«Наочно-ілюстративні матеріали з теми «Суцільна колективізація сільського господарства. Голодомор 1932-1933 рр.» історія України, 10 клас

Про матеріал

Збірник «Наочно-ілюстративніматеріали з теми «Суцільна колективізація сільського господарства. Голодомор 1932-1933 рр.» історія України, 10 клас, укладено відповідно до діючої програмиз історії України для 10 класу загальноосвітніх навчальних закладів, рекомендованої Міністерством освіти й науки України. Збірникставить за мету формуванняв учнів основних предметних компетентностей, навичок аналізу,систематизаціїй конкретизаціїнабутих знань.Схематичне розміщення навчального матеріалу використано як засіб лаконічного й доступного відображення причинно-наслідкових зв'язків між історичними подіями та явищами. Такий підхід дозволяє зробити навчання більш ефективним, сприяєкращому розумінню інформації та розвитку творчого мислення учнів.

Збірник охоплюєісторичний період з 1932-1033 роківХХ ст. Матеріаливикладені стисло, доступно у вигляді таблиць і схем, ілюстрованіісторичними картами та фотографіями.Авторвикористовувалаінформацію, наявну в сучасних шкільних підручниках з історії України, історичних джерелах і науковій літературі.

До посібника ввійшли матеріали, за характером та змістом цікаві й доступні для учнів, корисні для вчителів; їх можна використовувати на урокахпід час вивчення нового матеріалу,для тематичних атестацій,систематизації та узагальнення знань, самостійної роботи. Надані матеріалиможна використовуватияк в електронному, так і в друкованому варіанті.

Посібник стане в нагодіучням 10 класів, які навчаються за історичним профілем навчання, а також учнямзагальноосвітніх шкіл, гімназій та ліцеїв і всім, хто прагне знати історію народів та держав світу.

Перегляд файлу



I.Кооперування та колективізація

Колективізація процес створення на селі великих колективних державних господарств – колгоспів та радгоспів.

 

Кооперування виробничі зв'язки між підприємствами, які спільно виготовляють кінцеву продукцію.

Об'єднання селянських господарств при активному сприянні радянської влади  

Виникнення перших колгоспів (1917-1920р.)



 

ž Виникли задовго до 1917 р. та в умовах “воєнного комунізму” вважалися “буржуазно-торгашеською” формою економічних зв'язків між виробниками, несумісною з соціалізмом.

ž Після переходу до непу уявлення методів соціалістичного будівництва на деякий час змінилися: тепер вони вмістили ринок та товарногрошові відносини.

Виходячи з цього, в кооперації, що гармонійно об'єднувала індивідуальні та групові інтереси, В. Ленін бачив найбільш простий, легкий для селянства шлях “переходу до соціалізму”

Тим не менш, Й. Сталін, всупереч реальному положенню справ, оголосив в 1928 р. колгоспи “наиболее ярким видом производственной кооперации”.





IV. Насильницьке створення радгоспів

     С. Косіор підписав лист-директиву      місцевим партійним організаціям України,        в якій ставилася задача: “Степь надо      целиком коллективизировать за время

        24 лютого 1930 р.           весенней посевной кампании, а всю

Украину – к осени1930 г.”

 

 

 

Вузьке коло партійних намісників центру, яким належала вся повнота влади в республіці, скоротили терміни колективізації на 1-1,5 років.

     Г. Камінський, виступаючи перед        представниками районів суцільної     колективізації, промовив: “Когда… вы

        Січень 1930 р.         перегнете палку и вас арестуют, помните,

что вас арестовали за революционное дело”.

 

 

 

Партійні та державні керівники завчасно “відпускали гріхи” насильникам, звільняючи їх від будь-яких правових або моральних норм.

Наприклад, у селі Передільське на Луганщині під керівництвом уповноваженого з округу була влаштована демонстрація з червоними та чорними прапорами. Демонстранти зупинялися біля кожного подвір'я та пропонували господарю стати під червоний стяг – якщо він “за соціалізм”, або під чорний – “за капіталізм”

                                       В Ровеньківському районі того

ж самого округу уповноважений районний суддя засудив селянина до двох років в'язниці  за те, що він не вступив до колгоспу.

В с. Григорівці Амвросіївського району Сталінського округу місцевий кооператив під тиском сільради перестав видавати товари тим біднякам, які не вступили до колгоспу.

С. Косіор у звіті ЦК КП(б)У XI з'їзді КП(б)У (червень 1930 р.) визнав:

“Каждый партработник на селе мог делать всё, что ему захочется” 



II. Маневри сталінського керівництва

       21 лютого 1930 р.                          У Москві відбулася нарада

партійних керівників ЦК

ВКП(б)

Початок березня 1930 р. Сталін виступив в “Правде” зі статтею “Головокружение от успехов” 

       14 березня                                      ЦК ВКП(б) ухвалив спеціальну


постанову, якою вимагав від парторганізацій усунути допущені помилки

У статті Сталін робить висновок: «Коренной поворот деревни к социализму можно считать уже обеспеченным». На прикладі того, як проводилася колективізація сільського господарства в північних районах СРСР і в радянському Туркестані, він вказує на порушення принципу добровільності, допущене на місцях при організації колгоспів, та ігнорування «разнообразия условий в различных районах СССР». Сталін засудив дії місцевої влади, які не були передбачені планами прискореної колективізації, зокрема, передчасне насадження сільськогосподарських комун: «Не коммуна, а сельскохозяйственная артель является основным звеном колхозного движения, но в артели не обобществляются: приусадебные земли (мелкие огороды, садики), жилые постройки, известная часть молочного скота, мелкий скот, домашняя птица и т. д.». Сталин обвинил «ретивых обобществителей» в «разложении и дискредитации» колхозного движения и осуждал их действия, «льющие воду на мельницу наших классовых врагов» 

Наступного дня, 3 березня, на передовиці «Правды» з'явилася ще одна стаття «Поворот к весенним работам» («Всякие перегибы среднего крестьянства подрывают смычку»), що підтримала сказане Сталіним днем раніше.

III. “Розкуркулення”

Розкуркулення - операція експропріації селянських господарств у 30-ті роки XX століття в Україні, складова частина примусової колективізації. Здійснювалася на основі постанови ЦК ВКП(б) СРСР від 30 січня 1930 р. «Про заходи у справі ліквідації куркульських господарств у районах суцільної колективізації». Формально спрямована проти найзаможніших селян, на практиці вилилась у репресії проти значної кількості середняків, які в Україні складали дві третини селян. Поряд із примусовою колективізацією розкуркулення стало передумовою занепаду сільського господарства й голодомору.

Ø Посилено оподаткування

Ø Обмежена оренда землі

Ø Заборона використання найманої праці, покупка машин, інвентарю

Ø Необхідність розділяти землю між членами сім'ї , розподіляти майно й худобу, переїжджати до міста

Ø У грудні 1929 р. на конференції істориків-марксистів Й. Сталін поставив завдання “ликвидировать кулачества как класса”  

ØВ 1931 р. продовжувалася ліквідація заможних господарств та класифікація майна селян

 

Темпи колективізації господарств:

          20 січня 1930р.                                                      15,4%

          1 березня 1930р.                                                  62,8%

          1 січня 1931р.                                                        34,4%

          1 листопада 1931р.                                           69,3%







II. Державна політика на селі під час голодомору

Замість того, щоб рятувати селян, держава посилила тиск на них, прагнучи любою ціною виконати план хлібозаготівлі.  

Ø Були направлені надзвичайні комісії ЦК ВКП(б). В Україні хлібозаготівельну комісію очолював В. Молотов.

Ø У районах, що були занесені на “чорну дошку” за “злісне саботування” хлібозаготівель, відповідно з постановою РНК УСРР від 6 грудня 1932 р., конфіскувались продовольчі та посівні фонди, припинялися поставки товарів, на місцевих

керівників та колгоспників обрушувалися репресії

В. Молотов

Ø Січень 1933 р. – Сталін змінив керівництво Харківського та

Дніпропетровського обкомів КП(б)У. Другим секретарем ЦК КП(б)У та секретарем Харківського (столичного) обкому партії став ставленик Сталіна –П. Постишев.  Ø На протязі року, починаючи з 1933-го, з КП(б)У виключили 100 тис. чол. Вони були розстріляні або заслані.

П. Постишев



Наростання ножицьміж Криза у відносинах з Англією, заготівельними (державними) та початок часткової мобілізації ринковими цінами на зерно, резервістів, наростання в

                                                                                                                                                   дефіцит промислових товарів                                                                                                              суспільстві чуток про можливу

                                                                                                                                                             масової необхідності             війну, ажіотаж на товарному ринку 

     В складній обстановці

                   завершився процес          Значне скорочення хлібозаготівель, хлібного експорту, імпорту

колективізації. До 1937 р. зарубіжного обладнання для потреб індустріалізації, наростання загрози голоду у великих містах  колгоспи України

                   об'єднали 96,1%   Надзвичайні заходи уряду по вилученню хлібу у селянина

селянських господарств

                   та 99,7% посівної площі.     Скорочення посівних площ, масовий забій худоби селянами. Введення у міста забірних книжок( продовольчих карток) 

Селянство поступово звикало працювати в умовах колгоспної системи, яка до дрібниць регламентувала виробництво, вказала де, коли й що сіяти, як обробляти, коли та яким чином збирати врожай.

У дуже несприятливих соціально-економічних та політичних умовах селянство відроджувало надірване насильницькою колективізацією господарство України

pdf
Додано
16 грудня 2018
Переглядів
1268
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку