Мультимедійний супровід уроку з громадянської освіти "Ефективна комунікація"

Про матеріал
Матеріал розроблено згідно програми з громадянської освіти та підручника Гісема. Презентація містить відео з ефективної комунікації та вербальної, невербальної комунікації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕМА УРОКУ: ЕФЕКТИВНА КОМУНІКАЦІЯ

Номер слайду 2

ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИДосліджуємо поняття комунікації. Вчимося вибудовувати ефективний діалог зі співроз-мовником та підтримувати його. Розуміємо характер процесу міжособистісного спілкування, розрізняємо його основні сторони: вербальну та невербальну комунікацію. Діємо, беручи участь у ситуаціях, які стосуються різних форм спілкування,вчимося передавати інформацію, впливати на співрозмовника і створювати позитивне враження про себе.

Номер слайду 3

РОБОТА З ВИСЛОВЛЮВАННЯМИ. Ну що б, здавалося, слова…Слова та голос — більш нічого. А серце б’ється — ожива,Як їх почує!.. Тарас Шевченко. Найбільша розкіш на світі — це розкіш людського спілкування. Антуан де Сент-Екзюпері

Номер слайду 4

Що таке спілкування ?Чому людині необхідне спілкування ?

Номер слайду 5

Робота з термінами. Спілкування - це процес людської діяльності, що здійснюється з метою встановлення контактів між окремими людьми й цілими групами. Без спілкування людське суспільство просто не існуватиме. Спілкування - це обмін інформацією між людьми

Номер слайду 6

Вербальне спілкування (від латин. verbalis — словесний) здійснюється за допомогою мови, а тому є унікальним видом спілкування, доступним людині. Вербальна комунікація — процес двостороннього мовного обміну інформацією

Номер слайду 7

Невербальне спілкування відбувається за допомогою міміки, жестів і пантоміміки, через прямі сенсорні або тілесні контакти (тактильні, зорові, слухові, нюхові та інші відчуття й образи, отримані від іншої особи). Невербальні форми й засоби спілкування притаманні не тільки людині, але й деяким тваринам, наприклад собакам, мавпам і дельфінам.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Які елементи вербального та невербального спілкування можна простежити на цьому зображенні?

Номер слайду 10

«Мовчки, але разом»Крок 1. Об’єднайтеся у невеликі групи та сядьте в коло, щоб добре ба-чити один одного. Вчитель дає групі завдання зробити щось спільне, на-приклад намалювати плакат, скласти пазли, виготовити виріб з глини чипластиліну, не використовуючи при цьому вербального спілкування (тоб-то, без слів). Крок 2. Виконайте завдання і представте результати спільної праці. Крок 3. Дайте відповіді на такі запитання:1. Чи легко було працювати мовчки у групі?2. Як вам вдавалося порозумітись?3. Яким чином ви узгоджували свої дії?4. Чи всі отримали позитивні емоції від процесу роботи?

Номер слайду 11

Невербальні засоби спілкування мають свою класифікацію, зокрема, це є:рухи тіла, жести (рухи рук, ніг, голови тощо);вираз очей та спрямованість погляду;вираз обличчя;тактильні засоби (потиск руки, поцілунки);посмішка;реакція шкіри (почервоніння, збліднення);косметика;запахи (парфуми);одяг (колір, фасон);манери поведінки (наприклад, як ми їмо, розмовляємо з іншою люди-ною тощо);психогеографія (просторове поле між співрозмовниками,комунікаторами).

Номер слайду 12

РОБОТА З ПІДРУЧНИКОМОпрацювати стор. 52 – 53 Назвіть типи спілкування відповідно до його мети.

Номер слайду 13

Також спілкування поділяють на типи відповідно до його мети:ділове спілкування — спілкування, метою якого є досягнення будь-якої чіткої угоди або домовленості;виховне спілкування передбачає цілеспрямований вплив одного учасника на іншого з досить чітким уявленням бажаного результату;

Номер слайду 14

діагностичне спілкування — спілкування, метою якого є формулювання певного уявлення про співрозмовника або отримання від нього будь-якої інформації (спілкування лікаря з пацієнтом);інтимно-особистісне спілкування можливе за умови зацікавленості партнерів у встановленні та підтримці довірливого й глибокого контакту, виникає між близькими людьми і значною мірою є результатом попередніх взаємин.

Номер слайду 15

Однією з важливих складових сфери спілкування є комунікація (від латин. communicatio — повідомлення, передача; communico - роблю загальним). У широкому значенні комунікація - це взаємодія, зв’язок, спілкування між живими істотами.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Формування понять. Ефективна комунікація — це обмін повідомленнями, під час якої співрозмовники демонструють взаємну повагу, і той, хто слухає, сприймає з повідомлення саме те, що має на увазі мовець.

Номер слайду 18

Досліджуємо та обговорюємо. Що таке комунікація. Спробуйте визначити та обговорити різні форми комунікації, відпові-даючи на запитання «Чи можна назвати комунікацією?»:1. Спілкування у соціальній мережі людей, які проживають у різнихкраїнах і ніколи не бачили один одного?2. Наявність великого рекламного бігборда на вулиці, по дорозі дошколи / дому?3. Читання книги, яку ви зараз тримаєте в руках?4. Ваші жести, зоровий контакт з іншими людьми, ваш одяг, зачіску чиманери поведінки?5. Ситуацію, коли вчитель / вчителька приходить на урок, мовчки сідає за стіл і гортає журнал, не говорячи жодного слова?Визначте, які існують форми комунікації та в чому полягають їхособливості.

Номер слайду 19

Як виглядає процес комунікаціїЗагалом у процесі комунікації є три складових:відправник - той, хто говорить, пише, малює тощо;повідомлення - те, що відправник передає, тобто певним чином закодоване повідомлення в усній мові, письмі, малюнку, пісні тощо;отримувач - той, хто намагається зрозуміти суть повідомлення та, відповідно, сприймає його. Таким чином, комунікація - це не лише те, що передає відправник, але й те, що сприймає адресат.

Номер слайду 20

Наведіть приклади того, як ви розумієте ці правила.

Номер слайду 21

Запитання для обговорення1. Що таке спілкування? Яку роль воно відіграє в житті людини?2. У чому полягає відмінність комунікації від спілкування?3. Що таке вербальне та невербальне спілкування ?

Номер слайду 22

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯПрочитати стор. 52 – 53 Давньогрецький мислитель Сократ сказав: «Заговори, щоб я тебе побачив». Напишіть есе за цим висловом, виклавши в ньому роздуми, до яких він спонукає.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Іщук Марія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Крамарчук Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Плєшакова Яна Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Плєшакова Яна Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
13 листопада 2019
Переглядів
7038
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку