Виховна година «Мій дім - моя Україна» (віртуальна подорож)

Про матеріал

В архіві містяться матеріали для проведення виховної години «Мій дім - моя Україна» (віртуальна подорож): сценарій, презентація, відеофрагмент, малюнки-пазли для гри.

 Білокузьминівські скелі.jpg
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Ужгородський замокr

Номер слайду 4

Озеро Синевирr

Номер слайду 5

Підгорецький замокr

Номер слайду 6

Заповідник «Буша»: скельний храмr

Номер слайду 7

Києво-Печерська лавраr

Номер слайду 8

Одеський оперний театрr

Номер слайду 9

Заповідник «Ольвія»r

Номер слайду 10

Острів Хортицяr

Номер слайду 11

Найбільша пустеля України: Олешківські піскиr

Номер слайду 12

Херсонес Таврійськийr

Номер слайду 13

 Святогірська Свято-Успенська лавраr

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Перегляд файлу

МІЙ ДІМ - МОЯ УКРАЇНА

 

ВІРТУАЛЬНА ПОДОРОЖ

Мета: розширити знання дітей про цінності українців і України взагалі; поглибити знання учнів про  культурну  спадщину України; виховувати почуття патріотизму; донести до учнів необхідність збереження культурної спадщини Батьківщини; виховувати почуття патріотизму, любові до рідного краю, пошану до свого  народу, бажання приносити користь своїй країні; розвивати громадянську свідомість; сприяти розвитку пізнавальних інтересів.

Форма проведення: урок-подорож.

Хід заходу

І. Організаційний етап

Учні розташовуються в класній кімнаті. Лунає пісня «Лише у нас на Україні».

ІІ. Мотивація навчально-виховної діяльності учнів. Оголошення теми уроку.

 

Якщо спитати будь-якого француза: «А що у вас є такого, чого немає більше ніде?».

Ми звичайно отримаємо відповідь… Ейфелева вежа.

Будь-який англієць скаже… Біг Бен.

У жителів Сполучених Штатів є… статуя Свободи.

А що скажемо ми? Відповіді.

Але ці заповітні куточки знаходяться в нашому регіоні, і є визначними для нас, а як же інші регіони нашої країни. Чим пишаються вони?

І тому я запрошую вас у подорож…

 

Від Карпатських смерек до Таврійських степів

Україна моя, тут дід-прадід мій жив.

крізь Поліські льони, моря Чорного бриз

пролягає наш шлях на могутній Донбас.

 

Сьогодні ми здійснимо віртуальну подорож Україною із Заходу до Сходу, із Півночі на Південь. Побуваємо в найзаповітніших куточках нашої Батьківщини. Тому тема сьогоднішньої виховної години – «Мій дім – моя Україна!».

ІІІ. Основна частина заходу.

Україна — це отча земля, рiдний край, де ми народилися. Столиця України – Київ. Широкi i чарiвнi простори, прекраснi села i мiста. Могутньо котить до Чорного моря сивi хвилi найбiльша рiчка України — Днiпро. Буйною зеленню шумлять на його берегах сади, лiси. Золотистим морем розливається безкраїми нивами жито-пшениця. Погляньте на карту України. На нiй позначено кордони української землi. На півдні нашу державу омивають теплі моря – Чорне й Азовське, є в нас гори – Карпатські й Кримські.

Простір землі, заселений українським народом великий. Щоб його перетнути, потрібно пішки йти із заходу на схід 90 днів, долаючи щодня по 30 км.

І зупинка. Ужгородський замок

На величезному 30-ти метровому пагорбі вулканічного походження в Ужгороді розташовується сувора двоповерхова будівля, що й досі не втратила величного вигляду. Це знаменитий Ужгородський замок - гордість і визначна пам'ятка міста. Звідси відкривається чудова панорама та гарна обзорність околиць. Ця особливість відігравала велику роль для стратегічного військового об'єкта, сторожа карпатських кордонів, яким був Ужгородський замок у минулому. Ужгородський замок - одна з найдавніших фортифікаційних споруд в Україні. Сьогодні в залах Ужгородського замку розміщені музейні експозиції: колекція вогнепальної зброї, колекція монет, предметів побуту, прикрас із бронзи та ін.

 

ІІ зупинка. Озеро Синевир

Озеро Синевир - справжня перлина і візитна картка Українських Карпат. Це найбільше і наймальовничіше гірське озеро в Україні. Розташоване воно високо в горах - на висоті 989 метрів над рівнем моря, в Міжгірському районі Закарпатської області, на південних схилах гірської системи Горгани. Найближчий населений пункт - село Синевирська Поляна, яке знаходиться приблизно в 5 км від озера Синевир. На одному з берегів Синевир із 1984 року височить химерна тринадцятиметровими дерев'яна скульптура, авторами якої є Іван Бровді та Михайло Санич. У цій скульптурній композиції увіковічені персонажі стародавньої легенди - Синь і Вир, від імен яких, як вважають, і походить назва озера. Місцеві жителі можуть повідати вам безліч красивих легенд про Синевир. Озеро Синевир входить до складу Національного парку, заснованого в 1989 році на базі ландшафтного заказника «Синевирське озеро». Загальна площа національного парку «Синевир» - 40 400 га, з яких заповідними є 5807 га. Вирубка лісу, полювання на тварин і лов риби тут заборонено. Завдяки цьому у багатьох зникаючих видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України, з'явився ще один шанс на виживання.

ІІІ зупинка. Підгорецький замок

Підгорецький замок - історико-архітектурний шедевр ХVІІ століття, один із найкрасивіших замків України в стилі ренесанс, який за вишуканістю не поступається французькому Версалю. Розташований він у селі Підгірці Львівської області. Разом з Олеським і Золочівським замками Підгорецький замок включений у популярний туристичний маршрут, так звану «Золоту підкову Львівщини».    У 1997 році Підгорецький замок передали під патронат Львівській галереї мистецтв. Зараз у Підгорецькому замку ведуться реставраційні роботи. Архітектурний ансамбль замку доповнює красивий парк. Це насправді пам'ятник садово-паркового мистецтва. Підгорецький парк було розбито у XVII столітті, він виконаний в італійському стилі. Це ледь не єдиний італійський парк в Україні.

 IV зупинка.  Заповідник «Буша»: скельний храм

Заповідник «Буша» - державний історико-археологічний пам'ятник із 2000 року. Розташований він у Ямпільському районі Вінницької області. Заповідник включає комплекс об'єктів культурної спадщини. Всі бажаючі можуть відвідати парк історичної скульптури, археологічний, етнографічний музеї.

    Археологи знайшли тут залишки найдавніших поселень, що відносяться до пізнього палеоліту та енеоліту. Крім цього у Буші знайдено предмети побуту поселень часів трипільської, черняхівської, скіфської, а також давньоруської культур.

V зупинка.           Києво-Печерська лавра

Києво-Печерська лавра - місце масового паломництва православних з усього світу. Це унікальний пам'ятник культури та історії. Розташована Києво-Печерська Лавра в центрі міста Києва, на березі Дніпра. Вона розділена на дві частини - Верхню і Нижню. У Верхній Лаврі - Національний історико-культурний заповідник, у Нижній Лаврі розташовується чоловічий монастир.

    Києво-Печерська лавра - один із перших храмів на території Київської Русі. У XI столітті Києво-Печерська лавра стає не тільки найбільшою релігійною структурою, а й важливим культурно-історичним центром Київської Русі. Саме тут була написана Нестором-літописцем знаменита «Повість врем'яних літ». При монастирі працювала школа живопису. Тут була також унікальна бібліотека рідкісних книг, яку в 1718 році знищила сильна пожежа.

VІ зупинка. Одеський оперний театр

Одеський оперний театр - головна визначна пам'ятка Одеси. Він відомий на весь світ завдяки своїй вражаючій красі. Перший театр опери та балету з'явився в Одесі ще в 1809 році. Першими виставами в театрі були опера «Нове Сімейство» та водевіль «Утішена вдова». Але через 63 роки сталося нещастя - будівля театру була знищена сильною пожежею.    Новий Одеський оперний театр зводився в стилі популярного в той час віденського бароко. Новий театр відчинив двері глядачам у 1887 році.

У залі для глядачів є партер, ложі бенуара, бельетаж і так звана «царська ложа», яка розташована якраз навпроти сцени. Одна з унікальних особливостей залу театру полягає в дивовижній акустиці - зі сцени чути найменший шепіт у будь-якому місці залу.

VII зупинка. Заповідник «Ольвія»

Історико-археологічний заповідник «Ольвія» розташований на березі Бузького лиману, в селі Парутине Очаківського району Миколаївської області. Ольвія - це руїни античного міста. У перекладі з давньогрецької цей топонім означає щаслива. У деяких античних джерелах місто згадується як Борисфен.    Ольвія була заснована в VI столітті до нашої ери як грецька колонія. Заснували її переселенці з найвпливовішого в ті часи малоазіатського міста Мілета. За своєю суттю Ольвія була рабовласницькою державою зі своєю законодавчою та виконавчою владою, судом. Вигідні природні умови - родючий ґрунт і води річок Південного Буга та Дніпра (в ті часи вони називалися Гіпаніс та Борисфен) створювали сприятливе середовище для розквіту сільського господарства та рибальства. Дуже скоро місто досягло високого економічного та культурного розвитку, стало одним із найважливіших центрів торгівлі. Процвітали різні ремесла. Карбувалися свої власні, ольвійські, монети. Проіснувало це античне місто майже 1000 років - до IV століття нашої ери. Від колись розвинутої держави залишилися лише руїни: теменос, залишки фундаментів храмів, майстерень та осель ольвійців, стародавні склепи знатних жителів, руїни оборонної стіни тощо.

 VIII зупинка.  Острів Хортиця

Острів Хортиця - унікальне творіння природи. Розташований він у Запорізькій області і омивається водами Дніпра. 12-ти кілометровий острів Хортиця з 1965 року має статус державного заповідника. Острів Хортиця вважається найбільшим на Дніпрі. Дивним чином тут поєднуються різні українські ландшафти. На острові є і ліси, і степи, і урочища, і скелі, і навіть озера. Це послужило поштовхом до розвитку тут такого різноманіття флори та фауни.  На острові Хортиця діє історико-культурний комплекс «Запорізька Січ», присвячений життю та побуту козаків. Туристи можуть на власні очі побачити і відвідати житло запорожців та кошового отамана, господарські будівлі, курінь, церкву та ін. Відвідування комплексу дозволяє відтворити цілісний образ козацького поселення.  Живий інтерес викликає військовий корабель XVIII століття. Цю козацьку чайку підняли з дна Дніпра та відреставрували. Знаходиться вона в спеціальному павільйоні. З цього судна велися бойові дії під час російсько-турецької війни 1735-1739 років. Острів Хортиця - одна з яскравих сторінок нашої історії. Не даремно він згадується у всіх туристичних путівниках. Острів Хортиця користується у туристів великою популярністю. Тут проводяться різноманітні заходи: виставки, театралізовані вистави та фестивалі. 

IX зупинка. Найбільша пустеля України Олешківські піски

На території України розміщена справжня пустеля, яка, до того ж, є другою за величиною в Європі, поступаючись лише пустелі Ринь на заході Казахстану. Мова йде про Олешківські піски, які розкинулися на території кількох районів Херсонської області. Як не дивно, українська пустеля зобовязана своєму існуванню людині – адже, якби не її діяльність, такого природного обєкту просто не було б. Пустеля зявилася в другій половині ХІХ століття, коли на цю територію почали завозити овець. Один лише барон Фальц-Фейн, творець заповідника Асканія-Нова, мав більше мільйона голів. Вівці випасалися в степу, і поїли всю рослинність, яка до того стримувала поширення пісків.Вітрова ерозія дозволила піскам збільшитися в розмірах, і наразі їх площа становить понад 160 тис. га. Олешківські піски добре видно з космосу.

Х зупинка. Херсонес Таврійський

Національний заповідник «Херсонес Таврійський» розташований у Гагарінському районі Севастополя. Херсонес Таврійський по праву вважається однією з найяскравіших пам'яток античності в Криму.

    Херсонес був заснований у другій половині V століття до н. е. як одна з колоній Стародавньої Греції в Чорному морі.

Ще одна визначна пам'ятка Херсонеса - Володимирський собор. Це архітектурний пам'ятник Севастополя. Красива будівля виконана у візантійському стилі, у формі хреста, увінчана позолоченим куполом. Володимирський собор споруджено в 1891 році в пам'ять про прийняття київським князем Володимиром православ'я, християнської віри.

    ХІ зупинка. Святогірська Свято-Успенська лавра

Святогірська Свято-Успенська лавра - старовинний монастир, розташований на території Донецької області, у місті Святогірськ. Свято-Успенська лавра складається з комплексу печер і наземних будівель XVII-XIX століть. За припущенням істориків Святогірська лавра зводилася за часів Київської Русі. Одна з найдавніших будівель Святогірської лаври - Миколаївська церква. Її унікальність полягає в тому, що вона вбудована в скелю, навіть вівтар був вирубаний прямо в крейдяній породі. Спочатку Миколаївська церква розташовувалася, як і інші храми, під землею. В кінці XVII століття відбувся обвал. Довелося робити надбудову до уцілілої печерної частини. Основним завданням для будівельників було максимально наблизити її в архітектурному плані до рельєфу скелі, одним словом, вписати її в ландшафт.

    На території Святогорського монастиря також збереглася давня підземна церква Антонія і Феодосія.

 

IV. Гра «Пазли»

Наступна зупинка – секретна. Зрозуміло, що ми перемістилися до Донецької області, а ось у якій її частині ми зупинимось вирішить завдання, яке вам потрібно виконати.

Складають пазли (4 команди)

 

Скажіть, будь ласка, а чи не бачили часом ви де-небудь ці пейзажі. Відповіді.

 

Із задоволенням представляю вам: Регіональний ландшафтний парк «Краматорський». І для того, щоб ви більше з ним познайомилися пропоную невеличке відео.

Відеоролик про РЛП «Краматорський»
(https://www.youtube.com/redirect?event=video_description&redir_token=CObRJ2CRmX2ldhrSNwN6oCTT40l8MTU0ODU5NjQ2OEAxNTQ4NTEwMDY4&q=http%3A%2F%2Fgovorit.donetsk.ua%2Fvideoputeshestvie-po-regionalnym-landshaftnym-parkam-oblasti.html&v=oA-mV4EaT5E)

(Впрезентації на слайді №15 – смайлик – посилання на відео)

 

Наша подорож по Україні завершується. Я думаю, що кожен з вас тепер зможе сказати, як багато визначних місць є в нашій країні, місць, які ми повинні шанувати і оберігати задля себе і наступних поколінь.

 

1

 

'янілі дерева (араукарії).jpg
.jpg
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку