мультимедійна презентація "Лелека"(усний журнал)

Про матеріал
Мультимедійна презентація "Лелека" містить цікаві історичні факти,цікавинки про лелеку,повір'я,пісні та відеоматеріали.Подана у формі усного журналу про лелеку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Журнал «Лелеченько»

Номер слайду 2

Ознайомлююча сторінка

Номер слайду 3

“Словничок”: Слово «лелека» прийшло до нас із південних країв, з кримсько - татарської мови.“Словничок”: «Чорногуз» – це давня українська назва. Вона вказує на колір птаха: біла шия, груди, вся передня частина тулуба, лише чорний хвіст (гуз).

Номер слайду 4

Історична сторінка

Номер слайду 5

За іншою версією цієї легенди, з мішка, розв'язаного архангелом. Михайлом, по світу розлетілися комарі і мухи, яких і збирає лелека,птах, що символізує очищення і оновлення світу. Таким чином,проводилася думка про ангельську природу лелеки. Сам зовнішній вигляд лелек нагадував ангелів.

Номер слайду 6

Народніповір’я

Номер слайду 7

Повертаючись з вирію, лелеки відкладають 2-7, а найчастіше 4 білих яєць, які птахи насиджують по черзі. Через місяць з’являються голі, безпорадні пташенята. Їх в народі називають лесиками. Лесики дуже швидко ростуть. Вони, на відміну від дорослих, мають голос – пищать. А дорослі лелеки клацають дзьобами. Вони голосу не мають.

Номер слайду 8

Мудрослів’я

Номер слайду 9

Коли буслик подружився з людьми, ніхто не пам’ятає. Але люди дуже дорожать дружбою з чорногузом. І встановили, що: Випаде погожа днина - Боцян на нозі одній. Стане, де очеретина,Мов порине в царство мрій. Міцно став на двох ногах,Провіща негоду птах. Буря щоб не підняла,Не розгорне він крила. А коли немов приріс. До землі двома ногами,Під крило сховає ніс –Буря вже не за горами!(О. Ющенко)

Номер слайду 10

Літературно– музична сторінка

Номер слайду 11

Поетична назва лелеки – “гайстер”, тобто “білий птах з чорною відзнакою”. Що нам повідомить про назву “Словничок”? Назва гайстер поширена в західних областях України, походить вона з німецької мови, означає “велика сорока. Рольова гра. Драматизація «Журавель і Лелека»

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Цікавинки

Номер слайду 14

У лелеки білого 112 родичів.Є серед них лелека чорний. Ці птахи, на відміну від своїх родичів, тримаються глушини. Живуть близько 30 років. Чорних лелек у Європі дуже мало, тому вони потребують особливої охорони. Лелеку чорного занесено до Червоної книги України.

Номер слайду 15

Чорний лелека

Номер слайду 16

Казкова сторінка

Номер слайду 17

Підсумкова сторінка

Номер слайду 18

- Років 5 назад поселилися в центрі нашого села лелеки. І в спеку, і в дощ не залишають свого гнізда. Стукотом дзьобів нагадують нам про себе. - Що ви відчуваєте, коли спостерігаєте за цими чудовими птахами?- Чим же привабило наше село цих білих красенів?

Номер слайду 19

Посланнядіткам

Номер слайду 20

Все на землі нам,все треба берегти.І птаха, й звіра, і оту травинку. Не чванься тим, що цар природи ти,Бо врешті ти – лише її частинка.

pptx
Додав(-ла)
Попів Марія
Додано
9 лютого 2019
Переглядів
3062
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку