посміхається? Так, нічого подібного. Вона усміхається.

Номер слайду 8

Ця загадка до сих пір не розгадана. Тобто існують безліч версій, чому і кому посміхається Мона Ліза (Джоконда). Сама картина змінюється з часом, тому з кожним роком якість погіршується і сприйняття теж - стає ще важче розгадати таємницю усмішки Мони Лізи, так як змінюється вираз обличчя і вигин посмішки. Є припущення, що коли Леонардо писав портрет, навколо нього постійно метушилися блазні, тому посмішка Мони Лізи така м'яка і приємна. Коли картину вкрали, а через деякий час знайшли - все побачили глузливу і торжествуючу посмішку Джоконди. Хтось вважає, що Мона Ліза була в той момент вагітна і її посмішка ловила рух плода. Психологи стверджують, що в усмішці захована ціла гама почуттів - нерішучість, збентеження, незручність, надія. Є й прихильники ідеї, що це посмішка матері художника. Лікарі всього світу ставлять по усмішці діагнози. І взагалі є така закономірність, що сенс посмішки змінюється в залежності від того, на яку частину обличчя ви дивитеся, а якщо ж дивитися прямо на губи - то Джоконда зовсім не посміхається. І це залежить не від умінь художника, а від особливостей нашого зору. Загалом суперечки досі не замовкають - кожен бачить в усмішці щось своє. Може саме в цьому полягала ідея Леонардо?

Номер слайду 9

Сподіваюся, що ви дізналися щось цікаве з цієї презентації і відкрили для себе щось нове. Дякую за увагу! Гарного дня!)

pptx
Додано
1 травня 2023
Переглядів
696
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку