Настільний теніс. Загальні характеристики гри. 9 клас.

Про матеріал
Завдання: 1. Правила безпеки під час проведення уроків спортивних ігор (настільний теніс). 2. Розповісти про загальні характеристики гри. 3. Тренування техніки основних ударів.
Перегляд файлу

Конспект

уроку фізкультури  для учнів  9 класів.

Дата проведення: ________________.   № уроку ______ .   Вчитель ФК _____________.

Тема:  Настільний теніс. Загальні характеристики гри.

Завдання:

  1. Правила безпеки під час проведення уроків спортивних ігор (настільний теніс).
  2. Розповісти про загальні характеристики гри.
  3. Тренування техніки основних ударів.

Місце проведення: зал для гри в настільний теніс.

 

Інвентар: тенісні м’ячі, сітка, столи, ракетки, свисток, секундомір.

 

Частина

 уроку

 

Зміст

Дозування,

 хв.

Методичні вказівки та

організаційні заходи

Підготовча

(10 хв.)

  1. Шикування, рапорт, постановка завдань уроку. 
  2.  ЧСС за 6 сек..
  3. Комплекс загально-фізичних вправ:

       Загально розвивальні вправи в русі:

  • В.п. –   нахили голови вперед і назад; нахили голови вправо та вліво.
  • В.п. –  колові рухи плечима вперед та назад.
  • В.п. –  права рука вгору, почергові ривки рук назад, по 2 рази.
  • В.п. –  руки витягнуті вперед, вправа «ножиці».
  • В.п. –  руки в замку перед грудьми зігнуті в ліктях. Ривки плечей та махи розгорнутих рук в боки з обертом тулубу вліво (вправо), долоні догори.
  • В.п. –   руки в замку перед грудьми, колові оберти кистями від себе та до себе.
  • В.п. –  руки в замку перед грудьми, вправа «хвиля».

 

  • В.п. –  руки на поясі, ривки тулубу в боки на кожному кроці.
  • В.п. –  «випади», роблячи максимально широкі кроки руки кладуться на коліно.
  • В.п. – стрибки: на двох ногах, на одній нозі почергово, боком (правим,лівим).
  • В.п. – дихальні вправи – руки вгору вдих, руки долу – видих.
  1. ЧСС за 6 сек.

3

1

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 хв.

Фронтальний метод

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Основна

(27 хв.)

ТМЗ;

Загальна характеристика гри.

  Гра відбувається на столі розміром 2,74 метри (9 футів) на 1,525 метра (5 футів). Висота столу - 76 см (30 дюймів). Стіл звичайно зроблений з ДСП або подібного матеріалу і пофарбований у зелений, темно-синій або чорний колір. У середині столу знаходиться сітка висотою 15,2 см (6 дюймів). У грі використовуються ракетки, зроблені з дерева, покритого одним чи двома шарами спеціальної гуми з кожного боку. М'яч для настільного тенісу зроблений з целулоїда. Розмір м'яча - 40 мм у діаметрі, вага - 2,7 г. М'яч повинен бути пофарбований у жовтогарячий або білий колір.

https://disted.edu.vn.ua/media/images/student1/tenis/1_rik/003.jpgГра проходить між двома гравцями, або між двома командами з двох гравців. Кожен розіграш м'яча закінчується присвоєнням одного очка тому чи іншому гравцю (команді). За сучасними міжнародними правилами, встановленими у 2001 році, кожна гра триває до 11 очок, хоча гра до 21 очка усе ще популярна на непрофесійному рівні. Матч складається з непарної кількості ігор (звичайно п'яти або семи).

Сітка.

Комплект сітки складається з самої сітки, підвісного шнура і опорних стійок разом з їх кріпленням до поверхні столу.

Сітку за допомогою шнура і стійок встановлюють так, щоб її верхній край знаходився на висоті 15,25 cм від поверхні. За бічні лінії столу сітка не повинна виступати більш ніж на 15,25 cм.

 Ракетка.

У грі використовуються ракетки, зроблені з дерева (підстава), покритого одним або двома шарами спеціальної гуми (накладки) з обох сторін (при використанні ігрової хватки «перо» іноді одна із сторін ракетки накладки не має, в цьому випадку під час гри ця сторона використовуватися не повинна). Накладки на різних сторонах ракетки можуть бути різними і повинні відрізнятися кольором.

  Підстава ракетки виготовляється з декількох шарів деревини різних порід і декількох шарів титану, карбону і інших матеріалів. Накладка зазвичай складається з двох шарів: зовнішнього з гуми (topsheet) і внутрішнього з губки (sponge). Гумовий шар може бути двох типів — шипами всередину (гладка) і шипами назовні (шипи). Губки бувають різної жорсткості і вимірюються в градусах — від 35 ° (м'які) до 47 ° (жорсткі). Іноді губку не використовують і наклеюють гуму прямо на основу.

Професійні ракетки не продаються в готовому вигляді. Гравець або тренер гравця вибирають основу і накладки окремо. У спеціалізованих магазинах гума (topsheet) і губки (sponge) також можуть продаватися і збиратися окремо.

  Згідно з правилами ITTF, підстава ракетки повинно хоча б на 85 % складатися з деревини. Також на змаганнях заборонені деякі види шипів (переважно довгі), які дозволяють власникові таких накладок ігнорувати обертання м'яча суперника.

  На початку зустрічі і при зміні ракетки під час зустрічі гравець повинен показати свою ракетку супернику і судді з метою її огляду на відповідність правилам.

  Спосіб, яким гравець тримає ракетку в руці, називається «хватка». Основні види хватки — це «європейська» і «азійська». Азійську хватку також називають «хваткою пером». Хватка пером у свою чергу підрозділяється на китайську і японську.

 

 

 

 

М'яч.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/46/Assortment_of_40_mm_table_tennis_balls.jpg/200px-Assortment_of_40_mm_table_tennis_balls.jpg

                                         40-мм м'ячі для настільного тенісу.

М'яч для настільного тенісу виготовляється з целулоїду або подібної пластмаси. Діаметр м'яча 40 мм, маса 2,7 г. М'яч може бути білого або оранжевого кольору, обов'язково матовий. Починаючи з 2007 року м'ячі іншого кольору на міжнародних змаганнях не використовується. До 2003 року застосовувалися м'ячі діаметром 38 мм; причина збільшення розміру - занадто велика швидкість м'яча, що викликала незручності для суддівства і не сприяла чіткому баченню гри.


З тих же причин в 2012 році, після Олімпійських ігор в Лондоні, планувалося ввести нові м'ячі, однак нововведення було перенесено на 2014 рік, так як виробникам не вдалося зробити гідну заміну (нові м'ячі були нерівні і швидко ламалися). Передбачалося, що діаметр м'яча становитиме 42-44 мм, однак такий м'яч так і не був введений в гру.

6 лютого 2014 Міжнародна федерація настільного тенісу (ITTF) повідомила про прийняття нового м'яча для настільного тенісу з пластмаси замість целулоїду. Новий м'яч маркований позначенням «40+», його діаметр трохи більше 40 мм. Новий м'яч став обов'язковим для офіційних світових змагань з 1 липня 2014. Інші змагання за рішенням організаторів цих змагань можуть проводитися як з новим пластиковим м'ячем, так і з целулоїдним. Введення пластикового м'яча викликало низку протестів у спортсменів-аматорів через крихкість первинних зразків нового м'яча і їх підвищеної вартості.

Влітку 2014 з'явилися відомості про введення двоколірного, біло-помаранчевого м'яча для настільного тенісу. Вперше цей м'яч був офіційно протестований в китайській суперлізі в серпні 2014 року. У травні 2015 генеральна асамблея ITTF повинна прийняти рішення про використанні такого м'яча на всіх офіційних змаганнях.

 

  • подачі (підрізка справа, зліва; накат справа, зліва);
  • прийоми подач (підрізки справа, зліва; накатів);
  • навчальна двостороння гра;

ЧСС за 6 сек.

27 хв.

 

 

Груповий метод

Заключна

(3 хв.)

  1. Шикування в одну шеренгу, підсумок уроку.
  2. Домашнє завдання:
  • силові вправи з власною вагою:  віджимання, присідання;
  • тренування м’язів черева.

 

  • Організований перехід до класної кімнати.
  • Провітрювання приміщення для проведення уроків фізичної культури.

 

1 хв.

2 хв.

4*5-10 р

3*15 р

Фронтальний метод

 

docx
Додано
16 травня 2019
Переглядів
1490
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку