Національна кухня українців,болгар та грузин. Вплив складу продуктів у меню на стан здоров’я людини.

Про матеріал
Мета роботи: розкрити сучасну кухню України, Болгарії та Грузії у всій своїй красі; показати їх історичне коріння та сучасні особливості; прослідкувати головні страви та їх національні особливості на прикладі весільних меню українців, болгар та грузин; .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Національна кухня українців,болгар та грузин. Вплив складу продуктів у меню на стан здоров’я людини.

Номер слайду 2

Ми живемо не для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити. Сократ

Номер слайду 3

Мета роботирозкрити сучасну кухню України, Болгарії та Грузії у всій своїй красі; показати їх історичне коріння та сучасні особливості; прослідкувати головні страви та їх національні особливості на прикладі весільних меню українців, болгар та грузин;.

Номер слайду 4

Об’єкт дослідження. Національна кухня України, Болгарії та Грузії. Новизна роботи: загальна характеристика формування асортименту українських, болгарських та грузинських страв;Порівняльний аналіз технологій приготування страв та рецептурного складу на прикладі весільних меню українців, болгар та грузин.

Номер слайду 5

Актуальність проблемиособливості української, болгарської та грузинської кухні;продукти, що використовуються та характер їх технологічної обробки і приготування;вплив складу продуктів у меню на стан здоров’я людини;

Номер слайду 6

Для досягнення поставленої мети передбачено розв’язування таких завдань: - ознайомлення з традиційною та сучасною кухнею українців, болгар та грузин; - показати історичне коріння, сучасні особливості; - прослідкувати головні страви та їх національні особливості; - ознайомитися з особливостями української, болгарської та грузинської кухні на прикладі весільного меню; - розвивати інтерес до традицій цих народів; 

Номер слайду 7

Харчування є основною біологічною потребою людини, а технологія приготування їжі - це ціла наука, яка займається кулінарія. Кулінарія-це латинське слово, яке означає кухонна справа.

Номер слайду 8

Способи кулінарії Варіння. Смаження. Випікання

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Українська національна кухня з давніх часів відзначалась великою різноманітністю страв і їх високими смаковими й поживними якостями. Народна кухня – це така ж культурна спадщина, як мова, література, мистецтво, це неоціненний здобуток, яким можна пишатися, який не слід забувати.

Номер слайду 11

- Українська національна кухня склалася досить пізно, на початку XVIII ст. - Це пояснюється тривалістю і складністю процесу формування української нації і української держави. - Українська кухня розвивалась не відокремлено. Частіше за все на неї впливали звичаї, традиції близьких по мові та культурі слав’янських народів. - Приготування шпигованого м’яса прийшли від східних слов’ян (росіян та білорусів). - Західні слав’ни (поляки, чехи, словаки ) збагатили українську кухню такими виробами, як ковбаски, зрази. - Такі страви, як кебаби були запозичені від південних слов’ян (болгарів, сербів, хорватів, македонців ). - А українська кухня зараз лишається самобутньою і оригінальною. ФОРМУВАННЯУКРАЇНСЬКОЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ КУХНІ

Номер слайду 12

Традиційні страви – це страви в основному повсякденні, тому готуватися вони мали легко та швидко, не потребуючи багато часу. Тому й традиційна кухня українців багата великим розмаїттям овочевих страв. Відтак, українська народна кухня взяла свій початок від простих у приготуванні сільських страв, основою яких є злакові та овочі, такі як картопля, капуста, буряк та гриби.

Номер слайду 13

. Для української кухні характерним є:1. Значне вживання борошняних виробів2. Переважання варіння і тушкування над смаженням, соління - над коптінням.3. Складна теплова обробка продуктів та подвійна обробка 4. Безалкогольні і алкогольні напояї української кухні - меди, кваси, кісель, узвари5. Нарізне вживання овочів6. Поєднанням теплової обробки, використання різних жирів і вживанням місцевих прянощів7. Щоденне вживання рідких гарячих перших страв8. Широке вживання свинини і сала9. Широке вживання сметани10. Широке вживання олії, насамперед соняшникової11. Широке використання яєць

Номер слайду 14

Перші українські страви. Борщ з пампушками. Юшка з голови і хвоста. Суп з галушками

Номер слайду 15

Другі українські страви. Вареники з різною начинкою. ГолубціСало

Номер слайду 16

Українські десерти. Вертуха. Київський торт. Сирники. Налисники

Номер слайду 17

НапоїРяжанка. Квас. Медовуха. Вино

Номер слайду 18

 Болгарська кухня - національна кухня, поширена в Болгарії та інших країнах Південно - Східної Європи.

Номер слайду 19

Особливості болгарської кухні:1. Схожість з турецькою та грецькою2. Вплив вірменської, італійської, угорської і середземноморської кухнонь3. Заснована на широкому використанні овочів, трав і фруктів. 4. Широке використання різних видів м'яса, прісноводної і морської риби.5. Багата рецептами салатів, гарячих і холодних супів.

Номер слайду 20

Предястия. Шопска салата. Сирине. Луканка. Баниця

Номер слайду 21

Ястия. Студена супа «Таратор»Кебабче. СарміБоб-чорба

Номер слайду 22

Десерти. Мелба. Тиквенник. Бисквитена торта. Крем-карамел

Номер слайду 23

Напитки. Ракия. Вино. Компот от ушаф. Борч

Номер слайду 24

Грузинська кухня

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Закуски. Чвіштарі Сулугуні Джонджолі Бадріджані Салат з огірків і помідорів Долми

Номер слайду 27

Гарячі страви Хінкалі Чихиртма Мцваді Лобіо Чашушулі Чакапулі

Номер слайду 28

Напої Мацоні Вино Чача

Номер слайду 29

Дисерти. Чурчхела Пеламуші КозинакіАчма Када Ткемалі

Номер слайду 30

Харчування в житті людини

Номер слайду 31

Основні компоненти харчових продуктів. Білки - це складні органічні молекули, необхідні для будівництва клітини, утворенні ферментів, виробленні антитіл і гормонів, при нестачі енергії в організмі за рахунок руйнування служать джерелом цієї енергії.  Ліпіди – жири та жироподібні речовини, які беруть участь у важливих процесах обміну речовин в організміВуглеводи – найпоширеніші в природі органічні сполуки, які поділяються на моносахариди, полісахариди, олігосахариди. Джерелом вуглеводів є продукти рослинного походження – хліб, крупа, картопля, овочі, фрукти, ягоди. 

Номер слайду 32

Вітаміни

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Харчові добавки

Номер слайду 35

Стан здоров'я населення України та Європейського союзу за 2018рік{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Показник. УкраїнаЄССмертність( на 1000 населення)16.36.7 Очікувана тривалість життя68.174.0 Очікувана тривалість здорового життя59.267.0 Приріст населення5.7+4.1

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Генетично модифіковані харчові добавки та ароматизатори. Е101 і Е101 (В2, рибофлавін) - додається в каші, безалкогольні напої, дитяче харчування, продукти для схуднення. Е150 (карамель);Е153 (карбонат);Е160а (бета-каротин, провітамін А, ретинол);Е160b (аннатто);Е160d (лікопін);Е234 (низин);Е235 (натаміцин);Е270 (молочна кислота);Е300 (вітамін С - аскорбінова кислота);з Е301 по Е304 (аскорбати);з Е306 по Е309 (токоферол / вітамін Е);Е320 (ВНА);

Номер слайду 38

Е321 (ВНТ);Е322 (лецитин);з Е325 по Е327 (лактати);Е330 (лимонна кислота);Е415 (ксантин);Е459 (бета-циклодекстрин);з Е460 по Е469 (целюлоза);Е470 і Е570 (солі та жирні кислоти);ефіри жирних кислот (Е471, Е472a & b, Е473, Е475, Е476, Е479b);Е481 (стеароіл-2-лактилат натрію);з Е620 по Е633 (глютамінова кислота і глютомати);з Е626 по Е629 (гуанілова кислота і гуанілати);з Е630 по Е633 (інозинова кислота та інозинати);Е951 (аспартам);Е953 (ізомальт);Е957 (тауматін);Е965 (малтінол).

Номер слайду 39

Весільні страви українців

Номер слайду 40

Ядене на сватбата у българте

Номер слайду 41

Грузинське весілля

Номер слайду 42

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}НАЗВА СТРАВУКРАЇНСЬКІБОЛГАРСЬК. ГРУЗИНСЬКІСХОЖІСТЬВІДМІННІСТЬМ’ясне асортіЗельць, рулет курячий з сиром і курагою, буженинка Пастерма, руло от свинско месо, луканка, купати. М’ясне асортіМ’ясні вироби з свинини, курки, телятини. В українських стравах начинка фруктова, у болгар овочева, а у грузин асорті подається із зеленню. Холодець Холодець. Пачъ. Мужужи. З м’яса. В українських стравах холодець роблять без кісток, у болгар з кістками, а у грузин холодець подається з оцетом. Мітітеї Люля-кебаб. Люля-кабаб. У грузин люля-кабаб подається з аджикою, зеленню та соусом сацибелі, а у болгар із зеленню та луком . Рулети з баклажанів Баклавари. Печені овочі на гриліБолгари змазують майонезом із часником та кладуть бринзув середині. Грузини печуть овочі на грилі та поливають соусом або олією. Овочева нарізка Овочева нарізка "Родичі гарбузові"Овочева нарізка із багато зеленню. Овочева нарізка. Нарізку з овочів у болгар прикрашають зеленню, а в українці- ні. Грузини ставлять багато зелені. Запечене м’ясе. Печене порося. Печено ягне. Печене теля, ягня полите соусом та в середині є спеції та овочі. Запечене м’ясе. Українці полюбляють печене порося, а болгари та грузини ягня, але грузини печуть м’ясо із овочами в середині тушки. ГолубціГолубціСармитолма. Начинка з круп та м’яса. У болгар в основному голубці роблять з листів винограду, а в українців та грузин - з капусти.

Номер слайду 43

pptx
Додано
1 липня
Переглядів
31
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку