Наукова розробка "Загальна характеристика SQL-запитів"

Про матеріал
Методична розробка на тему "Загальна характеристика SQL-запитів" допоможе учням та вчителям розширити свої знання у сфері створення SQL-запитів. Основну увагу приділено характеристиці SQL-запитів, технології побудови SQL-запитів, синтаксису SQL-запитів.
Перегляд файлу

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА SQL-ЗАПИТІВ

 

  1. Що представляє собою SQL-запит?
  2. Загальна характеристика SQL-запитів.
  3. Технологія побудови SQL-запитів.
  4. Синтаксис SQL-запитів.
  5. Як побудувати модифікуючи SQL-запитів.

SQL є стандартною мовою для роботи з реляційними БД і в даний час підтримується всіма продуктами представленими на ринку. Її було розроблено в компанії ІВМ на початку 70-х років. Поточний стандарт цієї мови, на який ми будемо посилатися, має назву SQL/92.

SQL (англ. Structured query language — мова структурованих запитів) — декларативна мова програмування для взаємодії користувача з базами даних, що застосовується для формування запитів, оновлення і керування реляційними БД, створення схеми бази даних і її модифікації, системи контролю за доступом до бази даних. Сам по собі SQL не є ні системою керування базами даних, ні окремим програмним продуктом. Не будучи мовою програмування в тому розумінні, як C або Pascal, SQL може формувати інтерактивні запити або, будучи вбудованою в прикладні програми, виступати в якості інструкцій для керування даними. Стандарт SQL, крім того, вміщує функції для визначення зміни, перевірки і захисту даних.

Створення будь-якої таблиці передбачає визначення типу даних. Тип даних стовпчика визначає тип інформації, яка в ньому зберігається. Для того щоб визначити тип стовпчика необхідно після імені стовпчика вказати одне з ключових слів, яким позначається тип. Назви типів є регістрово незалежними. Після визначення тип стовпчика буде зберігатися як його характеристика, яку змінити неможна.

SQL — це діалогова мова програмування для здійснення запиту і внесення змін до бази даних, а також управління базами даних. Багато баз даних підтримує SQL з розширеннями до стандартної мови. Ядро SQL формує командна мова, яка дозволяє здійснювати пошук, вставку, обновлення, і вилучення даних, використовуючи систему управління і адміністративні функції. SQL також включає CLI (Call Level Interface) для доступу і управління базами даних дистанційно.

Перша версія SQL була розроблена на початку 1970-х років у IBM. Ця версія носила назву SEQUEL і була призначена для обробки і пошуку даних, що містилися в реляційній базі даних IBM, System R . Мова SQL пізніше була стандартизована Американськими Держстандартами (ANSI) в 1986. Спочатку SQL розроблялась як мова запитів і управління даними, пізніші модифікації SQL створено продавцями системи управління базами даних, які додали процедурні конструкції, control-of-flow команд і розширення мов. З випуском стандарту SQL:1999 такі розширення були формально запозичені як частина мови SQL через Persistent Stored Modules (SQL/PSM).

SQL- структурована мова запитів до БД

Подібно до того, як таблиця бази даних має структуру і вміст (тобто самі дані), так і запит до бази даних має текст запиту, написаний на мові SQL(ще його називають SQL-інструкцією) та результат цього запиту. SQL - це універсальний інструмент взаємодії користувача з базою даних за допомогою інструкцій текстового типу, світовий стандарт комп'ютерної індустрії.              

Запити SQL поділяються на такі типи:

·        ті , що створюють, знищують чи модифікують БД та об'єкти БД;

·        ті, що маніпулюють даними (вибірка, добавлення, видалення та оновлення) ;

·        ті, що дозволяють адмініструвати БД .

Найбільш поширеним типом є запити на вибірку даних. Результатом роботи цих запитів є віртуальні таблиці, які ,на перший погляд, мало чим відрізняються від реальних. Результатом запитів іншого типу, як правило, є інформаційне повідомлення про кількість оброблених записів, помилки при виконанні тощо .

SQL(Structured Query Language – структурована мова запитів) – це стандартна мова програмування, яка має свої корені у 70-х роках минулого століття, коли фірма IBM створювала програмне забезпечення для роботи з реляційними базами даних. Сьогодні існує міжнародний стандарт мови SQL, якого дотримуються розробники програмного забезпечення з обробки реляційних баз даних. У MS Access вбудовано деякий діалект мови SQL, який використовується в таких діях, як побудова запитів на вибірку, підсумовуючих запитів, перехресних запитів, запитів на побудову таблиць, запитів на оновлення, додавання або видалення записів таблиці. Мову SQL MS Access використовує при роботі з базою даних, в тому числі неявно, коли користувач діє в рамках звичайного запиту – кожний запит, незалежно від того, як він створювався, зберігається у вигляді інструкції SQL. Необхідність використання мови SQL виникає в різних випадках. Наприклад, коли є необхідність побудувати так званий підлеглий запит, результати якого використовуються в якості умов в інших запитах. Синтаксис діалекту MS SQL необхідно знати, щоб безпосередньо на цій мові виконувати ті чи інші SQL–запити. Для початку цікаво познайомитись, як в термінах SQL зберігається будь-який запит. Для цього необхідно лише скористатись дією меню MS Access Вид - Режим SQL, коли стає активним той чи інший запит.

Ядром мови SQL є інструкція SELECT, яка використовується для відбору полів і записів таблиць бази даних. Синтаксис інструкції SELECT використовує пять основних речень і його можна представити в наступному вигляді:

SELECT <список полів>

FROM <список таблиць>

[WHERE <специфікація вибору записів>]

[GROUP BY <специфікація групування]

[HAVING <специфікація вибору груп]

[ORDER BY <специфікація сортування]

Тут речення FROM визначає таблиці або запити, які є джерелом даних для запиту, що створюється. Речення WHERE та HAVING визначають умови відбору записів і груп записів відповідно. Речення GROUP BY визначає поле (поля) для подальшого формування запиту відносно груп даних з однаковими значеннями цього поля (полів). Речення ORDER BY визначає сортування записів. Крім цих речень в кожному діалекті мови SQL можуть зустрітись інші речення стандарту SQL. У MS Access реалізовані чотири з них:

         TRANSFORM – для побудови перехресного запиту;

         IN – для звязку з віддаленою базою даних;

         DISTINCTROW – для відбору унікальних записів;

         WITH OWNERACCESS OPTION – для побудови запиту користувачами, що не мають прав доступа до відповідних таблиць цього запиту.

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сиротенко Валентина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
До підручника
Інформатика (рівень стандарту) 11 клас (Лисенко Т.І., Ривкінд Й.Я., Чернікова Л.А., Шакотько В.В.)
Додано
4 червня 2020
Переглядів
1562
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку