Презентація Основні положення законодавства у НС

Про матеріал
Основні положення законодавства України щодо порятунку і захисту людей у надзвичайних ситуаціях.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Основні положення законодавства України щодо порятунку і захисту людей у надзвичайних ситуаціях.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Щоб запобігати НС і ліквідовувати їхні наслідки, створено Державну службу України з надзвичайних ситуації (ДСНС). ДСНС – один із центральних органів виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики щодо цивільного захисту під час НС. До складу ДСНС входять регіональні, обласні та місцеві підрозділи.

Номер слайду 5

Основні завдання ДСНС:ліквідація наслідків НС, локалізація зони впливу шкідливих і небезпечних факторів, що виникають під час аварій і катастроф; організація та проведення аварійно-рятувальних, пошуково-рятувальних, відновлювальних робіт, здійснення заходів щодо життєзабезпечення постраждалого населення; забезпечення готовності сил і засобів до дій за призначенням; виконання запобіжно-профілактичних робіт із запобігання виникненню НС.

Номер слайду 6

Основні функції ДСНС: Підготовка підрозділів, сил і засобів до дій за призначенням; пошук і порятунок людей на об’єктах і територіях, що зазнали руйнувань, пошкоджень, уражень; надання першої невідкладної медичної допомоги постраждалим особам, які перебувають у небезпечному для життя та здоров’я стані; участь у проведенні евакуації населення з небезпечної зони; ліквідація небезпечних проявів НС в умовах екстремальних температур, задимленості, загазованості, загрози вибухів, обвалів, зсувів, затоплень, хімічного забруднення тощо; забезпечення належної роботи систем оповіщення.

Номер слайду 7

Поміркуйте…На цих світлинах зображено роботу аварійно-рятувальної служби та єдиної державної системи цивільного захисту. Які зі своїх функцій вони виконують в даних випадках?

Номер слайду 8

Права та обов’язки громадян під час НС зазначені у ст. 21 Кодексу цивільного захисту України від 02.10.2012 року.

Номер слайду 9

За НС громадяни мають право:на захист життя, здоров’я та особистого майна; на використання засобів колективного та індивідуального захисту; на отримання інформації про ризик, якому вони можуть піддатися в певних місцях перебування на території країни, і про заходи необхідної безпеки; на відшкодування збитків, заподіяних їхньому здоров’ю та майну внаслідок НС; на медичне обслуговування, компенсації та соціальні гарантії на проживання та роботу в зонах НС.

Номер слайду 10

За НС громадяни України зобов’язані:дотримуватися законів у сфері захисту населення й територій від НС; знати основні способи захисту населення і територій від НС; прийоми надання домедичної допомоги потерпілим; знати й виконувати правила поведінки під час евакуації з небезпечної зони; знати й виконувати правила безпечного поводження з вибухонебезпечними предметами.

Номер слайду 11

Поміркуйте…На цих світлинах зображено навчання з порятунку потерпілих унаслідок терористичного акту. Як ви вважаєте, навіщо їх проводять?

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Узагальнення знань: Позначте правильну відповідь: Аварійно-рятувальні служби: А) працюють постійно;Б) працюють тільки під час надзвичайних ситуацій;В) не займаються прогнозом виникнення небезпечних явищ;Г) не здійснюють контроль за якістю повітря, води, продуктів.2. Позначте твердження “+” або “-”Закони України визначають тільки права громадян щодо порятунку і захисту людей у НС;Існує Державна служба НС;Державна система захисту населення не забезпечує навчання населення способів захисту від небезпек, що виникають під час НС.3. Які обов’язки виконують представники різних аварійно-рятувальних служб України у НС?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Козєєва Тамара Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чоп Наталя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Domanetska Valentina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 вересня 2023
Переглядів
1241
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку