Мустафа Кемаль Ататюрк

Про матеріал
Мустафа Кемаль Ататюрк - видатний державний і політичний діяч Туреччини, турецький генерал; перший президент Туреччини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мустафа Кемаль Ататюрк

Номер слайду 2

Відголоски участі Туреччини в Першій світовій війні на боці Німеччини позначилися на країні й після її завершення.

Номер слайду 3

Європа на початку 1914 р.

Номер слайду 4

Турецьке місто

Номер слайду 5

Територіальні й матеріальні втрати турків за умовами Севрського мирного договору 1920р., введення на початку 1919 р. до Туреччини та в протоки Босфор і Дарданелли британських військ та грецька окупація Ізміра спричинили наростання націоналістичних настроїв у країні.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Лідером турецьких націоналістів був генерал Мустафа Кемаль, який закликав націю до боротьби проти антантівської окупації країни. Кемаль Мустафа Ататюрк

Номер слайду 8

Кемаль Мустафа Ататюрк. Ататюрк Мустафа Кемаль (12.03.1881 —10.11.1938) — народився в грецькому м. Салоніки в родині дрібного митного службовця. Військову освіту здобув у військових училищах в Салоніках і Монастирі. У 1905 р. успішно закінчив Академію генерального штабу в Константинополі. Армійську службу молодий офіцер поєднував з активною участю в русі молодотурків.

Номер слайду 9

Коли султан Мехмед VI скинув уряд Талаат-паші і замінив його безпартійним кабінетом Ахмета-іззет-паші, керівництво турецькою армією перейшло на бік Мустафи Кемаля-паші — ад'ютанта султана. Він мав незаперечний авторитет в армійських колах і прагнув до справжнього суверенітету переможеної у світовій війні Туреччини. Кемаль Мустафа Ататюрк

Номер слайду 10

За перемогу турецької армії в багатоденних запеклих боях у серпні — вересні 1921 р. на р. Сакар'я Мустафа Кемаль-паша, який особисто командував тут турецькою армією, дістав вище військове звання маршала і почесний титул "газі" ("переможець"). Кемаль Мустафа Ататюрк

Номер слайду 11

На початку листопада 1922 р. М. Кемаль ініціював скасування влади султана, а в жовтні 1923р. Туреччину було проголошено республікою.

Номер слайду 12

Засади розбудови Турецької республіки: Республіканізм;Націоналізм;Державництво;Реформізм;Відокремлення ісламу від держави;Популізм.

Номер слайду 13

Республіканізм. Республіканські ідеї дали Ататюрку змогу об`єднати націю довкола гасла “Геть султана!” й заклали підвалини сучасного державного й політичного устрою країни.

Номер слайду 14

Націоналізм. Націоналізм режиму Ататюрка був набагато менш агресивний щодо інших країн, ніж стосовно національних меншин, насамперед курдів у провінції Курдистан, у самій Туреччині.

Номер слайду 15

З метою створення конкурентоспроможної на континенті країни Ататюрк проголошував Турецьку державу найважливішим інструментом змін на краще в економічному і суспільному житті своїх співвітчизників. Державництво

Номер слайду 16

Реформізм. Прагнучи сформувати модерну турецьку націю, режим Ататюрка робив наголос на впровадженні нових, найчастіше західноєвропейського зразка, методів управління державою, армією, суспільством у цілому.

Номер слайду 17

Відокремлення ісламу від держави. Полягало в зменшенні впливу ісламської релігії до винятково релігійних функцій. Державний устрій і управління, освіта і культура були виведені з-під ісламського впливу.

Номер слайду 18

Популізм. За відсутності в Турецькій республіці багатопартійної демократії Ататюрк не міг мати опори у вигляді численних пропрезидентських політичних партій, тому звертався напряму до народу для підтримки режиму.

Номер слайду 19

Реформи Кемаля Ататюрка: Проголошення демократичних прав і свобод людини. Надання в 1930 р. виборчих прав жінкам. Зміна адміністративного управління на місцях.

Номер слайду 20

Ісламська релігія відокремлювалася від школи і держави. Населенню дозволялося носити європейський одяг. Запровадження європейського літочислення та календаря. Відкриття середніх і вищих навчальних закладів.

Номер слайду 21

Відмова від латинської абетки повернення до арабської. Заборона багатоженства й запровадження громадянського шлюбу. Заміна мусульманського законодавства цивільними кодексами за європейським зразком.

Номер слайду 22

Загалом політична система кемалістської Туреччини формально була цілком демократичною — президентсько-парламентська республіка. Втім, із тими, в кому Ататюрк вбачав найменшу загрозу владі Народної партії, він поводився дуже жорстко.

Номер слайду 23

Було повністю змінено ідеологічну парадигму Туреччини. Якщо Османська імперія позиціонувала себе передусім як ісламську державу, оплот і захисника всіх "правовірних", тобто послідовників сунізму, то кемалістська республіка — як національну державу турків. "Яке щастя — мати змогу гордо сказати: "Я — турок", — писав засновник Турецької Республіки.

Номер слайду 24

Ататюрку вдалося досягти найголовнішого - стара, корумпована й недійова Туреччина залишалася в минулому й на політичній карті світу з`явилася країна, що швидкими темпами прогресувала.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Піпаш Мар'яна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 березня 2021
Переглядів
4490
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку