Навчальний посібник "Практичні рекомендації що до розкрою виробу відповідно до типу тілобудови людини"

Про матеріал
даний посібник можна використовувати як у школі на уроках трудового навчання так і в закладах ПТО швейного профілю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Навчальний посібник. Розробила майстер в\н з професії «Швачка; кравець»О. В. Духопела Практичні рекомендації що до розкрою виробу відповідно до типу тілобудови людини ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИУПРАВЛІННЯ ОСВІТИ ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇДНЗ «МАЛИНСЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ ЛІЦЕЙ»

Номер слайду 2

Занижена чи завишена лінія таліїЦього сезону  ультра модні  приталені  жакети і сукні, але вониповинні  ідеально  «сидіти» на фігурі. А що робити,  якщо  талія не на місці?Звичайно  ж  змінити  викрійку!  Розрізавши лекало ліфа на рівні лінії лопаток та на 8-10 см вище лінії талії, додати або відняти 1,5 см або більше. Залежить від моделі.

Номер слайду 3

Виточки нагрудні від лінії бічного шва. Викресліть паралельну лінію середині пілочки через вершину ви-точки. На цій лініїпоставте точку верши-ни нової виточки на таку жкількість см вище або нижче наміченої точки, що відповідає вашій мірці Вг. Накресліть лінії нової виточки, строго паралельно попереднім (1) абозмістивши тільки її вершину. Корегування виточок.

Номер слайду 4

Вертикальна нагрудна виточка (5) скорочується або подовжується на таку кількість см, яка відповідає вашій мірці Вг. Подовження переднього рельєфного шва (6). Накресліть на лекалі допоміжні лінії точно під прямим кутом до лінії середини пілочки на 10 см вище лінії талії. Розріжте лекало і додайте таку кількість см , щоб Дтп на лекалі відповідала вашій мірці Дтп.

Номер слайду 5

Коротка лінія талії Накреслити на лекалі пілочки і спинкигоризонтальну допоміжну лінію через центральную точку пройми (1/2висоти) і горизонтальнудопоміжну лінію по-середині між нижнімкінцем пройми і лінією талії (малюнок 1). Лекалозменшити по верхній лінії на 1/3 відшуканого числа. Сантиметри , що залишилися прибрати уздовж нижньої допоміжної лінії.

Номер слайду 6

Маленький бюст. Зменшити нагрудну виточку можна, накресливши горизонтальну лінію через вершину виточки. Розрізати лекало по лінії. Накласти розрізані деталі одна на одну на величину 1,0-1,5 см та скріпити. Накреслити нову нагрудну виточку. У моделях з рельєфним швом склеїти верхню частину рельєфа від пройми по контрольних надсічках. Накреслити лінію з прямим кутом, розрізати по даній лінії лекало та змістити деталь пройми на 1,0-1,5 см вперед. Накреслити нову лінію бічного та рельєфного шва.

Номер слайду 7

Модель з рельєфним швом. Накреслити допоміжну лінію на лекалах середньої та бічної частин пілочки на рівні лінії грудей, розрізати. Утворені деталі середньої частини накласти одна на одну на 1,0-1,5 см та зклеїти. Деталі бічної частини накласти одна на одну клиноподібно – по лінії рельєфа на величину 1,0-1,5 см, а по бічному зрізу залишити без змін. Маленький бюст

Номер слайду 8

Покаті плечіНакреслити на лекалі пілочки та спинки допоміжні лінії від бічного зрізу до найглибшої точки горловини. Розрізати по накресленій лінії лекала. Біля бічного зрізу накласти деталі одна на одну на величину 1,0-2,0 см. Лекала пілочки та спинки сумістити на однакову величину !Розкрій тканини слід виконувати в розгорнутому вигляді.

Номер слайду 9

Прогин спини. При незначному прогині спини достатньо опустити лінію талії заднього полотнища по лінії середини деталі на 1,0-1,5 см та накреслити нову дугоподібну лінію талії, зводячи її нанівець біля бічних зрізів. При значному прогині спини ( перегиниста фігура ) на лекалі заднього полотнища спідниці накреслити горизонтальну лінію через вершину виточки (3), розрізати по даній лінії, не доходячи до бічного зрізу. Виконайте також розріз від середини виточки до її вершини. Середню деталь опустити на нижню наклавши на 1,0-1,5 см. А бічну верхню конічно опустити на нижню на аналогічну величину. Бічний зріз без змін (4).

Номер слайду 10

Широкі плечіНа лекалах пілочки та спинки накреслити допоміжні лінії від плеча до лінії талії на відстані від пройми 3,0 см. Розрізати , як показано на малюнку 1. По плечовому зрізу розсунути краї розрізу на необхідну величину. Накреслити нову лінію плеча від горловини до пройми , малюнок (2).

Номер слайду 11

Випуклий живіт. На передній половинці брюк накреслити вертикальну лінію на відстані від бічного зрізу деталі 10,0см, та горизонтальну лінію на відстані від лінії талії 15,0 см. Розрізати лекало, як показано на малюнку (1). На участках розрізів конічно розширити деталі у вигляді виточок на потрібну величину. Розрізати передню половинку по лінії середини деталі до лінії коліна та виконати конічне розширення на необхідну величину ( дорівнює величині попереднього розширення) . Накреслити нові утворені лінії талії, бічного та крокового зрізу.

Номер слайду 12

На лекалі пілочки накреслити допоміжну лінію , як показано на малюнку (6), розрізавши по лінії , виконати паралельне розширення деталі на потрібну величину. Збільшення можна виконати і за рахунок талійової виточки, провівши горизонтальну лінію через її вершину та розрізавши лекало по середині вмточки та по допоміжній лінії. Виконати конічне та паралельне розширення на необхідну величину, як показано на малюнку (9). У моделях з рельєфним швом накреслити допоміжну лінію на рівні грудей, розрізати та виконати конічне розширення бічної частини пілочки та паралельне – середньої частини на потрібну величину. Великий бюст

Номер слайду 13

ВИСНОВОККористуючись даними рекомендаціями та дотримуючись їх при розкрої, ви з легкістю зможете забезпечити належну посадку виробу по фігурі, підкресливши тим самим її переваги та приховати недоліки.

pptx
Додано
30 травня 2023
Переглядів
189
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку