Музейна справа при Плосківській загальноосвітній ЗОШ І-ІІІ ступенів "Про проведену краєзнавчу роботу літературного музею О.І.Ковіньки"

Про матеріал

Отримані матеріали будуть використовуватися при вивченні української літератури при підготовці до уроків рідного краю, на факультативах з української літератури та на уроках української мови. Прищеплення любові до рідної землі, формування національно свідомого громадянина через осягнення краси рідного слова у творчій спадщині письменників-земляків - важливе завдання уроків літературного краєзнавства як складової частини основного курсу літератури.

Перегляд файлу

Звіт

про проведену краєзнавчу роботу літературного музею О.І.Ковіньки

 при Плосківській ЗОШ І-ІІІ ступенів

Решетилівського району Полтавської області 

за 2016-2018 рр.

 

Профіль музею О. І. Ковіньки — літературний. Музей знаходиться за адресою: Полтавська область Решетилівський район с. Плоске, контактний телефон (05363) 9-87-16. Музей  зареєстровано  09 грудня 1999 року, а офіційно відкрито 12 січня 2000 року до 100-річчя від дня народження гумориста.  Керівник музею Романець Алла Олексіївна, вчитель української мови та літератури. 

Участь у краєзнавчих експедиціях

Учасники пошукового загону “Джерело”  брали участь у Всеукраїнській краєзнавчій експедиції “Моя Батьківщина — Україна” за напрямом “Музейна справа”. У результаті експедиції було зібрано матеріали спогадів про О. І. Ковіньку від односельців, записані спогади Панасюк К. С. про Анатолія Григоренка та його однокласника Поди В.Т.

 

Новизна та глибина досліджень

Проведені дослідження  розраховані на те, що отримані матеріали  будуть використовуватися при вивченні української літератури при підготовці до уроків рідного краю, на факультативах з української літератури та на уроках української мови.  Прищеплення любові до рідної землі, формування національно свідомого громадянина через осягнення краси рідного слова у творчій спадщині письменників-земляків - важливе завдання уроків літературного краєзнавства як складової частини основного курсу літератури. Саме уроки літератури рідного краю допомагають збагатити духовний світ школяра, сформувати національну свідомість, викликати повагу до його щедрих, чесних і працьовитих людей, до славного минулого, до безцінних скарбів культурного надбання.

Різноманітність та поєднання форм пошукової роботи

Учасники експедиції збирали матеріали про  О. І. Ковіньку та А. К. Григоренка з інтернет-видань; проводили зустрічі із односельцями, документували їх спогади, збирали ілюстрований та  друкований  матеріал про них; познайомились та підтримують  тісні зв’язки  з родичами гумориста: дочкою Маєвською Я.О., внуком Маєвським О.А.;  дружиною поета-земляка Власовою Л. І., з двоюрідним братом орнітологом з Казахстану Ковшарем Анатолієм з метою  збору  даних про видатних людей краю; інформують громадськість  про проведення  вищезгаданої дослідницько-пошукової роботи в ЗМІ.

 

Ведення документації

У музеї наявні такі документи:

  •                 інвентарна книга;
  •                 книга обліку екскурсій, навчальних занять, масових заходів;
  •                 акти прийому і видачі експонатів;
  •                 плани роботи;
  •                 книга відгуків про музей.

     Вся робота в музеї закладу освіти проводиться згідно з планом роботи ради музею.

 

Комплектування фондів

 В музеї наявні особисті речі письменника: костюм, сорочка-вишиванка, окуляри, олівці та ручки, якими працював О. І. Ковінька; документи, що засвідчують переписку письменника з відомими літераторами, діячами культури. Переважна більшість експонатів передані музею дочкою письменника Яриною Олександрівною Маєвською. З її уст записано спогади про життєвий і творчий шлях письменника-гумориста.  Вона передала в музей записи з голосом О.І.Ковіньки.

Розділи музею:

1. «З чого все починалося»;

2. «Все на світі треба пережити»;

3. “Дорогою зростання”;

4. “Творчість як доля”;

5. “Нев'януча сатира слова”.

 У школі діє куточок поета “шістдесятника” Анатолія Кириловича Григоренка.

 

Створення нових експозицій, розділів, виставок

Оновлено стенди музею до 117 річниці від дня народження О.Ковіньки  у 2017 році. Оформлено виставковий стелаж із книгами Миколи Нечитайла “Цінуй цей дар життя”, “Конячі сльози”, Івана Нечитайла “А життя дається раз”, “Відлуння серця (лірика)”. Іван Якович передав у музей ксерокопії книг Ковіньки “ Чому я не сокіл, чому не літаю?”, “Попав пальцем в небо”з дарчими підписами  та листа гумориста. У 2016 році внук О. Ковіньки Маєвський Олександр подарував музею газету “Останній Бастіон”, де опубліковано статтю про видатного полтавця,  на основі  унікальних матеріалів, рукописів та листів гумориста, ексклюзивні фото і багато друкованого та ілюстративного матеріалу, що вперше побачили світ у ґрунтовній праці про життя і творчість Олександра Ковіньки.

 

Різноманітність форм екскурсійно-просвітницької роботи, пропаганда роботи музею

Експозиції музею використовуємо на уроках, проводячи їх у музеї, досліджуємо наявні документи, використовуємо навчальні екскурсії під час проведення уроків, демонструючи музейні експонати на заняттях. У позаурочний час  проводимо  екскурсії для різних категорій населення; виховні заходи з використанням матеріалів музею; роботу гуртків; семінари, лекції, конференції; сільські свята; поповнюємо новими експонатами, збираємо і систематизуємо; висвітлюємо роботу музею в періодичній пресі.  Для проведення екскурсій постійно готуються екскурсоводи.

Матеріали музею учителі використовують під час вивчення літератури рідного краю. Зокрема, у 2017 році було видано методичну розробку “ПОЕЗІЯ – ЦЕ ТРУД… ЦЕ – БОЖЕВІЛЛЯ…(Роздуми над творчістю Анатолія Григоренка до 80-річчя з Дня народження поета)” автор Романець А.О. Посібник розрахований на те, що ним будуть користуватися при вивченні української літератури при підготовці до уроків рідного краю, на факультативах з української літератури та на уроках української мови.  Книга допоможе в роботі вчителям, студентам-філологам, учням у самоосвітній діяльності.

На основі зібраних матеріалів  роздруковано методичну розробку виховного заходу про життя і творчість письменника-земляка О. Ковіньки “Сміху щирого володар незабутній”.

Щороку, починаючи з 2001 року, в січні у шкільному музеї, в приміщенні Плосківської школи проходить районне свято-конкурс гумору «До Ковіньки на хвилину, на веселу гуморину», де призерами стали учні школи Романець Руслан (3 клас — ІІІ місце), Павлусь  Микола  (7 клас — ІІІ місце).

У селі Плоске засновано  парк імені Анатолія Григоренка, який знаходиться  біля його будинку.

 

Якість та естетика оформлення пошукових матеріалів та фото, які підтверджують їх роботу

"Світ Ковіньки — це світ добра. Це світ людяності і злагоди", — писав Олег Чорногуз.

(Фотоматеріали представлені у презентації)

 

 

 

 

 

Фото 1. Портрет О.І.Ковіньки в шкільному музеї.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фото 2.  Ярина Олександрівна Маєвська (донька О.І.Ковіньки)

з екскурсоводами шкільного музею та вчителями школи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фото 3. Районне свято «До Ковіньки на хвилину, на веселу гуморину»

завжди розпочинається з екскурсії в музеї письменника.

 

 

 

 

 

Фото 4. Інсценізація гуморески О.І.Ковіньки «Сховала баба на свою голову».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фото 5. Інсценізація гуморески О.І.Ковіньки «Подушки».

 

 

 

 

 

doc
Додано
20 березня 2018
Переглядів
738
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку