Музичне мистецтво України 1 частина

Про матеріал

Витоки української музичної культури губляться в минулих тисячоліттях. До найдавніших пам'яток музичного мистецтва належать духові інструменти з рогів тварин, дудочки з пташиних кісток, що нагадують флейту Пана, металеві бубонці й брязкальця, а також своєрідні тризубці з пташками-дзвіночками, які використовували під час обрядів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Музичне мистецтво України

Номер слайду 2

Витоки. Витоки української музичної культури губляться в минулих тисячоліттях. До найдавніших пам’яток музичного мистецтва належать:духові інструменти з рогів тварин, дудочки з пташиних кісток, що нагадують флейту Пана, металеві бубонці йбрязкальця, тризубці з пташками-дзвіночками,

Номер слайду 3

Наші предки, східні слов’яни, мали багатожанровий фольклор, грали на різноманітних музичних інструментах. Архаїчні пісні, хороводи, ігри складалися в календарно-обрядові та родинно-обрядові цикли.

Номер слайду 4

В літописах легендарний Боян зі «Слова о полку Ігоревім» співав, акомпануючи собі на гуслях (інша назва — псалтеріум, або псалтир). Виникає новий фольклорний жанр — билини, в яких оспівували захисників рідної землі, народних героїв.

Номер слайду 5

True. На фресках Софійського собору збереглися зображення виконавця на гудку — інструменті, схожому на скрипку. Також там можна побачити цілий ансамбль музикантів, які грають на флейті, сурмах, струнних інструментах, подібних до лютні та ліри, металевих тарілках, дзвонах, парних барабанчиках, а також, можливо, на пневмонічному органі.

Номер слайду 6

Флейта. Сурма. Лютня. Ліра

Номер слайду 7

Part 2 Духові інструменти часів Київської Русі: У військових оркестрах і побуті використовували духові та ударні інструменти: сопілки, кувички, окарина, труби, роги, волинки (жалейки), бубни, тарілки, накри (подвійні барабани типу литавр).

Номер слайду 8

КобзаріЗа козацько-гетьманської доби, під час національно-визвольної боротьби, розквітло мистецтво кобзарів, виникли думи.

Номер слайду 9

Улюбленим інструментом українців стала кобза (пізніше її замінила бандура).

Номер слайду 10

Пізніше набули поширення багато інших інструментів: на західноукраїнських землях — цимбали, у східній і центральній Україні — басоля і козобас (нагадує віолончель і контрабас).

Номер слайду 11

Рубель і качалка. Деркач. Затула. Шумові — підкова, деркач, рубель, качалка, затула. Підкова

Номер слайду 12

Упродовж козацько-гетьманської доби опоетизовували історичні пісні, в яких є образи реальних осіб — гетьманів, козацьких ватажків, народних месників. Історичним пісням притаманні маршові ритми, чітка куплетно-варіаційна форма, виконання хором без супроводу. Наприклад, «Ой на горі та женці жнуть» “ Ой у лузі червона калина”

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Суспільно-побутові пісні — козацькі, чумацькі, бурлацькі, наймитськіРодинно-побутові пісні - ліричні, жартівливі (гумористичні, сатиричні), танцювальні.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Упродовж багатьох століть роль центру музичного професіоналізму відігравала церква. На початковому етапі сформувався одноголосний церковний спів, згодом виникло багатоголосся. Головна відмінність східного (православного) християнського музичного ритуалу від західного (католицького) полягає у використанні виключно хорового співу а капела.

Номер слайду 17

Партесний спів, який фіксували вже не знаками-крюками, а новим «київським» лінійним письмом із квадратними нотами. Партесну музику опановували у братських школах (Київ, Львів, Острог, Луцьк). Узагальненням цієї практики стала «Граматика мусікійська» Аркуш із «Мусікійської граматики» М. Дилецького. Нотний Ірмолой (рукописні книжки ХІV—ХVІ ст. із духовними наспівами)

Номер слайду 18

Так з’явилися світські вокальні жанри: спочатку канти і псалми, які брали до репертуару мандрівні дяки й лірники, згодом — пісня-романс, що виконували під акомпанемент клавікорду, бандури, торбану, а пізніше — фортепіано або гітари.

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, Презентації
Додано
14 березня
Переглядів
32
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку