Наслідки Першої світової війни

Про матеріал
Презентація для закріплення вивчених знань з теми"Перша світова війна". Урок можно провести в ігровій формі, об’єднавши учнів у групи. Для дистанційних класів обрати форму фронтального опитування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Наслідки Першої світової війни. Вчитель Пушок Марина Петрівна

Номер слайду 2

Цитати та вислови історичних постатей про війну. Яке з висловів , на Вашу думку, найбільш влучно відображає суть війни?

Номер слайду 3

Війна - це деяка акція, завдяки якій люди, які не знають один одного, один одного вбивають заради слави і вигоди людей, які знають друга і один одного не вбивають. Виграно війну, але не мир. Альберт Ейнштейн Війна - не пригода. Війна - хвороба. Як тиф. Антуан де Сент-ЕкзюперіНавіть переможна війна — це зло, яке повинно бути припинено мудрістю народів. Отто фон Бісмарк. Якби людина вміла задовольнятися тим, що має, а не зазіхати на надбання сусіда, вона б завжди насолоджувалась світом і свободою. Жан де Лабрюйєр. Війна приємна тільки тим, хто не зазнав її. Флавій Вегецій Ренат

Номер слайду 4

Мета уроку : повторити вивчений матеріал про Першу світову війну, охарактеризувати наслідки Першої світової війни. Епіграф уроку“Війна буде повторюватися до тих пір, поки питання про неї буде вирішуватися не тими, хто помирає на полі бою”. Анрі Барбюс 

Номер слайду 5

Термінологічний диктант 1. Як назвали подію, що стала приводом розв’язання Першої світової війни? 2. Яка країна перейшла з Троїстого Союзу до Антанти і була “переможеною” серед переможців? 3. Яка країна стала союзником Сербії в протисоянні з Австро-Угорщиною? 4. Як називався фронт, на якому вперше застосували танки? 5. Яка дата вважається днем закінчення Першої світової війни? 6. Як перекладається термін “бліцкриг”? 7. Яка країна застосовувала тактику необмеженої підводної війни? 8. Як називали людей, які тікали з фронту? Яка країна підписала з Німеччиною сепаратний мирний договір, тому не була запрошена на Паризьку конференцію? Коли розпочалася Перша світова війна?

Номер слайду 6

Інтелектуальна розминка1. Які країни займали провідне становище в світі на початку ХХ століття? 2. Яка держава була найбільшою колоніальною імперією і мала могутній військово-морський флот? 3. Назвіть і покажіть молоду могутню державу, яка виникла в Європі в 1871р. 4. Хто і як об’єднав Німеччину? 5. Як називається воєнно-політичне об’єднання кількох держав, створене з метою агресії? 6. Скільки воєнно-політичних блоків існувало на початку ХХ ст.? 7. Назвіть ці воєнно-політичні блоки.

Номер слайду 7

8. Коли було створено Троїстий Союз, який його склад ? 9. Які зміни сталися в Троїстому Союзі та його назві після початку війни? 10. Яка країна вперше застосувала танки? 11. Як називався блок, який протистояв Троїстому Союзу? 12. Коли і в якому складі було створено Антанту? 14. Яким шляхом великі держави розв’язували суперечності на початку століття? 15. Які бувають війни за характером? 16. Чому цю війна назвали світовою, яким був її характер?

Номер слайду 8

Вправа “ТАК, НІ”1. В ХХ столітті відбулось три світові війни. 2. План бойових дій Німеччини в Першій світовій війні носив ім’я “Барбаросса” 3. Приводом до розв’язання Першої світової війни стало “Сараєвське вбивство”. 4. Першими застосували отруйні речовини у війні англійці. 5. Італія в 1915р. перейшла на бік Антанти. 6. Підводний флот Німеччини потопив англійський лайнер “Лузитанія”. 7. Необмежену підводну війну проводила Росія. 8. Термін бліцкриг перекладається як блискавична війна .9. Брусиловський прорив відбувся на Східному фронті. 10. Битву на Соммі історики назвали “м’ясорубкою”.

Номер слайду 9

11. Країни Антанти здобули перемогу в 1 світовій війні. 12. За характером 1 світова війна була справедливою та визвольною. 13. В 1 світовій війні головними були Західний та Східний фронти. 14. Останнім російським царем був Олексій ІІ. 15. Підсумком і світової війни став Брестський мир. 16. Росія підписала з Німеччиною сепаратний мирний договір. 17. Першими в світовій війні використали танки англійці. 18. 1 світова війна тривала 4 роки. 19. Німеччина першою оголосила війну Росії в 1914р. 20. Отруйні речовини були вперше використані під Верденом.

Номер слайду 10

1. У Першій світовій війні поразку потерпіла Німеччина. 2. До Четверного Союзу входили Італія і Туреччина. 3. Вбивцею Ф. Фердинанда став Гаврила Принцип. 4. Документ надісланий Сербії носив ультимативний характер . 5. Туреччина входила до Антанти. 6. Росія була серед переможців у Першій світовій війні. 7. Троїстий Союз було створено раніше від Антанти. 8. Франція прагнула повернути собі Ельзас та Лотарингію. 9. Після жовтневого перевороту до влади в Росії прийшли більшовики. 10. Напередодні Першої світової війни існували 3 воєнно-політичні блоки.

Номер слайду 11

11. 1 світову війну розпочала Росія. 12. Головна причина Першої світової війни – бажання переділити світ. 13. 28 червня 1914р. в Сараєво був убитий Ф. Фердинанд . 14. 14 пунктів В. Вільсона розробив президент США. 15.” Верденська м’ясорубка” відбулась на Східному фронт. 16. Для Сербії та Бельгії війна носила справедливий характер. 17. Під час першої світової війни існувало 10 фронтів. 18. Перша світова війна завершилась Комп’єнським перемир’ям . 19. Англія та Франція входили до Троїстого Союзу. 20. Битва на Марні означала крах ідеї бліцкригу (блискавичної війни).

Номер слайду 12

Назвіть політика за описом. Прусський генерал-фельдмаршал. Брав участь в австро-прусській війні 1866 року і в франко-пруській війні 1870-1871 років. Був -начальник відділу німецького Генерального штабу. У своїх творах, на військових іграх і маневрах розвивав теорію оточення і знищення противника шляхом нищівного удару по його флангах (або одного з них) з подальшим виходом в тил. Розробив план блискавичної війни, який полягав у швидкому розгромі Франції, а потім розгромі Росії та уникнення війни на два фронти.

Номер слайду 13

Американський історик та політолог. Лауреат Нобелівської премії миру. З 1912р. – президент США від демократичної партії. З початком Першої світової війни його країна дотримувалася нейтралітету. У 1917 році він добився вступу США у війну. Виступив з планом загального мирного врегулювання, який отримав його ім’я під назвою « 14 пунктів _______»

Номер слайду 14

Російський військовий діяч. Генерал від кавалерії. Був учасником російсько-турецької війни 1877-1878 рр. Учасник Першої світової війни. Був головнокомандувачем Південно-Західного фронту, війська якого в травні — серпні 1916 року здійснили прорив австро-німецького фронту. Ця найвдаліша бойова операція росіян за всю війну увійшла в історію під його ім’ям.

Номер слайду 15

Упізнай світлину

Номер слайду 16

Наслідки Першої світової війни. Людські втрати на фронтах. Страждання мирного населення. Руйнування. Політичні наслідки

Номер слайду 17

Повідомлення д/з Чит с. 38-43 Підготувати доповідь:1. « 14 пунктів» Вудро Вільсона2. Паризька мирна конференція. Наміри держав-переможниць3. Утворення Ліги Націй

pptx
До підручника
Всесвітня історія (рівень стандарту, академічний рівень) 10 клас (Полянський П.Б.)
Додано
27 вересня 2022
Переглядів
8194
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку