Настільний теніс. Правила гри. Європейська та азійська хватки. 9 Клас.

Про матеріал
Завдання: 1. Правил безпеки під час проведення уроків спортивних ігор (настільний теніс). 2. Правила гри. Європейська та азійська хватки. 3. Тренування в триманні ракетки.
Перегляд файлу

Конспект

уроку фізкультури  для учнів  9 класів.

Дата проведення: ________________.   № уроку ______ .   Вчитель ФК _____________.

Тема:  Настільний теніс. Правила гри, європейська та азійська хватки.

Завдання:

  1. Правил безпеки під час проведення уроків спортивних ігор (настільний теніс).
  2. Правила гри. Європейська та азійська хватки.
  3. Тренування в триманні ракетки.

Місце проведення: зал для гри в настільний теніс.

 

Інвентар: тенісні м’ячі, сітка, столи, ракетки, свисток, секундомір.

 

Частина

 уроку

 

Зміст

Дозування,

 хв..

Методичні вказівки та

організаційні заходи

Підготовча

(10 хв.)

  1. Шикування, рапорт, постановка завдань уроку.  
  2. ЧСС за 6 сек..
  3. Комплекс загально-фізичних вправ в русі:

 

  • В.п. –   нахили голови вперед і назад; нахили голови вправо та вліво.
  • В.п. –  колові рухи плечима вперед та назад.
  • В.п. –  права рука вгору, почергові ривки рук назад, по 2 рази.
  • В.п. –  руки витягнуті вперед, вправа «ножиці».
  • В.п. –  руки в замку перед грудьми зігнуті в ліктях. Ривки плечей та махи розгорнутих рук в боки з обертом тулубу вліво (вправо), долоні догори.
  • В.п. –   руки в замку перед грудьми, колові оберти кистями від себе та до себе.
  • В.п. –  руки в замку перед грудьми, вправа «хвиля».

 

  • В.п. –  руки на поясі, ривки тулубу в боки на кожному кроці.
  • В.п. –  «випади», роблячи максимально широкі кроки руки кладуться на коліно.
  • В.п. – стрибки: на двох ногах, на одній нозі почергово, боком (правим,лівим).
  • В.п. – дихальні вправи – руки вгору вдих, руки долу – видих.

 

  1. ЧСС за 6 сек.

3

1

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 хв.

Фронтальний метод

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Основна

(27 хв.)

ТМЗ;

ЄВРОПЕЙСЬКА ХВАТКА.

  Сама назва цієї хватки говорить про її виключній популярності серед європейських спортсменів.

  У 60-х - 70-х роках, поставлені перед необхідністю готуватися до зустрічей з провідними європейськими спортсменами, керівники Федерацій настільного тенісу ряду азіатських країн стали посилено насаджувати європейський спосіб тримання ракетки серед спортсменів своїх країн.

  Багато з цих спортсменів домоглися видатних результатів на чемпіонатах світу, Азії і на міжнародних турнірах, і зараз в країнах Азії цей спосіб отримав повні права громадянства і розвивається паралельно з традиційною для азіатів хваткою «пером».

  Термін «європейська хватка» став сьогодні швидше історико-географічним, він зовсім не висловлює істоти цього способу тримання ракетки. Однак термін цей традиційний і використовується повсюдно.

  Куди більш чітко висловлює суть описуваного способу тримання ракетки інший термін - «горизонтальна хватка».

  Ракетка при горизонтальній хватці вкладається в долоню, як рука товариша при рукостисканні. Ребро ракетки направлено в виїмку між великим і вказівним пальцями. Великий палець лежить по краю гумової накладки з одного боку площині ракетки, вказівний - по краю іншого боку ракетки. Середній, безіменний і мізинець охоплюють і легко підтримують ракетку за ручку, що не стискаючи її. Ракетка при цьому знаходиться в горизонтальному положенні.

  При правильному положенні в руці ракетка є її продовженням і діяти ракеткою в грі буде так само легко і природно, як якщо б удар виконувався пензлем самої руки. Це положення ракетки в руці (продовження руки) особливо важливо, бо тільки обхват площині ракетки великим і вказівним пальцем ще не гарантує універсальних можливостей горизонтальної хватки.

  Невеликий поворот ракетки в кисті або прогинання зап'ястя в той чи інший бік виводить ракетку з площини передпліччья і робить рухи неприродними, складними, обмеженими за амплітудою. Подібні відхилення є, на мій погляд, серйозними технічними помилками і обмежують надалі ігрові можливості спортсмена.

  Подушечки кінцевих фаланг великого і вказівного пальців мають підвищену чутливість. У цьому легко переконатися з життєвого досвіду - при бажанні помацати що-небудь на товщину, м'якість, ворсистість і т.п., ми перш за все пускаємо в хід саме кінцеві фаланги великого і вказівного пальців. Їх активність в хватці, а тим самим, і в виконанні ударів, багато в чому визначає специфіку хватки, техніки, стилю.

 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4e/Shakehand1.jpg/200px-Shakehand1.jpghttps://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/14/Shakehand2.jpg/200px-Shakehand2.jpg

 

АЗІЙСЬКА ХВАТКА.

  Так само, як і термін «європейська хватка», подібне позначення типу хватки ( «азійська») скоріше говорить про географічну традиційність, ніж, власне про спосіб тримання ракетки. Справді, найбільшого поширення ця хватка отримала в азіатських країнах (хоча, як зазначалося вище, і в цих країнах в останні 25-30 років успішно розвивається і хватка, традиційно іменована «європейської»).

  Видатні успіхи азіатських спортсменів на світових чемпіонатах пятідесятих- шістдесятих років штовхнули і багатьох спортсменів і тренерів в Європі на шлях іспробованія незвичній для них хватки в своїх країнах (хоча, як дотепно зауважив багаторазовий чемпіон світу легендарний Віктор Варна, азіати перемагали не завдяки застосуванню хватки «пером », а не дивлячись на те, що застосовували цю хватку).

  Серед європейських гравців з'явилося чимало талановитих гравців, які застосовували нетрадиційну для європейців «азіатську» хватку.

  Рідше використовуються в практиці і літературі терміни «вертикальна хватка», «хватка пером».

  Великий і вказівний пальці охоплюють ручку ракетки у її основи - з одного боку ракетки, а середній, безіменний і мізинець лежать на іншій стороні площині ракетки. При такому положенні пальців хватка дійсно нагадує тримання ручки або олівця при листі (звідси і назва хватки - «пером»), а ракетка приймає вертикальне положення в руці.

  При вертикальній хватці мало, однак, домогтися вертикального положення ручки ракетки і формального обхвату «пером», необхідно ще, як і при горизонтальній хватці, прагнути природно злити ракетку і передпліччя в єдине ціле.

  В рамках правильного положення ракетки в руці, при якому ракетка стає природним продовженням руки, можливі різновиди вертикальної хватки, які не обмежують свободу і легкість рухів, але зумовлюють технічні та стильові особливості гри.

  При більш відкритому положенні ракетки в руці поліпшуються можливості для активної гри зліва і виконання потужних атакуючих ударів справа, проте знижуються можливості для виконання кручених ударів топ-спіном. При цьому різновиді «хватки пером» великий і вказівний пальці утворюють «кліщі» на лицьовій, ігровий стороні ракетки, середній палець в зігнутому положенні лежить посередині зворотного боку, а безіменний і мізинець в вільно зігнутому положенні накладаються на середній. Цей різновид вертикального способу тримання ракетки отримала в практиці найменування «китайської» - її застосовують багато відомих китайських майстри, які відіграють «пером».

http://bioraf.ru/uchebno-metodicheskoe-posobie-dlya-trenerov-sportsmenov-lyubit/37428_html_m6216aa6.jpg

 

 

http://bioraf.ru/uchebno-metodicheskoe-posobie-dlya-trenerov-sportsmenov-lyubit/37428_html_m7f3a1583.jpg

 

http://bioraf.ru/uchebno-metodicheskoe-posobie-dlya-trenerov-sportsmenov-lyubit/37428_html_2643cb86.jpg

 

  • навчальна двостороння гра;

ЧСС за 6 сек.

27 хв.

 

 

Груповий метод

Заключна

(3 хв.)

  1. Шикування в одну шеренгу, підсумок уроку.
  2. Домашнє завдання:
  • силові вправи з власною вагою:  віджимання, присідання;
  • тренування м’язів черева.

 

  • Організований перехід до класної кімнати.
  • Провітрювання приміщення для проведення уроків фізичної культури.

 

1 хв.

2 хв.

4*5-10 р

3*15 р

Фронтальний метод

 

docx
Додано
17 травня 2019
Переглядів
1143
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку