Мультимедійний інтегрований урок географії та англійської мови у 7 класі на тему: " Знайомство з Великою Британією "

Про матеріал
Бінарний урок – нестандартна форма навчання з реалізації міжпредметних зв’язків. Це творчість двох педагогів, яка переростає у творчий процес учнів та формує в останніх креативну компетентність. Чому? Тому, що вивчення якоїсь проблеми на грані двох наук – це завжди цікаво, такий вид діяльності викликає високу мотивацію. А це і являється головною метою уроку – зацікавити школярів, спровокувати творчий пошук. Бінарний урок є практичним відображенням інтегральної технології навчання і являє собою нестандартну форму навчання з реалізації міжпредметних зав’язків. У даному методичному посібнику розроблені уроки саме англійської мови та географії. Один із цих уроків проведено, учні показали свої знання, вміння і навички та зуміли застосувати їх на практиці. Учні знання з англійської мови використовували під час опису певних природних об’єктів і явищ та навпаки – знання з географії переводили в площину англійської мови. Рекомендації: бажано такі уроки проводити спареними.
Перегляд файлу

Мультимедійний інтегрований урок географії та англійської мови у 7 класі

Тема: " Знайомство з Великою Британією "

  Навчально- практична мета: сформувати загально-географічні уявлення про Велику Британію, як про основного носія мови, що вивчається.

Розвиваюча мета: розвиток соціокультурної компетенції через знайомство учнів з культурою, пам'ятками, географічним положенням, кліматом країни, мову,  яку вивчаємо. Сприяти розвитку пізнавальної діяльності, мови учнів, навичок роботи з картою, вмінню аналізувати картографічні та статистичні матеріали, вмінню порівнювати і узагальнювати .

Виховна мета: сприяти вихованню на даному матеріалі морального, естетичного сприйняття країни, формуванню загальнолюдського світогляду.

Обладнання: карта Великої Британії, карта Лондона, картинки з визначними пам'ятками Лондона,  комп’ютер, проектор, екран.

"Знайомство з Великою Британією " проводять найбільш підготовлені учні класу (англійською мовою) і вчитель географії (українською). Презентується вся країна вцілому та національні особливості кожної історичної області. При розповіді на дошку проектуються картинки, фотографії та мультимедійна презентація.

Тип уроку : інтегрований (географія та англійська мова), урок вивчення нового матеріалу.

Хід уроку

I. Організаційно - мотиваційний етап .

Учитель англійської мови: Good morning . Nice to see you. How are you? Take your seats, please. Today we have an unusual lesson: English and Geography togethe . That's why you can see two teachers today. You know the geography teacher  and you know me, but today we have a lot of guests. Lets say them Hello!

Учитель географії: Доброго дня, всім! Сьогодні у нас незвичайний урок: два вчителя, два предмета, дві мови та одна тема. Ви вже, напевне, здогадалися, що тема нашого уроку – Велика Британія – країна, мову якої ви вивчаєте. Після сьогоднішнього уроку ви повинні зрозуміти як важливо вчитися, та знання, котрі ви отримуєте на одному предметі, можна використовувати на інших.  Сьогодні ви використаєте знання, вміння і навички здобуті вами на уроках історії, білогії, літератури, музичного мистецтва.

Перед нами постають такі завдання:

  • вивчити географічне положення та берегову лінію;
  • природу (клімат, рельєф, рослинний і тваринний світ);
  • попрацювати з картами;
  • складати вірші – «сенкани»;
  • презентації.

Пригадайте, що ви знаєте про Велику Британію? (острів материкового походження, розташований в Північно-Західній Європі, столиця – Лондон, через Грінвічську обсерваторію проходить нульовий меридіан).

 ІІ. Основна частина

Учитель англійської мови : Today we are going to learn about Great Britain. 

 

Слайд 1

F:\на відкритий урок\Слайд1.JPG

We usually call it "England" but the official name of the country is the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland or the UK.

 

 

 

 

 

Слайд 2

F:\на відкритий урок\Слайд2.JPG

 The UK consists of four parts : England , Scotland , Wales and a part of Ireland . England is the largest and the reachest country of Great Britain .

Слайд 3

F:\на відкритий урок\Слайд3.JPG

 London   is the capital of England. Scotland is the country in the North of Great Britain .

 

 

Слайд 4 The capital of Scotland is Edinburgh.

F:\на відкритий урок\Слайд4.JPG

 Wales  is the country in the west of Great Britain. Cardiff  was chosen as the capital of Wales

Слайд 5.

F:\на відкритий урок\Слайд5.JPG

 

 

 

 

Слайд6

F:\на відкритий урок\Слайд6.JPG

 The capital of Northern Ireland is Belfast   (столиці по черзі проектуються на карту).

UK attracts a lot of tourists because it is very beautiful and interesting . So we will make a tour around the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland . I hope that you'll get a great pleasure from this traveling .

Учитель географії : А зараз ми поговоримо про географічне положення Великобританії (робота з картою). До 18 століття держава називалася Англія, після приєднання Шотландії (1707 р.) держава стала називатися Велика Британія, а коли приєдналася Північна Ірландія – Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії.

Острівна держава в північно-західній Європі, включає 4 історичні національні області – Англію, Шотландію та Уельс на острові Великобританія, і Північну Ірландію, що займає північно-східну частину о. Ірландія (та 5 тисяч дрібних островів). Площа – 244 тис. км², Велика Британія витягнута між паралелями - 59º пн. ш. та 69º пн. ш.

Берегова лінія дуже порізана. Визначте за картою:

  • яким морем омивається зі сходу?
  • яким океаном на заході?
  • яке море розділяє Велику Британію та острів Ірландію?
  • якими протоками відділяється від Ірландії та материка Євразії?
  • які острови розташовані на північному сході та північному заході країни?

Сусіди:

  • з якою країною Велика Британія має сухопутні границі?
  • які країни найближче розташовані до Великої Британії?

Клас ділиться на 4 групи, за назвами історичних областей. На кожному столі виставляється прапор своєї області.

Учитель географії: Рельєф, тектонічна будова і корисні копалини

F:\на відкритий урок\Слайд8.JPG

Рельєф центральної, і південно-східної частин Великої Британії горбисто-рівнинний; у Шотландії, Уельсі і Ольстері переважають невисокі гори і височини, сильно згладжені льодовиками та річковою ерозією. Півострів Уельс зайнятий Кембрійськими горами, на південь від Шотландії розташовані Пеннінські та Камберлендські гори. Найвищі гори Великої Британії знаходяться на Північно-Шотландському нагір'ї. Гора Бен-Невіс, розташована недалеко від верхів'я затоки Лох-Лінне, підіймається до висоти 1343 м над рівнем моря, а в районі перетину цього нагір'я і Грампіанських гір декілька вершин перевищують 1200 м.

     За особливостями рельєфу територія Великої Британії поділяється на дві основні області. Висока Британія (включаючи Північну Ірландію), розташована на півночі і заході країни, підстилається стійкими древніми корінними породами і являє собою в основному сильно розчленовані височини і менш поширені низовини. На півдні і сході розташована Низька Британія, характерна горбистим рельєфом, невеликими височинами і декількома гірськими районами; в її основі залягають більш молоді осадові породи. Кордон між Високою і Низькою Британією проходить приблизно в південно-західному напрямі від Ньюкасла в гирлі р. Тайн до Ексетера в гирлі р. Екс на півдні Девона.

Робота з контурними картами (учні наносять на контурну карту гори: Пеннінські, Камберлендські, Кембрійські та найвищі вершини).

Учитель географії: Опишіть клімат Великої Британії, використовуючи кліматичну карту (В якому кліматичному поясі розташована Велика Британія, області? Яка течія впливає на клімат? Знайдіть ізотерми січня, липня, кількість опадів).

      Помірний океанічний, м'який і вологий клімат. Погода в основному формується теплою океанічною течією Гольфстрім:

- найхолодніший місяць - (січень від +3 С до +7 С);

- найтепліший місяць (липень від +11 C до +17 C);

- річна кількість опадів ( 600-750 мм).

     Велика їх частина випадає з вересня по січень у вигляді дощів, часті тумани. Північний схід острова - найбільш холодна область, в той час як район Лондона, південний схід і Уестленд - найтепліші райони країни. Річок на островах багато, але вони короткі. Найповноводніші – Темза, Северн. Найбільші озера – Лох-Несс, Лох-Морар.

     А тепер послухайте повідомлення про природу Великої Британії  (учні виступають з випереджувальним завданням: зачитують повідомлення, презентації). F:\на відкритий урок\Слайд9.JPG

  Велика Британія розташована в зоні мішаних та широколистяних лісів. Там ростуть хвойні: ялина, сосна, а також листяні породи – береза, осика, дуб, ясен, липа, бук. Великі площі займають зелені луки. Ділянки лісів займають 10% площі країни. І 7% займають заповідники та природні парки. На природних луках ростуть блідо-жовті нарциси, лілії, пурпурний зозулинець і первоцвіт. Фауна Великобританії подібна до решти країн північної та центральної Європи. Більшість раніше широко поширених лісових тварин, таких як дикі кабани, північні олені і вовки вимерли, але благородний олень досі трапляється у шотландських горах, а козуля - у лісах Шотландії і південної Англії. Поширені м'ясоїдні (єноти, лисиці, видри, горностаї і ласки), гризуни (щури, миші, білки) і комахоїдні (їжаки, кроти, землерийки). Кролики є скрізь, і їх кількість збільшується.

Учитель географії: Ми ознайомилися з природою Великої Британії. Тепер переходимо до презентацій історичних областей (цікаві факти, кухня, національні традиції, символи, одяг). Перша історична область – Англія.               

Англія розташована в центрі та на півдні острова. Омивається Північним морем, Ірландським морем та Атлантичним океаном. Протока Ла-Манш відділяє її від континентальної Європи.  Столиця – Лондон (Луі-дун з кельтської – замок на пагорбі). Символи Англії – лев, Біг-Бен, Тауерський міст, Букінгемський палац, Лондонський тауер.

     Лондонський тауер – замок, найдавніша будівля Лондона, побудована 9 ст. назад. Товщина стін – 4,6 метра, у замку 20 веж, палац ніколи не був узятий приступом. Офіційна назва – Палац її Високості. У внутрішньому дворі Тауера живуть ворони, яким підрізають крила. Згідно з легендою, підвалини Британії непорушні до тих пір, поки ворони не покинуть Тауер. Тут розміщено скарбницю британської корони, де зберігаються і виставлені каміння королівських коштовностей – у тому числі й корони королеви Вікторії, яка прикрашена одним з найбільших діамантів - Куллінан. Раз на рік під час від відкриття парламентських засідань королева надіває цю корону собі на голову.

    Раніше замок використовували як монетний двір, обсерваторію, звіринець, в’язниця для державних ув’язнених. Примари багатьох страчених королів, герцогів до цих пір бродять по залах і сходах Тауера.  Англія - це територія , на якій одночасно можна зустріти пам'ятники - свідки різних епох від кам'яного століття ( споруда Стоунхедж ) до середньовіччя  ( величні замки).

Учитель англійської мови:The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland is a very interesting country with many sights and rich traditions. Imagine that  we are in England now . The capital of England is London . What do you know about it?

Учень 1: Слайд 7

F:\на відкритий урок\Слайд10.JPG

  London  is one the greatest cities in the world and it is an important centre of art , entertainment and high finance . Its attractions include royal pageantry , architectural masterpieces , fist-class museums and art galleries .

III. Listening: video about sightseeing of London.

Tasks ( after listening activity)

Well , let's start our traveling .

Учень 2:We will start in Trafalgar Square ( слайд№8 )

F:\на відкритий урок\Слайд11.JPG

There is a big column in the centre of the square . At the top of the column there is a statue of Admiral Nelson who had to fight the French at the Battle of Trafalgar in 1805 .

Учень 3 :The Tower of London Слайд 9

F:\на відкритий урок\Слайд12.JPG

 is a very old building in London. It is nine hundred years old. The Tower of London stands on the Thames .In the early days of the history of England the English kings lived in the Tower. Then it was a prison where many people died. Now the Tower of London is a museum and many people from other countries come to see it.

Учень 4:Thames слайд 10

 is not a long river but the English people call it "the Father of London." London began on the Thames. There is a museum of old ships on the Thames. These ships are from the history of Great Britain.

Учень 5:Big Ben слайд 11

F:\на відкритий урок\Слайд14.JPG

 The Houses of Parliament is a very large building which stands near the Thames. There are two tall towers at the corners of the building and one of them is the Clock Tower. The English people built the tower and the clock in 1858. The clock has four faces and a very big loud bell. The bell weighs 13 tons. The people who live near the Houses of Parliament can hear the sound of the bell every hour. Other people hear it on the radio.

Учень 5:.London Bridge слайд 12

F:\на відкритий урок\Слайд15.JPG

 is two thousand years old. The first bridge was of wood. Then people built the bridge of stone and called it London Bridge. There were houses and shops on it and people paid money when they crossed the bridge.

Учень 6: The Houses of Parliament слайд 13 in London, known also as the Palace of Westminster, is the place where members of Parliament gather together to make laws. The Palace of Westminster stands on the riverside near Westminster Abbey.

F:\на відкритий урок\Слайд16.JPG

 

Учитель англійської мови: And now let’s check your memory! You have crossword puzzle on your desks with questions concerning London. You have 2 minutes. Good Luck!  

F:\на відкритий урок\Слайд17.JPG

Let’s check! слайд 14

Учитель англійської мови: The next tour is to Scotland.

 Scotland слайд 15

F:\на відкритий урок\Слайд19.JPG

is a part on the United Kingdom, along with England, Wales and Northern Ireland. Scotland is the second largest country in the United Kingdom of Great Britain. Edinburgh was the first city in the world to have its own fire-brigade. Scotland is considered the motherland of golf. The most famous actor from Scotland is probably Sean Connery. Scotland has over 300 railway stations. Scottish drivers use the left-hand side of the road. Scotland has a unique culture with traditions such as bagpipes, kilts and highland dancing. The thistle is a national symbol of Scotland.

Учитель географії : А зараз ми з вами вирушимо до Шотландії. Шотландія – країна, частина об’єднаного королівства, займає північну частину о. Великобританія: на півдні межує з Англією, на сході омивається Північним морем, на півночі і заході – Атлантичним океаном, на південному заході – Ірланським морем. Шотладнія складається із 790 островів, серед яких архіпелаги: Шетландські, Оркнейські та Гебридські.

     Столиця Шотландії Едінбург - величне і стародавнє місто, увінчане замком, підноситься високо над вулицями на величезній гранітній скелі. Джоан Роулінг писала книги про Гаррі Поттера саме тут.

     Апостол Андрій вважається покровителем цієї країни, згідно з легендою його мощі були перенесені у VІІІ ст. з Константинополя до шотланського міста Сент-Ендрюс.

     Прапор Шотландії являє собою зображення білого Андріївського хреста на небесно-синьому полотниці. Національний музичний інструмент – волинка, являється неофіційним символом Шотландії. Національний одяг – кілт; тартан – тканина з орнаментом горизонтальних та вертикальних смуг. В Україні її називають «шотландкою». Квітка будяка є навіпофіційним символом, зображена на грошових знаках. Лох-Несс – прісноводне озеро, яке утворилося у розломі, має сильну енергетику. Відоме у світі завдяки легенді про лох-неське чудовисько (чутка про нього не замовкає 15 століть).

Учитель англійської мови: Wales слайд 17

F:\на відкритий урок\Слайд20.JPG

 is the country in the west of Great Britain. It is mainly a mountainous land. The landscape is beautiful. Many English people move to Wales when they retire.
Cardiff,слайд 18

F:\на відкритий урок\Слайд21.JPG

 a large city in the south, was chosen as the capital of Wales mainly because of its size. Welsh is an ancient Celtic language, similar to Breton, spoken in Brittany and France. In the 60's Welsh was given equal status with English as an official language. However, only about 20% of the population speak Welsh.

Учитель географії : Наступна історична область Великобританії -Уельс

Наступна історична область Великобританії – Уельс.

      Вельс, Валлія розміщена на південому заході о. Великобританії. Столиця – м. Кардіфф. Уельс (населення - 2,9 млн  чоловік, а площа така як Черкаська область) являє собою гірську країну з горами і пагорбами, що тягнуться через всю територію і які часто обриваються в глибокі долини, створені руслами річок. Ці гори поступово знижуються і переходять у високі пагорби на сході Англії. Гірський масив у цетрі Уельсу називають Кембрійськими горами, які дали назву одному із періодів Палеозойської ери – Кембрію. Найвищі гори Уельсу розташовані на північному заході, де гора Сноудон досягає 1085 м у висоту.

     Визітна картка сучасного  Уельсу – «Залізне кільце» короля Едуарда І. . Національна квітка Уельсу – нарцис.

     Низинні землі обмежені вузькими прибережними поясами і річковими долинами на півдні Уельсу, де живуть дві третини валлійського населення, в долинах зустрічаються ферми і великі міста, що спеціалізуються на видобутку сланцю.

Учитель англійської мови: Northern Ireland слайд 19

F:\на відкритий урок\Слайд22.JPG

 is integral part of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland. It is situated in the northeastern portion of the island of Ireland. The capital and largest city of Northern Ireland is Belfast. The other major city in Northern Ireland is Londonderry.
Учитель географії : Багато хто думає що Ірландія та Північна Ірландія - одне і та ж держава . Багато хто думає що Ірландія та Північна Ірландія  одне і та ж держава. Але ні, не тут-то було! Речі це зовсім різні.  Ірландія – самостійна держава, а Північна Ірландія входить до складу Сполу́ченого Королі́вства Вели́кої Брита́нії та Півні́чної Ірла́ндії. Північна Ірландія розташована всього в 21 км від узбережжя Шотландії. Столиця – Белфаст, де було побудовано і спущено на воду знаменитий Титанік. Північна частина – це скелясті береги; в центрі, ближче до півдня – родюча долина, іншу територію покривають гори. На півдні і заході Північна Ірландія межує з Ірландської Республікою. В Північній Ірландії знаходиться памятка природи – «Дорога гігантів», утворена із 40 тис. колон із базальту, висотою до 12 метрів. На думку вчених,  памятка природи утворилася в результаті виверження вулкану 60 мільйонів років тому.

     Святий Патрік – дуже шанований святий цих країв. У день святого Патріка вся країна вбирається в зелений одяг і весело святкує, хто не в зеленому можуть навіть побити. Прийняли закон в день 29 лютого, коли жінки можуть зробити пропозицію чоловікам. Якщо ті відмовляються – то платять штраф державі. Кухня – дуже люблять картоплю та роблять з неї все що завгодно; риба, морепродукти. Конюшина – національний символ країни. Закони пишуться на телячій шкірі – вельон.

ІІІ. Підсумок уроку .

 Учитель географії : Рефлексія Наше знайомство з Великою Британією підійшло до кінця, підведемо підсумки, перевіримо свої знання. Зараз кожна група складає сенкани про свою країну. Наприклад:

Англія                                                                Шотладнія

Гороховий, бурий                                            Мальовнича, картата

Зависає, осідає, заважає                                  Грають, танцюють, веселяться

Букінгемський палац                                       Апостол Андрій

Королева                                                            Покровитель

Уельс                                                                Північна Ірландія

Гірський, морський                                         Загадкова, таємнича

Випасають, видобувають                                Святкують, веселяться

Кембрійські гори                                              Стежка велетнів

Нарцис                                                               Титанік

Робота з компютером ( прийом-мозаїка, по два представники від групи вибирають національні символи країни, яку представляють).

     Луі-дун, Кільт, Залізне кільце, Стежка велетнів, Стоунхендж, Лох-Несс, Кардіф, Титанік, привиди, волинка, сланці, Святий Патрік, Біг Бен, єдиноріг, Кембрійські гори, конюшина.

Учитель англійської мови : I` d like to thank our pupils for an interesting information . And I`d like you to tell me what you have learnt. Answer the following questions

8.Quiz.

  • The oldest museum which was a prison , a fortress and a castle. ( The Tower of London)
  • The place of coronation of British monarchs. (Westminster Abby)
  • The square with a big column and a statue of Admiral Nelson. (Trafalgar Square)
  • It's the London home of the Qulin. (Bukingham Palace)
  • The medieval Castle with beautiful garden in Scotland.( Edzell Castle)
  • The famous museum of wax figure. (Madame Tussaud`s)
  • The British government is there. (the Houses of Parliament)

Учитель географії та англійської мови   підводять підсумки уроку , оцінюють, аргументують та задають домашнє завдання.

Дякуємо за урок. Thank you for the lesson.

 

docx
Додано
4 травня 2020
Переглядів
1170
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку