Мультимедійна презентація до уроку за темою "Микола Васильович Гоголь . Гоголь та Україна. «Ніч перед Різдвом». Народні традиції і звичаї у творі. Головні персонажі повісті."

Про матеріал
Мультимедійна презентація до уроку за темою "Микола Васильович Гоголь . Гоголь та Україна. «Ніч перед Різдвом». Народні традиції і звичаї у творі. Головні персонажі повісті."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок з елементам гри. Микола Гоголь«НІЧ ПЕРЕД РІЗДВОМ»

Номер слайду 2

РІЗДВО

Номер слайду 3

«Микола Васильович Гоголь . Гоголь та Україна. «Ніч перед Різдвом». Народні традиції і звичаї у творі. Головні персонажі повісті»  ознайомитися із життям і творчістю М. Гоголя та його зв’язком з Україною; повторити термін «повість»; вдосконалити навички виразного читання; вміти аналізувати прозовий твір; вдосконалити усне зв'язне мовлення; вміти відтворювати основні події твору. вміти аналізувати вчинки і характер героїв. ТЕМА УРОКУОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ

Номер слайду 4

Гоголь та Україна. Народився Микола Васильович на Полтавщині у Великих Сорочинцях. Перші десять років провів у родовому маєтку - село Василівка. Навчався у Ніжинській гімназії вищих наук."Туди, туди, у Київ, давній, прекрасний Київ!» У 1848 та 1851 роках відвідував Одесу. З Україною пов'язане не тільки дитинство Гоголя, його юність, але й роки зрілості. З Україною пов'язана практично вся творчість М. Гоголя

Номер слайду 5

ЗБІРКА «ВЕЧОРИ НА ХУТОРІ БІЛЯ ДИКАНЬКИ»

Номер слайду 6

«НІЧ ПЕРЕД РІЗДВОМ»

Номер слайду 7

Робота з карткою уроку

Номер слайду 8

Тема твору – перемога добра над злом: мрії – над дійсністю (кохання Вакули – над байдужістю Оксани), світлих сил – над темрявою (чистої душі коваля – над чортом.))Повість – епічний прозовий твір (рідше віршований), який визначається однолінійним сюжетом. Найчастіше це історія одного людського життя, розказана від імені самого автора чи якогось героя. Робота з карткою уроку. У сюжеті «Ночі перед Різдвом» переплітаються три лінії: перша – лінія чорта, друга – лінія залицяльників Солохи, третя – лінія Вакули й Оксани. А об`єднує їх образ чорта, який поволі перетворюється на «чарівного помічника» коваля.

Номер слайду 9

М. Беркос «Диканька»На репродукції художника М. Беркоса «Диканька» зображено той самий хутір, про який йдеться у повісті. На ваш погляд, чи схожа Диканька на описану у творі Миколи Гоголя?

Номер слайду 10

РОБОТА В ГРУПАХСкладання літературного пазла

Номер слайду 11

Бесіда за змістом твору. Хто з персонажів вам подабається найбільше. Обґрунтуйте свою відповідь. Які народні вірування та традиції зображено у творі?До якої збірки увійшла повість « Ніч перед Різдвом»?Як ви гадаєте, Чому Микола Гоголь назвав свою повість сам так?Яких незвичайних персонажів ви зустріли читаючи твір?

Номер слайду 12

На уроці мені сподобалось.. На уроція дізнався …Мій настрій післяуроку…

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Ревенко Людмила Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Філатова Марія Олегівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 березня 2019
Переглядів
5354
Оцінка розробки
4.7 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку