Намисто в етнічному стилі Творчий проект

Про матеріал
З трудового навчання треба було виготовити намисто в етностилі. Мені ця пропозиція сподобалася тому, що я дуже люблю робити щось гарне своїми руками. Мені стало цікаво, які прикраси носили наші бабусі, яка їх історична цінність. З метою відродження українських традицій, я вирішила виготовити святкове намисто в етностилі, з’єднуючи традиційну і сучасну техніку виконання. Намисто, зроблене власноруч, буде ще більш коштовне і вишукане. І його власник буде знаходитись в авангарді сучасної моди.
Перегляд файлу

 

                                        Картинки по запросу намисто в етностилі із тканини

 

Намисто в етнічному стилі

Творчий проект

 

 

 

Роботу виконала

Учениця 9 класу

Виповзької гімназії

Шевченко Вікторія

Вчитель: Товмач Лідія Іванівна

 

 

 

 

2023р.


ЗМІСТ

 Вступ…………………………………………………………………….3

 І. Організаційно-підготовчий етап проектування

1. 1.Обґрунтування вибору об'єкта проектування………………………4

1.2. План виконання проекту……………………………………………..5

ІІ. Основна частина

2. 1. Техніка виконання виробів …………………..5

2. 5. Вироби – аналоги та їх аналіз…………………………………….6

ІІІ. Конструкторський етап проектування

1. Конструювання виробу……………………………………………...7

2. Вибір матеріалів  та інструментів……………………………………………7

4. Економічне обґрунтування виготовлення прикраси………………8

6. Технологічні особливості…………………………………………...8

8. Економічний аналіз проекту. Розрахунок собівартості виробу…..9

9. Оцінка якості виготовленого виробу………………………………...10

IV. Заключний етап проектування………………………………….11

Висновок………………………………………………………………...12

Література……………………………………………………………….13

 


Вступ

Тема творчого проекту «Намисто в  етностилі» навіяла мені чимало ціка­вих ідей. Захотілося виконати не просто аксесуар, яким можна доповнити й прикрасити костюм, а й виріб, за допомогою якого можна про­демонструвати вміння, набуті на уроках трудового навчання.

Сьогодні в діловому світі не можна обійтися без такої простої, але важливої деталі декору одягу, як намисто. Яскрава прикраса - це «родзинка» вашого образу. Для сучасної жінки намисто є дуже популярною прикрасою. А щоб завжди мати оригінальний і святковий вигляд, справжній жінці треба  уміти створювати усю цю красу своїми руками. Щоб можна було, просто надівши чергове намисто зі своєї власної колекції, оживити будь-який офісний одяг, або прикрасити вечірнє вбрання. Саме такою «родзинкою» стане намисто в етностилі. Аксесуари в етностилі - прекрасне доповнення до одягу. Багато відомих дизайнерів представляють у своїх колекціях подібні прикраси.

     Метою нашого проекту є створення оригіналь­ного намиста в етнічному стилі, яке може прикрасити будь-яку сучасну жінку, задовольнить вимоги найвибагливішого спо­живача.

 Для досягнен­ня цієї мети ставимо перед собою  завдання:

  • ознайомитися з моделями-аналогами та про­аналізувати їх;
  • вивчити додаткові джерела інформації, які допоможуть нам досконаліше виконати поставле­ні завдання;
  • сконструювати та виготовити виріб;
  • провести випробування виробу;
  • оформити паспорт проекту;
  • захистити проект.

     У результаті роботи наш  виріб також стане зразком для вивчення декоративно-ужиткового мистецтва на заняттях обслуговуючих видів праці.

Паспорт проекту буде слугу­вати навчальним посібником для учнів, які створю­ватимуть нові проекти.

 

І. Організаційно-підготовчий етап проекту­вання

1. 1.Обґрунтування вибору об'єкта проекту­вання

З трудового навчання треба було виготовити намисто в етностилі. Мені ця пропозиція сподобалася тому, що я дуже люблю робити щось гарне своїми руками. Мені стало цікаво, які прикраси носили наші бабусі, яка їх історична цінність. З метою відродження українських традицій, я вирішила виготовити святкове намисто  в етностилі, з’єднуючи традиційну і сучасну техніку виконання. Намисто, зроблене власноруч, буде ще більш коштовне і вишукане. І його власник буде  знаходитись в авангарді сучасної моди.

Мода на намисто  ніколи не минала, це і зараз   найпоширеніша складова жіночих нагрудних прикрас на всій території України. Воно є різним як за матеріалом, кольором, формою, так і за способами носіння. Намисто служило оберегом молодої дівчини та реліквією, яку передавали із покоління в покоління, в спадок.

Випробувавши та вивчивши різні матеріали, ми вирішили зупинитись на створенні виробу, в якому б  поєднались  традиція і сучасність.

 Багато виробів-аналогів я знайшла в Інтернеті. Моделі мені дуже сподобалися,  але найбільше цікаво було зробити щось своє.

До свого виробу ми стави­мо ряд вимог:

Прикраса повинна бути не дуже важкою та зручною в використанні;

Намисто необхідно зробити так, щоб воно було універсальною прикрасою як  для святкового  вбрання так і для повсякденного.

  •  оздоблення виробу має відповідати матеріа­лу, з якого він виготовлений це надасть йому особливого вигляду, адже цей виріб повинен при­крашати молоду дівчину, створювати хороший настрій.

     Отже,  ми ж пропонуємо вам зробити чудове намисто з ниток своїми руками - для його виготовлення вам не знадобляться дорогі матеріали та обладнання. Всього кілька годин - і ви володарка унікального аксесуара.

 

1.2. План виконання проекту

Обґрунтування вибору об'єкта проектування.

Добір виробів-аналогів та їх аналіз.

Конструкція власного виробу.

Розробка технологічної послідовності виго­товлення виробу.

Добір матеріалів, інструментів та обладнання.

Розрахунок собівартості виготовлення виробу.

Виготовлення задуманого виробу.

Оформлення паспорта.

Захист проекту.

ІІ. Основна частина

2. 1. Техніка виконання виробів

Українські традиційні прикраси  є багатогранним явищем українського народного мистецтва.

Способи, технологія виготовлення надзвичайно різноманітні, і це створює найширші можливості для творчості, пошуку, цікавих знахідок.

Всі вони не складні, не потребують особливих пристроїв, вимагають тільки терпіння.

Українці віддають перевагу яскравим, насиченим барвам. В окремих  прикрасах  була своєрідна символіка кольору:

1. Зелений - скромний, спокійний, вологий, м'який, посередній. Виражає природу, спокій, молодість, безпеку, надію, розквіт, юність.

2. Червоний - близький, палаючий, збуджений, голосний колір. Виражає вогонь, любов, пристрасть, боротьбу, динамізм, гнів.

3. Жовтий - світлий, звеселяючий, юний, сяючий колір. Виражає сонце, світло, радість, багатство, сміливість.

Кожна прикраса самобутня, як маленький витвір мистецтва.

 

 

 

2. 2. Вироби – аналоги та їх аналіз

 

       Картинки по запросу намисто в етностилі із тканини

Мал.1                                                                Мал.2

http://www.samotuzhky.com.ua/wp-content/uploads/2017/03/%D0%B1%D1%96%D0%B6%D1%83%D1%82%D0%B5%D1%80%D1%96%D1%8F_%D1%96%D0%B7_%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%BA-20.jpg           http://www.samotuzhky.com.ua/wp-content/uploads/2017/03/%D0%B1%D1%96%D0%B6%D1%83%D1%82%D0%B5%D1%80%D1%96%D1%8F_%D1%96%D0%B7_%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%BA-22.jpg

Мал.3                                                              Мал.4

Аналіз моделей-аналогів

Розглянувши велику кількість прикрас, ми звернули увагу на різноманітне використання матеріалів та оздоблення. Для прикладу, ми обрали чотири моделі.

Модель 1. Прикраса (мол. 1 на с. 8.), виготовлена з вовняних ниток різного  кольору.  Використана техніка: «косичка».

Модель 2. Прикраса (мол. 2 на с. 8.), виготовлена з ниток червоного та зеленого кольору. Оздоблена червоними намистинами. Використана техніка: «косичка».

Модель 3. Прикраса (мол. .3 на с. 8.), виготовлена з лляних ниток . Поєднано маленькі та великі «косички». Оздоблена червоними намистинами.

Модель 4. Прикраса (мол. 4 на с. 8.), виготовлена з виготовлена з лляних ниток, оздоблена білими намистинами. Використана техніка: «вузлування».

У результаті проведеного аналізу моделей – аналогів, можна зробити такий висновок. У сучасних моделях – прикрасах в етностилі немає чітких правил, що визначають колір, форму, розмір, оздоблення виробів. Усі вироби відповідають своєму призначенню.

Виріб, що проектується, має задовольняти такі вимоги:

 естетичні — має бути красивим, сучасним, виразним;

 ергономічні — зручний у використанні;

 технологічні — не занадто складний у ви­готовленні;

 економічні—матеріали недорогі та доступні.

Моделі 1, 3 наштовхнули мене на ідею виконання тематичного сюжету. З цих моделей ми візьмемо технологічну послідовність виготовлення та оздоблення прикраси.

Цей виріб за формою, технікою виконання та оздоблення від­повідає сучасним вимогам до виготовлення прикрас, нескладний у виконанні, не потребує особливого догляду та великих мате­ріальних затрат. А головне, що проектована прикраса має сучасний вигляд, оригінальна у виборі кольорової гами, техніці виконання та оздоблен­ня.

ІІІ. Конструкторський етап проектування

 3.1. Конструювання виробу

 Конструювання — це процес розробки кон­струкції виробу. У процесі конструювання необхідно визначити габаритні розміри виробу, його форму, а також дібрати матеріали для виготовлення. Крім того, слід визначити технологію ви­готовлення прикраси, розробити технологічну карту на виконання цього виробу. Важливим етапом проектування є розрахунок собівартості проекто­ваного виробу та проведення маркетингового дослідження. Це дасть змогу передбачити матеріаль­ні та трудові затрати на виготовлення прикраси, а також допоможе спланувати процес збуту або ре­алізації виробу.

Після аналізу й ретельних досліджень моделей-аналогів ми створили власну модель прикраси.

3. 2. Вибір матеріалів

 Наш виріб відрізняється від аналогів деякими особливостями. Насамперед вирізняється його привабливе зовнішнє оформлення та кольорова гама. Для того, щоб виготовити подібний виріб, не потрібно  багато зусиль,  а тільки терпіння і наполегливість.

Мені потрібно було добре подумати : як виготовити дану роботу, як вона буде виглядати, які функції вона буде виконувати, з яких матеріалів її зробити?

Основним матеріалом для виготовлення намиста є  нитки  зеленого кольору середньої товщини та червоні намистини. Складається з двох, окремо сплетених косичок  різної довжини, у проміжках між ними  вставлені намистини. Кінчики виробу заплетені в одну кіску — автентичне «намисто» позбавлене металевих застібок, а просто зав'язується на шиї ззаду за допомогою стрічки. Ці кольори ми обрали тому, що вони  теплі, вражають світлом, радістю, багатством, енергією й теплом.

3.3.  Вибір інструментів.

      Для виготовлення намиста виконуються ручні роботи, тому використовуємо різні інструменти і пристосування:  Голки для ручних робіт довгі з великими вушками,  наперсток -  для запобігання проколювання пальців,  ножиці  - для обрізання кінців ниток,  сантиметрова стрічка 150 см. -  для вимірювання  виробу.

3.4 Економічне обґрунтування виготовлення прикраси

 Ми обрали цю модель, тому що з економічної точ­ки зору:

1)          у результаті роботи мала кількість залишків сировини;

2) вона нескладна у виготовленні;

3) для виготовлення затрачається мі­німальна кількість допоміжних ма­теріалів.

3.5. Технологічні особливості

     За ними виріб повинен відповідати затвердженому еталонному зразку, тобто бути виконаним акуратно і технічно правильно, з гармонійним поєднанням кольорів. Основна «хитрість» при виготовленні цього намиста - це те, що нижній край повинен бути більший верхнього, інакше виріб не буде красиво лежати на декольте, подібно ювелірній прикрасі. Ширину виробу можна також варіювати, в залежності від ваших уподобань. Виріб повинен мати естетичний вигляд. У виробі не повинно бути вузлів, кінців, він має зберігати форму, легко чиститися.

Технологічна картка

№ п/п

Послідовність виконання роботи

Поопераційні ескізи

Обладнання, інструменти та матеріали

1

Нитки ділимо  на 6 рівних частин і розрізаємо

 

Нитки,  ножиці, сантиметрова стрічка

2

Складаємо по три частини і заплітаємо у формі косички

 

Нитки

3

Беремо нитку і нанизуємо  червоні намистини

 

Нитка, голка, намистини

4

З’єднуємо дві косички і намисто разом

 

голка, нитка, ножиці

5

Прикріплюємо стрічку

 

Стрічка,  голка, нитка, ножиці

 

3.6. Економічний аналіз проекту. Розрахунок собівартості виробу

3.6.1. Витрати на матеріали

Нитки - вартість 1м — 1грн.

Намистини - вартість 1 пакета —2 грн.

Витрати нитки — 6м.

Витрата — 5 пакетів.

Вн = Рн х Цн,

Вн = Р х Ц

де Вн — витрати на нитки

де Вн — витрати на намистини,

Р — витрата нитки,

Рн — витрата намистин,

Ц — ціна 1м нитки

Цн — ціна 1 пакета намистин.

Вн = 6 x 1 = 6 грн.

Вн = 5 x 2 = 10 грн.

Загальні витрати на матеріали Вм становлять:

Вм = Внит + Внам.= 6 + 10 = 16 грн

Вм = 16 грн.

 

 

3.6.2. Затрати на оплату праці

1. На підбір орнаменту ми витратили 15 хв.

2. Для підбору ниток та намистин витратили – 15 хв.

3. На виготовлення 4год.

 Загальна кількість часу на виготовлення виробу = 4 год.30 хв.

Умовна оплата праці за 1 год становить 2,5 грн, тому Оп = 2,5 грн.

Затрати на оплату праці — 3оп:

3оп =4,30 x 2,5 = 10,75 грн.

Податок на заробітну плату — Пзл становить 13%, отже

Пзп = Зоп х 13% : 100%

Пзп = 10,75 х 13% : 100% = 1,40грн.

3.6.3. Затрати на оренду приміщення

Оскільки наш виріб виготовлявся у шкільній майстерні, плата за оренду приміщення не врахо­вується.

7.4. Собівартість виробу Св  :   (Св = Вм + Зе. + 3оп )

Св= 6 + 10 + 10,75 + 1,40 = 28,15 грн.

Отже, собівартість прикраси становить 28,15 грн.

 Найбільш суттєвим у структурі собівартості є по­казники витрат на матеріали та на оплату праці. Оскільки прикраса виготовлена та оздоблена ручним способом, тому найвищим показником є оплата праці.

3.7. Оцінка якості виготовленого виробу

Оригінальність конструкції

Модель можна використати для прикраси

Точність дотримання розмірів

Роботу виконано відповідно до задуманих розмірів

Чистота й акуратність

Робота виготовлена акуратно

Доступність виготовлення

Для виготовлення виробу потрібно мати  необхідні матеріали

 

 

 

 

Виконання маркетингової програми

Проаналізувавши зібрану інформацію, ми під­вели підсумки й визначили, що аналогічна продук­ція є товаром широкого вжитку й реалізується у магазинах та на промислових ринках у відділах подарунків. ЇЇ ціна залежить від виду використаних матеріалів, якості та обсягу роботи, від виду оздоблення.

У результаті проведених досліджень виявле­но, що ціна на дану продукцію коливається від 50 до 400 грн. Отже, ураховуючи те, що наш виріб оздоблений ручним способом, він є оригіналь­ним, тому орієнтовна ціна нашого сувеніру 150— 200 грн.

Отже. Можемо мати прибуток:      (П = Ц – С)

П = 200 – 28,15 = 171,85 грн.

Отже, проект є економічно вигідним.

IV. Заключний етап проектування

Розроблений проект дав нам змогу створити оригінальне намисто в етностилі, яке може бути окрасою будь-якої молодої панянки. Для реклами нашого виробу ми розробили  презентацію, в якій розкажемо про  створення  прикраси в етнічному стилі, яка стане чудовим подарунком і для вас, і для ваших близьких.

 


 


Висновки

Усі знають, що світ рятує краса! А українську жінку рятує бажання створювати щось своїми руками, яке передалося їй у спадок від предків. Сучасна жінка має прагнути до постійного оновлення своїх прикрас, щоб бути такою ж самобутньою та неповторною, як і українська культура. Прикраси, які ми обираємо, створюють нам імідж, формують смак та певну думку про те, що ми самі думаємо про себе. Бажання створювати щось власноруч породжують не лише економічні міркування, а й можливість виразити свою індивідуальність. Сучасна дівчина, яка володіє мистецтвом рукоділля, завжди може розраховувати на повагу та визнання.

За час виконання проекту ми дізналися дуже багато цікавого і повчального, про народні традиції виготовлення прикрас. Нам також вдалося створити оригіналь­ний виріб  в етностилі з урахуванням потреб, традицій, можливостей, який є зручним у використанні і має естетичний вигляд.

Конструкція цього виробу є не остаточною, а базовою для подальшого удосконалення шляхом:

1. Зміни розмірів;

2. Різні варіанти оздоблення.

На мою думку, наша робота:

• відповідає естетичним, економічним, функціональним, конструкторським вимогам;

 має привабливий вигляд;

 екологічно чиста;

 гарно поєднується з одягом ;

 близька до сучасних тенденцій моди і водно­час зберігає традиції нашого народу.

Така прикраса задовольнить вимоги найвибагливіших красунь, і разом із тим стане справжнім витвором декоративно-ужиткового мистецтва.

Результати нашої роботи є корисними для наступних проектів, зокрема, для навчання й творчості учнів та дизайнерів сучасного одягу.

Література

1.. Боринець Н . Творчий проект. Обслуговуючі та технічні види праці.// Тру­дове навчання. №2-2008-С.11.

2 Від ремесла до творчості: 36. / Упоряд. Ю.Г. Легень­кий. — К.: Час, 1990. — С152.

3. Войтович О . Упровадження методу проектів у виховний процес.// Відкри­тий урок. -№9-2008-С.ЗЗ.

4. Коберник О . Проектна технологія на уроках трудового навчання. // Трудове навчання. №1-2008 С 3.

5.Сендецька О. Використання методу проектів на уроках трудового навчан­ня. //Трудове навчання. №8-2008-С.З.

       6. Мережа Інтернет

 

 

 

 


Паспорт проекту

 

1. Автор: Бродюк Аліна Вікторівна

2. Вчитель: Товмач Лідія Іванівна

3. Повна назва школи та її адреса: Виповзьке НВО «ЗОШ І – ІІІ ст..- ДНЗ»

Київська область, Переяслав-Хмельницький район, с. Виповзки, пошта

vip-nvo@ukr.net

4. Назва проекту: «Намисто в  етностилі»

5. Час виготовлення (год.): 4год. 30 хв.

6. Матеріали: Нитки для в’язання, намистини червоного кольору, зелена стрічка.

7. Загальна послідовність виготовлення:

 

8. Особливості виготовлення (за наявності):

9. Поради по догляду (за наявності):

 

Під час захисту проекту (5-7 хв.) учні демонструють світлини та висвітлюють питання:

Яку проблему чи завдання може розв'язати даний проект?

Які особливості виготовлення виробу?

Які недоліки було виявлено під час випробування?

Як вони були виправлені?

Які застереження варто враховувати при виготовленні виробу?

 

 

 

 


У презентацію

Намисто в  етностилі

 

Яскрава прикраса - це «родзинка» вашого образу.

Для сучасної жінки намисто є дуже популярною прикрасою. А щоб завжди мати оригінальний і святковий вигляд, справжній жінці треба не лише знати про різні види намиста, але і уміти створювати усю цю красу своїми руками. Щоб можна було, просто надівши чергове намисто зі своєї власної колекції, оживити будь-який офісний одяг, або прикрасити вечірнє вбрання. Саме такою «родзинкою» стане намисто в етностилі. Аксесуари в етностилі - прекрасне доповнення до одягу. Багато відомих дизайнерів представляють у своїх колекціях подібні прикраси.
     Ми ж пропонуємо вам зробити чудове намисто з ниток своїми руками - для його виготовлення вам не знадобляться дорогі матеріали та обладнання. Всього кілька годин - і ви володарка унікального аксесуара.

 

 

1

 

docx
Додав(-ла)
Товмач Ліда
Додано
10 березня 2023
Переглядів
1817
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку