Навчальний посібник. "Косметичні засоби піно-миючого призначення"

Про матеріал
Посібник містить теоретичні відомості основних понять теми, таблиці, контрольні питання, словник інгредієнтів, зразки шампуню зі складом, посилання на перегляд відеороликів. Рекомендований здобувачам освіти для самостійного вивчення теми при дистанційному навчанні.
Перегляд файлу

                Маріупольський професійний ліцей сфери послуг

 

image

imageimage 

 

                                                                         Підготувала

                                                                         Викладач спец.технології

                                                                         Канонік А.А 

            Засоби для миття волосся

    Історія виникнення шампуню

image Шампунь був винайдений в 1903 році. Німецький хімік Ханс Шварцкопф вперше виготовив фіалковий шампунь з логотипом у вигляді чорноволосої голови. Порошковий шампунь Шварцкопф став першим марочним продуктом в області косметики для волосся. Асортимент шампунів розширився досить швидко і налічував вже вісім видів: жовтковий,      ромашковий,          кисневий,   трав'яний, ланоліновий, березовий, сірчаний і з витяжками смол. У

image1919 році виробництво вийшло на якісно новий рівень, а продукт отримав назву Schaumpoon. Через вісім років компанія Шварцкопфа представила новий винахід - рідкий шампунь. У 1931 році був створений шампунь з доглядають компонентами, в 1993 році - перший бесщелочного шампунь для волосся, формула якого стала основою багатьох сучасних шампунів. Виробництво шампунів і інших засобів, які доглядають за волоссям, постійно розширюється. В даний час існує безліч шампунів, бальзамів-

ополіскувачів, масок для різних типів волосся. Також у виробництво впроваджені шампуні-тоніки, що забезпечують волоссю тимчасове фарбування, що не порушує структуру волосся.

    Слово «шампунь» прийшло до нас з мови хінді, де воно означає «натискати», «терти». Таким чином, миття зводиться до масажу волосся і шкіри голови. Вода володіє очисними властивостями, шампунь же необхідний для збільшення ефективності її дії. 

Шампуні — складні суміші різних за природою речовин, які об’єднує здатність видаляти бруд, сало та піт, не ушкоджуючи шкіри та волосся  Ці речовини не просто очищають, але і покращують стан волосся, роблячи їх м'якими, приємними на дотик, полегшують укладання.

Яким чином шампунь очищає волосся?

image

     Жир, і зокрема, шкірний жир, що виділяється сальними залозами, не розчиняється у воді. Але під дією шампуню, нанесеного на мокру голову, шкірний жир згортається в дрібні крапельки.

 

Це відбувається наступним чином.

     Молекула ПАР має негативний заряд. В процесі миття жиророзчинні частина молекули ПАР впроваджується в частинки забруднень на поверхні волоса. Водорозчинна частина молекули ПАР притягається до води. Частинки жиру і бруду захоплюються молекулою ПАР і знаходяться в підвішеному стані в розчині води, не осідаючи знову на волосся. Під час ополіскування вони видаляються з волосся разом з піною (рис. 1).

image                                                                                         image

 

Рис. 1. Механізм дії шампуню:

а - частинки забруднень на поверхні волоса;

                             б - впровадження та сажі субстанцій ПАР;

в - видалення частинок забруднень з во¬лос

Характеризує чи кількість піни якість шампуню?

image

     Піноутворення є одним з важливих споживчих властивостей шампуню. Саме піна допомагає клієнту переконатися в тому, що шампунь нанесений рівномірно. Крім того, за її кількістю можна судити, скільки ополіскування необхідно, щоб волосся стали чистими.

     До складу шампуню можуть входити поверхнево-активні речовини, які дуже добре очищають волосся від бруду, але не створюють багато піни під час миття волосся. Тому не поспішайте судити про якість шампуня, оцінюючи лише обсяг і кількість піни, що виникає при митті голови

Шампуні відрізняють:

 за консистенцією (рідкі, желеподібні, кремоподібні);

image за статтю та віком (для чоловіків та жінок, для дорослих та дітей);   за концентрацією ПАР (звичайні та концентровані); 

 за типом волосся (для сухого, масного та нормального, тонкого та ламкого); — за виконуваними функціями. 

За функціями шампуні поділяються на: 

 звичайні (для миття волосся); 

image з допоміжними функціями: для частого миття (обережна, щадна);   живильні (містять комплекс корисних домішок); 

 для ламкого, послабленого та посіченого волосся (містять компоненти,

які сприяють відбудові його структури); 

 від лупи (містять лікувальні добавки); 

 комплексної дії: фарбувальні, відтіночні та освітлювальні, «шампуні два в одному» (шампунь + кондиціонер або ополіскувач, або бальзам), шампуні «три в одному» (шампунь + бальзам + ополіскувач).


Існує кілька видів шампунів:

imageimage     Шампуні масового споживання (побутові). У них входить найбільша кількість інгредієнтів, які за короткий час можуть надати твоєму волоссю блиск, еластичність і ще позбавити від лупи, допомогти в боротьбі з січеться кінчиками і т.п. Звичайно, це дія їх не можна назвати дуже активним. Воно, скоріше, властиво наступного типу шампунів.       Лікувальні, вони вузько спеціалізовані. Одні створені спеціально, щоб зміцнювати волосся, інші - для профілактики появи посічених кінчиків і т.п. На жаль, при застосуванні лікувальних шампунів волосся не дуже блищать, погано розчісується, можуть ставати жорсткішими. Але, щоб позбутися від проблеми, доведеться потерпіти. Лікувально-профілактичний ефект шампунів різного призначення досягається за рахунок спеціальних корисних добавок  як рослинних так і синтетичних.  

image      Професійні, ними користуються в салонах краси і перукарнях. Вибирають засіб, керуючись тим, які процедури були або будуть проведені над волоссям. Лінія профессійного догляду за волоссям представлена п'ятьма- imageшістьма шампунями, розрахованими на клієнтів з будь-якими типами волосся і раз-особистим їхнім станом. На відміну від засобів для домашнього догляду професійні засоби мають ємності не менше 500 мл.        Ще один тип шампуню, про який варто розповісти докладніше, - так званий сухий шампунь. «Сухий» шампунь може позбавити волосся блиску, і тому рідко використовується в перукарнях салонах. Однак, незважаючи на це, він є ідеальним засобом для людей, вимушених дотримуватися постільного режиму або страждають від травм шиї. Він також незамінний в турпохід або автомобільній подорожі. «Сухий» шампунь не вимагає застосування води і випускається в двох видах:

1.        Пудра або невеликий тальк наноситься на волосся, а  потім, після вбирання жиру, вичісується.  

2.        Спирт або інше алкогольне з'єднання (уайт-спірит і уайт-спирт, одеколон) добре розчиняє будь-які жирні забруднення. Змочивши вату, їм можна протерти волосся.

Переглянути відеоролик: https://www.youtube.com/watch?v=XVcHQgaCa_g https://www.youtube.com/watch?v=XVcHQgaCa_g https://www.youtube.com/watch?v=F02RlrhUg8g                           Завдання для самостійної роботи І. Відповісти на контрольні питання.

ІІ. Підготувати реферат або презентацію на тему: Технологія виробництва шампунів.

ІІІ. Заповнити таблицю.

 

Контрольні питання

1.   Як можуть розрізнятися шампуні?

2.   Якими додатковими функціями повинні володіти шампуні?  

3.   Чим відрізняються професійні шампуні від шампунів використованих в домашніх умовах?

 

На основі вивченого матеріалу опишіть шампунь( який є у вас вдома)  по певних ознаках. Дані запишіть в таблицю.

Назва шампуню______________________________________________________

Виробник___________________________________________________________

        Ознаки 

                        Який шампунь

 

 

за консистенцією 

 

 

за статтю та віком 

 

за концентрацією ПАР 

 

 

за типом волосся 

 

 

за функціями

 

 

вид шампуню

 

 

 

Шампуні за типом волосся 

Шампуні за типом волосся бувають:  

1.   Шампуні для нормального волосся. Призначені для миття і догляду за здоровим волоссям нормального типу. Миючу основу шампуню складають суміші ПАР, які не викликають надмірного знежирення. Використовувані в них добавки надають вітамінізующе і тонізуючу  дію, додають волоссю м'якість і блиск, що сприяє збереженню здорового виду волосся.

2.   Шампуні для сухого волосся  призначаються для миття  догляду за сухим, тонким, ламким волоссям, знежиреними після забарвлення і завивки. У них обов'язково включають жирові речовини типу норкового жиру, лецитину, рослинних масел і ін., які зазвичай називають пережиривающие добавками. Кількість активних добавок лікувально - профілактичної дії: вітамінів, амінокислот, рослинних екстрактів, настоїв і т.п., в рецептурах шампунів для сухого волосся зазвичай підвищений.

3.   Шампуні для жирного волосся мають високу очищувальну і пенообразующую здатність, дозволяють видалити надлишок шкірного сала, забруднення і лупу. До їх складу включають спеціальні речовини, які нормалізують ліпідний обмін, речовини протизапальної дії, що зменшують свербіння і лущення на шкірі голови, протимікробні компоненти.

Сучасні шампуні можуть мати і більш вузьке цільове призначення. Так, багато косметичних фірм виробляють:

4.   Шампуні для сухих і пошкоджених волосся з природним протеїном (наприклад, пшеничним, шовку і ін.), морським колагеном, ліпідами, амінокислотами та ін., які додають волоссю блиск і м'якість, повертають їм пружність і еластичність.

5.   Шампуні для фарбованого волосся або після хімічної завивки з природним колагеном, який відновлює структуру поверхневого шару волоса;

6.   Шампуні для тонких і ослаблених волосся з пантенолом, який живить і зміцнює волосся.

7.   Шампуні для довгого і волосся, що січеться з БАД, що дозволяють вирівняти структуру по всій довжині волосся. Добавки протидіють розщепленню кінчиків волосся, відновлюють структуру, надають блиск.

8.   Шампуні для кучерявого (від природи) і завитого волосся (в наслідок хімічної завивки).

9.   Шампуні для волосся сухих на кінчиках і жирних біля основи волосся і ін.


Схема класифікації шампуню

image

Склад шампуню

      Звичка обирати шампуні, довіряючи лише написам на етикетці «від лупи» або «об’ємне волосся до 24 годин», не найкорисніша. У складі шампуню може не вистачати активних компонентів або він може містити алергічні речовини. Щоб не вестися на хитрощі маркетологів і підбирати належний засіб, варто навчитися розбиратися в тих самих страшних словах на пляшечках.

З яких інгредієнтів складається шампунь?

     Основою шампунів є суміш синтетичних ПАР (як правило трьох-п’яти), а також набір допоміжних кондиціонуючих компонентів, які забезпечують необхідний товарний вигляд та споживчі властивості. До таких компонентів відносяться загусники, антистатики, консерванти, речовини, які поліпшують волосся, протизапальні, тонізуючі, лікувальні та тонізуючі компоненти, регулятори рН, комплексоутворювальні, фарбувальні речовини, перламутрові добавки та ін.

Переглянемо склад шампуню:

1.                 Вода залишається на першому місці у складі  шампуню. Вода необхідна для досягнення необхідної концентрації інших компонентів і створення консистенції засобу.

2.                 Поверхнево-активні речовини (ПАР) є основою будь-якого шампуню і виконують функцію видалення бруду з волосся та шкіри голови, а також частини секрету сальних залоз. Видалення повинно бути м’яким і не викликати сильного подразнення шкіри. У цьому аніонактивному ПАР допомагають амфотерні та неіонні ПАР, а також пережирюючі ПАР — емоліенти.

 

Механізм дії

     Поверхнево-активні речовини знижують поверхневий натяг між водою і жировими частинками, полегшуючи таким чином видалення цих частинок і бруду; утворюють піну і суспензію частинок бруду в піні, перешкоджаючи повторній осідання бруду на волоссі; стабілізують інші інгредієнти шампунів або підтримують їх в розчиненому вигляді; збільшують в'язкість шампунів.

     У дитячих шампунях переважно використовують м'які ПАР (з-ПАР), які представляють собою продукти на основі гідролізату білка і жирних кислот, наприклад, кокосового масла. Такий продукт дуже підходить для створення прозорих шампунів.

  

Існують більш шкідливі і менш шкідливі ПАР.

Дерматологічні характеристики деяких ПАР, які використовувалися та використовуються у складі шампунів.

натрію лаурілефірсульфат  натрію лаурілсульфат  магнію лаурілефірсульфат  дінатрійлаурілсульфосукцінат  алкілсульфат жирного спирту  міристинсульфат натрію білковий гідролізат колагену коко бетаїн  кокамідопропіл бетаїн кокамфодіацетат 

image                                                               ступень подразнення

 

3.   Миючі засоби (детергенти) середнього піноутворення, які додаються для утворення мильної піни - кокамід DEA, MEA, або TEA (Cocamide DEA, MEA, or TEA) / кокамідопропіл бетаїн (Cocamidopropyl Betaine). Крім того, ці компоненти зволожують і згущують формулу шампуню для того, щоб він легше розподілявся. Варіанти - дециловий глюкозид, кокамідопропіл Бетао, гліцерет кокоат, кокоамфодіацетат.

4.   Допоміжні компоненти:

image Добавки для поліпшення виду волосся

Диметикон (Dimethicone) / Циклометикон (Cyclomethicone). Силіконові масла, які покривають і згладжують кутикули волоса, потовщуючи волосся, зменшуючи статичну електрику і додаючи волоссю блиску. Крім того, вони збільшують вагу волосся і полегшують їх розчісування. Однак вони можуть збільшити жирність і навіть викликати свербіж шкіри голови.

Пантенол (Panthenol). Форма вітаміну В, це зволожувач, який проникає в кутикулу волоса і збільшує її, а також покриває зверху для додання блиску

image Пережиривающие добавки. 

Їх використовують для відновлення ліпідного шару (іншими словами для зниження знежирюючої  дії шампуню на шкіру голови і волосся). Особливо це відноситься до шампунів по догляду за сухими і пошкодженими волоссям. Ці добавки додають волоссю еластичність, блиск і покращують їх зовнішній вигляд.


Пережиривающие добавки - це переважно жири та олії натурального походження. До них відносяться ланолін і його похідні, мигдальне, кокосове, абрикосове, оливкова, кунжутне і інші масла. 

image Біологічно-активні добавки (БАД). 

Велику роль в складі шампунів грають БАД: вітаміни, рослинні екстракти, екстракти водоростей, фруктові кислоти, кератин, протеїн, гліцин, біотин,  та інші, які сприяють оновленню клітин, поліпшенню структури волосся і т. д.  image Протівоперхотні добавки. 

Найбільш часто зустрічаються інгредієнти:

Zinc Pynthione - цинк пиритион; Climbazole - клімбазол;

Ketoconozole - Кетоконозол; Sulphur- сірка;

Salicylic Acid - саліцилова кислота;

Octopirox (Piroctone Olamine) - октопірокс (піроктон оламін); Coal Таг - дьоготь; Selenium Disulphide - дисульфід селену.

image Кондиционирующие добавки. 

     Їх вводять в сучасні шампуні для досягнення наступних цілей: зняття статичної електрики, зменшення "разлетаемості" волосся; згладжування і вирівнювання пошкоджених ділянок стрижнів волосся; легке розчісування мокрого і сухого волосся; мінімізація пористості; надання волоссю блиску і шовковистості; забезпечення захисту від теплового та механічного пошкодження; збільшення обсягу і маси.

Цетиловий (Cetyl) / олеіловий (Oleyl) / стеаріловий (Stearyl) спирти. Це гідратованих спирти, які прикріплюються до зовнішньої сторони стовбура волоса і діють як мастильний матеріал для легкого розчісування.

     До кондиціонуючих агентів належать різні масла, жирні спирти, складні ефіри гліколю, зволожуючі речовини і білкові похідні, а також силіконові з'єднання.

image Добавки для захисту волосся від УФ-випромінювання 

В шампунях використовуються УФ-фільтри, вітаміни (Е), натуральний пігмент меланін. Ці продукти застосовують тільки разом з кондиціонуючими добавками, так як вони фіксують корисні компоненти на волоссі. 

      Фізичний захист представлений в основному неорганічними сполуками: окисом цинку чи двоокисом титану у вигляді мікрочастинок розміром 10-100 нм, що відбивають і розсіюють УФ-промені.

      До хімічного захисту відносять такі речовини: 

1.Авобензол-С20Н22О3- 1-(4-метоксифеніл)-3-(4-трет-бутил-феніл)-пропан1,3-діон. Інша назва-бутилметоксидібензолметан скорочено BMDM.

2.  Бензофенон-3 (ВР-3) С14Н12О2 -2-гідрокси-4-метоксибензофенон. Бензофенон-4 (ВР4) C14H12O6S1 -5-бензоіл-4-гідроси-2-метоксибензолсульфокислота. 

3.  Метилбензилиденкамфора (4-МВС) – 3-(4-метилбензилден)-d,lкамфора. 

4.  Октилметоксиціннамат (ОМС) – 2-етилгексил-3-(4-метоксифеніл)-2- пропеноат. 

5.  Октокрилен С24H27N1O2- 2-ціано-3,3-дифенілакрилова к-та 2- етилгексиловий ефір. 6. Фенілбензимідазосульфонова кислотаC13H10N2O3S1 -2- фенілбензимідазол-5сульфонова кислота

5. В якості допоміжного сировини використовують загусники, антистатики, консерванти, регулятори рН, емульгатори, фарбувальні речовини і ін.

image Загусники (регулятори в'язкості).  

Їх додають в шампуні для надання потрібної консистенції - як правило, підвищення в'язкості. Часто для шампунів на основі лаурилсульфату натрію в якості згущувача застосовують хлорид натрію - NaCl.  image Регулятори рН.  

Для корекції водневого показника додають м'які кислоти (лимонну, молочну, ортофосфорну) або лугу (гідроокис натрію, моно або триетаноламін).  Цитрат натрію, або натрієва сіль лимонної кислоти (Sodium Citrate). Це буферний агент, який тримає на необхідному рівні pH шампуню (слабокисла середу) під час миття волосся. Цитрат натрію дозволяє видаляти з волосся бруд і жир, а також допомагає вирівнювати кутикули волосся  (лусочки на кожному волосі), щоб волосся виглядало гладенькими. image Консерванти 

Спеціальні антимікробні речовини, що вводяться до складу косметичних товарів з метою забезпечити збереження косметичного препарату та безпеку його для споживачів протягом гарантійного терміну зберігання. Найбільш часто використовуваними консервантами є: метилпарабен, пропілпарабен; етілпарабен, пропілпарабен, бронопол,феноксіетанол, метілізотіазолінол, бензоат натрію, DMDM-гидантоин. Завдяки консервантам засіб зберігається кілька років і не псується. image Емульгатори.

Дозволяють отримати стійку однорідну емульсію і визначають багато найважливіших якості шампуню: стабільність, консистенцію, гомогенність. Як емульгатори використовуют: похідні жирних кислот (лецитин, фосфоліпіди), спирти жирного ряду, емульсійні воски, суміші ефірів стеарину, олеина і поліетиленгліколю (ПЕГ-400) і ін.

6. Естетичні добавки - включають замутнювачі, перламутр, барвники та ароматизатори. Всі вони покращують споживчі якості шампуню, надають йому індивідуальні особливості по запаху і зовнішнього вигляду.

image Опалесцентні добавки 

 Опалесцентні добавки використовуються для додання опалесценції 

( "перламутрові") прозорим шампуням. Зазвичай вони представляють собою воскоподібні продукти, мало розчинні, але легко розчиняються в шампунях. Перламутровий або опаловий вигляд шампуням надають солі вищих аліфатичних кислот: пальмітати, стеарати магнію, цинку.  

image Гліколь дистеарат (Glycol Distearate) / Стеарат (Stearate)

 Ці речовини є воском і додаються в шампунь для поліпшення зовнішнього вигляду і консистенції маси: вони дають масі шампуню перловий блиск і дозволяють шампуню легко випливати з пляшки.

image Полікватерніум (Polyquaternium) / кватерніум (Quaternium)

 Це пом'якшувальні компоненти, які ущільнюють шампунь і кондиціонують  волосся.

image Замутнювачі

Дозволяють надати шампунів однорідно замутнений зовнішній вигляд. Замутнювачі маскують візуальні неоднорідності продукту, дозволяючи надати продукту нові споживчі властивості. Найбільш часто використовуваними є - NaCl (на етикетці: Sodium Chloride) використовується у всіх шампунях на основі натрію лаурил сульфату;

-   стеарат натрію і аміди стеаринової кислоти (наприклад, Stearic Acid);

-   полімери: полівінілпіролідон, структуровані сополімери акрилатів; - модифіковані гліцеріловие ефіри жирних кислот, похідні полісахаридів рослинного походження, а також деякі катіонні полімери. image Барвники  

Вводять з метою створення закінченого "образу продукту" або для маскування небажаних відтінків. Барвники повинні бути безпечні для споживачів, тому для косметичних виробів використовують речовини, дозволені директивою ЄЕС. Крім того, вони повинні бути светоустойчивость і не повинні взаємодіяти з компонентами шампуню і упаковкою. image Аромати 

Віддушка - це складна суміш синтетичних і натуральних композицій, яку додають в шампунь, для того щоб приховати неприємний запах базових компонентів і завершити естетичне оформлення. Для ароматизації засобів по догляду за волоссям використовують натуральні ефірні олії: лавандову, кедрову, ялівцеву, трояндову, евкаліптову та м’ятну. Але частіше в якості віддушок використовують синтетичні духмяні речовини.

 

     Особливістю сучасних шампунів є постійне ускладнення, вдосконалення та оптимізація рецептури.

Правильно читайте склад шампуню для волосся. 

imageА саме: з кінця. Інгредієнти, з яких виготовлений шампунь (або будьяке інше косметичний засіб) вказуються у порядку спадання. Т. е., Спочатку списку інгредієнтів завжди розташовані речовини з максимальною концентрацією їх в шампуні для волосся, відповідно, чим менше концентрація будь-якого інгредієнта, тим нижче він за списком. Важливо знати! Якщо який-небудь натуральний компонент знаходиться в кінці або після хімічних консервантів, парабенів, синтетичних загусників та іншого, - то концентрація такої речовини в шампуні буде дорівнює 0,01% від усього складу шампуню. 

   Натуральний шампунь рідко буває щільної кремової

консистенції. В основному, - це легкі напівпрозорі гелеві консистенції. Переглянути відеоролик: https://www.youtube.com/watch?v=OGsqxMWV1yI  Приготування шампуню https://www.youtube.com/watch?v=CnUuFif7pEk Виробництво шампуню (Історія виникнення шампуню)

 

Вибираючи шампунь, важливо дотримуватися кількох правил:

 

§  Вибирайте шампунь, враховуючи свій тип і стан волосся. Повірте, «універсальний» або «сімейний» шампунь - далеко не кращий варіант. § Особливо важливо уважно підійти до вибору шампуню людям, вимушеним мити голову кожен день, власникам чутливої \u200b\u200bшкіри голови, а також любителькам регулярно фарбувати волосся.

§  Зверніть увагу, що до складу хорошого шампуню входить 20-30 хімічних інгредієнтів, які доглядають за волоссям. А ось якщо ви страждаєте на алергію, вибір краще зупинити на засобі з невеликою кількістю компонентів. Це знизить ймовірність негативної реакції.

§  Вибирайте засіб з більш якісним головним детергентом. Пам'ятайте - м'який шампунь приносить більше користі вашому волоссю.

§  Чи не «ведіться» на слово «натуральний» на етикетці шампуня. Воно може відноситися до окремих компонентів шампуню, але аж ніяк не до детергентів. Коштів без детергентів не існує з тієї простої причини, що натуральні засоби не можуть добре вимити голову.

§  Якісний шампунь не може коштувати дешево, а тому вибирайте засоби відомих виробників.

§  Якщо ви все-таки купили шампунь з дешевим основним детергентом, а викидати шкода, не використовуйте його щодня.

§  Звертайте увагу, як той чи інший шампунь впливає на ваше волосся. Після застосування хорошого шампуню волосся стає чистими, об'ємними, слухняними, блискучими, добре розчісується. Шкіра голови при цьому не рветься до гніву, не виникає алергії.

§  Якщо після миття волосся стає занадто пухнастими і легкими, значить, детергент виявився занадто сильним - це призвело до знежирення волосся і шкіри голови. Шампунь в такому випадку краще змінити.

§  Колір і запах шампуню не повинні суперечити один одному, тобто вони повинні гармоніювати. Наприклад, якщо шампунь пахне цитрусовими, то він не може бути блакитним. Колір хорошого миючого засобу не повинен бути і дуже яскравим, нехай буде краще матовим і з запахом ніжніше. Це не примха, а цінна інформація для вас, покупців. Якість шампуню залежить саме від барвників, консервантів і ароматичних добавок. Є шампуні зовсім без запаху. Вони призначені для людей зі схильністю до алергічних реакцій.

Переглянути відеоролик: https://www.youtube.com/watch?v=X0jZNthj9R0 Вибір правильногошампуню  https://www.youtube.com/watch?v=-ZFEXXLRuok  Як підібрати шампунь https://www.youtube.com/watch?v=j6Ifwze-utE

https://www.youtube.com/watch?v=glaqaiM74O4 Склад шампуню. Як шукати безпечний

                          Завдання для самостійної роботи І. Відповісти на контрольні питання.

Контрольні питання.

1.   Що є основою шампунів? Які ПАР використовуються в складі сучасних шампунів і чому?

2.   Чим відрізняється склад шампунів для сухого та масного (жирного) волосся?

3.   Особливості рецептур шампунів для дітей.

4.   Яку роль в складі шампуню грають естетичні  добавки

5.   З яких інгредієнтів складається шампунь?

6.   Охарактеризуйте шампунь для  сухих і пошкоджених волосся

 

ІІ. Виконати лабораторно - практичну роботу.

                                      

                                             Лабораторно-практична робота №

Тема: « Визначення властивостей і якостей, шампуню».

Мета роботи: Навчитися визначати властивості і якості, шампуню по складу, його призначення.

Технічне оснащення: Зразки шампунів. 

         

                          Теоретичне обґрунтування

Красиве волосся є природною прикрасою людини, і необхідно робити все можливе, або захистити і зберегти цю природну красу. Залежно від складених компонентів міняються властивості і якості косметичних засобів. Вони  ж визначають, для якого типа волосся, який догляд  необхідний.

                          Порядок виконання роботи. 

1. Заповнити таблицю.

                                         

Вид засобу

 

Назва засобу

Склад засобу

 

Властивості сировини

 

 

 

 

                               

2.Орієнтуючись по властивостях вихідних матеріалів шампуню, визначити призначення шампуню (для якого типа, якості, стану волосся), визначити які ПАВ в цьому шампуні?

3.Зробити висновок

image 

 

Шампунь L'Oreal Paris Elseve Сила Аргініна X3 для слабких, склонних до випадіння волосся

 

 

imageimageСклад: 

Вода, лаурет сульфат, диметикон, кокобетаїн, хлориду натрію, феноксіетанол, аргінін, саліцилова кислота, лімонен, фумарова кислота, ліналоол, бензиловий спирт, 2-олеамідо-1,3- октадеканедіол, карбом ер, гексилен гліколь,Гексил цинам, глицерил л інолеат, глицеріл олеат, аромат.

 

 

Шампунь Syoss Full Hair 5

                                                   Країна-виробник: Німеччина.

 

image

Шампунь L'Oreal Paris Elseve Цінність 3 Глін для нормального волосся, схильних до жирності

 

image

Шампунь Gliss Kur Екстремальне відновлення

                                   Країна-виробник: Німеччина

 

imageimageСклад: Вода, Натрій лауретсульфат, Динатрій кокоамфодіацетат, Хлорид натрію, ПЕГ-12 диметикон, Полікватерній-10, Кокодімоній гідроксипропіл гідролізований кератин, гідролізований кератин, пантенол, лимонна кислота, лаурет-2 бензолат натрію бензоат, бензолат натрію , Пропіленгліколь, ПЕГ-55 Пропіленгліколевий олеат, Гідрогенізована касторова олія, ПЕГ-14М, Слюда, Гексил Цінамал, Ліналоол, Лімонен, Сульфат натрію, CI 77891.

 

                 Шампунь Schauma с хмелем

                          Країна-виробник: Німеччина.

image

Шампунь Schauma Догляд і Детокс для волосся з жирними корінням і сухими кінчиками

                          Країна-виробник: Німеччина.

imageimageСклад: Вода, натрію лауретсульфат, кокамідопропіл бетаїн, хлорид натрію, гідролізований соєвий білок, ніацинамід, хлорид магнію, екстракт листя камелії синенсіс, олія гліцинової сої, гідрогенізований лецитин, динатрію кокоамфодіацетат, натрію бензоат натрію, бензид камеду Олія, парфум, ПЕГ-7 гліцериловий кокоат, полікватерній-10, гліцерин, ПЕГ-120 метилглюкоза діолеат, гідроксид натрію, ліналоол, гексил кінамаль, пропіленгліколь, лімонен, бензиловий спирт, CI47005, CI 42090

     Шампунь Schauma Intensive проти лупи

                       Країна-виробник: Німеччина

image 

Шампунь Чиста лінія Кропива зміцнюючий на відварі

цілющих трав для всіх типів волосся                               

Країна виробник: Україна

imageimageСклад: Вода, натрію лаурет сульфат, кокамід деа, хлорид натрію, гліцерил кокоат peg-7, екстракт листя кропиви звичайної, екстракт конусу humulus lupulus (хміль), екстракт квітки / листя / стебла звіробою perforatum, екстракт квітки achillea millefolium, polygonum fagopyrum ( екстракт листя, екстракт квітки chamomilla recutita (матрікарія), лимонна кислота, кокамідопропілбетаїн, динатрієва еда, гліцерин, метилхлороізотіазолінон, метилізотіазолінон, віддушка, полікватерній10, бензил саліцилат, бутилфеніл метилпропіл, метилпропіл, циклопропил, c 42090. 

Шампунь Чиста лінія Зміцнюючий

imageimageКраїна виробник: Україна

 

Склад: Вода, натрію лаурет сульфат, кокамід деа, хлорид натрію, гліцерил кокоат peg-7, екстракт листя кропиви звичайної, екстракт конусу humulus lupulus (хміль), екстракт квітки / листя / стебла звіробою perforatum, екстракт квітки achillea millefolium, polygonum fagopyrum ( екстракт листя, екстракт квітки chamomilla recutita (матрікарія), лимонна кислота, кокамідопропілбетаїн, динатрієва еда, гліцерин, метилхлороізотіазолінон, метилізотіазолінон, віддушка, полікватерній-10, бензил саліцилат, бутилфеніл метилпропіл, метилпропіл, циклопропил c 42090. 

Шампунь Сто рецептів краси Хлібний

 

imageimageСклад: Вода, натрію лауретсульфат, кокамід деа, хлорид натрію, екстракт плодів сапіндуса мукоросси (екстракт мильного ореха), екстракт насіння secale cereale (жит) (екстракт отрубей ржи), лак капра (козье молоко), сахароміцети / чорний закваска ксиліну (настойного чайного гриба), лимонна кислота, кокамідопропілбетаїн, динатрієва еда, гліцерин, метилхлороізотіазолінон, метилізотіазолінон, віддушка, пропіленгліколь, сополімер стиролу / акрилатів, гексил кінамал, ci 14720, ci 19140.

Шампунь Чиста лінія Березовий для всієї родини

Країна виробник: Україна

imageimageСклад: Вода, натрію лаурет сульфат, хлорид натрію, сік бетули альби, екстракт листя бетули альби, екстракт шишки humulus lupulus (хміль), екстракт квітки / листя / стебла звіробою перфорату, екстракт квітки ахілеї тисячолітній, екстракт листя Polygonum fagopyrum (гречка), екстракт квітки chamomilla recutita (matricaria), екстракт листя кропиви (лимонної кислоти), лимонна кислота, кокамід деа, кокамідопропілбетаїн, динатрієва еда, гліцерин, метилхлороізотіазолінон, метилізотіазолінон, віддушка, пег-7 гліцерил кокаат, поліквальцетановий бензоїл кіноварний. 

Шампунь-бальзам дитячий Schauma Клубника та сливки

imageimageСклад: Вода, натрію лаурет сульфат, хіорид натрію, кокамідопропіл бетаїн, кокамід деа, гліцерин, віддушка, екстракт кропиви діоки, пантенол, лимонна кислота, метилхлороізотіазолінон, метилізотіазолінон, гексил циннамаль, бензил саліцилат, бутилпропенцілпропеніл, бітил, ci 42051.

 

Дитяча пінка-шампунь Johnson's Baby  Від маківки до п'ят

 

 

imageimageСклад: Вода, коко-глюкозид, кокамідопропіл бетаїн, лимонна кислота, акрилати / C10-30 алкилакрилатний сополімер, хлорид натрію, гліцериллеат, 

П -анісова кислота, гідроксид натрію, феноксиетанол, бензоат натрію, віддушка.

 

 

 

Шампунь дитячий Supermash з екстрактом ромашки

Країна виробник: Україна.

imageimageСклад: Вода, натрію лауретсульфат, кокамідопропіл бетаїн, динатрію кокоамфодіацетат, кокамід деа, хлорид натрію, віддушка, пропіленгліколь, бензиловий спирт, триетиленгліколь, метилхлороізотіазолінон, метилізотіазолінон, лимонна кислота, екстракт квітки ромашки , вітамін f 

pdf
Додано
13 грудня 2020
Переглядів
3628
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку