"Мозколомні перерви": танграм

Про матеріал
«Мозколомні перерви» - це захід, який був започаткований в рамках роботи шкільного євроклубу Криворізької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №114 в жовтні 2017 року. «Мозколомні перерви» починалися з простих головоломок, з простого обладнання. Їх добре проводити на перервах між уроками, в дитячих таборах тощо. За цей час «перерви» стали улюбленим заняттям для багатьох учнів.
Перегляд файлу

Мозколомні перерви

«Мозколомні перерви» - це захід, який був започаткований в рамках роботи шкільного євроклубу Криворізької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №114 в жовтні 2017 року. А поштовхом до цієї події стало відвідання з учнями науково-експериментальної виставки від навчального центру «Ландау Центр» Харківського  національного університету імені В. Каразіна. Саме тут я побачила безліч цікавих експонатів і те, як це цікаво дітям різного віку.

«Мозколомні перерви» починалися з простих головоломок, з простого обладнання. Їх добре проводити  на перервах між уроками, в дитячих таборах тощо. За цей час «перерви» стали улюбленим заняттям для багатьох учнів. 

Прийшов час систематизувати досвід, щоб він став у пригоді іншим.

Танграм

 

На изображении может находиться: 3 человека, люди сидят, ребенок и в помещении На изображении может находиться: 3 человека, в помещении

Танграм кит. 'сім дощечок майстерності') — це головоломка, яка складається з семи гральних кісток — пласких геометричних фігур, які називають танами, що складаються у різні форми. Завдання головоломки — створити задану форму (на підставі лише обрису силуету) з використанням всіх семи танів, які заборонено накладати один на один. Це одна з найбільш популярних головоломок такого типу у світі. Китайський психолог назвав танграм «найдавнішим психологічним тестом світу», хоча і створеним для розваги, а не для аналізу.

Легенда: Згідно з легендою, одного разу чернець завдав своєму учню задачу здійснити подорож для того, щоб намалювати суть різноманітної краси світу тільки на одній керамічній дощечці. На жаль, дощечка розбилася на сім шматків і учень ніяк не міг її знову зібрати у квадратну форму. Він намагався це зробити багато днів поспіль, намалював численні зразки та зображення. Наприкінці учень зрозумів: немає сенсу подорожувати в світ, бо легко можна знайти всю красу і різноманітність світу у семи шматках розбитої дощечки.

Танграм є дуже старою китайською грою на гральних кістках, яка за однією з версій ймовірно була винайдена між VIII та IV століттям до н. е., а за іншою — значно пізніше — під час правління династії Сун[3]. Після того, як в Китаї почали друкувати книжки з танграмами, гра була завезена до Європи та Америки торговими кораблями на початку XIX століття, де стала дуже популярною на деякий час, та вдруге — під час Першої світової війни.

Кількість конфігурацій

Лише з текстів 19-го сторіччя було створено більше 6500 задач для танграму і поточне число весь час зростає.

https://www.10kor.ru/upload/iblock/aec/aeca4bdc6dd83735bff7d651b67f2410.jpeg

Джерела:

https://www.pinterest.com/pin/348747564868115996/

https://razvivalo4ki.ru/kak-sdelat-tangram./

https://uk.wikipedia.org/wiki/Танграм

docx
Додано
9 березня 2020
Переглядів
518
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку