Науково- дослідницький проект з біології на тему: "Вологість повітря, як один із чинників, що безпосередньо впливають на наше життя".

Про матеріал

Над проектом працювали учні 9 класу. Вони досліджували вплив вологості повітря на здоров'я людини. Для того, щоб зрозуміти вплив вологи на організм, учні проводили досліди.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ГІМНАЗІЯ №9 КІРОВОГРАДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИКІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІПідготували: Учні 9 Б класу Перерванко Дарина, Дученко Анастасія, Буднікова Світлана, Тиченко Вікторія. Керівник: Хаврюта Людмила Яківна Вологість повітря, як один із чинників,що безпосередньовпливають на наше життя.

Номер слайду 2

Дослідити норми вологості повітря у приміщеннях. Надати рекомендації щодо догляду за рівнем вологості повітря. Як повітря впливає на стан здоров’я людини та на навколишнє середовище. Мета:

Номер слайду 3

Вступ: Роль повітря у житті людини, газообмін у легенях і тканинах. Чим шкідливе сухе повітря?Норми відносної вологості повітря. Функція рослин у побуті. Рослини збагачують середовище киснем, даючи змогу дихати. Роль кімнатних рослин у підвищенні вологості повітря. Вплив побутових приладів на пересушування повітря. Пристрої для його зволоження. Провітрювати та освіжувати повітря в міру. Негативні наслідки надмірного зволоження приміщень. Проведення досліджень. Висновки. План:

Номер слайду 4

Дихати означає жити. Без комфорту можна прожити все життя, без їжі – близько 1 – 1,5 місяця, без води – кілька днів, без повітря – кілька хвилин. Якщо дихання затримується на 6 хвилин, у головному мозку починаються незворотні процеси. Вступ:

Номер слайду 5

Ще давньогрецький філософ Анаксімен, спостерігаючи за диханням тварин і людини, вважав повітря «пасовищем життя».

Номер слайду 6

Людина дихає атмосферним повітрям ( природною суміщу газів). Під час дихання частина повітря залишається в альвеолах (альвеолярне повітря). Кисень з альвеолярного повітря у кров, а вуглекислий газ із крові в альвеолярне повітря проникають шляхом дифузії.

Номер слайду 7

Молекули кисню, що надійшла в кров, взаємодіють з гемоглобіном еритроцитів, утворюючи оксигемоглобін. У такий спосіб кров з венозної перетворюється на артеріальну, яка по легеневих венах надходить до лівого передсердя, потім – до лівого шлуночка, а звідти – по судинах великого кола кровообігу – до тканин. Газообмін відбувається безперервно.

Номер слайду 8

Повітря дуже сильно впливає на стан здоров’я людини.

Номер слайду 9

Чилійська Патагонія з прохолодним і вологим кліматом, вважається самим екологічно чистим містом на планеті.

Номер слайду 10

Найбрудніше місто на планеті - це як і раніше Чорнобиль, який до цих пір не оправився від страшної катастрофи. До цих пір грунт, рослини, будови в цьому районі продовжують випромінювати в атмосферу небезпечної дози радіації. Радіація може дуже сильно вплинути на організм людини і привести до жахливих наслідків.

Номер слайду 11

Повітря є переносником багатьох інфекцій. Вдихаючи забруднене повітря, до легень, разом з киснем, надходять шкідливі речовини, які сприяють появі деяких хвороб та згубно впливають на стан людини загалом.

Номер слайду 12

Рівень вологості повітря також має вплив на наш організм. Розглянемо це докладніше.

Номер слайду 13

У людини знижується місцевий імунітет і працездатність через сухе повітря. Найгірше сухе повітря переносять діти. У них пересихає ніжна слизова, закладає ніс, і вони часто прокидаються вночі. Коли вологість знижується, сухе повітря, немов губка, витягає з нашої шкіри і волосся вологу. Волосся стає ламким, а шкіра - сухою, до речі, саме через це у багатьох взимку з'являються перші зморшки. Чим шкідливе сухе повітря?

Номер слайду 14

Завдяки місцевому імунітету наш організм ще на ранніх стадіях легко розправляється з мікробами і не дає нам застудитися. Однак мікроби добре розмножуються при сухому повітрі, а гинуть, коли вологість підвищена. Сухе повітря призводить до простуди.

Номер слайду 15

Можемо отримати: Можемо отримати:

Номер слайду 16

Або Отит.

Номер слайду 17

У жилих приміщеннях: 30-60%;У спортивних залах: 35-60%;У відкритих басейнах: до 65%. Значний діапазон норми відносної вологості повітря залежить від температури повітря та інших умов. Тож, важливо знати, що норми відносної вологості повітря становлять:

Номер слайду 18

Від кімнатних рослин людина отримує не лише естетичне задоволення. Їх спокійне зелене забарвлення, краса форм та приємний запах заспокійливо впливають на нервову систему людини, допомагаючи боротися з поганим настроєм або стресовим станом. Вони покращують склад повітря в кімнатах, зволожують його, випаровуючи воду листям, і полегшують дихання людям. Доведено, що рослини поглинають пил, очищають повітря приміщень від вуглекислоти, де її майже в 20 разів більше, ніж під відкритим небом. 

Номер слайду 19

 Проте сухе повітря згубно впливає на рослини. Їх зелене листя починає в’янути та пересихати. Таким шляхом рослина гине. Це доводить, що зволоження повітря також важливе і для того, аби наше повітря було кому «фільтрувати».

Номер слайду 20

На сьогоднішній день є величезна кількість побутових приладів, які значно пересушують повітря. А це, як вже було зазначено раніше, згубно впливає на стан та здоров’я людини. До таких приладів належать парові праски, різноманітні обігрівачі (опалювальні прилади) та багато інших. Їх використання треба значно зменшувати, аби ви почували себе у нормі.

Номер слайду 21

Якщо ж у вас понижений рівень вологості повітря, ми вам радимо самостійно його зволожувати. Для цього є багато різноманітних способів. Ви можете робити це з підручними засобами, або ж вам можуть у цьому допомогти спеціальні прилади.

Номер слайду 22

Найпростіший спосіб зволоження повітря – це прання білизни. І дуже добре, коли в будинку є дитина, за якою постійно потрібно прати пелюшки і підгузники. Коли ти вішаєш висихати білизну, вода випаровується, і повітря зволожується. 

Номер слайду 23

Також постійно підтримувати оптимальний рівень вологості можуть спеціальні рослини. До них відносяться: Драцена. Гібіскус. Фатсия. Циперус. Фікус

Номер слайду 24

Акваріум або фонтан як елемент дизайну інтер'єру природно зволожують повітря. У такого способу зволоження є ще один плюс: рибки і поточна вода (якщо ви вибрали фонтан) діють на нервову систему заспокійливо. 

Номер слайду 25

Хочеш, щоб у твоїй квартирі був добре зволожене повітря роби вологе прибирання щодня. Це допоможе тобі заодно постійно підтримувати порядок і гігієнічну чистоту.

Номер слайду 26

Провітрювання як спосіб зволоження повітря підходить не завжди. Якщо на вулиці зима – то додому буде заходити дуже сухе повітря. Найкраще провітрювати кімнату в цілях зволоження навесні, влітку або восени. Для цього тричі на день потрібно відкривати вікна на 5-10 хвилин. І чим ширше ти відкриєш вікна, тим краще.

Номер слайду 27

Зволоження повітря за допомогою зволожувачів. Популярністю при зволоженні повітря користуються спеціальні побутові зволожувачі повітря. Вони зручні і невеликі, що відмінно впишеться у вашу квартиру. Існують різні моделі зволожувачів, різні способи зволоження

Номер слайду 28

Проте не потрібно захоплюватись. Зволожувати повітря треба в міру, адже надмірна вологість повітря впливає на стан людини анітрохи не краще. При низькій температурі і високій вологості повітря підвищується тепловіддача і людина, як наслідок, піддається більшому охолодженню.

Номер слайду 29

При високій температурі і високій вологості повітря тепловіддача різко скорочується, що веде до перегрівання організму, особливо при виконанні фізичної роботи. Підвищена вологість при високій температурі перешкоджає випаровуванню поту. Висока температура легше переноситься, коли вологість повітря знижена. Так, при роботі в гарячих цехах оптимальний вплив на теплообмін і самопочуття надає відносна вологість повітря 20%.

Номер слайду 30

Також при підвищеній вологості повітря починає з’являтися пліснява та грибок. Ви, можливо, мали можливість бачити таке у ванних кімнатах, їм це властиво, адже там значно високий рівень вологості. Це очевидно.

Номер слайду 31

Ми вирішили провести дослідження. Дослід №1. Нашим завданням було перевірити відносну вологість повітря у кімнаті та, у разі потреби, надати рекомендації щодо приведення її до норми. Для цього ми використали психрометр. Психрометр - метеорологічний прилад для вимірювання вологості повітря, простий тип гігрометру. У найпростішому випадку складається з сухого і змоченого термометрів (резервуар обгорнутий змоченим батистом). За різницею показів цих термометрів і за допомогою таблиць, номограм визначають абсолютну і відносну вологість повітря.

Номер слайду 32

В першу чергу ми налили води у трубочку, аби вона, змочуючи батист, охолодила та зволожила термометр

Номер слайду 33

Для дослідження ми зробили вологе прибирання.

Номер слайду 34

Далі нам залишалось почекати 5-10 хвилин, поки сухий термометр виміряє температуру повітря, а інший охолоне завдяки обмотаного навкруги спиртової колби зволоженого батисту.

Номер слайду 35

Після проходження 10 хвилин сухий термометр сягнув 20°С, а змочений - 18°С. За допомогою психометричної таблиці ми визначаємо рівень відносної вологості повітря у даній кімнаті. Для цього ми у вертикальному стовпчику знаходимо 20°, а у горизонтальному – різницю температур обох термометрів. (в нашому випадку це 20° - 18° = 2). На перетині цих значень ми побачимо відносну вологість повітря у відсотках.

Номер слайду 36

Як з’ясувалося, показник відносної вологості повітря в даній кімнаті значно перевищує норму. 83% для жилої кімнати – занадто багато. Це може згубно вплинути на здоров’я проживаючої там людини. Вона може часто хворіти простудними захворюваннями. Також у кімнаті може з’явитися пліснява та грибок. Тобто, зрозуміло, треба понизити її рівень вологості. Для початку ми би порадили знайти причину зволоження повітря. Це може бути: неефективна сантехніка чи погана гідроізоляція, слабка вентиляція. Висновок:

Номер слайду 37

Дослід №2 Також ми вирішили дізнатися показник відносної вологості повітря на вулиці у різні погодні умови, порівняти із результатами вимірювань в приміщенні та з'ясувати чи впливає погода на вулиці на отримане значення у приміщенні.

Номер слайду 38

Поради: Найпростіший спосіб нормалізувати рівень вологості - провітрити приміщення в холодну погоду, навіть якщо вологість повітря на вулиці значно вище кімнатної. У кімнаті вміст вологи на кубічний метр значно вище. Тому холодне вологе повітря, потрапивши в кімнату, нагрівається і, змішуючись з повітрям в приміщенні, знижує відносну вологість.

Номер слайду 39

Головним джерелом вологого повітря в квартирі можуть бути непровітрювані приміщення, такі як ванна кімната і туалет. Хоча в санвузлах і передбачена витяжка, працювати вона може не завжди справно. Установка витяжного вентилятора, що забезпечує циркуляцію сухого і вологого повітря, буде не зайвою. На кухні теж необхідно передбачити установку витяжних систем. Для зниження рівня вологості використовуйте кліматичне обладнання - осушувачі повітря. Фахівці називають їх вологопоглиначами. Вони бувають побутовими, промисловими і напівпромисловими. Прилади, як правило, встановлюються там, де рівень вологості перевищений і згубно впливає на устаткування і здоров'я, утворюючи цвіль, вогкість і конденсат. Останнім часом популярними у використанні стали електричні каміни, які рівномірно розподіляють тепло, обігріваючи приміщення і, відповідно, сушать вологе повітря. Нарешті, установка побутового кондиціонера дозволить підтримувати постійну температуру і потрібний рівень вологості в повітрі.

Номер слайду 40

Вимірюю відносну вологість повітря на вулиці, де щойно пройшов дощ. Відносна вологість становить 100%. У цей час в приміщенні рівень відносної вологості сягає 91%.

Номер слайду 41

У цей час в приміщенні рівень відносної вологості сягає 64%. Вимірюю рівень відносної вологості на вулиці у суху погоду. Вона дорівнює 79%.

Номер слайду 42

{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}На вулиці В приміщенніУ вологу погоду100%91%У суху погоду79%64%Результати можемо порівняти в таблиці:

Номер слайду 43

Можна зробити висновок, що в суху погоду рівень відносної вологості менше, аніж після чи під час дощу. Відповідно вологість повітря змінюється і у приміщеннях, в залежності від погодних умов. Це є одним із чинників, що на неї впливає. Висновок:

Номер слайду 44

Дякуємо за увагу!

pptx
Додано
27 жовтня 2018
Переглядів
2403
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку