Мультимедійна презентація до уроку трудове навчання у 6 класі «Проектування та виготовлення вітальної листівки».

Про матеріал

Мультимедійна презентація до уроку трудове навчання/технології у 6 класі «Проектування та виготовлення вітальної листівки».

Мета (формувати компетентності) : предметні (розширити знання учнів про види та стилі різноманітних технік виготовлення листівки, видами оздоблювальних елементів, формувати вміння створювати банк ідей передбачуваних об'єктів проектування; навчити добирати інструменти та матеріали, відповідно до техніки виготовлення листівки; розрізняти листівки відповідно за їх призначення, за змістом, формою та оздобленням; Аналізувати моделі – аналоги виробу, створювати ескіз з описом, дотримуватись правил безпечної праці та санітарно-гігієнічних вимог, організації робочого місця під час виконання практичних робіт ; ключові (уміння вчитися: самооцінювання досягнень і помилок; готовність створювати нові творчі ідеї та розвиток здібностей; ініціативність: прагнення до творчої самореалізації; відповідальність за особистий результат; готовність до комунікації, розуміння значущості своєї діяльності для особистого розвитку; культура: толерантне ставлення до культури праці).

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Творчий проект. Виготовлення листівки. Підготувалавчитель трудового навчання школи І-ІІІ ступенів №294 Деснянського районум. Києва. Бекіш Олена Михайлівна

Номер слайду 2

1. Етапи проектування2. Вимоги до проектного виробу3. Техніки виготовлення листівок.4. Добір матеріалів та інструментів для виготовлення листівки.5. Стилі і техніки в кардмейкінгу.6. Аналіз моделей – аналогів.7. Ескіз виробу з описом. Завдання для практичої роботи: Дібрати інструменти та матеріали. 2. Визначити стиль листівки, техніку виконання3. Зробити аналіз моделей-аналогів. Розглянемо такі питання

Номер слайду 3

Етапи проектування. Організаційні-підготовчий. Конструкторський. Технологічний. Завершальний. Пошуки і визначення проблеми. Збір та аналіз інформації,що стосується об'єкта проектування. Вибір оптимального варіанта розв'язку проблеми та його обґрунтування. Розробка клаузури. Макетування проекту. Організація робочого місця. Виконання технологічних операцій. Самоконтроль власної діяльності. Оцінка якості. Коригування виконаного виробу порівняно з запланованим. Випробування проекту. Самооцінка проекту. Захист проекту.

Номер слайду 4

Кардмейкінг (англ. cardmaking; у перекладі card - листівка, make - робити) - мистецтво виготовлення вітальних листівок своїми руками. Техніки виготовлення листівок: Скрапбукінг;Аплікація і декупаж;Орігамі;Квілінг;Поп-ап (Pop-up)(об’ємне вирізування);Акварель; комп’ютерна графіка;Висічка;Вишивка;Змішані техніки.

Номер слайду 5

Вимоги до проектного виробуфункціональні – виріб має бути декоративним; естетичні: має бути красивим і сучасним, виразним;має бути приємної кольорової гамми.ергономічні – має бути зручним у використанні;технологічні: не надто складний у виготовленні;методи обробки – раціональні;матеріали – легкі в обробці;інструменти – правильно підібрані. економічні – матеріали мають бути недорогі та доступні.

Номер слайду 6

Добір матеріалів та інструментів для виготовлення листівки. Вибір тону для листівки, напрямку, стилю. Тонування, декорування сторінки. Вибір паперу для основи.

Номер слайду 7

Матеріали для виготовлення листівок: основні (двосторонній кольоровий картон та папір); оздоблювальні (тканина (вишивка), нитки (муліне,вовна), вирізки з газет та журналів, пряжа, елементи в’язані гачком, бісер, стрічки, ґудзики, намистинки, блискітки, стрази, природні матеріали або старі, непотрібні речі. Вибір матеріалів залежить від вашої ваша задумка і фантазії..Інструменти: основні - лінійка, олівець,канцелярський ніж або ніж для паперу, шило, ножиці(прості та манікюрні), двосторонній скоч, клей ПВА, трафарет для виготовлення форм(для квілінгу), зубочистки та інші (відповідно до обраного виду оздоблення).

Номер слайду 8

Інструменти і матеріали. Картон. Фігурні дироколи. Фігурні ножиці. Заготовки для виготовлення листівок. Двосторонній скоч (тонкий, товстий). Стрічки та мереживо. Клейовий пістолет

Номер слайду 9

Придбайте декілька аркушів картону і виготовіть із них основи для ваших листівок. Ви також можете придбати уже готові основи для листівок, часто такі продаються разом із конвертом. Виготовляючи основу для листівки самотужки важливо,щоб згин картону на основі листівки виглядав охайним. Для цього необхідно використовувати спеціальний інструмент для згинання паперу, його ще називають паличкою для згинання та розгладжування. Подумайте над тематикою листівок і оберіть набір паперу. У наборах дизайнери ретельно підібрали і поєднали між собою різні аркуші у гармонійну композицію. Купувати папір поштучно і поєднувати самостійно набагато складніше. Обирайте розмір 15х15 см, 20х20см. ПОРАДИ

Номер слайду 10

Фігурні ножиці підійдуть для оформлення країв листівки, створення декоративного бордюру . У випадку якщо ви вирішите не займатися кардмейкінгом у майбутньому, фігурні ножиці ніколи не будуть зайвими. Їх може використати навіть ваша дитина на уроках праці у школі. Дироколи розміром 1,5 см коштують порівняно недорого. Такі дироколи можна використовувати не лише в оформленні листівок але і для домашнього декору-конфеті (наприклад), їх також можна використати для виготовлення складних прикрас. Резинові штампи на дерев’яній основі та чорнило. Чому ж саме резинові штампи? – Вони не потребують акрилових блоків і є повністю готовими до використання. Звісно, ви можете придбати і акрилові штампи, але не забувайте, що для користування акриловими штампами потрібні акрилові блоки. Також придбайте чорнило, що швидко сохне, зазвичай таким чорнилом є барвникове.

Номер слайду 11

№з/п. Найменування обладнання та інструментів. Зображення обладнання інструментів1. Олівець2. Лінійка3. Ножиці 4. Нитки швацькі 5. Гольничок із голками6. Праска. Проектна документація. Записуємо в зошиті у вигляді таблиці: Добір інструментів та обладнання

Номер слайду 12

Стилі і техніки в кардмейкінгу. Кардмейкінг, як і скрапбукінг має різні стилі виконання. Стиль обирається в залежності від призначення листівки. Гранж. В кардмейкіну цей стиль дає свободу творчості. У листівки можуть бути рвані краї, з елементами потертості. Кольори, як правило, приглушені, темні: коричневий, сірий, чорний. Цей стиль частіше використовують при виготовленні листівок для чоловіків. Вінтаж. (Ретро) Листівки в цьому стилі зроблені під старовину, в бляклих відтінках. Елементи декору повертають у минуле: використовують старі гудзики, пожовклі тканини і мереживо. Часто у вінтажному стилі використовують дістрессінг (зістарювання паперу). Міні-листівка. Листівки цього стилю невеликого розміру (це зрозуміло з назви), відрізняються простотою виконання. Дуже часто їх використовують як доповнення до букету квітів. Скрап-стиль. Листівки в стилях, запозичених зі скрапбукінгу: Шебі-шик; Херитаж ;Американський стиль; Європейський стиль; Cтиль «clean & simple»; Фрі-стайл; Мікс-Медіа; Стімпанк.

Номер слайду 13

Стили и техники в кардмейкинге. ГРАНЖ

Номер слайду 14

Стили и техники в кардмейкинге. Винтаж

Номер слайду 15

Стили и техники в кардмейкинге. Міні- листівка

Номер слайду 16

Буквально Shabby Chic означає "потертий шик", для цього стилю характерно використання матеріалів у світлих, пастельних тонах, переважно в білому, ніжно-рожевий, слонової кістки, ніжно-блакитному. Так само часто використовують легкі квіткові мотиви, головним чином - троянди, янголята. З геометричних візерунків допускається ледь помітна клітка або смужка. Стиль Shabby Chic

Номер слайду 17

Cтиль “clean & simple”

Номер слайду 18

Стили и техники в кардмейкинге. Американский стиль. Стили и техники в кардмейкинге

Номер слайду 19

Стили и техники в кардмейкинге. Европейский стиль

Номер слайду 20

Стили и техники в кардмейкинге. Фристайл

Номер слайду 21

Стили и техники в кардмейкинге. Микс

Номер слайду 22

1.3. Аналіз моделей – аналогів. Модель№1. Перед нами зразок весільної листівки. За основу взято картон білого кольору. Дана листівка прикрашена вишивкою хрестиком у поєднанні з вишивкою стрічками. Бежеві, коричневі та різні відтінки зеленого кольорів роблять даний виріб вишуканим та ексклюзивним.

Номер слайду 23

Модель№2. Перед нами зразок вітальної листівки. За основу взято білий двохсторонній картон, який плавно переходить у світло – голубий. Основа прикрашена квітами синього кольору, а також паєтками голубого та світло – рожевого кольорів. Листівка містить вишивку хрестиком. На ній зображений метелик, який сидить на квітці. Вишивка має різні відтінки фіолетового, жовтого, зеленого, а також коричневий кольори.

Номер слайду 24

Модель№3. Це також зразок вітальної листівки. Основа – білий картон. Виріб прикрашений штучними квітами голубого та білого кольорів. Цікава серветка, бісер та бантик роблять даний виріб ексклюзивним та неповторним. Чудове привітання в день весілля.

Номер слайду 25

Ескіз виробу з описом

Номер слайду 26

Назва виробу. Вітальна листівка з елементами вишивки стрічками. Призначення. Для привітання зі святом близьких людей. Обрані конструкційні матеріали й вимоги до них. Основа – двобічний картон блакитного кольору середньої товщини, канва білого кольору полотняного переплетення, атласні стрічки бежевого та салатового кольорів,бісер середньої величини та паєтки фіолетового кольору,гелеві ручки блакитного та фіолетового кольорів. Кількість деталей у виробі, їх форма й розміри. Основна деталь у розгорнутому вигляді прямокутної форми має розміри 21х29,5 см. У готовому вигляді це також буде деталь прямокутної форми, розміром 10х21. Види з’єднань деталей Склеювання деталей виробу буде виконано за допомогою клею ПВА. Види оздоблень. Виріб буде оздоблено вишивкою квітів із при зібраної стрічки бежевого кольору, листочками салатового кольору в цій же техніці. Рамочка на листівці та квіти іншого типу ( на основі ) оздоблені паєтками фіолетового, намистинками коричневого кольорів. Привітальний надпис «Happy birthday» виконаний селевими ручками блакитного кольору. Розміри виробу20х2см. Ескіз виробу з описом

Номер слайду 27

Матеріали та інструменти. Стиль листівки. Техніка виконання. Модель №1 Модель №2 Модель №3 Практичне завдання №1 : Дібрати інструменти та матеріали до відповідних моделей листівок(№1,№2,№3), представлених на слайдах 29,30,31 Визначити стиль листівки, техніку виконання.

Номер слайду 28

Практичне завдання №2: Зробити аналіз моделей-аналогів (№1,№2,№3) на слайдах 29,30,31. Заповнити таблицю «Вимоги до проектного виробу» в робочому зошиті.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}№Показник якості Модель№1 Модель№2 Модель№3 1. Оригінальність та естетичність    2. Функціональність    3. Простота виготовлення    4. Корисність    5. Технічна досконалість, якість    6. Ергономічність    7. Економічність    8. Екологічна безпечність виробу    Разом балів:    

Номер слайду 29

Модель №1

Номер слайду 30

Модель №2

Номер слайду 31

Модель № 3

pptx
Додано
26 жовтня 2020
Переглядів
9024
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку