Мультимедійна презентація "Видатні письменники Одещини"

Про матеріал
Дана мультимедійна презентація може бути використана вчителем на уроках української літератури під час вивчення письменників рідного краю (Одещина). Тут містяться короткі біографічні дані про Ю.Липу, Г. Могильницьку та С. Олійника.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Видатні письменники Одещини

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Юрій Липа — видатний український мислитель історіософського та геополітичного спрямування, поет, прозаїк, перекладач, лікар. Народився 1900 р. у м. Одесі в сім'ї Івана Львовича Липи — відомого політичного діяча, письменника, засновника першої української політичної організації «Братство тарасівців».

Номер слайду 4

Початкову освіту здобув у гімназії № 4 м. Одеси.

Номер слайду 5

Навчався в Новоросійському (Одеському) університеті. 1918 Р. у складі одеської студентської сотні брав участь у боях проти російських шовіністичних організацій і допомагав військам Директорії здобути Одесу.

Номер слайду 6

З осені 1920 по 1922 рік перебуває у таборі для інтернованих вояків Армій УНР та УГА у Тарнові.

Номер слайду 7

У 1928 р. пройшов однорічний курс навчання в Школі військових підхорунжих польського війська, після закінчення якої в 1929 р. закінчив Вищу школу політичних наук при Варшавському університеті.

Номер слайду 8

1940 р. у Варшаві разом із професорами Л. Биковським, В. Щербаківським, В. Садовським, І. Шовгеновим Ю. Липа створює Український Чорноморський Інститут, а невдовзі також Український Океанічний Інститут та Український Суходоловий Інститут.

Номер слайду 9

У 1943 р. за активну політичну та наукову діяльність отримує ультиматум від польської Армії Крайової (АК) з вимогою покинути межі Польщі. Цього ж року переїздить до м. Яворів на Львівщині. У 1944 Р. Ю. ЛИПУ, КОЛИ ВІН ВИБУВ НА ЛІКУВАННЯ ОДНОГО З ПОРАНЕНИХ ВОЯКІВ УПА, БУЛО ЖОРСТОКО ЗАКАТОВАНО ЕНКАВЕДИСТАМИ.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Могильницька Галина Анатоліївна

Номер слайду 12

Народилася 8 травня 1937 року в м. Одесі в родині педагогів, що належить до однієї з найдавніших і найбільш розгалужених педагогічних династій України. Дитинство протікало в мальовничому куточку Кривоозерщини, біля Південного Бугу (нині Миколаївська область), де молоду сім’ю її батьків під час літньої відпустки застала війна.

Номер слайду 13

У 1954 році вступила до Одеського фінансово-кредитного технікуму. Невдовзі її виключили спершу з комсомолу, а потім і з технікуму за відвідування Церкви та відстоювання свого конституційного права на свободу віросповідання.

Номер слайду 14

У 1963 році, склавши екстерном іспити за вечірню школу, вступила на філологічний факультет Одеського державного університету імені І. І. Мечникова, який закінчила в 1967 році.

Номер слайду 15

У 1994 році повернулася до Одеси, де працювала вчителькою української мови та літератури ЗОШ № 117

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Степан ІВАНОВИЧ Олійник

Номер слайду 18

Народився Степан Олійник 3 квітня 1908 року в селі Пасисели на Одещині в багатодітній хліборобській сім'ї.

Номер слайду 19

Степан  був найстарший, отож доводилося і по господарству поратися, і в полі  орати, сіяти, косити й молотити. Після закінчення чотирирічки Степан продовжив навчання в Одесі у школі імені  Лесі Українки.

Номер слайду 20

Коли в 1930­му році батько потрапив під “розкулачку”, юнак уже був студентом Одеського педагогічного інституту. Сина  “ворога  народу”  з  вузу виключили, і він  влаштувався  на  роботу рульовим на  кораблі “Ленін”. А коли через  рік відновився  в педінституті, то заарештували вже його самого.

Номер слайду 21

По закінченні у 1934 році  педінституту працював викладачем української мови  та  літератури  у Бехтерському сільськогосподарському технікумі (Голопристанський район).

Номер слайду 22

Потім працював  кореспондентом газети  “Чорноморська комуна”. Протягом багатьох років — співробітник сатиричного журналу «Перець». Учасник Великої Вітчизняної війни. Нагороджений орденами Леніна, Трудового  Червоного Прапора,  „Знак Пошани”, за збірку  „Наші знайомі”  удостоєний Державної  премії СРСР (1950).

Номер слайду 23

Помер 11 січня 1982 р. у Києві, похований на Байковому кладовищі.

Номер слайду 24

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Яковенко Жанна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
13 квітня 2020
Переглядів
4249
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку