Музично-літературна композиція "Тобі, Тарасе..."

Про матеріал

Дана музично-літературна композиція присвячується вшануванню Великого Кобзаря. Нестартне бачення цього заходу в тому, що за допомогою умовного вишивання рушника різними за кольорами нитками, а кожна "нитка" - це музичний номер, створюється чудова композиція, поєднана лірикою та музичними творами.

Перегляд файлу

Музично-літературна композиція «Тобі, Тарасе»

Вступ:

Рушник – то символ України, символ гостинності, то оберіг кожної родини.

В народі існує легенда: народилося дитя – мати загортає його в білосніжний рушник, як символ чистоти та ніжності, а далі з роками підростає маля, дорослішає і мати з кожним кроком його, з кожною новою подією вишиває рушник нитками різного кольору.

Сьогодні ми будемо символічно «вишивати» на цьому білому рушнику життя і долю нашого великого поета Тараса Григоровича Шевченка, в знак щирої любові і шани до Великого Кобзаря кольоровими стрічками, кожна з яких має свою символіку.

  1.                   Перші стрічки коричневого кольору, як символ Землі – Матері пов’яже Чернаєнко Анастасія та прочитає вірш Тараса Григоровича Шевченка «Думка».
  2.                   Жінка у творчості Великого Кобзаря відіграє провідну роль, тому наступна стрічка з’явиться на нашому рушнику жовтого кольору як символ Сонця та світла, як душа кожної жінки.

Пов’язують стрічки Грищенко Анастасія та Бессонова Анастасія. Цей дует солісток-вокалісток виконає пісню на слова Марини Цветаєвої та музику Тамари Гвердцителі «Посвящение женщине».

3.    Поєднання червоного та блакитного кольорів – означає вірність та кохання, а в пісні на слова Миколи Юрійчука та музику Василя Михайлюка «Черемшина» - звучать такі почуття, які були притаманні нашому поетові. Тож цими кольорами «вишиває»  та виконає пісню солістка-вокалістка – Бондаренко Вероніка.

4.      Тема Матері звучить у багатьох творах Шевченка, тому і ми згадуємо ту єдину, хто дарує нам життя і йде із нами із небуття у майбуття у майбуття, а саме – рідну Матір. Ансамбль учнів нашого класу «вишиває» стрічками малинового кольору – символ сердечної теплоти, душевності, щирості, і виконає «Пісню про матір» на слова Бориса Олійника та музику Ігоря Поклада.

5.   Зелені стрічки як знак краси та молодості повяже на символічний рушник солістка-вокалістка Бендерська Анна і виконає пісню на слова Віталія Куровського та музику Руслана Квінти «Чекай».

6.   Голуба і синя стрічка – це вода та небо, річка. Це символи, що дають силу і здоров’я, гордість, незламність, життєрадісний погляд на світ.

Не виставляти напоказ свої почуття – велике мистецтво. Отже, через багато років ліричний герой залишається таким, як у дитинстві: мужнім, сильним духом, стриманим у виявленні почуттів та емоцій.

Тож наступні стрічки в’яже на рушник солістка-вокалістка Бессонова Анастасія і виконає пісню на слова Юрія Рибчинського та музику Ігоря Поклада «Тече вода».

7.     Тарас Шевченко є прикладом мужності, стійкості характеру, сили волі. Це людина з великої літери, про яку прочитає вірш Ліни Костенко «Крила» Мачулка Ангеліна і пов’яже на рушник стрічку фіолетового кольору, як символ мудрості.

8.        Доля нам іноді дає щасливі хвилини, а іноді – сумні та трагічні. Людина змушена переборювати себе і долати всі перешкоди, які трапляються в її житті. Тому наступні стрічки – біла і чорна – символи радості і смутку – «вишиє» на нашому рушнику солістка-вокалістка Грищенко Анастасія та виконає пісню на слова сліпого поета-співака Андреа Бочелі та музику Франческо Сарторі «Time to say goodbay», що в перекладі означає «Час сказати – прощай».

9.   Останню стрічку оранжевого кольору, що символізує душевність та спокій, пов’яже на рушник солістка-вокалістка Шастун Анна.

Вечір, козаки, сон… Такі знайомі теми з творів Шевченка. Тож зараз для всіх присутніх звучить російська народна пісня «Ой то не вечер, то не вечер…».

10. Символічний вишивали ми рушник,

      Де Кобзареві доля і життя переплітались,

      Та ось нарешті вишитий рушник

      І нам вже час прощатись.

      Тобі, Тарасе, шану ми складаєм,

      Бо Україну ти прославив  навіки,

      Хай пам'ять про Шевченка не згасає,

      І хай живуть у серці рушники.  

До вашої уваги флешмоб «Як у нас на Україні…» у виконанні наших учнів.

Дякуємо за увагу! До нових зустрічей!

 

Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку