Надзвичайні ситуації. Класифікація. Принципи порятунку. Основні положення законодавства України щодо порятунку і захисту людей у надзвичайних ситуаціях.

Про матеріал
Презентація з теми "Надзвичайні ситуації. Класифікація. Принципи порятунку. Основні положення законодавства України щодо порятунку і захисту людей у надзвичайних ситуаціях" розроблена за програмою МОН України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Надзвичайні ситуації. Класифікація. Принципи порятунку. Основні положення законодавства України щодо порятунку і захисту людей у надзвичайних ситуаціях.

Номер слайду 2

Надзвичайна ситуація - порушення нормальних умов життя і діяльності людей на об`єкті або території, спричинене аварією, катастрофою, стихійним лихом чи іншою небезпечною подією, яка призвела(може призвести) до загибелі людей та / або значних матеріальних втрат.

Номер слайду 3

Види надзвичайних ситуацій. Техногенногохарактеру. Природногохарактеру. Соціальногохарактеру. Воєнногохарактеру

Номер слайду 4

За рівнем надзвичайні ситуаціїрозрізняютьдержавногорегіональногомісцевогооб’єктового. Поширюється на 2 та більше регіони. Поширюється на 2 та більше районів. Поширюється на сусідні території, загрожує довкіллям. Поширюється на об’єкті

Номер слайду 5

Ознаки надзвичайних ситуацій. Людські жертви. Наявність або загроза загибелі людейІстотне погіршення стану людей. Значне погіршення умов життєдіяльності людейІстотне погіршення стану навколишнього природнього середовища. Значні матеріальні збитки

Номер слайду 6

НС техногенного характеру: Транспортні аварії;Пожежі, вибухи, загроза вибухів;Аварії на електростанціях;Аварії з викидом (загрозою) біологічно, хімічно, радіаційно небезпечних речовин;Аварії на комунальних системах життєзабезпечення;Прориви гребель, дамб.

Номер слайду 7

НС природного характеру: Геологічні небезпечні явища (землетруси, зсуви);Метеорологічні небезпечні явища (град, шквали);Морські небезпечні гідрологічні явища (цунамі);Гідрологічні небезпечні явища (повені);Природні пожежі (торф'яні, лісові);Інфекційні захворювання людей;Інфекційні захворювання сільськогосподарських тварин, рослин.

Номер слайду 8

НС соціального характеру: Становище на певній території, що склалося в результаті небезпечного соціального явища і призвело до людських жертв, матеріальним збиткам.

Номер слайду 9

НС воєнного характеру: Пов’язане зі зброєю масового ураження та звичайною зброєю. Колективна агресія,загибель людей, тварин, руйнування міст, сіл,гуманітарна та інфекційна катастрофа.

Номер слайду 10

Основні положення законодавства України щодо порятунку і захисту людей у надзвичайних ситуаціях.«Стаття 27. Кожна людина має невід'ємне право на життя. Ніхто не може бути свавільно позбавлений життя. Обов'язок держави — захищати життя людини»;«Стаття 50. Кожен має право на безпечне для життя й здоров'я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди».

Номер слайду 11

Порятунок і захист людей під час надзвичайних ситуацій — головне завдання ДСНС України, яка керується такими основними принципами:- гарантування та забезпечення державою конституційних прав громадян щодо захисту життя, здоров'я та власності;- пріоритетність завдань, спрямованих на рятування життя та збереження здоров'я громадян;- максимально можливе, економічно обґрунтоване зменшення ризику виникнення надзвичайних ситуацій;- гласність, прозорість, вільне отримання та поширення публічної інформації про стан цивільного захисту, крім обмежень, установлених законом;- виправданий ризик (пригадайте вивчене раніше) і відповідальність керівників сил цивільного захисту щодо забезпечення безпеки під час проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт.

Номер слайду 12

Принципи порятункузапобігатиуникатидіяти- Знати і дотримуватися заходів безпеки;- Не створювати небезпечні ситуації;- Знати основні правила самозахисту і надання першої допомоги.- Уміти розпізнавати НС та оцінювати ризик; - Діяти так, щоб зменшити ризик потрапляння у НС;- Оповіщувати населення про загрозу НС. - Зберігати спокій під час НС; - Надавати першу медичну допомогу потерпілим;- Допомагати рятувальним службам.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Domanetska Valentina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Основи здоров`я 8 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
6 вересня 2023
Переглядів
1821
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку