Національно-визвольна війна українського народу 1648-1657 рр. (перший період)

Про матеріал
Презентація Національно-визвольна війна українського народу 1648-1657 рр. (перший період)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Національно-визвольна війна під проводом Богдана Хмельницького. Воєнні дії 1648-1649 рр.

Номер слайду 2

Національно-визвольна війна – це активна боротьба українського народу за визволення українських земель з-під іноземного панування з метою утвердження на них незалежності і розбудови національної культури, економіки.

Номер слайду 3

Мета національно-визвольної війни 1648-1657 рр.: звілинити українські землі з-під влади Речі Посполитої, сформувати власну українську державу.

Номер слайду 4

Пригадаємо???Що таке верства населення?2. На які стани суспільства поділялися українці в XVI-XVII століттях?

Номер слайду 5

Завдання для груп:1. Кожна із груп представляє верству населення.2. Кожна група шукає стан суспільства і їхні особливості, вирізає і наклеює на листок.3. Читаєте історичний документ про становище своєї верстви населення.4. Шукаєте очікування вашої верстви від національно-визвольної війни.5. Представляєте свою роботу ( показ листка, опис становища верстви населення в 16-17 століттях, очікування).

Номер слайду 6

Очікування українців від національно-визвольної війни. Козаки - відновлення прав і вольностей, здобуття незалежності. Селяни – звільнення від кріпацтва і зменшення податків. Міщани – припинення національного і релігійного гніту. Духівництво - захист православної віри. Українська шляхта – обмеження сваволі поляків.

Номер слайду 7

Очолив національно-визвольну боротьбу Богдан Хмельницький

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Причини: Посилення кріпацва і збільшення податків. Ополячення і утиски православних. Погіршення становища міщан, через свавілля поляків. Скорочення реєстрового козацтва, ті козаки що були поза реєстром визнавалися незаконними.

Номер слайду 10

Привід до війни: Особиста образа на Даніеля Чаплинського польського шляхтича, який напав в 1647 р. на хутір Богдана Хмельницького - Суботів.

Номер слайду 11

Союзник Богдана Хмельницького у на першому періоді національно-визвольної війни проти Речі ПосполитоїІслам Гірей ІІІ кримський хан

Номер слайду 12

Початок повстання: Кобзарі та козаки з універсалами закликали народ підніматися на боротьбу проти свавілля магнатів і шляхти і тікати на Січ.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Воєнні події 1648-1649 рр.5-6 травня 1648 р. битва під Жовтими Водами (перемога козаків);16 травня 1648 р. битва під Корсунем (перемога козаків);11-13 вересня 1648 р. битва під Пилявцями (перемога козаків)

Номер слайду 15

Урочистий в'їзд Богдана Хмельницького до Києва 23 грудня 1648 року

Номер слайду 16

Битва під Зборовом6 серпня 1649 р. Зрада татар

Номер слайду 17

Висновки: Зборівський договір 8 серпня 1649 р. Київське, Брацлавське, Чернігівське воєводства переходить під владу гетьмана;реєстр козаків 40 тис.;державні посади на цих територіях, могли займати лише православні;усім учасникам війни оголошувалася амністія;шляхта, поверталася до своїх володінь, селяни повинні були виконувати довоєнні повинності.

Номер слайду 18

SWOT-аналіз початкового етапу національно-визвольної війни. Сильні сторони Слабкі сторони. Можливості Загрози

Номер слайду 19

SWOT-аналіз початкового етапу національно-визвольної війни. Сильні сторони:боєздатна армія;розумний і впливовий гетьман Богдан Хмельницький.перші перемоги, підняли бойовий дух армії. Козацька Україна одержала визнання своєї самостійності. Слабкі сторони:важко знайти союзників у боротьбі проти Речі Посполитої;зрада татар;сильна польська армія. Можливості:бажання продовжувати боротьбу за незалежність. Загрози:розчарування після Зборівського договору;бажання селян і міщан швидкого результату.

Номер слайду 20

Д/З: Параграф17, завершити SWOT-аналіз. Дякую за увагу!!!Ті хто отримав смайли, отримають оцінки!

pptx
Додав(-ла)
Чубара Марія
Додано
31 березня 2021
Переглядів
1860
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку