На математичному городі. Конспект уроку математики у 2 класі

Про матеріал

Конспект уроку математики для учнів 2 класу на тему "Тренувальні вправи на закріплення випадків додавання та віднімання двоцифорових чисел. Обчислення виразів. Розв'язування задач на дві дії"

Перегляд файлу

На математичному городі

«Тренувальні вправи на закріплення  випадків додавання та  віднімання двоцифорових чисел. Обчислення виразів. Розв’язування задач на дві дії»

Мета: актуалізувати знання учнів з теми «Віднімання в межах 100 з переходом через розряд»; вдосконалювати вміння розв’язувати задачі на дві дії, записувати та обчислювати значення числових виразів; розширити знання учнів про городні рослини; виховувати дбайливе ставлення учнів до природи, любов до музики.

Тип уроку: комбінований.

Міжпредметні зв’язки: математика, природознавство, основи здоров’я .

Обладнання:

Хід уроку

І. Організаційний момент.

- Стали, діти, всі рівненько,

Посміхнулися гарненько,

Настрій на урок взяли

Й працювати почали.

  • Сьогодні на уроці у нас присутні гості. Поверніться, будь ласка, до них

і привітайтеся. Подаруйте їм свою посмішку та чудовий настрій.

Девіз уроку: Міркуємо – швидко!

  Відповідаємо – точно!

  Лічимо – правильно!

  Пишемо – гарно!

ІІ. Актуалізація опорних знань.

  • Урок у нас сьогодні не звичайний. До нас завітала гостя. А хто вона – вам допоможе дізнатися усна розминка.
  1. Усні обчислення. Прийом «Шифрувальники»

50 + 30 = 80 З   13 – 9 = 4О  

70 – 30 = 40 О   16 – 6 =10 С   

10 + 20 = 30 Л 15 – 9 = 6 І 

90 – 80 = 10 О 9+ 3 = 12 Н 

60 – 40 = 20 Т 12 – 4 = 8 Ь 

70 + 30 = 100 А

  • Чому осінь називають золотою?
  • А які ще ознаки осені ви знаєте?

Відео про осінь

Осінь. – Доброго дня, любі діти! Прийшла я до вас сьогодні не спроста. Звернувся до мене мій вірний  друг – дідусь Гарбуз. Старенький він вже став, не може самостійно впоратися і зібрати свій городній урожай. Потребує вашої допомоги. І обіцяє віддячити смачними подарунками зі свого саду.

  •   Урожайним вдався цей рік на овочі, ніяк не може впоратися дідусь, тож розраховує на вашу допомогу. А виростив Гарбуз на городі  запашні Дині, зелені  Огірочки, чубату Моркву, червонобокі Буряки  та круглолицю Бараболю.
  • Щоб допомогти Гарбузу потрібно виконати всі завдання, які приготували вам овочі. Допоможемо Гарбузеві? Тож вперед, часу не гаймо!

ІІІ. Основна частина.

  1. Каліграфічна хвилинка.

Порахуйте скільки різновидів овочів посадив Гарбуз на своєму городі? (6). Обміняйтеся зошитами із сусідом і оберіть королеву.

  1. Завдання від Дині. Математичний диктант.
  • Знайти різницю чисел 67 і 13. (54)
  • Знайти суму чисел 45 і 18. (63)
  • Перший доданок 60, другий – 17. Знайти суму. (77)
  • Зменшуване 86, від’ємник – 46. Знайти різницю. (40)
  • Число 60 зменшити на 20. (40)
  • Число 38 збільшити на 15.(53)

(На дошці приклади на картках, потрібно вибрати потрібний приклад, обчислити його)

  1. Завдання від Огірків. (на партах по групах)

І група- Знайти значення виразу 29 + а, якщо а= 6.

ІІ група – Знайти значення виразу а – 7, якщо а = 34.

ІІІ група – Знайти значення виразу а + 9, якщо а= 44.

  1. Завдання від Моркви. Фізкультхвилинка.
  2. Завдання від Буряка.  Розв’яжи задачу.  Робота в парах.

З першої ділянки Дід Гарбуз зібрав 25 кг буряків, а з другої – на 12 кг менше. Скільки кілограмів буряків зібрав Гарбуз з обох ділянок?

  1.  Хвилинка-цікавинка.

Гарбуз. Якщо в будинку є гарбуз, значить, в будинку є повна аптечка. Гарбуз вважається одним з найбагатших овочів за вмістом вітамінів і мікроелементів. М’якоть гарбуза містить в собі буквально всі вітаміни груп А, В, С, D, Т та інші. Також гарбуз містить білки, клітковину, магній, залізо, калій і кальцій.

Диня. Диня - це ароматний, солодкий і надзвичайно смачний продукт. У ній їстівне буквально все: і шкірка, і ароматна м'якоть, і насіння. Завдяки вітаміну С зміцнюється імунітет, а бета-каротин додасть здоров'я шкірі і волоссю. Мікроелементи, що містяться в м'якоті дині, забезпечують їй наявність цілющої сили. Диня благотворно впливає на серцево-судинну систему, завдяки магнію та калію.

Огірок.  Здавна огірки використовують як чудовий косметичний засіб. Яка жінка не ходила з огіркової маскою на обличчі? 

В огірках в достатній кількості містяться вітаміни групи В, аскорбінова кислота (вітамін С), багато цінних мінеральних речовин, особливо заліза, кальцію, фосфору.

Морква. Корисні і лікувальні властивості моркви пояснюються її багатим складом. Морква містить вітаміни групи В, РР, А, Е, , в ній присутній каротин - речовина, яка в організмі людини перетворюється на вітамін А. Чимало в моркві мінеральних речовин, необхідних для організму людини: калію, заліза, магнію, кобальту, міді, йоду, цинку, хрому, нікелю, фтору та ін.

Буряк. Буряк має широкий спектр застосування в народній медицині, завдяки своїм корисним і цілющим властивостям. Корисні властивості буряка обумовлені наявністю в коренеплодах різних вітамінів (групи В, PP, і ін), бетаїну, мінеральних речовин (йоду, магнію, калію, кальцію, заліза, і ін), біофлавоноїдів. Вживається як загальнозміцнюючий засіб, що покращує травлення і обмін речовин засіб.

Картопля. Картопля не тільки служить для приготування смачних страв, але і вельми широко застосовується в народній медицині. Картопляний сік лікує гастрит, хвороби шлунку. У картоплі міститься безліч корисних для здоров'я речовин, а саме:

- вітаміни В, РР, С, Е, К, В2, В6, В3;

- амінокислоти;

 - фолієва кислота;

 - калій,  Фосфор,  Магній, залізо, цинк та інші.

А такий незамінний і корисний елемент, як вітамін С, міститься в картоплі навіть в більшій кількості, ніж в капусті і журавлині. Саме завдяки вітаміну С організм справляється із застудою, вірусними захворюваннями, підвищується імунітет. 

ІV. Підсумкова частина.

  • Отже, наш урок добігає кінця. Ми впоралися із всіма завданнями. Дід Гарбуз дякує вам, діти, за допомогу.
  • Скажіть мені будь ласка, а яку українську народну пісеньку про Гарбуза та його родичів ви знаєте? А давайте заспіваємо її для наших гостей! (Інсценізація пісні «Ходить Гарбуз по городу»)

 

docx
Додано
9 січня 2018
Переглядів
1111
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку