Урок – проект на тему: "Корисні копалини України"

Про матеріал
Урок захисту проектів на тему: "Корисні копалини України" для учнів 3-го класу.
Перегляд файлу

Урок – проект

Тема: Корисні копалини України ( 3-й клас)

Мета: 

  • поглибити знання з теми;
  • навчитися отримувати корисну інформацію з додаткової літератури та

            повідомлень однокласників;

  • перевірити вміння учнів самостійно добирати матеріал та повідомлення його учням;
  • виховувати  прагнення та усвідомлення потреби збереження корисних

           копалин, естетичне сприймання обєктів природи.

Тип уроку: урок захисту проектів.

Обладнання: відеофільм  «Корисні копалини»,  колекція «Корисні копалини», продукти переробки корисних копалин, плакати , карта України.

Хід уроку:

І. Організація класу до уроку.

ІІ. Повідомлення теми та завдання уроку.

ІІІ. Актуалізація опорних знань.

Вправа «Мозковий штурм».

Вчитель:

- Чому обрали таку тему для проекту?

- Доповніть моє речення. Корисні копалини – це …

- На які три групи вони поділяються?

В Україні розвідано 90 видів корисних копалин, які зосереджені майже у 

8 тисячах родовищ.

Корисні копалини

                                                Горючі    Рудні     Нерудні

ІV. Практична робота з фізичною картою УкраїниC:\Users\admin\Desktop\МОЇ НАРОБКИ\Полезные ископаемые, урок\Рисунок1.jpg

 Розгляд учнями фізичної карти України,  діти знаходять умовні позначки, якими позначаються родовища корисних копалин.

- Які корисні копалини є на території нашої країни?

- Які з корисних копалин є в нашій місцевості?

V. Захист проектів ( у дослідницьких групах )

Перша група – камяне вугілля

hello_html_453d483d.jpg

    Кам’яне вугілля – тверда горюча корисна копалина, один з видів вугілля викопного, проміжний між бурим вугіллям і антрацитом. Щільна природа чорного, іноді сіро-чорного кольору. Блиск смоляний чи металічний. Кам’яне вугілля утворилося з продуктів розкладу органічних залишків рослин, що зазнали зміни в умовах високого тиску і високої температури.

     Перша в Україні кам’яновугільна шахта була споруджена 215 років тому в Лисичанську (Донбас). Видобувають кам’яне вугілля в Донецькій, Луганській, Львівській і Дніпропетровській областях.

    За розрахунками спеціалістів запасів кам’яного вугілля на планеті вистачить ще на 21 століття. Вони становлять приблизно 8 трильйонів тонн.

Друга група – нафта

      Вже 1000 років до нашої ери китайці користувалися природним газом, як паливом, а вулиці давнього міста Вавилон у 600 році до н. е. були вкриті асфальтом, при виготовлені якого використовували нафту.

     Нафта горюча корисна копалина, що являє собою густу маслянисту рідину, від темно-бурого до чорного кольору. Нафта має характерний запах, легша за воду. У воді не розчиняється.

. hello_html_m731efadf.jpg 

Видобувають нафту в Сумській, Чернігівській та Івано-Франківській областях.

Третя група    природний газ

hello_html_6c199434.jpg

 

     Природний газ  часто є побічним газом при видобутку нафти. Природний газ – суміш газів, що утворилися в надрах землі при розкладанні органічних речовин, що утворюються в земній корі та широко використовуються як паливо на електростанціях, у чорній та кольоровій металургії, цементній та скляній промисловості, у процесі виробництва будматеріалів та комунально-побутових потреб, а також як сировина для отримання органічних сполук.

 

 

 

Вчитель:

Загадка: Бурий, м’який, з рослин складається, легко загоряється ( торф)

 hello_html_1ba69f8b.jpg

Четверта група - торф

   Найдавніші торфовища, як вважають вчені, утворилися не менше як мільйон років тому.

    Торф - горюча речовина утворена з недорозкладених рослинних залишків (трав, мохів та деревини). Усі торф’яники зазвичай дуже заводнені й заболочені. Торф іноді вкритий невеликим шаром ґрунту. Торфові родовища знаходяться переважно на Поліський низовині, в річкових долинах. Торф використовуються в сільському господарстві та хімічній промисловості.

П’ята група – рудні корисні копалини

Мідь   Мідної руди у природі порівняно багато. Понад 240 мінералів містять мідь, проте тільки 18 мають промислове значення. Мідні руди добуваються відкритим способом і потребують збагачення. В Рівненській області є Рафалівське родовище мідних руд, родовище мідних руд також відкрито на півдні Карпат (Рахівський масив) та на сході Запорізької області.

hello_html_ma3517a8.jpg.

Мідь – це метал рожево - червоного кольору, ковкий, м’ягкий, провідник тепла та електрики. Застосовується в електротехнічній промисловості, металургії, для виготовлення хімічної апаратури та інше. Мідний прокат випускає Артемівський завод по обробці кольорових металів, що розташований у Донецькій області.

Шоста група – алюміній 

  Алюміній не зустрічається у природі у вільному стані, але входить до складу різноманітних глин, ізумрудів, слюд, аквамаринів та інших мінералів. Алюмінієва промисловість складається з виробництва глинозему та алюмінію. Основною алюмінієвою рудою є боксити, запаси яких в Україні досить невеликі. Алюмінієві родовища поширені у Дніпропетровській області, Малишевське і Вовчанське (глинозем). Алюміній відноситься до легких маталів (у три рази легшее, ніж сталь), добре проводить електрику, має корозійну стійкість, і широко використовується в машинобудуванні.

hello_html_2ebb0391.jpg

Сьома група - нерудні корисні копалини

      Глина - землисті незцементовані гірські породи, утворені частинками розміром менше 0,01 мм переважно глинистих, а також інших мінералів, що здатні з водою утворювати пластичну тістоподібну масу, яка при висиханні зберігає надану форму, а після випалювання набирає твердість каменю і міцність.

    Глину ти знайдеш на обриві берега річки, в придорожній канаві і навіть у себе в дворі. В Україні запаси глини зосереджені у Житомирській, Хмельницькій, Черкаській, Дніпропетровській, Донецькій і Запорізькій областях.

hello_html_m8249905.jpg

 

Загадка: Маленька біленька по чорному стрибає і слід залишає (Крейда)

Восьма група - крейда

     Крейда - осадова напів зв'язна мазка малозцементована гірська карбонатна порода, що на 90-99 % представлена кальцитом, який складається з кальцитових залишків морських планктонних водоростей та дрібних частинок черепашок найпростіших організмів.

    Використовують у сільському господарстві, паперовій і гумовій промисловості, у будівництві тощо.

   Застосовується також як малярна фарба для побілки приміщень, для виготовлення замазок, зубних паст і порошків, як наповнювач гуми і паперу (зокрема так званого крейдового паперу) тощо. Значні кількості її йдуть для виробництва вапна.

 

hello_html_58065205.jpg

Загадка: найміцніший і найкращій, існує більше мільярдів літ, як же звуть його? (Граніт).

Дев’ята група - граніт

   Граніт це старовинний камінь. Тисячоліттями вірно служать граніти людям, уособлюючи їхню щедрість думок і талантів, волю і мудрість. Скрізь і всюди зустрічаються граніти, масивні і смугасті, з рівномірними розміщенням зерен або ж із великими виділеннями окремих мінералів, рожеві, сірі, коричневі, червоні.

 hello_html_m4f736c9d.jpg

     Значні запаси граніту в Україні зосереджені в Кіровоградській, Запорізькій, Дніпропетровській і Донецькій областях.

Сіль  (Перегляд презентації «Кухонна сіль»)

VІ. Перегляд відеофільму «Корисні копалини України»

VІІ. Узагальнення, систематизація знань.

    Корисні копалини відносять до вичерпних корисних копалин, тобто до тих, які з часом можуть бути повністю використані людиною, адже запаси їх практично не поповнюються, оскільки швидкість утворення їх вимірюється мільйонами років. Важко уявити життя людей без паливно-енергетичних та мінерально-сировинних природних ресурсів, тому слід раціонально і економно їх використовувати, бережно ставитися до виробів, виготовлених з них.

VІІІ. Підсумок уроку.

- Що таке корисні копалини?

- Скільки їх видів видобувається в Україні?

VІ. Домашнє завдання. 

 

docx
Додано
10 лютого 2019
Переглядів
6418
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку