Надзвичайні ситуації

Про матеріал

Цікаво подивитися малюнки і дізнатися більше про надзвичайні ситуації.Познайомитися з правилами поведінки під час різних випадків.

Перегляд файлу

Надзвичайні ситуації

 

 

 

easter-4144355_960_720-960x480

 

Надзвичайна ситуація – порушення нормальних умов життя і діяльності людей на об`єкті або території, спричинене аварією, катастрофою, стихійним лихом чи іншою небезпечною подією, яка призвела (може призвести) до загибелі людей та / або значних матеріальних втрат.

 

Землетруси, повені, зсуви, селеві потоки, бурі, урагани, снігові заноси, лісові пожежі лише протягом останніх 20 років забрали життя більше трьох мільйонів чоловік. За даними ООН, за цей період майже один мільярд жителів нашої планети зазнав збитків від стихійних лих.

Серед надзвичайних ситуацій природного походження на Україні найчастіше трапляються:

– геологічні небезпечні явища (зсуви, обвали та осипи, просадки земної поверхні);

– метеорологічні небезпечні явища (зливи, урагани, сильні снігопади, сильний град, ожеледь);

– гідрологічні небезпечні явища (повені, паводки, підвищення рівня ґрунтових вод та ін.);

– природні пожежі лісових та хлібних масивів;

– масові інфекції та хвороби людей, тварин і рослин.

 

 

 

images

 

 

 

Україна – одна з найбільших за територією , чисельністю населення та ресурсним потенціалом країн Європи. Її  територія – 603 ,7 тис. км . кв.

Загальна площа земель лісового фонду становить 10 , 8 млн. .га , 9,4 млн. га вкрито лісом , з них територія площею 240,6 тис га перебуває в зоні відчуження та безумовного відселення .

54087416_303

 


Основною причиною виникнення пожеж у лісах є життєдіяльність людей. Щороку з вини громадян виникають 96-98 % пожеж , також на підвищення пожежної небезпеки в лісах впливають погодні умови .

Запам’ятайте:

У разі виявлення пожежі , ознак горіння (полум’я , диму , його запаху) необхідно:

Перше: негайно повідомити про це по телефону 101

Друге:  попередити всіх, хто знаходяться поряд,евакуюватися самому та допомогти іншим.

 

002-0x0

 

У великих містах від повені страждають в основному дорожні покриття, підвальні приміщення і перші поверхи будівель. Для запобігання повеней створюються спеціальні водосховища та огороджувальні дамби.

28

Найбільші повені в історії людства

Повінь Святої Марії Магдалени, 1342 рік. Проливні дощі в Центральній Європі йшли кілька тижнів. Найбільші європейські річки вийшли з берегів: Майн, Ельба, Рейн, Мозель.

 

Повінь в Данії і Німеччині, 1634 рік. Ураганний вітер спровокував хвилі, які на березі Північного моря прорвали дамбу і затопили великі території. В результаті лиха загинуло 8 000 осіб.

 

Повінь в Китаї, 1887 рік. Тривалі проливні дощі привели до підняття рівня води в річці Хуанхе. Загинуло більше 900 000 чоловік, без будинків залишилося більше 2 000 000 чоловік.

 

Повінь в Китаї, 1931 рік. Дана катастрофа вважається найбільшою в історії людства після Всесвітнього Потопу. Річка Янцзи, вийшовши з берегів, затопила сушу площею в 300 000 км2.

 

 

Повінь в Бангладеші, 1991 рік. Лихо стало наслідком цунамі, тоді цілі міста були змиті з узбережжя.

Що таке цунамі?

Слово цунамі складається з японських слів «цу» (що означає гавань, затока) і «намі» (хвиля). Отже, цунамі — це гігантські хвилі, спричинені частіше за все землетрусами або підводними виверженнями вулканів. На великий глибині, далеко від узбережжя, хвилі мають невелику висоту. Але чим ближче вони підкочуються до берега, де глибина океану зменшується, тим вищими стають. Цунамі можуть розвивати швидкість до 800 кілометрів на годину і виростати до кількох десятків метрів.

maxresdefault_965x0

14 листопада 1854 року на Чорному морі зчинилася добре знана Балаклавська буря. Під час цієї негоди південний і південно-східний вітер, так званий гарбій, підняв високі хвилі прибою. У морському пеклі опинився англо-французький флот, який тримав осаду берегів Криму поблизу Балаклави. Стихія не залишила йому шансів врятуватися. Крім військових кораблів затонуло ще й 38 торгових суден.

 

docx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 3 клас, Матеріали до уроків
НУШ
Інкл
Додано
5 червня
Переглядів
31
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку