Навчальна програма курсу за вибором для учнів 10-11 класів Експериментальна німецька мова 2 роки навчання

Про матеріал
Навчальна програма курсу за вибором для учнів 10-11 класів Експериментальна німецька мова 2 роки навчання
Перегляд файлу

Затверджено                                                                         Директор школи_______С.Кириша на засіданнім педагогічної ради  Костопільської загальноосвітньої  школи І-ІІІ ступенів №4

 Протокол №16 від  11.06.2021 року

image

Навчальна програма  курсу за вибором 

для учнів 10-11 класів

 

Експериментальна німецька мова

2 роки навчання

image

Костопіль  2021

Автор:

      Мельник    Ольга    Миколаївна,    вчитель    німецької    мови    Костопільської

загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №4

 

 

       

     Запропонована навчальна програма логічно продовжує реалізацію завдань іншомовної освіти учнів, розпочату в початкових та середніх класах, розширюючи і доповнюючи ці завдання відповідно до вікових і пізнавальних можливостей здобувачів освіти. Програма містить орієнтовне календарнотематичне планування, розраховане на 1 годину в тиждень, що дасть можливість вчителю значно зекономити час на планування навчального процесу і більше часу приділити підготовці до кожного заняття. 

У розробках занять для 10-11 класів, вміщених у посібнику, згідно з  програмою курсу за вибором  «Експериментальна німецька мова» виділені основні структурні елементи, розкривається зміст матеріалу, наводиться система завдань різного рівня складності. Крім того, наведено матеріали для підвищення інтересу учнів до вивчення німецької мови та розширення їх наукового світогляду.

    Навчальна програма допоможе вчителям німецької мови у підготовці та проведенні курсів за вибором, факультативних та гурткових занять.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пояснювальна записка

       Профілізація є одним із важливих аспектів модернізації  української сучасної загальної освіти в цілому та зокрема її старшого ступеня. Старша школа – це етап осмислення учнями свого місця та самовизначення в сучасному світі, де володіння іноземною мовою, враховуючи інтереси, здібності й наміри школярів, не тільки спрямовує зміст навчання, але й готує старшокласників до подальшої навчальної або професійної діяльності.

      Актуальність. Курс за вибором сприяє розвитку в здобувачів освіти практичного застосування свого іншомовного досвіду, орієнтує на майбутню професію та кар’єрні перспективи засобами іноземної мови. Навчальна програмакурсу за вибором «Експерементальна німецька мова»  розкриває цілі та змістове наповнення курсу за вибором, логіку їх побудови, принципи вибору технологій навчання, форми контролю результатів, рекомендації щодо організації освітнього процесу. Програма курсу за вибором  для учнів 1011класів «Експериментальна німецька мова» призначена :

-            для формування ключових  компетентностей учнів; 

-            усвідомленого вибору подальшого освітнього маршруту в профільній школі та після її закінчення;

-            з метою забезпечення умов для перевірки можливостей самореалізації в різних видах професійної діяльності. 

Головною метою курсу за вибором «Експериментальна німецька мова» є формування компетентностей учнів, що  спрямована на реалізацію їхнього творчого потенціалу, готовність і здатність ефективного пошуку і застосування потрібних знань, умінь, способів діяльності, свідомого професійного самовизначення, самоідентифікації і самовираження.

          Програма реалізується шляхом досягнення таких цілей:

ü Практична: формувати загальні та професійно-орієнтовані комунікативні мовленнєві компетенції (лінгвістичну, соціолінгвістичну і прагматичну) для забезпечення ефективного спілкування в повсякденному та професійному середовищі.

ü Освітня: формувати загальні компетенції (декларативні знання, вміння й навички, вміння вчитися); сприяти розвитку здібностей до самооцінки та здатності до самостійного навчання.

ü Пізнавальна: залучати до таких видів діяльності, які активізують і далі розвивають увесь спектр їхніх пізнавальних здібностей.

ü Розвиваюча: допомагати у формуванні загальних компетенцій з метою розвитку їх особистої мотивації (цінностей, ідеалів); зміцнювати впевненість учнів як користувачів мови, а також їх позитивне ставлення до вивчення мови.

ü Соціальна: сприяти становленню критичного самоусвідомлення та вмінь спілкуватися і робити вагомий внесок у міжнародне середовище, що постійно змінюється.

ü Соціокультурна: досягати широкого розуміння важливих і різнопланових міжнародних соціокультурних проблем, для того щоб діяти належним чином у культурному розмаїтті професійних ситуацій.

üОволодіння учнями іншомовним спілкуванням передбачає формування у них певного рівня комунікативної компетенції.

Мовленнєва та мовна компетенції

Основні мовленнєві вміння включають:

-     уміння здійснювати усне спілкування в типових ситуаціях навчально-трудової, побутової та культурної сфер спілкування;

-     уміння розуміти на слух основний зміст автентичних текстів;

-     уміння зафіксувати та передати письмово необхідну інформацію.

         Типовими завданнями є ділова гра, імітація, вирішення проблем, виконання досліджень тощо.

    Типовими формами інтерактивності є групова та парна робота. Значна увага приділяється виконанню проектних завдань. Доцільним є створення учнівського онлайн кабінету досягнень.

           Змістом програми передбачені великі можливості для самостійної роботи здобувачів освіти з використанням комп’ютерних програм та ресурсів мережі Інтернет. При проведенні занять бажано використовувати різноманітні навчально-методичні  матеріали (схеми, ілюстрації, завдання для творчих та самостійних робіт, запитання для обговорення, роздатковий матеріал для парної та групової роботи, тестові завдання тощо) та матеріали навчальних веб-сайтів. На заняттях застосовуються сучасні технічні засоби навчання: аудіо, відеотехніка, комп’ютер, проектор, інтерактивна дошка.

 

НАВЧАЛЬНІ ДОСЯГНЕННЯ УЧНІВ

      Особливість  курсу за вибором з німецької мови полягає в тому, що він відіграє роль засобу розширення і поглиблення змісту навчання іншомовного спілкування учнів старшої школи за рахунок профільно зорієнтованої тематики і водночас є обов’язковим компонентом загального змісту шкільної іншомовної освіти. Номенклатура курсів визначається навчальним закладом у межах варіативного компонента змісту освіти і враховує актуальні потреби та інтереси старшокласників, кадровий потенціал школи, засоби навчання. Навчальний зміст курсу за вибором  (мовний, мовленнєвий та інформаційний матеріал, методи, форми, способи і засоби оволодіння ним, загальнонавчальні вміння тощо), зазвичай, ґрунтується на досвіді, набутому старшокласниками у процесі оволодіння іноземною мовою як загальноосвітнім предметом на початковому і середньому ступенях навчання (5–9-ті класи). Профільна зорієнтованість змісту елективних курсів зумовлює до розширення обсягу лексичного матеріалу, а комунікативно-діяльнісна технологія оволодіння цим змістом сприяє активізації інтерактивних видів навчання, спрямованих на розвиток продуктивних і рецептивних видів іншомовної мовленнєвої діяльності. Окрім того, особливість змісту елективних курсів дає можливість долучати до відповідних посібників автентичні матеріали, характерні для профілів, і диверсифікувати види та форми їх засвоєння. 

       Рівень володіння іноземною мовою здобувачами освіти після завершення вивчення курсу за вибором  характеризується такими знаннями й уміннями: 

 

В аудіюванні

           уміння розуміти на слух основний зміст висловлювання носіїв мови у стандартних ситуаціях спілкування, перепитувати за необхідності, просити уточнити; розуміти на слух детальний зміст висловлення в межах тематики, що вивчається; розуміти на слух основний зміст аудіотексту (відеотексту); здогадуватися про значення незнайомих слів із тем, що вивчаються;  У говорінні:

           для монологічного мовлення: уміння висловлюватися в межах програмної тематики; розповідати про реалії своєї країни і країни, мова якої вивчається; робити короткі та розгорнуті повідомлення в межах вивченої тематики, оцінювати зміст прочитаного, описувати малюнки або фотографії, робити порівняльний аналіз почутого, прочитаного, побаченого; висловлюватися за запропонованою ситуацією, використовуючи описову форму мовлення; висловлювати й обґрунтовувати власну точку зору і своє ставлення до об’єктів спілкування; ініціювати без підготовки бесіду на знайомі теми; будувати і породжувати різні типи монологічного висловлювання (монолог-опис, монолог-розповідь, монолог-роздум, монолог-порівняння, монологічна інструкція), давати оцінку фактам, явищам, обґрунтовуючи власну позицію;

           для діалогічного мовлення: уміння спілкуватися за стандартними ситуаціями, підтримувати розмову, дотримуючись норм мовленнєвого етикету, розпитувати співрозмовника і відповідати на його запитання, висловлювати прохання, думку, використовуючи засвоєний лексико-граматичний матеріал; обмінюватися думками та ідеями в ситуативному діалозі; висловлювати власну думку у вільній дискусії; будувати і породжувати різні види діалогічного мовлення (діалог-розпитування, діалог-спонуку до дії, діалог-обмін інформацією, думками, судженнями, діалог-дискусію, інтерв’ю); ініціювати і приймати рішення в діалозі дискусійного характеру; давати оцінку об’єктам спілкування, обґрунтовуючи власну точку зору; висловлювати

згоду/заперечення щодо об’єкта спілкування, обґрунтовуючи власну позицію;  У читанні: 

           уміння повно й точно розуміти всю інформацію, що міститься в тексті та критично її усвідомлювати (вивчальне читання); швидко знаходити в тексті певні дані: факти, характеристики, цифрові показники, вказівки тощо (пошукове читання); визначати тему тексту, виділяти основні думки, вибирати головні факти (ознайомлювальне читання); виділяти ключову інформацію у змісті тексту, визначаючи послідовність ключових подій; здогадуватись про значення незнайомих мовних одиниць за контекстом;  У письмі: 

           уміння писати формальні і неформальні листи, міні-твори, резюме, звіти, есе, аналізи, газетні статті, заповнювати сторінки щоденників, портфоліо; реферувати, анотувати, конспектувати, складати план; заповнювати таблиці, схеми, анкети тощо; описувати та інтерпретувати події, явища, факти;  Під час перекладу

           уміння перекладати в усній і письмовій формах (з іноземної мови на рідну та навпаки) невеликі за обсягом тексти, зміст яких пов’язаний з тематикою елективного курсу.

 

МЕТОДИКА ПРЕДМЕТНО-МОВНОГО ІНТЕГРОВАНОГО НАВЧАННЯ

(CLIL)

         В умовах глобалізації та інтеграції все більшої актуальності набувають різноманітні методи та підходи у навчанні іноземної мови. На сьогодні важливим є не просто оволодіння іноземною мовою, а набуття інтегративних комунікативних навичок, що зробить можливим професійно-ділове спілкування з представниками інших культур. Особливої уваги у контексті функціонального  оволодіння іноземною мовою та принципу інтегрованості набуває методика CLIL, яка на сьогодні відома та використовується майже в усьому світі.              CLIL — термін, що описує навчальні методики, де предмети викладаються іноземними мовами. Предметно-мовне інтегроване навчання має дві мети, а саме — вивчення предмета за допомогою іноземної мови, та  вивчення іноземної мови через вивчення фахової дисципліни. CLIL використовується в різних освітніх контекстах - від старшої групи дитячого садка до вищої освіти. Ідея використання принципу предметно-мовного інтегрованого навчання виникла в результаті зростаючих вимог до рівня володіння іноземною мовою при обмеженому часі, відведеному на його вивчення. З цією проблемою знайомі вчителі практично у всіх країнах. Цей підхід дозволяє здійснювати навчання за двома предметами одночасно, хоча основна увага може приділятися мовному або немовному предмету. Вивчення мови стає більш цілеспрямованим, оскільки мова використовується для вирішення конкретних комунікативних завдань. Крім того, здобувачі освіти  мають можливість краще пізнати і зрозуміти культуру мови, що вивчається, що веде до формування соціокультурної компетенції учнів. Учень пропускає через себе досить великий обсяг мовного матеріалу, що представляє собою повноцінне занурення в природне мовне середовище. Необхідно також відзначити те, що робота з різними темами дозволяє вивчити специфічні терміни, певні мовні конструкції, що сприяє поповненню словникового запасу учня предметною термінологією і готує його до подальшого навчання і застосування отриманих знань і умінь. Вивчення іноземної мови і немовного предмета одночасно є додатковим засобом для досягнення освітніх цілей і має позитивні сторони як для вивчення іноземної мови, так і немовного предмета.

          Термін CLIL (Content and Language Integrated Learning) був запропонований дослідником у галузі багатомовної освіти Девідом Маршем у 1994 році для позначення методики викладання і вивчення загальноосвітніх предметів (або окремих розділів) іноземною мовою. В українській мові абревіатура CLIL розшифровується як предметно-мовне інтегроване навчання (або за Л.Г. Мовчан: контекстно-мовне інтегроване навчання). Д. Марш продовжив свої дослідження, і вже у 2001 році сутність цієї методики тлумачилась таким чином: CLIL розглядає вивчення іноземної мови як засобу оволодіння іншими предметами, що в свою чергу забезпечує формування у того, хто навчається потреби в навчанні, що дозволяє йому переосмислити і розвинути власні здібності у комунікації, в тому числі і рідною мовою. Найбільш розповсюдженим на сьогодні є наступне визначення CLIL: дидактична методика, що дозволяє формувати у тих, хто навчається іншомовну лінгвістичну і комунікативну компетенції у тому ж навчальному контексті, у якому у них відбувається формування загальних знань та умінь.

        Таким чином, використання методики CLIL передбачає вивчення немовних предметів (математики, географії тощо, залежно від етапу навчання) іноземними мовами. Найближчими аналогами вищезазначеної методики можна вважати канадську практику навчання ІМ через занурення (immersion), або американські програми вивчення іноземної мови з опорою на зміст предмету (content-based

instruction). 

             Заняття, яке проводиться за методикою предметно-мовного інтегрованого навчання, поєднує в собі такі складові: 

ü   Урахування знань та навичок, які пов'язані з конкретними елементами його фахового навчання. 

ü   Використання мови як джерела отримання та вдосконалення фахових знань.

ü   Розвиток культури мовлення. Дослідження особливостей культури країни, мова якої вивчається, сприяння соціалізації у полікультурному просторі.

ü   Усвідомлення міжпредметних зв’язків. 

Використання методики CLIL на занятті передбачає залучення чотирьох аспектів: 

ü   Аудіювання — дозволяє спілкуватися іноземною мовою у професійному контексті. 

ü   Читання — завдяки використанню автентичного професійного матеріалу є основним джерелом уведення нових терміноодиниць. 

ü   Говоріння — сприяє розвитку умінь спілкування іноземною мовою у професіональному середовищі. 

ü   Письмо — покращує засвоєння нового матеріалу, збільшує словниковий запас та є підґрунтям для розвитку й встановлення міжкультурних професійних зв’язків. 

          Вчителю для планування навчальної діяльності слід: 

               враховувати інтеграцію навчання мови і розвитку навичок учнів, уникати перевантаження та надлишковості термінів, 

               не зловживати читанням або прослуховуванням текстів / уривків,         використовувати різні завдання та вправи. 

         Мета, зміст, структура, спрямованість, методи та засоби роботи відповідно до методики предметно-мовного інтегрованого навчання повинні відображати комунікативну спрямованість кожного окремого заняття та системи занять в цілому. 

          Для досягнення зазначених завдань варто дотримуватися таких принципів:

1.        Під час розробки заняття слід усвідомлювати те, що це є елемент системи, послідовний крок до досягнення головної мети. Комплексний підхід до планування враховує структуру вивчення теми, розділу тощо.  

2.        Мета заняття — початковий етап проектування навчання, вимагає досягнення діагностичних та оперативних завдань. Вона не повинна бути занадто широкою, варто усвідомлювати й те, що для її досягнення відводиться визначений час.

3.        Діяльність учня має бути продуктивною. Новий матеріал потребує уведення до мовленнєвої практики учня, вирішення актуальних завдань, встановлення зв’язків між відомими та новими явищами мови. Будь-який вид діяльності учня повинен мати особистісний зміст виконання. 

4.        Урок іноземної мови повинен будуватися на вирішенні реальних, а не вигаданих завдань та проблем. 

5.        Комунікативна спрямованість навчання повинна відображатися у різноманітності організаційних форм навчального процесу. Вони допомагають викладачу створювати такі ситуації спілкування, які є максимально наближені до реального життя. 

6.        Вчитель є рівноправним учасником діалогу з учнем. Завдання вчителя — не бути стороннім спостерігачем, а безпосередньо брати участь у процесі спілкування, максимально точно відтворювати справжню ситуацію. 

        Заняття, яке проводиться за методикою CLIL, передбачає роботу з текстовим матеріалом. Вважається доцільним супроводжувати тексти ілюстраціями, так щоб учні могли візуалізувати те, що вони читають. При роботі з автентичним матеріалом, учням необхідно виокремити структурні маркери в текстах. Ці маркери можуть бути лінгвістичні (заголовки, підзаголовки) і схеми, діаграми тощо. Після того, як "основні маркери" визначено, може бути проаналізована структура тексту та змістове наповнення. Для організації лексичного матеріалу важливо використовувати схеми, щоб допомогти учням класифікувати ідеї і інформацію в тексті. Типи діаграм можуть бути різними для класифікації, груп, ієрархії, у вигляді інструкцій та додаткової інформації, таблиці, що описують людей і місця, а також їх комбінації. Структурування тексту використовується для полегшення процесу навчання і створення заходів, націлених на розвиток мовленнєвих навичок.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 клас

(35 годин, 1 година на тиждень)

 

Очікувані результати (компетенції)

Зміст навчального матеріалу

Знаннєвий компонент

Описує можливості використання мобільних технологій, Інтернету, комп’ютерів.

Усвідомлює роль Інтернету як фактора руху інформацією.

Обговорює актуальні ІТ професії. Діяльнісний компонент

Описує провідні інформаційні технології та їх роль у сучасному житті.

Розуміє мову соціальних мереж. Досліджує на основі навчальнго матеріалу

Ціннісний компонент

Уміє вести елементарні бесіди за власними спостереженнями. 

Складає елементарне електронне повідомлення та резюме.

 

Розділ. 1. Людина 

Тема.1.1.Шрифт Брайля.

 

Тема. 1.2. Бітбокс

 

Тема.1.3. Графіті.

 

Тема.1.4. Гра тіней.

 

Тема 1.5. Символ серця.

 

Тема.1.6. Американські гірки.

 

Тема.1.7. Донорство крові.

 

Тема.1.8. Загоювання ран.

 

Тема. 1.9. Кулінарне мистецтво.

 

Тема.1.10.Желейні медведики.

 

Знаннєвий компонент

Характеризує      професії природоохоронної         та           екологічної галузей.

Уміє вести елементарні бесіди виробничого характеру.

 

Діяльнісний компонент

Обговорює світові         екологічні проблеми за навчальним матеріалом. Використовує      набуті         знання           в міжпредметних зв′язках.  Ціннісний компонент

Розділ 2.

Тема. 2.1. Шум в мушлі 

 

Тема. 2.2. Ширина річки

 

Тема.2.3. Відлякування птахів.

 

Тема 2.4. Соняшники.

 

Тема.2.5. Поводарі.

 

Тема.2.6.Світлячки.

 

Тема.2.7. Павутина.

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

Бере участь у діалогах/полілогах сфер ділового спілкування.

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

 

 

Тема. 2.8.Тріск вогню.

 

Тема.2.9. Плодоніжка яблука.

 

Тема.2.10.Падіння мурашки.

 

 

Знаннєвий компонент

Обґрунтовує вплив навчального матеріалу на його професійне самовизначення.

Діяльнісний компонент

Бере участь         у           діалогах/полілогах різних           типів,          обмінюючись інформацією,       висловлюючи           свою думку, враження, ставлення щодо фактів, подій які стосуються сім’ї та родинних стосунків.

Досліджує на основі навчального матеріалу, проводить аналоги. Ціннісний компонент

Усвідомлює роль відповідальності та самостійності у професійному самовизначенні.

Розділ.3.Техніка.

 

Тема.3.1. Автопілот.

 

Тема.3.2. Онлайн-гра.

 

Тема.3.3. Феєрверк.

 

Тема.3.4. Малюнок світлом.

 

Тема.3.5. ЗD-друк.

 

Тема.3.6. Шлагбаум.

 

Тема.3.7. Табло на зупинці.

 

Тема. 3.8. Ями на дорозі.

 

Тема. 3.9. Повітряна кулька.

 

Тема. 3.10. Вітряний млин.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10   клас

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН  (35 ГОДИН)

 

 

з/п

 

Розділи і теми

К-сть год орієнтовна

1

Розділ. 1. Людина 

Тема.1.1.Шрифт Брайля.

 

1

2

Тема. 1.2. Бітбокс

 

1

3

Тема.1.3. Графіті.

 

1

4

Тема.1.4. Гра тіней.

 

1

5

Тема 1.5. Символ серця.

 

1

6

Тема.1.6. Американські гірки.

 

1

7

Тема.1.7. Донорство крові. 

1

8

Тема.1.8. Загоювання ран.

 

1

9

Тема. 1.9. Кулінарне мистецтво. 

1

10

Тема.1.10.Желейні медведики.

 

2

11

Розділ 2.Природа.

Тема. 2.1. Шум в мушлі 

1

12

 

Тема. 2.2. Ширина річки

1

13

 

Тема.2.3. Відлякування птахів.

 

1

14

Тема 2.4. Соняшники. 

1

15

Тема.2.5. Поводарі.

 

1

16

Тема.2.6.Світлячки. 

1

17

Тема.2.7. Павутина.

 

1

18

Тема. 2.8.Тріск вогню. 

1

19

Тема.2.9. Плодоніжка яблука.

 

1

20

Тема.2.10.Падіння мурашки.

2

21

Розділ.3.Техніка.

Тема.3.1. Автопілот

 

1

22

Тема.3.2. Онлайн-гра.

 

1

23

Тема.3.3. Феєрверк.

 

1

24

Тема.3.4. Малюнок світлом. 

1

25

Тема.3.5. ЗD-друк.

1

26

 

Тема.3.6. Шлагбаум.

1

27

 

Тема.3.7. Табло на зупинці.

 

1

28

Тема. 3.8. Ями на дорозі. 

2

29

Тема. 3.9. Повітряна кулька.

 

2

30

Тема. 3.10. Вітряний млин. 

2

 

                                                                                               

Всього

          35

 

 

 

 

 

 

11 клас

(35 годин, 1 година на тиждень)

 

Очікувані результати (компетенції)

Зміст навчального матеріалу

Знаннєвий компонент

Описує можливості використання мобільних технологій, Інтернету, комп’ютерів.

Усвідомлює роль Інтернету як фактора руху інформацією.

Обговорює актуальні ІТ професії. Діяльнісний компонент

Описує провідні інформаційні технології та їх роль у сучасному житті.

Розуміє мову соціальних мереж. Досліджує на основі навчальнго матеріалу

Ціннісний компонент

Уміє вести елементарні бесіди за власними спостереженнями. 

Складає елементарне електронне повідомлення та резюме.

Розділ. 1. Робототехніка.Космос.

Тема.1.1.Роботи-скелелази.

Тема. 1.2. Роботи-футболісти. Тема.1.3. Робот Мексі Тема.1.4.Ракета. 

Тема 1.5. Олександр Герст

Тема.1.6. Олександр Герст перед стартом.

Тема.1.7. Запитання до Олександра Герста.

Тема.1.8. Космічний експеримент

 

 

 

 

 

 

 

 

Знаннєвий компонент

Усвідомлює роль знання технологій  Перекладає інструкції щодо користування приладами тощо. Діяльнісний компонент

Називає      актуальні    професії      з використанням    навчального матеріалу.

Веде елементарні         діалоги виробничого характеру.

Ціннісний компонент

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

Використовує набуті знання під час досліджень.

Розділ.2.Технології.

Тема.2.1.Ракетний двигун.

Тема.2.2. 360 градусів.

Тема.2.3. Супратранс.

Тема.2.4. Сенсорний екран.

Тема. 2.5. Зоровий чип для сліпих.

Тема.2.6. Led-лампи.

 

 

 

 

 

Знаннєвий компонент

Характеризує      професії природоохоронної         та           екологічної галузей.

Уміє вести елементарні бесіди виробничого характеру. Діяльнісний компонент

Обговорює світові         екологічні проблеми.

Ціннісний компонент

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

Розділ.3. Природознавство.

Тема.3.1. Відпливи і припливи.

Тема.3.2. Динозаври.

Тема.3.3. Грім.

Тема.3.4. Ефект лотоса.

 

Знаннєвий компонент

Бере участь у діалогах, обмінюючись інформацією, висловлюючи свою думку щодо доцільності знання англійської мови в професіях соціальної сфери. Діяльнісний компонент

Розповідає про професії соціальної сфери.

Ціннісний компонент  Веде елементарні бесіди професійного спрямування.

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

Розділ.4.Енергетика та стабільний розвиток.

Тема.4.1. Водорості.

Тема.4.2. Паливний елемент.

Тема.4.3. Електромотор.

Тема.4.4. Переробка алюмінію.

 

 

 

 

 

 

 

 

11 клас ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН   (35 ГОДИН)

 

з/п

 

Розділи і теми

К-сть год орієнтовна

1

Розділ. 1. Робототехніка.Космос.

Тема.1.1.Роботи-скелелази.

2

2

Тема. 1.2. Роботи-футболісти.

2

3

Тема.1.3. Робот Мексі

1

4

Тема.1.4.Ракета. 

1

5

Тема 1.5. Олександр Герст та його команда.

1

6

Тема.1.6. Олександр Герст перед стартом.

1

7

Тема.1.7. Запитання до Олександра Герста.

1

8

Тема.1.8. Космічний експеримент

2

9

Розділ.2.Технології.

Тема.2.1.Ракетний двигун.

2

10

Тема.2.2. 360 градусів.

1

11

Тема.2.3. Супратранс.

1

12

Тема.2.4. Сенсорний екран.

1

13

Тема. 2.5. Зоровий чип для сліпих.

1

14

Тема.2.6. Led-лампи.

2

15

Розділ.3. Природознавство.

2

 

Тема.3.1. Відпливи і припливи.

 

16

Тема.3.2. Динозаври.

2

17

Тема.3.3. Грім.

2

18

Тема.3.4. Ефект лотоса.

2

19

Розділ.4.Енергетика та стабільний розвиток.

Тема.4.1. Мобільний телефон.

 

1

20

Тема.4.2. Водорості.

1

21

Тема.4.3. Паливний елемент.

2

22

Тема.4.4. Електромотор.

2

23

Тема.4.5. Переробка алюмінію.

2

 

Всього

35

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЛІТЕРАТУРА

      1.              Виселко А. До проблеми визначення поняття іншомовного занурення

[Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://ubgd.lviv.ua/konferenc/kon_ikt/Section6/Vyselko.pdf – Назва з екрану. 2. Кожевникова О.В. Интегрированное обучение специализированным предметам на иностранном языке как фактор включения студентов в международную академическую мобильность / О.В. Кожевникова // Вестник ТвГу. – Серия: Педагогика и психология. – Выпуск 4. – Тверь, 2011. – С. 102  3. Кизенко В.І., Орищак Л.Л., Чернега В.Г. Курси за вибором у структурі профільного навчання // Профільне навчання: теорія і практика/ За ред. канд. пед. наук Липової Л.А. – К.: ВВП „Компас”, 2007. - С. 5

4.        Концепція навчальних посібників елективних курсів з іноземних мов для учнів 10–11 класів профільної школи / В. Г. Редько, Т. К. Полонська, Н. П. Басай [та ін.] ; за наук. ред. В. Г. Редька. – К. : Педагогічна думка, 2015. – 48 с.

5.        Концепція профільного навчання в  старшій школі:  Затв. рішенням  колегії М-ва освіти і науки України від 25.09.03 №10/12-2 /АПНУкраїни. Ін-т педагогіки; Уклад.: Л. Березівська, Н. Бібік, М. Бурда та ін. //Інформ. зб. М-ва освіти і науки України. - 2003. - № 24. - С. 3-. 15.

6.        Коченкова О.М. Возможности профилизации преподавания иностранных языков с помощью применения элементов методики CLIL (интегрирование преподавания иностранного языка и других учебных дисциплин) [Електронний ресурс]. – Режим доступу:

http://kochenkova.ru/publ/vozmozhnosti_profilizacii_prepodavanija_inostrann  7. Навчальна програма елективних курсів з іноземних мов для старшої школи ЗНЗ / В. Г. Редько, Т. К. Полонська, Н. П. Басай [та ін.] ; за наук. ред.В. Г. Редька. – К. : Педагогічна думка, 2015. – 42 с.

8.                 Тарнопольський О. Б. Навчання через зміст, змістовно-мовна інтеграція та іншомовне занурення у викладанні іноземних мов для професійних цілей у немовних вишах / О. Б.Тарнопольський // Іноземні мови. — 2011. — № 3. – C.18−21.

9.                 Електронний ресурс. Німецький цифровий ЮніорУні. Режим доступу: https://junioruni.goethe.de

10.            Електронний ресурс. Німецький дитячий цифровий університет. Режим

доступу:  https://kinderuni.goethe.de  

11.            Електронний ресурс. Режим доступу: https://uk.wikipedia.org 

 

 

 

10 клас

      РОЗДІЛ. 1. ЛЮДИНА                                              ДАТА______________

imageТема.1.1.Шрифт Брайля. Blindenschrift

Предметна галузь: біологія/фізика

Цілі: 

-   розуміти короткометражний фільм (фактичну історію) на цю тему глобально;

-   цілеспрямоване прослуховування інформації (вибіркове прослуховування);

-   ознайомитись і вживати нові слова та вирази за темою;

-   зрозуміти питання за темою та давати  відповіді на них;

-   робити дослідження в Інтернеті;

-   шукати спеціальну інформацію в тексті для читання (вибіркове читання);

-   правильно виписуваим слова та вирази при написанні.

Словник основних термінів:

der Brief

лист

die Buchstaben

букви

lesen

читати

blind

сліпий

der Finger

палець

schreiben

писати

die Punkte

крапки

das Mädchen

дівчинка

die Schreibmaschine

друкарська машинка

 

 

die Taste

клавіша

 

Відеоматеріал: https://kinderuni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=2640  

Виконання онлайн завдань уроку:

https://kinderuni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=3507856  

Робочі аркуші

https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/vorlesung_blindenschrift_anlagen_korr.pdf  

Час заняття: 45 хв.

Реквізити:

-   6 пронумерованих яєць;

-   2 коробки для яєць на 6 яєць кожна;

-   обгортковий папір;

-   клей;

-   кольорові картки;

-   олівці;

-   комп’ютер з доступом до Інтернету;

-   дошка та крейда або дошка та ручка.

Додаткові рекомендації і посилання:

https://kinderuni.goethe.de/mod/page/view.php?id=24622  

Інформація про явище, відкриття та вченого

        Шрифт Бра́йля — рельєфно-крапковий шрифт для написання і читання людьми з порушенням зору, розроблений французом Луїсом Брайлем. В основі шрифту лежить комбінація шести крапок. Брайль використав порядок букв латинського      алфавіту.       Для    позначення перших букв алфавіту використовують верхні й середні крапки шести крапок. Для позначення наступних букв додається нижня крапка ліворуч, потім ліворуч і праворуч, потім праворуч. Цими ж знаками позначаються і букви українського алфавіту з додаванням спеціальних знаків. Різні комбінації шести крапок дають можливість позначати також цифри, розділові знаки, математичні, хімічні й нотні знаки.

        Існує багато способів застосування технології шрифту Брайля, окрім простого читання. Наприклад Ford створили інтелектуальне смарт-вікно. З його допомогою люди із порушеннями зору зможуть візуалізувати пейзажі, що пропливають повз них, через дотик.

       Пристрій, який отримав назву Feel The View, має кнопку, натиснувши яку, користувач робить панорамний знімок. Потім фото, тільки монохромне, проектується на скло. Кожному відтінку сірого відповідає вібрація певної інтенсивності

        У грудні 2019 року Генеральна Асамблея ООН постановила, що щорічно 4 січня відзначатимуть Всесвітній день азбуки Брайля з метою підвищення обізнаності про значення азбуки для реалізації прав людини сліпих і слабозорих людей.

Електронний ресурс: https://uk.wikipedia.org/wiki/Шрифт_Брайля  

 

Тема. 1.2. БІТБОКС. BEATBOX                        ДАТА______________

imageПредметна галузь:фізика/біологія

Цілі:

-            розуміти короткий  (фактичну історію) з  теми в усьому світі;

-            цілеспрямоване прослуховування інформації (вибіркове прослуховування);

-            знайомитись і вживати нові слова та вирази за темою;

-            готувати та оформити виставу в групі;

-            відтворити просту тематику короткими реченнями;

-            розуміти і дотримуватись інструкцій.

Словник основних термінів:

das Wort

 

слово

 

 

 

die Hand

 

рука (кисть)

der Mund

 

рот

das Mikrofon

 

мікрофон

der Pinguin

 

пінгвін

die Pflanze

 

рослина

das Zebra

 

зебра

sagen

 

казати

machen

 

робити

hören

 

слухати

 

Відеоматеріал: https://kinderuni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=2975  

Виконання онлайн завдань: https://kinderuni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=3510286  

Робочі аркуші:

https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/Vorlesung_Beatboxing_Anlagen.pdf  

Час заняття: 45 хв.

Реквізити:

-            Рулон шпалер;

-            фарби;

-            пензлик;

-            клей;

-            ноутбук та проектор;

-            коробки гучномовців;

-            магнітні кнопки;

-            дошка та крейда / дошка та ручка;

-            картонна трубочка для кожної дитини; 

-            комп’ютер з доступом до Інтернету.

Додаткові рекомендації і посилання:

https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/Kinderuni_Skript_Beatbox.pdf  

Інформація про явище, відкриття та вченого

               Бітбокс (англ. beatbox) —          це          мистецтво          створення          та

імітації ритмічних рисунків (бітів) та мелодій за допомогою артикуляцій органами рота. При цьому сучасна техніка бітбоксу містить в собі безліч інших музичних областей. Для своїх виступів бітбоксери використовують такі електронні пристрої, як Korg Kaoss Pad 3, Ableton Novation Launchpad, та різноманітне програмне забезпечення, щоб робити семпли і повтори своїм голосом — так званий live looping. Найчастіше бітбокс використовується як акомпонемент у хіп-хоп-композиціях. Вважається, що бітбокс є п'ятим елементом у хіп-хоп-культурі.

        Подібна до бітбоксу техніка використовувалася давно (наприклад, у фільмі «Веселі хлоп'ята» — перша музична кінокомедія, знята в 1934 році в СРСР, у мультфільмі 1968 року «Шпигунські пристрасті»). Назва «бітбоксинг» походить від слова «beatbox» — так називалися перші драм-машини (англ. drum machine).

Електронний ресурс: https://uk.wikipedia.org/wiki/Бітбокс   

 

Тема. 1.3. ГРАФІТІ. GRAFFITI                                        ДАТА______________

imageПредметна галузь: хімія/фізика

Цілі: 

-   розуміти короткометражний фільм (фактичну історію) глобально;

-   знаходити у тексті конкретну інформацію;

-   розширити свій сприйнятливий і продуктивний словниковий запас;

-   розуміти технічні терміни в контексті;

-   розуміти та даваи відповіді на прості запитання за темою;

-   формулювати свої ідеї / думки простими мовними засобами;

-   висловлювати задоволення і невдоволення;

-   використовувати навчальні стратегії дедалі свідоміше (робити припущення, включати курс дій, допомагати реконструювати зображення, призначати зображення та тексти один одному, правильно копіювати слова);

-   розробляти та реалізовувати творчі ідеї.

Словник основних термінів:

das Bild

малюнок

der Computer

комп’ютер

 

 

die Maus

мишка

 

 

der Elefant

слон

 

 

die Ente

качка

blau

синій

die Wand

стіна

gelb

жовтий

grün

зелений

schwarz

чорний

 

Відеоматеріал: https://kinderuni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=1166  

Виконання онлайн завдань: https://kinderuni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=3510295  

Робочі аркуші: https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/vorlesung_graffiti_anlagen.pdf  

Час заняття: 45 хв.

Реквізити: 

-   ноутбук та проєктор;

-   дошка та магнітні кнопки;

-   лінійка;

-   олівці / кольорові ручки / фломастери;

-   аркуші А4;

-   картон для шаблонів;

-   ножиці;

-   кольорові спреї;

-   маска для обличчя;

-   рукавички гумові.

Додаткові рекомендації і посилання: https://kinderuni.goethe.de/mod/page/view.php?id=24586  https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/kinderuni_skript_graffiti.pdf  

Інформація про явище, відкриття та вченого

    Графі́ті (італ. graffiti, що походить від grafficare — «дряпати», дослівно «надряпані») — спершу так називали одну з технік настінного малярства. Пізніше цим словом скористалися археологи, використовуючи його як загальний термін на означення всіх видів випадкових написів і малюнків на стінах будинків (див., наприклад: Blume 1985, 137). Нині це поняття розширило свої межі, під графіті розуміють будь-які неофіційні публічні тексти, разом зі сучасними. Та більше, саме сучасні привертають увагу вчених і журналістів, тому в свідомості людини нашого часу зі словом графіті асоціюється передусім добре відомий їй розпис будинків, прогонів на поверхах, ліфтів, вбиралень тощо.

Елетронний ресурс: https://uk.wikipedia.org/wiki/Графіті  

 

      Тема. 1.4. ГРА ТІНЕЙ. SCHATTENSPIEL.                 ДАТА______________

imageПредметна галузь:фізика/біологія Цілі:

-     розуміти короткометражний фільм

(фактичну історію) на цю тему глобально;

-     знайомство з новими словами та висловами по темі;

-     висловлювати думки;


проводити прості експерименти та формулювати  результат, використовуючи

прості мовні засоби;

-     розуміти і дотримуватись інструкцій;

-     використовувати навчальні стратегії дедалі свідоміше (робити припущення, включати курс дій, допомагати реконструювати зображення, призначати зображення та тексти один одному, правильно копіювати слова);

-     розробляти та реалізовувати творчі ідеї.

Словник основних термінів:

das Theater

театр

das Mädchen

дівчинка

 

 

der Kopf

голова

 

 

das Licht

світло

 

 

die Hand

рука (кисть)

die Lampe

лампа

der Schatten

тінь

der Schauspieler

актор

der Körper

тіло,тулуб

die Ohren

вуха

 

Відеоматеріал: https://kinderuni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=3026  

Виконання онлайн завдань: https://kinderuni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=3510307  

Робочі аркуші:

https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/vorlesung_schattenspiele_anlagen.pdf  

Час заняття: 45 хв.

Реквізити: 

-ноутбук та проєктор;

-     дошка та крейда / дошка та ручка; - ліхтарик.

Додаткові рекомендації і посилання:

https://kinderuni.goethe.de/mod/page/view.php?id=24562  https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/kinderuni_skript_schattenspiele.pdf  

Інформація про явище, відкриття та вченого

Тінь — темна область простору, закрита від джерела світла непрозорим об'єктом

Vorlesung Schattenspiele https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/kinderuni_skript_schattenspiele.pdf  

 

Тема. 1.5. СИМВОЛ СЕРЦЯ. HERZSYMBOL            ДАТА______________

imageПредметна галузь:біологія

Цілі: 

-   розуміти  короткометражний фільм

(фактичну історію) глобально;

-   знаходити  у тексті конкретну інформацію;

-   розширити свій сприйнятливий і продуктивний словниковий запас;

-   розуміти технічні терміни в контексті;

-   розуміти прості запитання за темою та відповідати на складні питання простими;

відтворювати мовні засоби;

-   використовувати стратегії навчання дедалі свідоміше (робить припущення, малюнки як допомога для розуміння, використовувати, правильно копіюйте слова).

Словник основних термінів:

das Herz

серце

malen

малювати

die Form

форма

das Blatt

лист

das Symbol

символ

 

 

die Liebe

любов

 

 

die Pflanzen

рослини

 

 

rot

червоний

 

 

das Leben

життя

der Körper

тіло

 

Відеоматеріал: https://kinderuni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=3053  

Виконання онлайн завдань: https://kinderuni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=3510388  

Робочі аркуші: https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/Vorlesung_Herzsymbol_Anlagen.pdf  

Час заняття: 45 хв.

Реквізити:


кольорові олівці;

-   лінійка; 

-   прищіпки;

-   ноутбук та проєктор;

-   смужки паперу.

Додаткові рекомендації і посилання:

https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/Kinderuni_Skript_Herzsymbol.pdf  

Інформація про явище, відкриття та вченого

Символ серця (♥) — символ у вигляді (формі) серця. Символ часто використовується для позначення любові.

Електронний ресурс: https://uk.wikipedia.org/wiki/Символ_серця  

 

Тема. 1.6. АМЕРИКАНСЬКІ ГІРКИ. ACHTERBAHN ДАТА______________

imageПредметна галузь: фізика/біологія.

Цілі:

-   розуміти  короткометражний фільм

(фактичну історію) глобально;

-   знаходити у тексті конкретну інформацію;

-   розширити свій сприйнятливий і продуктивний словниковий запас;

-   розуміти технічні терміни в контексті;

-   розуміти та давати відповіді на прості запитання за темою;

-   формулювати ідеї / думки за допомогою простих мовних засобів;

-   використовувати навчальні стратегії (використовувати картинки як допоміжний засіб для розуміння, робити нотатки);

розуміти ігрові інструкції та активно брати участь у грі.

Словник основних термінів:

die Achterbahn

американські гірки

Spaß machen

приносити задоволення

schreien

кричати

das T-Shirt

футболка

die Schläge (pl.) pro Minute

удари за хвилину

 

 

der Sitz

сидіння

 

 

der Salat

салат

 

 

die Kilometer (pl.) pro Stunde

кілометри за годину

 

 

der Magen

шлунок

 

 

das Trampolin

батут

Відеоматеріал: https://kinderuni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=3506  

Виконання онлайн завдань: https://kinderuni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=3510403  

Робочі аркуші: https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/Vorlesung_Achterbahn_Anlagen.pdf  

Час заняття: 45 хв.

Реквізити:

-   ноутбук та проєктор;

-   дошка та крейда / дошка та ручка;

-   магнітні кнопки. 

Додаткові рекомендації і посилання:

https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/Kinderuni_Skript_Achterbahn.pdf  

Інформація про явище, відкриття та вченого

        Термін «американські гірки» набув поширився на території країн пострадянського простору через те, що вперше атракціони цього типу набули популярності в США. Справжня назва - «roller coaster», яка походить від англійського значення «рухатися, змінюватися в непередбачуваному напрямку та несподіваний спосіб». Американські гірки розробив і запатентував винахідник Джон Тейлор (John G. Taylor), зазначивши назву «Switchback Railway», а вперше сконструйовані в Коні-Айленді 1884 року. Однак більш відомим є ім'я Ламаркуса Една Томпсона (LaMarcus Adna Thompson), який запатентував більше 30 праць, пов'язаних з американськими гірками, і спроектував їх доволі багато в Сполучених Штатах.

Першою згадкою гірок вважають захоплення катанням на санях у Росії в XVII столітті протягом зими. Крижані гірки, побудовані за наказом Петра I під Санкт-Петербургом, мали висоту приблизно 25 м і кут нахилу близько 50°. Катерина II була настільки цим захоплена, що наказала побудувати їх для особистого використання на території царської резиденції. Існує кілька думок щодо того, хто перший запропонував обладнати сани колесами. Деякі історики вважають, що вперше такі гірки з'явилися за часів Катерині II в садах Оранієнбаума1784 року, проте існує версія про їх створення у Франції. У Парижі 1812 року відкрили Les Montagnes Russes à Belleville, або «Російські гірки в Бельвілі». 

Електронний ресурс: https://uk.wikipedia.org/wiki/Роллеркостер  


Тема. 1.7. ДОНОРСТВО КРОВІ.BLUTSPENDE.          ДАТА______________

imageПредметна галузь:біологія.

Цілі:

-   розуміти короткометражний фільм (фактичну історію) на цю тему глобально;

-   знайомитись із новими словами та висловами по темі;

-   використовувати картинки та дошку як допоміжні засоби для розуміння;

-   розуміти нові технічні терміни в контексті;

-   робити припущення та перевірити їх за допомогою фільму (вибіркове прослуховування);

-   створювати та інтерпретувати прості таблиці; - розуміти та відповідати на запитання за темою;

-   робота в різних соціальних формах.

Словник основних термінів:

das Blut

кров

das Pflaster

пластир

die Manschette

манжета

der Strichcode

штрих-код

die Zentrifuge

центрифуга

die Pipette

піпетка

die Blutgruppe

група крові

das Mikroskop

мікроскоп

das Blutplasma

плазма крові

 

 

bluten

кровоточити

Відеоматеріал: https://kinderuni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=3710  

Виконання онлайн завдань: https://kinderuni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=3510484  

Робочі аркуші:

https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/Vorlesung_Blutspende_Anlagen_22_12_2017. pdf  

Час заняття: 45 хв.

Реквізити: 

-   картки слів;

-   дошка та ручка;

-   крейда або олівець;

-   ноутбук та проєктор, доступ до інтернету.

Додаткові рекомендації і посилання:

https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/Kinderuni_Skript_Blutspende.pdf  

Інформація про явище, відкриття та вченого

    Донорська здача крові або донорство крові — добровільне надання своєї крові чи її компонентів для подальшого переливання хворим, що цього потребують. Пропаганда донорства є невід'ємною частиною моральних засад донорського руху, обумовленого добротою, гуманізмом, милосердям людей, що безкорисливо надають свою кров хворим.

    За   час    існування    донорського         руху було доведено,    що періодичні кровопускання, які дорівнюють одній донорській дозі (до 470 мл)[1], безпечні для здоров'я донора. Одна донорська доза має назву фізіологічної.

Завдяки здачі донорської крові відбувається активізація системи кровотворення. 

Внаслідок крововтрати після здачі донорської крові кістковий мозок посилює поповнення кров'яного русла новими еритроцитами. В результаті цього покращується обмін речовин, що в свою чергу є фактором профілактики різноманітних захворювань і підвищує стійкість організму в екстремальних ситуаціях. Здаючи кров, донор вивільняє свій організм від зайвого баласту і надлишку крові.

     Донором може бути кожна здорова людина віком від 18-ти років[2]. Протипоказанням до здачі крові є нездоровий стан, оскільки втрата невеликої кількості крові на фоні нездоров'я може різко погіршити загальний стан організму, викликати загострення або подовження терміну хворобливого стану. Про цілющі властивості крові люди дізналися давно. Численні випадки смерті від масивних крововтрат спонукали до того, що кров стали вважати вмістилищем душі і життєвої сили.

На основі зразків 1000 осіб донорства крові - 32,6% пожертвувань походять з країн з високим 

Електронний ресурс: https://uk.wikipedia.org/wiki/Донорська_здача_крові  

 

Тема. 1.8. ЗАГОЮВАННЯ РАНИ.WUNDE HEILT.      ДАТА______________

imageПредметна галузь: біологія.

Цілі:

-   розуміти короткометражний фільм (фактичну історію) в усьому світі;

-   знаходити у тексті цільову інформацію;

-   розширити свій сприйнятливий і продуктивний словниковий запас;

-   розуміти технічні терміни в контексті;

-   розуміти та давати відповіді на прості запитання за темою;

-   формулювати  ідеї / думки за допомогою простих мовних засобів;

-   використовувати         навчальні стратегії        (використовувати          картинки як допоміжний засіб для розуміння, робити нотатки,робити припущення, реконструюйте процеси);

-   реконструювати хронологічні послідовності;

-   запам'ятовувати короткий текст.

Словник основних термінів:

die Haut

шкіра

 

 

die Wunde

рана

kaputt

пошкоджений

die Polizei

поліція

die Bakterie

бактерія

krank

хворий

fressen

з’їдати

reparieren

ремонтувати

der Tag

день

 

 

die Woche

тиждень

Відеоматеріал: https://kinderuni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=3734  

Виконання онлайн завдань: https://kinderuni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=3510502  

Робочі аркуші: https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/Vorlesung_Wunde_heilt_Anlagen.pdf  

Час заняття: 45 хв.

Реквізити: 

-   ноутбук та проєктор;

-   дошка та крейда / дошка та ручка;

-   магнітні кнопки;

-   камера, доступ до інтернету.

Додаткові рекомендації і посилання: https://kinderuni.goethe.de/mod/page/view.php?id=24364  https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/Kinderuni_Skript_Wunde%20heilt.pdf  

Інформація про явище, відкриття та вченого

                               Загоєння рани — процес, при якому шкіра або інші тканини

відновлюються    після ушкоджень.         У       непошкодженій шкірі епідерміс (поверхневий шар) і дерма (більш глибокий шар) утворюють захисний бар'єр проти впливу зовнішнього середовища. Після руйнування цього бар'єру, ініціюється низка біохімічних процесів, спрямованих на відновлення шкірних покривів.

             Ці процеси поділяють на кілька стадій: зсідання крові (гемостаз), запалення, зростання тканин і видозміна тканин. Зсідання крові може розглядатися не як окрема стадія, а як частина стадії запалення.

Електронний ресурс: https://uk.wikipedia.org/wiki/Загоєння_ран  

 

 

 

 

 

Тема. 1.9.КУЛІНАРНЕ МИСТЕЦТВО.KOCHKUNST.  ДАТА______________

imageПредметна галузь:біологія/фізика.

Цілі: 

-   розуміти короткометражний фільм

(фактичну історію) глобально;

-   знаходити у тексті конкретну інформацію;

-   розширити свій сприйнятливий і продуктивний словниковий запас;

-   розуміти технічні терміни в контексті;

-   розуміти та давати відповіді на прості запитання за темою;

-   формулювати свої ідеї / думки простими мовними засобами;

-   дедалі свідоміше використовувати навчальні стратегії (робити нотатки, робити припущення, реконструювати процеси).

Словник основних термінів:

das Restaurant

ресторан

die Rose

троянда

 

 

die Möhre

морква

 

 

der Koch

кухар

 

 

die Scheibe

кружальце

 

 

dünn

тонкий

 

 

dick

товстий

der Chinakohl

пекінська капуста

die Gurke

огірок

der Schmetterling

метелик

 

Відеоматеріал: https://kinderuni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=3758  

Виконання онлайн завдань: https://kinderuni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=3510532  

Робочі аркуші: https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/Vorlesung_Kochkunst_Anlagen.pdf  

Час заняття: 45 хв.

Реквізити:

-   ноутбук та проєктор;

-   коробки гучномовців;

-   дошка та крейда / дошка та ручка;

-   свіжа морква;

-   електричний пристрій для різання моркви;

-   миска з водою;

-   тарілка;

-   зубочистки; - паперові рушники;

-   камера.

Додаткові рекомендації і посилання: 

https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/Kinderuni_Skript_Kochkunst.pdf  

Інформація про явище, відкриття та вченого https://kinderuni.goethe.de/mod/page/view.php?id=24319  Тема. 1.10.ЖЕЛЕЙНІ ВЕДМЕДИКИ.GUMMIBÄRCHEN    ДАТА______________

imageПредметна галузь:фізика/хімія.

Цілі: 

-розуміти короткометражний фільм (фактичну історію) глобально;

-   знаходити  у тексті конкретну інформацію;

-   розширити свій сприйнятливий і продуктивний словниковий запас;

-   розуміти технічні терміни в контексті;

-   розуміти та давати відповіді на прості запитання за темою;

-   розв’язувати прості арифметичні задачі;

-   формулювати ідеї / думки за допомогою простих мовних засобів;

-   Використовувати  навчальні стратегії (використовувати картинки як допоміжний засіб для розуміння, робити нотатки);

-   робити спільний плакат.

Словник основних термінів:

der Zucker

цукор

 

 

der Glukosesirup

сироп з глюкози

 

 

die Gelatine

желатин

der Geschmack

смак

die Ananas

ананас

die Zitrone

лимон

die Orange

апельсин

die Himbeere

малина

 

 

die Erdbeere

полуниця

 

 

der Saft

сік

Відеоматеріал: https://kinderuni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=3779  

Виконання онлайн завдань: https://kinderuni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=3510565  

Робочі аркуші: https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/Vorlesung_Gummibaerchen_Anlagen.pdf  

Час заняття: 45 хв.

Реквізити:

-   пакунок (можливо, кілька мішків) клейкі ведмедики Харібо;

-   гумові рукавички / пінцет;

-   дошка та крейда / дошка та ручка;

-   ноутбук та проєктор;

-   магнітні кнопки ;

-   кольорові олівці;

-   ножиці;

-   клей;

-   обгортковий папір.

Додаткові рекомендації і посилання:  https://kinderuni.goethe.de/mod/page/view.php?id=24301  

Інформація про явище, відкриття та вченого

https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/Kinderuni_Skript_Gummibaerchen.pdf  РОЗДІЛ 2. ПРИРОДА.

Тема. 2.1. ШУМ В МУШЛІ. MUSCHELSOUND             ДАТА______________

imageПредметна галузь:біологія/фізика.

Цілі:

-   розуміти короткометражний фільм

(фактичну історію) на тему глобально;

-   знайомитись і вживати нові слова та вирази за темою;

-   розуміти та давати відповіді на прості запитання за темою;

-   давати питання під час взаємодії та знаходити відповідні відповіді;

-   формулювати власну думку;

-   виписувати слова та вирази відповідно до диктанту;

-   розумійте і дотримуйтесь інструкцій та правил гри;

-   реалізувати міні-проект разом з іншими (звуковий коктейль "Школа").

Словник основних термінів:

das Schaufenster

вітрина

die Muschel

мушля

das Rauschen

шелестіння

hören

чути

das Meer

море

das Mikrofon

мікрофон

das Fenster

вікно

der Wald

ліс

der Bach

 

струмок

das Blatt

 

листок

 

Відеоматеріал: https://kinderuni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=2963  

Виконання онлайн завдань: https://kinderuni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=3510751  

Робочі аркуші: https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/Vorlesung_Muschelsound_Anlagen.pdf  

Час заняття: 45 хв.

Реквізити: 

-   дошка та крейда;

-   мушля (равликова шкаралупа);

-   окуляри;

-   конверти;

-   пристрої запису (можливо, стільникові телефони);

-   ноутбук;

-   проєктор. 

Додаткові рекомендації і посилання:  https://kinderuni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=3510751  

Інформація про явище, відкриття та вченого

https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/Kinderuni_Skript_Muschelsound.pdf  Тема. 2.2.ШИРИНА РІЧКИ.FLUSSBREITEMESSEN  ДАТА______________

imageПредметна галузь:математика/фізика.

Цілі: 

-   розуміти короткометражний фільм (фактичну історію) глобально;

-   знаходити у тексті конкретну інформацію;

-   розширити свій сприйнятливий і продуктивний словниковий запас;

-   розуміти технічні терміни в контексті;

-   розуміти  та давати відповіді на прості запитання за темою;

-   формулювати свої ідеї / думки простими мовними засобами; - використовувати стратегії навчання (розбивайте складні дії на етапи);

-   розуміти і дотримуватись інструкцій.

Словник основних термінів:

der Fluss

річка

der Trick

трюк

die Hand

рука (кисть)

der Punkt

крапка

vierzehn

чотирнадцять

fünfzehn

п’ятнадцять

sechzehn

шістнадцять

siebzehn

сімнадцять

achtzehn

вісімнадцять

messen

 

вимірювати

 

Відеоматеріал: https://kinderuni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=3510757  

Виконання онлайн завдань: https://kinderuni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=3510757  

Робочі аркуші: https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/Vorlesung_Flussbreite_messen_Anlagen.pdf  

Час заняття: 45 хв.

Реквізити: 

-   ноутбук та проєктор;

-   дошка та крейда / дошка та ручка;

-   секундомір;

-   терези;

-   сантиметрова міра;

Додаткові рекомендації і посилання: https://kinderuni.goethe.de/mod/page/view.php?id=24664  

Інформація про явище, відкриття та вченого https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/Kinderuni_Skript_Flussbreite_messen.pdf  Тема. 2.3.ВІДЛЯКУВАННЯ ПТАХІВ.VÖGEL VERSCHEUCHEN    

                                                                                                  ДАТА______________

imageПредметна галузь:біологія.

Цілі: 

-   розуміти короткометражний фільм (фактичну історію) глобально;

-   знаходити у тексті конкретну інформацію;

-   розширити свій сприйнятливий і продуктивний словниковий запас;

-   розуміти технічні терміни в контексті;

-   розуміти та давати відповіді на прості запитання за темою;

-   формулювати свої ідеї / думки простими мовними засобами;

-   використовувати навчальні стратегії (робити припущення, включати курс дій);

-   розуміти ігрові інструкції та активно брати участь у грі.

Словник основних термінів:

die Weintrauben

виноград

der Garten

сад

essen

їсти

die Vögel (Pl.)

птахи

langweilig

нудно

die Vogelscheuche

опудало

der Weinberg

виноградник

der Flughafen

аеропорт

der Hund

 

собака

vertreiben

 

проганяти

 

Відеоматеріал: https://kinderuni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=3011  

Виконання онлайн завдань: https://kinderuni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=3510775  

Робочі аркуші: https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/Vorlesung_Vö gel_verscheuchen_Anlagen.pdf

Час заняття: 45 хв.

Реквізити: 

-   ноутбук та проєктор;

-   дошка та крейда / дошка та ручка;

-   конверти; - виноград і хліб;

-   тарілки та серветки.

Додаткові рекомендації і посилання: https://kinderuni.goethe.de/mod/page/view.php?id=24679  

Інформація про явище, відкриття та вченого https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/Kinderuni_Skript_Voegel%20verscheuchen.pdf  

 

 

 

 

Тема. 2.4.СОНЯШНИКИ. SONNENBLUMEN.  ДАТА______________

imageПредметна галузь:біологія/фізика.

Цілі: 

-   розуміти  короткометражний фільм

(фактичну історію) глобально;

-   знайходити у тексті цільову інформацію;

-   розуміти короткий текст для читання за темою та розрізнити правильні та неправильні речення;

-   розширити свій сприйнятливий і продуктивний словниковий запас;

-   розуміти технічні терміни в контексті;

-   розуміти та давати відповіді на прості запитання за темою;

-   формулювати ідеї / думки за допомогою простих мовних засобів;

-   використовуйте стратегії навчання (використовувати картинки як допоміжні засоби для розуміння, припущення);

-   відтворювати простий фактичний зміст короткими реченнями;

-   розуміт і дотримуватись інструкцій.

Словник основних термінів:

die Sonnenblumen (Pl.)

соняшники

die Sonne

сонце

der Morgen

ранок

 

 

der Schatten

тінь

 

 

jung

молодий

 

 

die Pflanze

рослина

dunkel

 

темно

 

 

 

der Westen

 

Захід

 

 

 

die Nacht

 

ніч

 

 

 

der Osten

 

Схід

 

Відеоматеріал: https://kinderuni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=3035  

Виконання онлайн завдань: https://kinderuni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=3510958  

Робочі аркуші: https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/Vorlesung_Sonnenblumen_drehen_Anlagen.pdf  

Час заняття: 45 хв.

Реквізити: 

-   ноутбук та проєктор;

-   дошка та крейда / дошка та ручка;

-   магнітні кнопки ;

-   1 коло з коричневого картону (див. Фото);

-   12 пелюсток з жовтого картону з літерами (див. Фото);

-   папір формату А3;

-   клей;

-   зелений олівець та інші кольорові олівці;

-   компас;

-   жовте картонне сонце.

Додаткові рекомендації і посилання: https://kinderuni.goethe.de/mod/page/view.php?id=24700  

Інформація про явище, відкриття та вченого https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/Kinderuni_Skript_Sonnenblumen_drehen.pdf  

 

Тема. 2.5. ПОВОДАРІ.BLIENDENHUNDE         ДАТА______________

imageПредметна галузь:біологія.

Цілі: 

-   розуміти короткометражний фільм (фактичну історію) глобально;

-   знаходити у тексті конкретну інформацію;

-   розширити свій сприйнятливий і продуктивний словниковий запас;

-   розуміти технічні терміни в контексті;

-   розуміти та давати відповіді на прості запитання за темою;

-   формулювати ідеї / думки за допомогою простих мовних засобів;

-   використовувати стратегії навчання (використовувати картинки як допоміжні засоби для розуміння);

-   відтворити предмет у коротких реченнях;

-   розуміти і дотримуватись інструкцій;

-   розуміти ігрові інструкції та активно брати участь у грі.

Словник основних термінів:

der Welpe

цуценя

die Hundetrainerin

дресирувальниця собак

die Bank

лавочка

die Tür

двері

das Futter

корм

die Apotheke

аптека

die Treppe

сходи

blind

сліпий

der Briefkasten

поштова скринька

die Autos (Pl.)

автомобілі

 

Відеоматеріал: https://kinderuni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=3491  

Виконання онлайн завдань: https://kinderuni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=3510982  

Робочі аркуші: https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/vorlesung_blindenhunde_anlagen.pdf  

Час заняття: 45 хв.

Реквізити: 

-   ноутбук та проєктор;

-   дошка та крейда / дошка та ручка; - магнітні кнопки.

Додаткові рекомендації і посилання:

https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/vorlesung_blindenhunde_leitfaden.pdf  

Інформація про явище, відкриття та вченого

https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/kinderuni_skript_blindenhunde.pdf  

Тема. 2.6.СВІТЛЯЧКИ. GLÜHWÜRMCHEN      ДАТА______________

imageПредметна галузь:біологія/фізика.

Цілі:

-   розуміти короткометражний фільм (фактичну історію) глобально;

-   знаходити у тексті конкретну інформацію;

-   розширити свій сприйнятливий і продуктивний словниковий запас;

-   розуміти технічні терміни в контексті;

-   розуміти та давати відповіді на прості запитання за темою;

-   формулювати ідеї / думки за допомогою простих мовних засобів;

-   використовувати стратегії навчання (використовувати картинки як допоміжні засоби для розуміння);

-   відтворити предмет у коротких реченнях;

-   розуміти і дотримуватись інструкцій;

-   розуміти ігрові інструкції та активно брати участь у грі.

Словник основних термінів:

der Filter

фільтр

 

 

die Plastikflasche

пластикова пляшка

 

 

die Leuchtdiode

світлодіод

 

 

der Käfer

жук

 

 

die Schnecke

равлик

 

 

das Glühwürmchen

світляк

der Wurm

черв’як

 

 

fliegen

літати

 

 

das Männchen

самець

 

 

das Weibchen

самка

 

Відеоматеріал: https://kinderuni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=3515  

Виконання онлайн завдань: https://kinderuni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=3511333  

Робочі аркуші: https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/Kinderuni_Skript_Gluehwuermchen.pdf  

Час заняття: 45 хв.

Реквізити: 

-   ноутбук та проєктор;

-   дошка та крейда / дошка та ручка;

-   магнітні кнопки;

-   примітка (аркуші А4 розрізані на частини)

-   (Інтернет) словники

-   стільникові телефони та / або ліхтарики

-   можливо, чорний одяг для дітей.

Додаткові рекомендації і посилання: https://kinderuni.goethe.de/mod/page/view.php?id=24493  

Інформація про явище, відкриття та вченого

https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/Kinderuni_Skript_Gluehwuermchen.pdf       Світляки — невеликі комахи 1-2,5 см завдовжки. Голова маленька, з великими очима. Вусики короткі або середньої довжини, їх форма варіює від нитчастої до гребінчастої. Верхня губа розвинена. У багатьох видів ротовий апарат редукований. Покрови тіла зазвичай м'які або помірно склеротизовані. Статевий диморфізм властивий більшості світляків. Він полягає в редукції крил у самиць, внаслідок чого вони втрачають здатність літати і стають схожими на личинок. У видів з незначним статевим диморфізмом самиці схожі на самців.

       Органи, що випромінюють світло, знаходяться найчастіше в задній частині черевця, рідше розташовані попарно по бокам черевних сегментів. Кожен такий орган являє собою купу клітин-фотоцитів, обплетених трахеями та нервами. Фотоцити наповнені речовиною люциферином, яка окиснюється киснем, що надходить до клітин через трахеї. Внаслідок окиснення хімічна енергія вивільняється у вигляді світла. Хвильовий діапазон доволі широкий і залежить від виду комахи світляки можуть випромінювати жовте, зелене, блакитне, червоне світло.

Личинки наземні або водні, з пласким тілом. Водні личинки мають розгалужені черевні зябра.

Електронний ресурс: https://uk.wikipedia.org/wiki/Світлякові  

 

Тема. 2.7.ПАВУТИНА. SPINNENNETZ.                           ДАТА______________

imageПредметна галузь:біологія/фізика.

Цілі: 

-   розуміти короткометражний фільм (фактичну історію) глобально;

-   знаходити у тексті конкретну інформацію;

-   розширити свій сприйнятливий і продуктивний словниковий запас;

-   розуміти технічні терміни в контексті;

-   розуміти та давати відповіді на прості запитання за темою;

-   формулювати ідеї / думки за допомогою простих мовних засобів;

-   використовувати стратегії навчання (використовувати картинки як допоміжні засоби для розуміння);

-   відтворити предмет у коротких реченнях;

-   розуміти і дотримуватись інструкцій;

-   розуміти ігрові інструкції та активно брати участь у грі.

Словник основних термінів:

die Spinne

 

павук

bauen

 

будувати

 

 

 

der Ast

 

гілка

 

 

 

das Bein

 

нога, лапка

 

 

 

die Mitte

 

середина, центр

 

 

 

die Spirale

 

спіраль

 

 

 

die Pause

 

пауза, перерва

 

 

 

die Stunde

 

година

 

 

 

nass

 

мокрий

der Pinsel

 

пензель

Відеоматеріал: https://kinderuni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=3716  

Виконання онлайн завдань:

https://kinderuni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=3511369  

Робочі аркуші: https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/vorlesung_spinnennetz_anlagen.pdf  

Час заняття: 45 хв.

Реквізити: 

-   ноутбук та проєктор;

-   дошка та крейда / дошка та ручка;

-   магнітні кнопки;

-   словник для учнів / словники для учнів, якщо потрібно;

-   ножиці;

-   клей.

Додаткові рекомендації і посилання:

https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/vorlesung_spinnennetz_leitfaden.pdf  

Інформація про явище, відкриття та вченого

https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/kinderuni_skript_spinnennetz.doc1.pdf  

           Павутина — секрет павутинних залоз, який незабаром після виділення застигає у формі ниток. За хімічною природою являє собою білок, близький за складом до шовку комах. Павутину здатні виділяти представники ряду груп павукоподібних (павуки, псевдоскорпіони, деякі кліщі)          і губоногі багатоніжки.

     Варіанти використання павутини виявляються досить різноманітні, але найпоширеніше застосування її -для побудови яйцевих коконів, сперматофорів, ловчих мереж і укриттів на час линьки або несприятливих умов.

          Слід зазначити, що ловчу мережу павуків також часто називають павутиною.

Електронний ресурс: https://uk.wikipedia.org/wiki/Павутина  

Тема. 2.8.ТРІСК ВОГНЮ. FEUERKNISTER.      ДАТА______________

imageПредметна галузь:біологія/фізика.

Цілі:

-   розуміти короткометражний фільм (фактичну історію) глобально;

-   знаходити у тексті конкретну інформацію;

-   розширити свій сприйнятливий і продуктивний словниковий запас;

-   розуміти технічні терміни в контексті;

-   розуміти та давати відповіді на прості запитання за темою;

-   формулювати ідеї / думки за допомогою простих мовних засобів;

-   використовувати стратегії навчання (використовувати картинки як допоміжні засоби для розуміння);

-   відтворити предмет у коротких реченнях;

-   розуміти і дотримуватись інструкцій;

-   розуміти ігрові інструкції та активно брати участь у грі.

Словник основних термінів:

der Kamin

комин

 

 

knistern

тріщати, потріскувати

 

 

glatt

гладкий

 

 

rau

шорсткий

 

 

das Feuer

вогонь

 

 

der Sommer

літо

der Winter

зима

 

 

transportieren

транспортувати

 

 

das Gas

газ

 

 

die CD

компакт-диск

Відеоматеріал: https://kinderuni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=3740  

Виконання онлайн завдань: https://kinderuni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=3511396  

Робочі аркуші: https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/vorlesung_feuerknistern_anlagen.pdf  

Час заняття: 45 хв.

Реквізити:

-   ноутбук та проєктор;

-   дошка та крейда / дошка та ручка;

-   магнітні кнопки;

-   словник для учнів / словники для учнів, якщо потрібно;

-   ножиці;

-   клей.

Додаткові рекомендації і посилання:

https://kinderuni.goethe.de/mod/page/view.php?id=24379  

Інформація про явище, відкриття та вченого

https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/Kinderuni_Skript_Feuerknistern.pdf  Тема. 2.9.ПЛОДОНІЖКА ЯБЛУКА. APFELSTIEL.       ДАТА______________

imageПредметна галузь:біологія/фізика.

Цілі:

-   розуміти короткометражний фільм (фактичну історію) глобально;

-   знаходити у тексті конкретну інформацію;

-   розширити свій сприйнятливий і продуктивний словниковий запас;

-   розуміти технічні терміни в контексті;

-   розуміти та давати відповіді на прості запитання за темою;

-   формулювати ідеї / думки за допомогою простих мовних засобів;

-   використовувати стратегії навчання (використовувати картинки як допоміжні засоби для розуміння);

-   відтворити предмет у коротких реченнях;

-   розуміти і дотримуватись інструкцій;

-   розуміти ігрові інструкції та активно брати участь у грі.

Словник основних термінів:

pflücken

зірвати

 

 

der Apfel

яблуко

 

 

schwer

важко

 

 

leicht

легко

aufhören

закінчуватися

anfangen

починатися

rechts

 

справа

 

 

 

links

 

зліва

 

 

 

die Stelle

 

місце

 

 

 

braun

 

коричневий

Відеоматеріал: https://kinderuni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=3764  

Виконання онлайн завдань: https://kinderuni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=3511420  

Робочі аркуші: https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/Vorlesung_Apfelstiel_Anlagen.pdf  

Час заняття: 45 хв.

Реквізити: 

-   кошик яблук;

-   обгортковий папір;

-   фломастери / кольорові олівці;

-   аркуші формату А3; аркуші А4;

-   ноутбук та проєктор;

-   ножиці;

-   клей;

-   зелені, червоні, білі картонні коробки; - лимон (можливо, з жовтої картонної коробки).

Додаткові рекомендації і посилання: https://kinderuni.goethe.de/mod/page/view.php?id=24331  

Інформація про явище, відкриття та вченого https://kinderuni.goethe.de/mod/page/view.php?id=24331     Тема. 2.10.ПАДІННЯ МУРАШКИ. AMEISENSTURZ. ДАТА______________

imageПредметна галузь:біологія/фізика.

Цілі:

-   розуміти короткометражний фільм (фактичну історію) глобально;

-   знаходити у тексті конкретну інформацію;

-   розширити свій сприйнятливий і продуктивний словниковий запас;

-   розуміти технічні терміни в контексті;

-   розуміти та давати відповіді на прості запитання за темою;

-   формулювати ідеї / думки за допомогою простих мовних засобів;

-   використовувати стратегії навчання (використовувати картинки як допоміжні засоби для розуміння);

-   відтворити предмет у коротких реченнях;

-   розуміти і дотримуватись інструкцій;

-   розуміти ігрові інструкції та активно брати участь у грі.

Словник основних термінів:

die Ameise

мураха

 

 

suchen

шукати

 

 

das Hochhaus

багатоповерховий будинок

 

 

klettern

підніматися

 

 

oben

нагору

 

 

unten

донизу

der Sand

пісок

 

 

das Museum

музей

 

 

das Ei

яйце

 

 

die Luft

повітря

 

Відеоматеріал: https://kinderuni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=3788  

Виконання онлайн завдань: https://kinderuni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=3511426  

Робочі аркуші: https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/vorlesung_ameisensturz_anlagen_new.pdf  

Час заняття: 45 хв.

Реквізити: 

-   ноутбук та проєктор;

-   магнітні кнопки;

-   стрічка, рукавичка;

-   аркуші формату А3,А4;

-   кольорові олівці;

-   камінь;

-   обгортковий папір для написання смужок;

-   карти слів неправильно і правильно.

Додаткові рекомендації і посилання: https://kinderuni.goethe.de/mod/page/view.php?id=24295  

Інформація про явище, відкриття та вченого

https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/kinderuni_skript_ameisensturz.pdf  РОЗДІЛ.3. ТЕХНІКА.

Тема. 3.1.АВТОПІЛОТ. AUTOPILOT.       ДАТА______________

imageПредметна галузь:біологія/фізика.

Цілі:

-   розуміти короткометражний фільм (фактичну історію) глобально;

-   знаходити у тексті конкретну інформацію;

-   розширити свій сприйнятливий і продуктивний словниковий запас;

-   розуміти технічні терміни в контексті;

-   розуміти та давати відповіді на прості запитання за темою;

-   формулювати ідеї / думки за допомогою простих мовних засобів;

-   використовувати стратегії навчання (використовувати картинки як допоміжні засоби для розуміння);

-   відтворити предмет у коротких реченнях;

-   розуміти і дотримуватись інструкцій;

-   розуміти ігрові інструкції та активно брати участь у грі.

Словник основних термінів:

sehen

бачити

das Auto

автомобіль

der Fuß

ступня

 

 

die Straße

вулиця

 

 

schnell

швидко

 

 

der Ball

м’яч

der Computer

комп’ютер

 

 

fahren

їхати

 

 

bremsen

гальмувати

 

 

tanken

заправлятися

 

Відеоматеріал: https://kinderuni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=2969  

Виконання онлайн завдань: https://kinderuni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=3512236   

Робочі аркуші: https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/vorlesung_autopilot_anlage.pdf  

Час заняття: 45 хв.

Реквізити: 

Додаткові рекомендації і посилання: https://kinderuni.goethe.de/mod/page/view.php?id=24736  

Інформація про явище, відкриття та вченого 

https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/kinderuni_skript_autopilot1.pdf  

 

Тема. 3.2.ОНЛАЙН-ГРА. INTERNETSPIELE.        ДАТА______________

imageПредметна галузь:біологія.

Цілі:

-   розуміти короткометражний фільм (фактичну історію) глобально;

-   знаходити у тексті конкретну інформацію;

-   розширити свій сприйнятливий і продуктивний словниковий запас;


розуміти технічні терміни в контексті; розуміти та давати відповіді на прості запитання за темою; формулювати ідеї / думки за допомогою простих мовних засобів; використовувати стратегії навчання (використовувати картинки як допоміжні

засоби для розуміння);

-   відтворити предмет у коротких реченнях;

-   розуміти і дотримуватись інструкцій;

-   розуміти ігрові інструкції та активно брати участь у грі.

Словник основних термінів:

der Fluss

 

 

річка

der Trick

 

 

трюк

 

 

 

 

die Hand

 

 

рука (кисть)

 

 

 

 

der Punkt

 

 

крапка

 

 

 

 

vierzehn

 

 

чотирнадцять

 

 

 

 

fünfzehn

 

 

п’ятнадцять

 

 

 

 

sechzehn

 

 

шістнадцять

 

 

 

 

siebzehn

 

 

сімнадцять

 

 

 

 

achtzehn

 

 

вісімнадцять

messen

 

 

вимірювати

 

Відеоматеріал

Виконання онлайн завдань:

https://kinderuni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=3515194  

Робочі аркуші: https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/Vorlesung_Internetspiele_Anlagen.pdf  

Час заняття: 45 хв.

Реквізити: 

-   ноутбук і проєктор;

-   дошка та магнітні кнопки;

-   ІНТЕРНЕТ-ІГРИ Rollwort;

-   паперові смужки у двох кольорах або білі паперові смужки та ручки у двох кольорах;

-   рулон шпалер;

-   твердий клей;

-   аркуші А4;

-   ножиці;

-   олівці.

Додаткові рекомендації і посилання:

https://kinderuni.goethe.de/mod/page/view.php?id=24748  

Інформація про явище, відкриття та вченого 

https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/Kinderuni_Skript_Internetspiele.pdf  

 

Тема. 3.3.ФЕЄРВЕРК. LICHTBILD.         ДАТА______________

imageПредметна галузь:біологія/фізика. 

Цілі:

-   розуміти короткометражний фільм (фактичну історію) глобально;

знаходити у тексті конкретну інформацію; розширити свій сприйнятливий і продуктивний словниковий запас; розуміти технічні терміни в контексті; розуміти та давати відповіді на прості запитання за темою;

-   формулювати ідеї / думки за допомогою простих мовних засобів;

-   використовувати стратегії навчання (використовувати картинки як допоміжні засоби для розуміння);

-   відтворити предмет у коротких реченнях;

-   розуміти і дотримуватись інструкцій;

-   розуміти ігрові інструкції та активно брати участь у грі.

Словник основних термінів:

das Feuerwerk

феєрверк

 

 

das Bild

малюнок

kleben

клеїти

abmalen

змальовувати

der Stift

олівець, ручка

ausschneiden

вирізати

brennen

горіти

der Arm

рука (від кисті до плеча)

sich bewegen

рухатися

die Rakete

ракета

 

Відеоматеріал: https://kinderuni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=3020  Виконання онлайн завдань: https://kinderuni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=3515209  

Робочі аркуші: https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/Vorlesung_Lichtbild_Anlagen.pdf  

Час заняття: 45 хв.

Реквізити: 

-   ноутбук;

-   проєктор;

-   білі аркуші паперу;

-   кольорові олівці;

-   картонна трубка;

-   паперова тарілка; - ножиці;

-   карта Німеччини.

Додаткові рекомендації і посилання: https://kinderuni.goethe.de/mod/page/view.php?id=24760  

Інформація про явище, відкриття та вченого https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/Kinderuni_Skript_Lichtbild.pdf  

 

Тема. 3.4.МАЛЮНОК СВІТЛОМ. LICHTELEFANT.  ДАТА______________

imageПредметна галузь:біологія/фізика. 

Цілі:

-   розуміти короткометражний фільм (фактичну історію) глобально;

знаходити у тексті конкретну інформацію; розширити свій сприйнятливий і продуктивний словниковий запас; розуміти технічні терміни в контексті; розуміти та давати відповіді на прості запитання за темою;

-   формулювати ідеї / думки за допомогою простих мовних засобів;

-   використовувати стратегії навчання (використовувати картинки як допоміжні засоби для розуміння);

-   відтворити предмет у коротких реченнях;

-   розуміти і дотримуватись інструкцій;

-   розуміти ігрові інструкції та активно брати участь у грі.

Словник основних термінів:

der Elefant

слон

 

 

das Licht

світло

grün

зелений

rot

червоний

malen

малювати

die Kamera

камера, фотоапарат

die Lampen (Pl.)

лампи

blau

синій

der Film

фільм

die Torte

торт

 

Відеоматеріал: https://kinderuni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=3044  Виконання онлайн завдань: https://kinderuni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=3515224  

Робочі аркуші: https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/Vorlesung_Lichtelefant_Anlagen.pdf  

Час заняття: 45 хв.

Реквізити: 

-   коробка;

-   полотно (малярські приналежності);

-   тюбики фарби;

-   ліхтарик;

-   камера;

-   годинник;

-   ноутбук;

-   проєктор;

-   дошка та крейда (білий, червоний, синій, зелений) або дошка та ручка (чорний, червоний, синій, зелений).

Додаткові рекомендації і посилання:

https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/Vorlesung_Lichtelefant_Leitfaden.pdf  

Інформація про явище, відкриття та вченого https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/Kinderuni_Skript_Lichtelefant.pdf  

 

 

 

 


Тема. 3.5.3D-ДРУК. 3D-DRUCK.                                    ДАТА______________

imageПредметна галузь:біологія/фізика. 

Цілі:

-   розуміти короткометражний фільм (фактичну історію) глобально;

-   знаходити у тексті конкретну інформацію;

-   розширити свій сприйнятливий і продуктивний словниковий запас;

-   розуміти технічні терміни в контексті;

-   розуміти та давати відповіді на прості запитання за темою;

-   формулювати ідеї / думки за допомогою простих мовних засобів;

-   використовувати стратегії навчання (використовувати картинки як допоміжні засоби для розуміння);

-   відтворити предмет у коротких реченнях;

-   розуміти і дотримуватись інструкцій;

-   розуміти ігрові інструкції та активно брати участь у грі.

Словник основних термінів:

das Modell

модель

 

 

rot

червоний

 

 

die Experten (Pl.)

експерти

 

 

das Auto

автомобіль

 

 

das Computerbild

комп’ютерне зображення

 

 

die Hälfte

половина

der Drucker

 

принтер

 

 

 

langsam

 

повільно

 

 

 

schnell

 

швидко

 

 

 

grün

 

зелений

 

Відеоматеріал: https://kinderuni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=3497  

Виконання онлайн завдань: https://kinderuni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=3515245  

Робочі аркуші: https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/vorlesung_3d_druck_anlagen2.pdf  

Час заняття: 45 хв.

Реквізити: 

-   сканер;

-   принтер;

-   ноутбук та проєктор;

-   іграшковий автомобіль.

Додаткові рекомендації і посилання: https://kinderuni.goethe.de/mod/page/view.php?id=24784  

Інформація про явище, відкриття та вченого 

https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/kinderuni_skript_3d-druck.pdf  

 

 

 

Тема. 3.6. ШЛАГБАУМ. BAHNSCHRANKE.       ДАТА______________

imageПредметна галузь:біологія/фізика. 

Цілі:

-   розуміти короткометражний фільм (фактичну історію) глобально;

-   знаходити у тексті конкретну інформацію;

-   розширити свій сприйнятливий і продуктивний словниковий запас;

-   розуміти технічні терміни в контексті;

-   розуміти та давати відповіді на прості запитання за темою;

-   формулювати ідеї / думки за допомогою простих мовних засобів;

-   використовувати стратегії навчання (використовувати картинки як допоміжні засоби для розуміння);

-   відтворити предмет у коротких реченнях;

-   розуміти і дотримуватись інструкцій;

-   розуміти ігрові інструкції та активно брати участь у грі.

Словник основних термінів:

der Zug

потяг

 

 

die Ampel

світлофор

 

 

der Schalter

перемикач

 

 

der Fußgänger

пішохід

 

 

der Fahrradfahrer

велосипедист

 

 

der Autofahrer

водій

die Bahnschranke

шлагбаум

 

 

der Lokführer

машиніст

 

 

der Bahnübergang

переїзд

 

 

zählen

рахувати

 

Відеоматеріал: https://kinderuni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=3521  

Виконання онлайн завдань: https://kinderuni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=3515269  

Робочі аркуші: https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/vorlesung_bahnschranke_anlagen.pdf  

Час заняття: 45 хв.

Реквізити: 

-   дошка та крейда / дошка та ручка;

-   ноутбук та проєктор;

-   магнітні кнопки;

-   картинки;

-   конверти.

Додаткові рекомендації і посилання:  https://kinderuni.goethe.de/mod/page/view.php?id=24511  

Інформація про явище, відкриття та вченого https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/kinderuni_skript_bahnschranke.pdf  Тема. 3.7. ТАБЛО НА ЗУПИНЦІ. HALTENSTELLENANZEIGE.

imageДАТА______________

Предметна галузь:біологія/фізика. 

Цілі:

-   розуміти короткометражний фільм (фактичну історію) глобально;

-   знаходити у тексті конкретну інформацію;

-   розширити свій сприйнятливий і продуктивний словниковий запас;

-   розуміти технічні терміни в контексті;

-   розуміти та давати відповіді на прості запитання за темою;

-   формулювати ідеї / думки за допомогою простих мовних засобів;

-   використовувати стратегії навчання (використовувати картинки як допоміжні засоби для розуміння);

-   відтворити предмет у коротких реченнях;

-   розуміти і дотримуватись інструкцій;

-   розуміти ігрові інструкції та активно брати участь у грі.

Словник основних термінів:

die Straßenbahn

трамвай

der Strom

електричний струм

die Linie

лінія, маршрут

 

 

die Information

інформація

 

 

die Antenne

антена

 

 

das Signal

сигнал

pünktlich

вчасно,без запізнень

 

 

frei

вільний

 

 

die Haltestelle

зупинка

 

 

parken

припаркуватись

 

Відеоматеріал: https://kinderuni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=3725  

Виконання онлайн завдань: https://kinderuni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=3515281  

Робочі аркуші: https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/vorlesung_haltestellenanzeige_anlagen2.pdf  

Час заняття: 45 хв.

Реквізити: 

-ноутбук та проєктор;

-   дошка та крейда / дошка та ручка.

Додаткові рекомендації і посилання: https://kinderuni.goethe.de/mod/page/view.php?id=24451  

Інформація про явище, відкриття та вченого 

https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/kinderuni_skript_haltestellenanzeige.pdf  Тема. 3.8. ЯМИ НА ДОРОЗІ.  SCHLAGLÖCHER.      ДАТА______________

imageПредметна галузь:біологія/фізика. 

Цілі:

-   розуміти короткометражний фільм (фактичну історію) глобально;

-   знаходити у тексті конкретну інформацію;

-   розширити свій сприйнятливий і продуктивний словниковий запас;

-   розуміти технічні терміни в контексті;

-   розуміти та давати відповіді на прості запитання за темою;

-   формулювати ідеї / думки за допомогою простих мовних засобів;

-   використовувати стратегії навчання (використовувати картинки як допоміжні засоби для розуміння);

-   відтворити предмет у коротких реченнях;

-   розуміти і дотримуватись інструкцій;

-   розуміти ігрові інструкції та активно брати участь у грі.

Словник основних термінів:

das Loch

яма

 

 

kalt

холодно

 

 

das Resultat

результат

 

 

das Molekül

молекула

 

 

die Flasche

пляшка

 

 

das Kristall

кристал

das Eis

 

лід

 

 

 

frieren

 

замерзати

 

 

 

der Asphalt

 

асфальт

 

 

 

neu

 

новий

 

Відеоматеріал: https://kinderuni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=3749  

Виконання онлайн завдань: https://kinderuni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=3515293  

Робочі аркуші: https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/Vorlesung_Schlaglö cher_Anlagen.pdf  

Час заняття: 45 хв.

Реквізити: 

-   ноутбук та проєктор;

-   дошка та крейда / дошка та ручка;

-   магнітні кнопки;

-   кольорові олівці.

Додаткові рекомендації і посилання: https://kinderuni.goethe.de/mod/page/view.php?id=24394  

Інформація про явище, відкриття та вченого https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/Kinderuni_Skript_Schlagloecher.pdf  Тема. 3.9. ПОВІТРЯНА КУЛЬКА. LUFTBALLON.     ДАТА______________

imageПредметна галузь:біологія/фізика. 

Цілі:

-   розуміти короткометражний фільм (фактичну історію) глобально;

-   знаходити у тексті конкретну інформацію;

-   розширити свій сприйнятливий і продуктивний словниковий запас;

-   розуміти технічні терміни в контексті;

-   розуміти та давати відповіді на прості запитання за темою;

-   формулювати ідеї / думки за допомогою простих мовних засобів;

-   використовувати стратегії навчання (використовувати картинки як допоміжні засоби для розуміння);

-   відтворити предмет у коротких реченнях;

-   розуміти і дотримуватись інструкцій;

-   розуміти ігрові інструкції та активно брати участь у грі.

Словник основних термінів:

der Dschungel

джунглі

 

 

die Milch

молоко

 

 

komisch

дивно

 

 

der/das Gummi

ґума

 

 

elastisch

еластичний

 

 

die Fabrik

фабрика

die Maschine

механізм

 

 

der Kegel

кегля

 

 

der Luftballon

повітряна кулька

 

 

aufblasen

надувати

Відеоматеріал: https://kinderuni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=3770  

Виконання онлайн завдань: https://kinderuni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=3515338  

Робочі аркуші: https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/vorlesung_luftballon_anlagen.pdf  

Час заняття: 45 хв.

Реквізити: 

-   ноутбук та проєктор;

-   дошка та крейда / дошка та ручка;

-   хайлайтер;

-   повітряні кулі;

-   ножиці;

-   фломастери;

-   шпилька;

-   шнур.

Додаткові рекомендації і посилання:

https://kinderuni.goethe.de/mod/page/view.php?id=24349  

Інформація про явище, відкриття та вченого 

https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/kinderuni_skript_luftballon.pdf  

Тема. 3.10. ВІТРЯНИЙ МЛИН.  WINDRAD.       ДАТА______________

imageПредметна галузь:біологія/фізика. 

Цілі:

-   розуміти короткометражний фільм (фактичну історію) глобально;

-   знаходити у тексті конкретну інформацію;

-   розширити свій сприйнятливий і продуктивний словниковий запас;

-   розуміти технічні терміни в контексті;

-   розуміти та давати відповіді на прості запитання за темою;

-   формулювати ідеї / думки за допомогою простих мовних засобів;

-   використовувати стратегії навчання (використовувати картинки як допоміжні засоби для розуміння);

-   відтворити предмет у коротких реченнях;

-   розуміти і дотримуватись інструкцій;

-   розуміти ігрові інструкції та активно брати участь у грі.

Словник основних термінів:

der Flügel

лопать

der Wind

вітер

das Flugzeug

літак

hoch

високий

der Fahrstuhl

ліфт

der Generator

генератор

das Windrad

вітряк

die Kraft

сила

stark

сильно

der Ventilator

вентилятор

 

Відеоматеріал: https://kinderuni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=3794  

Виконання онлайн завдань: https://kinderuni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=3515359  

Робочі аркуші: https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/vorlesung_windrad_anlagen.pdf  

Час заняття: 45 хв.

Реквізити: 

Додаткові рекомендації і посилання: https://kinderuni.goethe.de/mod/page/view.php?id=4603  

Інформація про явище, відкриття та вченого 

https://lernen.goethe.de/kinderuni/pdf/kinderuni_skript_windrad.pdf  

 

 

 

 

 

 

 

 

11 клас

РОЗДІЛ 1. РОБОТОТЕХНВКА. КОСМОС               

imageТема.1.1.РОБОТИ-СКЕЛЕЛАЗИ.  KLETTERROBOTER       ДАТА______________             Предметна галузь: біологія/фізика Цілі: 

Мовні цілі:

Школярі можуть

  поговорити про властивості щурів;

  описати робота-скелелаза;

  читати та розуміти фактичні тексти;

  Можуть формулювати запитання та відповіді за допомогою модального дієслова.

Фахові цілі:

Школярі знають

  Що вміє щур і якими властивостями він володіє;

  які властивості щурів прийняли дослідники.

Школярі можуть

  обговорити, де можна розумно використовувати скелелазного робота.

Словник основних термінів:

die Ratte

щур

 

 

klettern

повзти

 

 

oben

вгору

 

 

das Skelett

скелет

 

 

die Klettertechnik

техніка лазіння

die Idee

ідея

 

 

greifen

хапати

 

 

die Maschine

машина

 

 

der Kabelschacht

кабельна шахта

kontrollieren

контролювати

 

Відеоматеріал: https://junioruni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=1326  

Виконання онлайн завдань: https://junioruni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=229633  

Робочий  аркуш:

https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/1350/mod_page/content/35/wl_kletterrobot er_UA.pdf  https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/7818/mod_page/content/4/Kletterroboter_A nlagen_A1-A2.pdf  

Час заняття: 90 хв.

Реквізити:

Додаткові рекомендації і посилання:

https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/7818/mod_page/content/4/Kletterroboter_L eitfaden_A1-A2.pdf  

Інформація про явище, відкриття та вченого

https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/7818/mod_page/content/4/JuniorUni_Klette rroboter_Skript.pdf  

 

 

 

                                                                                                   ДАТА______________

Тема.1.2.РОБОТИ-ФУТБОЛІСТИ.   FUSSBALLROBOTER                    

image                                                                                             

Предметна галузь: біологія/фізика Цілі: 

Мовні цілі:

Школярі можуть

  Описувати фізичні характеристики та технічне оснащення футбольного робота;

  Давати відповіді на запитання про фільм повними реченнями;

  відповісти на запитання щодо статистичних даних;

  Знаходити і написати терміни на тему футболу.

Фахові цілі:

Школярі знають

  як керується футбольним роботом і як він реагує.

Школярі можуть

  Описувати  і пояснювати  поведінку футбольного робота.

Словник основних термінів:

der Akku

акумулятор

der Ball

м'яч

der Elektromotor

електродвигун

das Computerprogramm

комп‘ютерна програма

rund

круглий

orange

помаранчевий

die Mandarine

мандаринка

 

 

das Tor

ворота

 

 

blau

синій

 

 

das Fußballfeld

футбольне поле

 

Відеоматеріал: https://junioruni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=681  

Виконання онлайн завдань: https://junioruni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=229645  

Робочі аркуші:

https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/7797/mod_page/content/30/Fussballrobote r_Arbeitsblaetter.pdf  

Час заняття: 45 хв.

Додаткові рекомендації і посилання:

https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/7797/mod_page/content/30/Fussballroboter _Leitfaden.pdf  

Інформація про явище, відкриття та вченого

https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/7797/mod_page/content/30/JuniorUni_Fuss ballroboter_Skript.pdf  

 

                                                                                                   ДАТА______________

imageТема.1.3.РОБОТ МЕКСІ. ROBOTER MEXI                                                                              

Предметна галузь: біологія/фізика Цілі: 

 Мовні цілі:

Школярі можуть

  зрозуміти та відредагувати заповнення пропусків про те, як працює робот;

  називати вираження емоцій;

  описувати процес розпізнавання обличчя; • утворювати  речення з модальним дієсловом;

  писати речення про почуття.

Фахові цілі:

Школярі знають

  що робот може виявляти емоції;

  як робот може виявляти емоції.

Школярі можуть

  описувати, як робот може сприймати і розпізнавати почуття.

Словник основних термінів:

der Kopf

голова

 

 

der Roboter

робот

 

 

die Kameras (pl.)

камери

 

 

das Kabel

кабель

 

 

der Mensch

людина

 

 

traurig

сумний

der Computer

комп’ютер

das Gesicht

обличчя

sympathisch

симпатичний

die Kommunikation

спілкування

Відеоматеріал: https://junioruni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=684  

Виконання онлайн завдань: https://junioruni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=229651  

Робочі аркуші:

https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/7812/mod_page/content/4/Roboter_Mexi_ Anlagen_A1-A2.pdf  

Час заняття: 45 хв.

Додаткові рекомендації і посилання:

https://junioruni.goethe.de/mod/page/view.php?id=1158  

Інформація про явище, відкриття та вченого https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/7812/mod_page/content/4/JuniorUni_Robot er_Mexi_Skript.pdf   

 

 

                                                                                                   ДАТА______________

imageТема.1.4. РАКЕТА. DIE SOJUS-RAKETE                                                                                 

Предметна галузь: біологія/фізика

Цілі: 

Мовні цілі:

Учні можуть

  формувати гіпотези та відповідати на запитання щодо польоту ракети із множинним вибором;

  написати твіт про почуття після прибуття на МКС;

  грати  зі словами та малюнками та складіть їх, щоб утворити доміно;

  грати у гру "Я полечу в космос і візьму ... із собою", назвавши 10 технічних термінів і правильно вживати  знахідний відмінок.

Фахові цілі:

Школярі знають

  що ракети мають кілька ступенів, які скидаються одна за одною;

  Що політ до МКС надзвичайно виснажливий.

Школярі можуть

  розуміти космічний політ ракетою з різних точок зору; • розуміти і описувати почуття астронавтів в цьому польоті.

Словник основних термінів:

die Mitte

середина

die Kapsel

капсула

die Luke

люк

die Stufe

етап

der Pilot

пілот

der Teil

частина

 

 

der Bordcomputer

бортовий комп'ютер

 

 

kontrollieren

контролювати

 

 

automatisch

автоматично

 

 

das Periskop

перископ

 

Відеоматеріал: https://junioruni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=4268  Виконання онлайн завдань: https://junioruni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=229684  

Робочі аркуші: https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/138440/mod_page/content/4/Sojusrakete_A nlagen_A1A2.pdf  

Час заняття: 45 хв.

Додаткові рекомендації і посилання:

https://junioruni.goethe.de/mod/page/view.php?id=3890  

Інформація про явище, відкриття та вченого

https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/138440/mod_page/content/4/JuniorUni_Soj us_Skript.pdf  

 

 

                                                                                        ДАТА______________

Тема.1.5. АЛЕКСАНДР ГЕРСТ І ЙОГО КОМАНДА. ALEXANDER GERST UND

imageSEIN TEAM                                                             

Предметна галузь: біологія/фізика

Цілі: 

Мовні цілі:

Школярі можуть

  описати позитивний настрій на фотографії;

  називати імена та завдання членів команди астронавта МКС Олександра Герста;

  розуміти німецькі вислови на тему створення команди;

  розуміти інструкції до командної гри.

Фахові цілі:

Школярі знають

  що астронавтів на МКС підтримує група експертів;

  що ці фахівці повинні працювати разом у команді;

  які якості потрібні хорошим командам.

Школярі можуть

  називати важливі завдання колег по команді космонавта Олександра Герста;

  інтерпретувати та оцінювати висловлювання команди;

  проводити командну гру відповідно до інструкцій; Словник основних термінів:

das Team

команда

der Körper

тіло

die Fitnesstrainerin

фітнес-тренер

messen

вимірювати

das Feuer

вогонь, пожар

das Kontrollzentrum

центр керування польотами  

 

 

arbeiten

працювати

 

 

der Stundenplan

розклад  

 

 

die Zeit

час  

 

 

telefonieren

розмовляти по телефону, зв’язатися телефоном  

 

Відеоматеріал: https://junioruni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=4160  Виконання онлайн завдань: https://junioruni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=229699  

Робочі аркуші:

https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/138455/mod_page/content/5/Alexander_Ge rst_und_sein_Team_Anlagen_A1A2.pdf  

Час заняття: 45 хв.

Додаткові рекомендації і посилання:

https://junioruni.goethe.de/mod/page/view.php?id=3896  

Інформація про явище, відкриття та вченого

https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/138455/mod_page/content/5/JuniorUni_Ge rst-Team_Skript.pdf  

 

                                                                                                  ДАТА______________

imageТема.1.6. АЛЕКСАНДР ГЕРСТ ПЕРЕД

СТАРТОМ. PARABELFLUG                                                                                            

Предметна галузь: біологія/фізика

Цілі: 

Мовні цілі:

Школярі можуть

  розуміти послідовність параболічного польоту;

  розуміти розмову про політ та наслідки для мешканців;

  писати електронне повідомлення про параболічний досвід польоту.

Фахові цілі:

Школярі знають

  як впливають гравітація та невагомість.

Школярі можуть

  Описувати послідовність та наслідки параболічного польоту.

Словник основних термінів:

die Zahnpasta

 

зубна паста

essen

 

їсти

das Salz

 

сіль

der Pfeffer

 

перець

trinken

 

пити

die Zentrifuge

 

центрифуга

die Rakete

 

ракета

die Maus

 

миша

 

 

 

das Lineal

 

лінійка

 

 

 

der MP3-Player

 

MP3-плеєр

 

 

Відеоматеріал: https://junioruni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=1377  

Виконання онлайн завдань: https://junioruni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=229738  

Робочі аркуші: https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/8553/mod_page/content/2/Parabelflug_Anl agen_A1-A2.pdf  

Час заняття: 45 хв.

Додаткові рекомендації і посилання:

https://junioruni.goethe.de/mod/page/view.php?id=1320  

Інформація про явище, відкриття та вченого

https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/8553/mod_page/content/2/JuniorUni_Alexa nder_Gerst_Skript.pdf  

 

                                                                                        ДАТА______________

Тема.1.7. ЗАПИТАННЯ ДО АЛЕКСАНДРА ГЕРСТА. ASTRONAUTENFRAGEN

image                                                                                             

Предметна галузь: біологія/фізика

Цілі: 

Мовні цілі:

Школярі можуть

  розуміти розмову космонавтів;

  описувати повсякденні ситуації космонавта;

  запитувати та відповідати на тему повсякденного життя космонавтів;

  задавати особисті питання.

Фахові цілі:

Школярі знають

  який вплив може мати невагомість на повсякденне життя.

Школярі можуть

  задавати та відповідати на питання про життя космонавта;

  описувати станції параболічного польоту.

Словник основних термінів:

die Schlafkabine

спальна кабіна

 

 

die Wand

стіна

 

 

die Socke

шкарпетка

 

 

das Wasser

вода

die Rasiercreme

крем для гоління

frisch

свіжий

die Muskeln

м'язи

trainieren

тренувати

das Gas

газ

das Fenster

вікно

 

Відеоматеріал: https://junioruni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=1371  

Виконання онлайн завдань: https://junioruni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=229744  

Робочі аркуші:

https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/8547/mod_page/content/3/Astronautenfrage n_Anlagen_A1-A2.pdf  

Час заняття: 45 хв.

Додаткові рекомендації і посилання:

https://junioruni.goethe.de/mod/page/view.php?id=1314  

Інформація про явище, відкриття та вченого

https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/8547/mod_page/content/3/JuniorUni_Astro nautenfragen_Skript.pdf  

 

                                                                                        ДАТА______________

Тема.1.8. КОСМІЧНИЙ ЕКСПЕРИМЕНТ. WELTALLEXPERIMENTE

image                                                                                             

Предметна галузь: біологія/фізика

Цілі: 

Мовні цілі:

Школярі можуть

  розуміти справжній путівник;

  формувати гіпотези про поведінку мильних бульбашок і паперових літаків у просторі;

  називати властивості мильних бульбашок та паперових літаків;

  виражати порівняння.

Фахові цілі:

Школярі знають

  що властивості предметів змінюються у невагомості.

Школярі можуть

  розпізнати і назвати зміни на прикладі мильної бульбашки та паперового літака.

Словник основних термінів:

die Erde

Земля

die Raumstation

космічна станція

die Luft

повітря

das Experiment

експеримент

der Astronaut

астронавт

funktionieren

функціонувати

 

 

schnell

швидко

 

 

die Gravitation

гравітація

 

 

stabil

міцний

schwerelos

невагомий

 

Відеоматеріал: https://junioruni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=1332  

Виконання онлайн завдань: https://junioruni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=229753  

Робочі аркуші:

https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/8541/mod_page/content/3/WeltallExperiment_Anlagen_A1-A2.pdf  

Час заняття: 45 хв.

Додаткові рекомендації і посилання:

https://junioruni.goethe.de/mod/page/view.php?id=1308  

Інформація про явище, відкриття та вченого

https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/8541/mod_page/content/3/JuniorUni_Welta ll-Experiment_Skript.pdf  

 

 

 

 

 

 

  РОЗДІЛ  2. ТЕХНОЛОГІЇ                                            ДАТА______________

Тема.2.1.РАКЕТНИЙ ДВИГУН. RAKETENRIEBWERK

image                                                                                           

Предметна галузь: біологія/фізика

Цілі:

 Мовні цілі:

Школярі можуть

  давати відповіді на запитання щодо експерименту;

  позначати схематичне зображення технічними термінами;

  редагувати заповнення пропусків; • розуміти інструкції для експериментів.

Фахові цілі:

Школярі знають

  Воднева та киснева суміші можуть рухати ракети.

Школярі можуть

  зрозуміти експеримент і відповісти на прості запитання щодо нього;

  зрозуміти і описати, як працює основний двигун ракети 5;

  проводити експерименти в невеликих групах.

Словник основних термінів:

explodieren

вибухнути

 

 

starten

стартувати

 

 

die Hülse

гільза

das Loch

отвір

 

 

die Funktion

функція

 

 

der Kanal

канал  

 

 

die Schraube

гвинт

dick

товчтий

dünn

товчтий  

mischen

змішати

 

Відеоматеріал: https://junioruni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=4450  

Виконання онлайн завдань: https://junioruni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=229762  

Робочі аркуші:

https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/138359/mod_page/content/13/Raketentrieb werk_Anlagen_A1A2.pdf  

Час заняття: 90 хв.

Додаткові рекомендації і посилання:

https://junioruni.goethe.de/mod/page/view.php?id=3884  

Інформація про явище, відкриття та вченого https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/138359/mod_page/content/13/JuniorUni_R aketentriebwerk_Skript.pdf   

 

 

 

 

                                                                                   ДАТА______________

imageТема.2.2. 360 ГРАДУСІВ.   360 °                                                                                              

Предметна галузь: біологія/фізика

Цілі: 

Мовні цілі:

Школярі можуть

  розуміти створення (аналогового та цифрового) перспективи на 360 °;

  розуміти відповідні зображення тексту для читання;

  розуміти інструкції.

Фахові цілі:

Школярі знають

  що перспектива 360 потребує сферичної форми;

  що віртуальні 3D-реальності створюються за допомогою камер і програм VR;

  що ви можете побачити два зображення в окулярах VR за допомогою смартфона, по одному на кожне око;

  як віртуальні реалії виникають на комп’ютері.

Школярі можуть

  зрозуміти створення аналогової та цифрової перспективи на 360 °;

  створювати VR-окуляри відповідно до інструкцій ручної роботи та використовувати їх із відповідними програмами.

Словник основних термінів:

die Realität

реальність

filmen

знімати

der Punkt

крапка

 

 

der Monitor

монітор

 

 

der Dom

собор

 

 

virtuell

віртуальний   

der Archäologe

археолог

das Detail

деталь  

der Baukran

Будівельний кран

der Markt

ринок  

 

Відеоматеріал: https://junioruni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=4121  

Виконання онлайн завдань: https://junioruni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=229783  

Робочі аркуші: https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/122171/mod_page/content/7/360_Grad_An lagen_A1A2.pdf  

Час заняття: 45 хв.

Додаткові рекомендації і посилання:

https://junioruni.goethe.de/mod/page/view.php?id=3422  

Інформація про явище, відкриття та вченого https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/122171/mod_page/content/7/JuniorUni_Skr ipt_360_Grad_ready.pdf  

 

 

                                                 

Тема.2.3.СУПРАТРАНС.    SUPRATRANS                ДАТА______________                          Предметна галузь: біологія/фізика

imageЦілі: 

Мовні цілі: 

Школярі можуть

  охарактеризувати образ візуального потягу;

  зрозуміти фільм про експериментальну установку транспортного засобу із надпровідниками;

  давати відповіді на запитання про вибір експериментальної установки;

  додавати заповнення в порожні місця.

Фахові цілі:

Школярі знають

  як побудований надпровідник.

Школярі можуть

  зрозуміти тестові налаштування автомобіля Supratrans II;

  правильно відповісти на запитання щодо експериментальної установки;

  назвати компоненти надпровідника.

Словник основних термінів:

die Thermoskanne

термос

die Temperatur

температура

die Masse

маса  

die Keramik

кераміка

die Kiste

ящик, коробка

die Rose

троянда

 

 

magisch

магічний

 

 

eisig

холодний як лід

 

 

das Fahrzeug

транспортний засіб

die Kraft

сила

Відеоматеріал: https://junioruni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=4480  

Виконання онлайн завдань: https://junioruni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=229792  

Робочі аркуші: https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/105966/mod_page/content/3/Supratrans_A nlagen_A1A2.pdf  

Час заняття: 45 хв.

Додаткові рекомендації і посилання:

https://junioruni.goethe.de/mod/page/view.php?id=2436  

Інформація про явище, відкриття та вченого

https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/105966/mod_page/content/3/JuniorUni_Su pratrans_Skript.pdf                               

                       

Тема.2.4. СЕНСОРНИЙ ЕКРАН.                       ДАТА______________

imageTOUCHSCREEN                                                                            

Предметна галузь: біологія/фізика

Цілі: 

Мовні цілі: 

Школярі можуть

  сказати, де використовуються сенсорні екрани;

  глобально зрозуміти пояснення Ральфа щодо типу сенсорного екрану;

  знаходити зображенням відповідні тексти.

Фахові цілі:

Школярі знають

  які компоненти має певний тип сенсорного екрану.

Школярі можуть

  визначати технічні умови зображенням для функцій сенсорного типу;

  описувати функції типу сенсорного екрану.

Словник основних термінів:

der Finger

палець

nackt

голий

der Handschuh

рукавичка

die Linie

лінія

positiv

позитивний

negativ

негативний

 

 

der Mikrochip

мікрочип

 

 

zählen

рахувати  

 

 

elektrisch

електричний

 

 

die Position

позиція

Відеоматеріал: https://junioruni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=4495  

Виконання онлайн завдань:

https://junioruni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=229798  

Робочі аркуші:

https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/105948/mod_page/content/5/Touchscreen_ Anlagen_A1A2.pdf  

Час заняття: 45 хв.

Додаткові рекомендації і посилання:

https://junioruni.goethe.de/mod/page/view.php?id=2418  

Інформація про явище, відкриття та вченого

https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/105948/mod_page/content/5/JuniorUni_To uchscreen_Skript.pdf  

                                                                                                

Тема.2.5.  ЗОРОВИЙ ЧИП ДЛЯ СЛІПИХ.            ДАТА______________

imageSEHCHIP FÜR BLINDE                                                                                 

Предметна галузь: біологія/фізика

Цілі: 

Мовні цілі: 

Школярі можуть

  розуміти тексти про будову ока та функції зору;

  визначати причину захворювання очей, що призводить до сліпоти;

  знаходити зображенням відповідні тексти.

Фахові цілі:

Школярі знають

  які компоненти має людське око і як працює зір;

  які завдання бере на себе чіп зору.

Школярі можуть

  розуміти технічні терміни зображення людського ока; • розумійти, як імплантується зоровий чіп і як він працює.

Словник основних термінів:

das Auge

око

sehen

бачити

das Licht

світло

die Sonnenblume

соняшник

die Linse

лінза

der Sehnerv

зоровий нерв

der Chip

чип

die Farbe

колір

 

 

das Bild

картинка

 

 

scharf

чітко

Відеоматеріал: https://junioruni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=4510  

Виконання онлайн завдань: https://junioruni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=229804  

Робочі аркуші: https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/105960/mod_page/content/4/Sehchip_Anla gen_A1A2.pdf  

Час заняття: 45 хв.

Додаткові рекомендації і посилання:

https://junioruni.goethe.de/mod/page/view.php?id=2430  

Інформація про явище, відкриття та вченого https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/105960/mod_page/content/4/JuniorUni_Se hchip_fuer_Blinde_Skript.pdf  

                                                                                                

imageТема.2.6.  LED-ЛАМПИ.      LED                   ДАТА______________                                      Предметна галузь: біологія/фізика

Цілі: 

Мовні цілі: 

Школярі можуть

  зрозуміти художній фільм про переваги, структуру та функцію світлодіодів;

  віднести відповідні заголовки розділів до фактичного тексту;

  коментувати ескіз інформацією з тексту;

  поговорити про переваги та компоненти світлодіода.

Фахові цілі:

Школярі знають

  що світлодіоди все частіше замінюють звичайні лампочки.

Школярі можуть

  зрозуміти структуру та функції світлодіода;

  позначати технічний ескіз про структуру світлодіода.

Словник основних термінів:

das Lämpchen

лампочка

 

 

warm

теплий

 

 

produzieren

виробляти

das Atom

атом

die Energie

енергія

 

 

die Welle

хвиля

 

 

springen

стрибати

 

 

die Scheibe

пластина

die Waffel

вафля

konzentrieren

збирати, сконцентрувати

Відеоматеріал: https://junioruni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=4525  

Виконання онлайн завдань: https://junioruni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=229810  

Робочі аркуші:

https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/105954/mod_page/content/5/LED_Anlagen _A1A2.pdf  

Час заняття: 90 хв.

Додаткові рекомендації і посилання:

https://junioruni.goethe.de/mod/page/view.php?id=2424  

Інформація про явище, відкриття та вченого

https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/105954/mod_page/content/5/JuniorUni_Skr ipt_led_ready.pdf  

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ 3. ПРИРОДОЗНАВСТВО                                 ДАТА______________

imageТема.3.1.  ВІДПЛИВИ І ПРИПЛИВИ. EBBE UND FLUT                                                       Предметна галузь: біологія/фізика

Цілі: 

Мовні цілі: 

Школярі можуть

  описати явище припливу та відпливу на малюнках;

  розуміти технічний текст;

  давати відповіді на правильні та неправильні речення щодо тексту спеціаліста;

  описати експеримент;

  давати запитання щодо припливів та відпливів.

Фахові цілі:

Школярі знають

  що Місяць впливає на припливи та відливи.

Школярі можуть

  провести експеримент з утворення припливів і відпливів;

  зрозуміти причини утворення припливів і відпливів;

  читати календар припливів.

Словник основних термінів:

das Meer

море

die Stunde

година

 

 

die Kraft

сила

der Mond

 

Місяць

der Punkt

 

точка

 

 

 

die Mitte

 

центр

der Teller

 

тарілка

 

 

 

zurück

 

назад

der Tag

 

день

stark

 

сильний

Відеоматеріал: https://junioruni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=4540   

Виконання онлайн завдань:

https://junioruni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=229819  

 Робочі аркуші:

https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/121946/mod_page/content/3/Ebbe_Anlagen _A1A2.pdf  

Час заняття: 45 хв.

Додаткові рекомендації і посилання:

https://junioruni.goethe.de/mod/page/view.php?id=3410  

Інформація про явище, відкриття та вченого

https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/121946/mod_page/content/3/Ebbe_Skript.p df                                                      

                                                                   

 

 

 

imageТема.3.2.  ДИНОЗАВРИ.   DINOSAURIER                        ДАТА______________                 Предметна галузь: біологія/фізика

Цілі: 

Мовні цілі: 

Школярі можуть

  називати частини тіла динозавра;

  розуміти запитання про динозаврів;

  формулювати гіпотези для вікторини з динозаврами з партнером;

  розуміти інформацію про знахідку та особливості птерозавра.

Фахові цілі:

Школярі знають

  що раніше вважалося, що динозаври вимерли.

Школярі можуть

  розуміти вікторини про динозаврів.

Словник основних термінів:

tropisch

 

тропічний

 

 

 

typisch

 

типовий

 

 

 

der Dinosaurier

 

динозавр

die Zähne

 

зуби

der Leguan

 

ігуана

das Museum

 

музей

der Stein

 

камінь

finden

 

знаходити

 

 

 

der Fisch

 

риба

 

 

 

der Vogel

 

птах

Відеоматеріал: https://junioruni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=4558  

Виконання онлайн завдань: https://junioruni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=229828  

Робочі аркуші: https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/121934/mod_page/content/6/Dinos_Anlage n_A1A2.pdf  

Час заняття: 90 хв.

Додаткові рекомендації і посилання:

https://junioruni.goethe.de/mod/page/view.php?id=3398  

Інформація про явище, відкриття та вченого https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/121934/mod_page/content/6/Dinos_Skript. pdf

      Тема.3.3.  ГРІМ.    DONNER                               ДАТА_____________________             Предметна галузь: хімія/фізика

imageЦілі: 

Мовні цілі: 

Школярі можуть

  зрозуміти два експерименти з утворення блискавки та грому;

  заповнювати прогалини в текстах технічними термінами;

  утворювати  умовні речення;

  розуміти, читати та говорити вірш на тему «Грози».

Фахові цілі:

Школярі знають

  що грози - це фізичне явище.

Школярі можуть

  назвати процеси, що беруть участь у формуванні гроз;

  обчислювати відстань від гроз.

Словник основних термінів:

der Blitz

 

блискавка

 

 

 

die Flasche

 

пляшка

 

 

 

der Luftballon

 

повітряна куля

 

 

 

heiß

 

гарячий

 

 

 

das Molekül

 

молекула

mechanisch

 

механічний

der Donner

 

грім

die Sekunde

 

секунда

das Gewitter

 

гроза

hören

 

чути

Відеоматеріал: https://junioruni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=1119  

Виконання онлайн завдань:

https://junioruni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=229834  

Робочі аркуші: https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/121940/mod_page/content/4/Donner_Anlag en_A1A2.pdf  

Час заняття: 90 хв.

Додаткові рекомендації і посилання:

https://junioruni.goethe.de/mod/page/view.php?id=3404  

Інформація про явище, відкриття та вченого

https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/121940/mod_page/content/4/Donner_Skript

.pdf                                           

imageТема.3.4.  ЕФЕКТ ЛОТОСА.   LOTUSEFFEKT          ДАТА______________                        Предметна галузь: хімія/фізика

Цілі: 

Мовні цілі: 

Школярі можуть

  розуміти фільм про відкриття та дію ефекту лотоса;

  проводити експерименти відповідно до інструкцій та документувати спостереження;

  правильно визначати заголовки зображень.

Фахові цілі:

Школярі знають

  що деякі рослини, напр., Рослина лотоса має здатність самоочищення.

Школярі можуть

  Виявити та визначити причини цих самоочисних здібностей;

  Визнати та описати можливості використання ефекту лотоса в повсякденному житті.

Словник основних термінів:

die Natur

 

природа

 

 

 

der Kohl

 

капуста

 

 

 

das Blatt

 

листок

 

 

 

glatt

 

гладкий

 

 

 

das Wachs

 

віск

 

 

 

normal

 

звичайний

 

 

 

der Kontakt

 

контакт

 

 

 

nass

 

мокрий

rollen

 

котитися

der Dreck

 

бруд

Відеоматеріал: https://junioruni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=4588  

Виконання онлайн завдань: https://junioruni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=229840  

Робочі аркуші: https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/121952/mod_page/content/3/Lotus_Anlage n_A1A2.pdf  

Час заняття: 90 хв.

Додаткові рекомендації і посилання:

https://junioruni.goethe.de/mod/page/view.php?id=3416  

Інформація про явище, відкриття та вченого https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/121952/mod_page/content/3/Lotus_Skript. pdf

 

РОЗДІЛ 4. ЕНЕРГЕТИКА ТА СТАБІЛЬНИЙ РОЗВИТОК                                               

imageТема.4.1.МОБІЛЬНИЙ ТЕЛЕФОН  . HANDYRECYCLING   ДАТА_____________ Предметна галузь: хімія/фізика

Цілі: 

Мовні цілі: 

Школярі можуть

  робити заяви про використання мобільних телефонів та задавати один одному запитання щодо цього;

  визнавати, називати та обговорювати переваги переробки стільникових телефонів;

  розуміти процес переробки стільникових телефонів;

  описати два графіки;

  зрозуміти текст та заповнити пробіл у тексті;

  спланувати та представити дію.

Фохові цілі:

Школярі знають

  що стільникові телефони мають дуже короткий термін служби;

  що мобільні телефони містять цінну сировину;

  переробка стільникових телефонів є розумним процесом.

Школярі можуть

  визначити найважливіші компоненти стільникового телефону;

  називати важливі станції переробки стільникових телефонів;

  називати важливі продукти, отримані в результаті переробки стільникових телефонів;

  планувати та презентувати творчу кампанію з переробки мобільних телефонів.

Словник основних термінів:

das Handy

мобільний телефон

der Schredder

шредер

magnetisch

магнітний

die Platine

системна плата

die Form

форма

 

 

die Stahlplatte

сталева пластина

 

 

die Reaktion

реакція

 

 

das Elektrokabel

електричний кабель  

 

 

das Silber

срібло

 

 

das Gold

золото

Відеоматеріал: https://junioruni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=4184  

Виконання онлайн завдань: https://junioruni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=229894  

Робочі аркуші:https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/154222/mod_page/content/2/anlagen_hand y_a1_a2.pdf  

Час заняття: 45 хв.

Додаткові рекомендації і посилання:

https://junioruni.goethe.de/mod/page/view.php?id=6490  

Інформація про явище, відкриття та вченого

https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/154222/mod_page/content/2/JuniorUni_Ha ndy_Skript.pdf  

Тема.4.2.  ВОДОРОСТІ. ALGEN                                 ДАТА______________

imageПредметна галузь: хімія/фізика

Цілі: 

Мовні цілі: 

Школярі можуть

  зрозуміти та назвати умови розвитку водоростей;

  задавати та відповідати на запитання щодо росту водоростей / розведення водоростей.

Фахові цілі:

Школярі знають

  де трапляються водорості;

  як ростуть водорості.

Школярі можуть

  називати і описувати умови росту водоростей.

Словник основних термінів:

das Problem

 

проблема

 

 

 

die Probe

 

проба, зразок

 

 

 

das Mikroskop

 

мікроскоп

der Wurm

 

черв’як

die Fettreserve

 

жировий запас

weiß

 

білий

füttern

 

годувати

das Labor

 

лабораторія

 

 

 

der Filter

 

фільтр

 

 

 

bekommen

 

отримувати

 

Відеоматеріал: https://junioruni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=4621  

Виконання онлайн завдань: https://junioruni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=229855  

Робочі аркуші: https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/7848/mod_page/content/4/Algen_Anlagen_ A1-A2.pdf   

Час заняття: 45 хв.

Додаткові рекомендації і посилання:

https://junioruni.goethe.de/mod/page/view.php?id=1176  

Інформація про явище, відкриття та вченого

https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/7848/mod_page/content/4/JuniorUni_Skript _algen_ready.pdf  

 

                                                                                                ДАТА______________

Тема.4.3.  ПАЛИВНИЙ ЕЛЕМЕНТ. BRENNSTOFFZELLE  

imageПредметна галузь: хімія/фізика

Цілі: 

Мовні цілі: 

Школярі можуть

  розуміти художній фільм та анімацію про паливний елемент;

  призначити технічні умови;

  додавати текст про те, як працює паливний елемент.

Фахові цілі:

Школярі знають

  що автомобілі також можуть працювати на водню.

Школярі можуть

  розуміти і описувати технічний ескіз хімічних процесів у паливному елементі.

Словник основних термінів:

das Auto

автомобіль

der Reservekanister

резервна каністра

das Wassermolekül

молекула води

das Modell

модель

die Explosion

вибух

die Membran

мембрана

groß

великий

das Elektron

електрон

der Kern

ядро

kurz

короткий

Відеоматеріал: https://junioruni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=4636  

Виконання онлайн завдань:

https://junioruni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=229861  

Робочі аркуші:

https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/7824/mod_page/content/3/Brennstoffzelle_ Anlagen_A1-A2.pdf  

Час заняття: 90 хв.

Додаткові рекомендації і посилання:

https://junioruni.goethe.de/mod/page/view.php?id=1170  

Інформація про явище, відкриття та вченого

https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/7824/mod_page/content/3/JuniorUni_Brenn stoffzelle_Skript.pdf  

                                                                                        ДАТА______________

Тема.4.4.  ЕЛЕКТРОМОТОР. ELEKTROMOTOR

imageПредметна галузь: хімія/фізика

Цілі: 

Мовні цілі: 

Школярі можуть 

  зрозуміти будову та роботу простого електродвигуна; 

Фахові цілі: 

Школярі знають 

  де використовуються електродвигуни; 

  що приводить в рух електродвигуни;

  з чого виготовлені і як вони працюють.

Школярі можуть 

  описувати, як працює електричний двигун, використовуючи графіку; 

  побудувати електродвигун.

Словник основних термінів:

grau

сірий

der Südpol

Південний полюс

der Nordpol

Північний полюс

 

 

das Magnetfeld

магнітне поле

 

 

der Strom

струм

 

 

grün

зелений

 

 

rot

червоний

 

 

die Batterie

батарея

 

 

die Spule

котушка

 

 

der Magnet

магніт

Відеоматеріал: https://junioruni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=4648  

Виконання онлайн завдань: https://junioruni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=229870  

Робочі аркуші: https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/7854/mod_page/content/3/Elektromotor_A nlagen_A1-A2.pdf  

Час заняття: 90 хв.

Додаткові рекомендації і посилання:

https://junioruni.goethe.de/mod/page/view.php?id=1182  

Інформація про явище, відкриття та вченого 

https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/7854/mod_page/content/3/JuniorUni_Elektr omotor_Skript.pdf

                                                                                                ДАТА______________

Тема.4.5.  ПЕРЕРОБКА АЛЮМІНІЮ. ALURECYCLING

imageПредметна галузь: хімія/фізика

Цілі: 

Мовні цілі: 

Школярі можуть

  розуміти та називати станції та процес переробки алюмінію;

  описувати найважливіші етапи переробки алюмінію та використовувати пасивний процес.

Фахові цілі:

Школярі знають

  як переробляють алюмінієві банки в Німеччині;

  що можна зробити з алюмінію.

Школярі можуть

  представити та описати процес переробки як приклад.

Словник основних термінів:

der Sack

мішок

 

 

die Dose

бляшанка

 

 

der Strichcode

штрих-код

 

 

die Plastikflasche

пластикова пляшка

 

 

der Scanner

сканер

 

 

das Aluminium

алюміній

die Presse

 

прес

 

 

 

der Ofen

 

піч

 

 

 

die Fabrik

 

фабрика

 

 

 

leicht

 

легкий

 

Відеоматеріал: https://junioruni.goethe.de/mod/videoscore/view.php?id=4663  

Виконання онлайн завдань: https://junioruni.goethe.de/mod/qplayer/attempt.php?attempt=229882  

Робочі аркуші:  https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/7869/mod_page/content/3/Alurecycling_An lagen_A1-A2.pdf  

Час заняття: 90 хв.

Додаткові рекомендації і посилання:

https://junioruni.goethe.de/mod/page/view.php?id=1188  

Інформація про явище, відкриття та вченого

https://junioruni.goethe.de/pluginfile.php/7869/mod_page/content/3/JuniorUni_Alure cycling_Skript.pdf  

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кравцов Ігор Миколайович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
Додано
22 вересня 2021
Переглядів
28816
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку