Навчально-методичний посібник "Використання мультимедійних комп'ютерних презентацій на уроках англійської мови"

Про матеріал
На сучасному етапі розвитку мовної освіти є актуальним питання визначення ролі мультимедійних засобів на уроках іноземної мови в підвищенні пізнавальної активності учнів. Як показує практика, володіючи елементарною комп’ютерною грамотністю, вчитель здатний створювати оригінальні навчальні матеріали, які захоплюють, мотивують і націлюють учнів на успішні результати. Представлено систему роботи вчителя, яка охоплює теоретичний та практичний аспекти проблеми. Подано розробки уроків, на яких широко застосовуються мультимедійні засоби: презентації, аудіо- та відеозаписи, які сприяють підвищенню ефективності уроків, кращому засвоєнню навчального матеріалу та дають ширші можливості для практичного використання учнями мовленнєвих навичок на різних етапах вивчення мови. Адресовано вчителям англійської мови, керівникам гуртків, учням загальноосвітніх навчальних закладів.
Перегляд файлу

 

Глибоцька загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів

 

 

 

 

 

г. і. котул

Використання мультимедійних комп’ютерних презентацій

на уроках англійської мови

 

Навчально-методичний посібник

 

e3d187d0c5e937f4ec251288266a3699    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Глибоке

2019

 

 

 

 

 

 

Зміст

 

Застосування мультимедійних презентацій на уроках іноземної мови

4

Особливості використання мультимедійних презентацій на різних етапах вивчення іноземної мови……………………………………….

 

7

Список використаної літератури ……………………………………..

13

ДОДАТКИ

 

Додаток 1. Конспект уроку для учнів 1 класу “Funny animals”

14

Додаток 2. Презентація до уроку для учнів 1 класу “Funny animals”

18

Додаток 3. Презентація з граматики “Present Perfect”………………

21

Додаток 4. Конспект уроку для учнів 5 класу “Famous places in Great Britain”…………………………………………………………………..

 

24

Додаток 5. Презентація до уроку для учнів 5 класу “Famous places in Great Britain” ……………………………………………………………

 

28

Додаток 6. Конспект уроку для учнів 6 класу “Different ways of travelling: pros and cons” ……………………………………………….

 

30

Додаток 7. Презентація до уроку для учнів 6 класу “Different ways of travelling: pros and cons” ……………………………………………….

 

34

Додаток 8. Презентація науково-дослідницької роботи МАН……..

36

Додаток 9. Конспект уроку для учнів 9 класу “Natural wonders of Great Britain” ……………………………………………………………

 

39

Додаток 10. Презентація до уроку для учнів 9 класу “Natural wonders of Great Britain” ………………………………………………

 

45

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Нові інформаційно-комп’ютерні технології мають величезний діапазон можливостей для вдосконалення навчального процесу та системи освіти в цілому. Одним з дидактичних засобів,  які володіють значним потенціалом, є засоби мультимедіа. Можна вважати, що всі педагогічні технології  є інформаційними, через те, що навчально-виховний процес завжди супроводжується обміном інформацією між педагогом і учнем. Але в сучасному розумінні інформаційні або інформаційно-комп’ютерні технології навчання –  це педагогічні технології, що використовують спеціальні способи, програмні та технічні засоби (кіно, аудіо- та відеозасоби, комп'ютери, телекомунікаційні засоби) для роботи з інформацією.

  Застосування графічних ілюстрацій у навчальних комп’ютерних системах дозволяють на новому рівні передавати інформацію учням і покращувати її розуміння. Навчальні програмні продукти, що використовують графіку, сприяють розвитку таких важливих якостей, як інтуїція, образне мислення.

 Володіючи такою можливістю, як інтерактивність, комп’ютерні засоби дозволяють ефективно адаптувати навчальний матеріал під особливості учнів. Посилення інтерактивності призводить до більш інтенсивної участі в процесі навчання самого учня, що сприяє підвищенню ефективності сприйняття та запам’ятовування навчального матеріалу.

  На сучасному етапі розвитку мовної освіти є актуальним питання визначення ролі мультимедійних засобів на уроках іноземної мови в підвищенні пізнавальної активності учнів.

 Як показує практика, володіючи елементарною комп’ютерною грамотністю, вчитель здатний створювати оригінальні навчальні матеріали, які захоплюють, мотивують і націлюють учнів на успішні результати.

 

Застосування мультимедійних презентацій на уроках іноземної мови

Основною метою навчання іноземних мов у середній школі є формування і розвиток комунікативної культури школярів, формування практичних навичок володіння мовою. Завдання вчителя полягає у тому, щоб створити умови для практичного оволодіння іноземною мовою, вибрати такі методи навчання, які б дозволяли кожному учневі виявити свою активність, розвивати навички мислення, самостійної дослідницької роботи, створювати умови для пізнавальної діяльності дітей.

 З цієї точки зору, використання мультимедіa на уроках англійської мови є чудовим засобом підвищення ефективності навчального процесу.

 Поняття мультимедіа об’єднує різноманітні інформаційні об’єкти – такі як текст, графіка, відео, анімація та звук, які можуть використовуватися як учнями так і вчителями при проектуванні власних розробок. При цьому застосовуються інструментальні засоби розробки навчальних мультимедійних матеріалів, які включають гіперпосилання, цифрові фотографії, скановані зображення, фрагменти фільмів і текстів.

На уроці мультимедійну презентацію можна продемонструвати на екрані монітору комп’ютера чи на великому екрані за допомогою спеціальних пристроїв – мультимедійного проектора, плазмового екрану тощо. Глядачі бачать чергування електронних сторінок, на кожній з яких можуть бути текст, фотографії, малюнки, діаграми, графіки, відеофрагменти, що може супроводжуватися звуковим оформленням – музикою чи доповіддю учителя чи учня. Найбільш поширеною програмою для створення мультимедійних презентацій є PowerPoint з пакету Microsoft Office.

Програму створення комп’ютерних презентацій  PowerPoint можуть  використовувати як учителі так і учні. Учительські презентації використовуються для проведення уроків-конференцій, лекцій у старших класах, для подання нового матеріалу на різних етапах вивчення мови, для контролю різних видів мовленнєвої діяльності, а також для супроводу уроків розвитку зв’язного мовлення, представлення нової теми, повторення та закріплення матеріалу.

Загалом мультимедійні навчальні презентації на уроках англійської мови в залежності від цілей їх застосування можна розподілити на лекційні (викладача); звіт про результати діяльності, проект, дослідження (учнівська робота); тест (як викладача так і учнів).

За способом подання слайдів можна розрізняти презентації:

  1. Для супроводу лекції, виступу – з записом голосу лектора чи усним супроводом.
  2. Слайд-шоу – без супроводу лектора, або із записаним голосом доповідача.
  3. Комбінована – з усним супроводом, із записаним голосом, частиною якої може бути слайд-шоу.

При цьому учительські презентації призначені для:

  • супроводу лекції (текст, ілюстрації, інтерактивні засоби спілкування з аудиторією);
  • ілюстрування лекції, доповіді (тільки малюнки, графіка, відео);
  • узагальнення, представлення результатів діяльності учнів, наприклад для доповіді на педраді, методичній раді тощо;
  • постановки проблеми, створення пізнавальної мотивації учнів, колег тощо;
  • перевірки або самооцінювання знань чи вмінь тобто тестові;
  • виконання вже зазначених функцій, тобто комбінована.

Учительська презентація за призначенням може бути:

  •     проблемною – вступ до теми;
  •     інформативною: інструкції, приклади для учнів, форми оцінювання, консультування. Вона використовується учнями самостійно впродовж вивчення теми, доступна їм в будь-який час навчального процесу;
  •     діагностичною, контролюючою: використовується для перевірки знань учнів, самооцінювання наприкінці вивчення теми, розділу, уроку. Використовується учнями індивідуально і самостійно після вивчення розділу, теми та доступна їм в присутності вчителя чи у вільному доступі.

Учнівські мультимедійні презентації доцільно використовувати для представлення результатів власних проведених досліджень, проектів, самостійної роботи або ж як засіб ознайомлення з новою інформацією для виконання випереджуючих завдань. Презентації суттєво допомагають в організації самостійної роботи учнів з предмета. Їх створення може стати творчим завданням на заключному етапі вивчення лексичної чи країнознавчої теми. Оскільки створення презентації має певні критерії та правила у підборі та оформленні матеріалу, готуючи презентацію та представляючи її у класі, учні набувають  практичних навичок використання мови у реальному спілкування, поширюють свої знання з країнознавства, набувають комунікативних навичок.

За кількістю учнів, які планують, проектують, розробляють, демонструють презентації можна розглядати презентації:

  •     індивідуальні – розробляються і створюються одним учнем;
  •     групові - розробляються і створюються малою групою учнів;
  •     класні – можуть бути підготовлені всім класом індивідуально чи малими групами, що створюють окремі слайди.

Найбільшою перевагою використання мультимедійних презентацій на уроках англійської мови є те, що за допомогою цього засобу можна адаптувати навчальний матеріал під особливості сприйняття учнів і, у випадку учнівської презентації, надати учню можливість додатково закріпити та систематизувати отриману інформацію. Отже, використання мультимедійних презентацій при вивчені англійської мови є потужним засобом підвищення продуктивності навчального процесу.

 

Особливості використання мультимедійних презентацій на різних етапах вивчення іноземної мови

 Вивчення іноземної мови має свої особливості на різних етапах навчання дітей. Так у початковій школі особливо важливо розвивати в дітей позитивну мотивацію до вивчення іноземної мови, а також формувати здатність і готовність до іншомовного навчання на наступному етапі основної школи.  В основній та старшій школі збільшується роль самостійної та творчої роботи, учні долучаються до дослідницької та науково-дослідницької діяльності. Тому очевидним є і різний підхід до використання мультимедійних презентацій на різних етапах вивчення іноземної мови.

 

Використання мультимедійних презентацій у початковій школі

У молодшій школі на початковому етапі вивчення іноземної мови використання мультимедійних презентацій тісно пов’язано з психологічними особливостями навчання дітей, а саме допомагає якнайдовше утримувати увагу дітей, одночасно використовувати два органи сприйняття – зір і слух -  що полегшує процес сприйняття та засвоєння навчального матеріалу.

Комп’ютерна презентація також допомагає навчити дітей самому процесу навчання, привчити їх до певної послідовності етапів уроку, оскільки вони не лише сприймають її на слух, а й звикають до певного зображення на екрані. Програма дає можливість видаляти непотрібний слайд, міняти слайди місцями, вставляти у наявну презентацію нові слайди, змінювати зміст слайда – тобто, маючи універсальний набір слайдів та підбираючи їх відповідно до теми та мети уроку, учитель має можливість  як подавати дітям новий матеріал у звичному для них контексті, так і урізноманітнювати уроки. До слайду можна додати аудіо запис чи відео матеріал, використання яких особливо важливе на початковому етапі навчання іноземної мови. Презентація сприяє урізноманітненню форм роботи на уроках іноземної мови у початковій школі та організації навчальної діяльності в ігровій формі. ( Додатки 1, 2)

Спектр використання можливостей мультимедіа в процесі навчання досить широкий. Проте, працюючи з дітьми молодшого шкільного віку, ми повинні пам’ятати заповідь «Не нашкодь!», тобто презентація не повинна стати самоціллю на уроці і використовуватися з найбільшою ефективністю.

 Загалом використання мультимедійних презентацій в початковій школі сприяє:

 - підвищенню мотивації до навчання;

 - підвищенню ефективності освітнього процесу за рахунок високого ступеня наочності;

 - активізації пізнавальної діяльності, підвищенню якісної успішності школярів;

 - розвитку наочно-образного, інформаційного мислення;

 - розвитку навичок самоосвіти і самоконтролю у молодших школярів;

 - підвищенню активності та ініціативності молодших школярів на уроці;

 - підвищенню рівня комфортності навчання.

 Все це дозволяє говорити про підвищення якості роботи вчителя.

 

Мультимедійні презентації на уроках у основній та старшій школі

У середній та старшій школі з ускладненням навчального матеріалу мультимедійні презентації використовуються для вирішення навчальних задач пов’язаних із полегшенням процесу розуміння і засвоєння граматичного матеріалу, опрацювання нового лексичного матеріалу, розвитку  навичок самостійного опрацювання навчального матеріалу та для проведення учнями власних досліджень.

Так при вивченні нових граматичних структур за допомогою презентації можна ефективно і методично правильно провести ознайомлення з граматичною структурою, її опрацювання та закріплення, використавши різноманітні типи вправ, які можна вивести на великий екран,таким чином зосередивши увагу на них та швидко змінюючи різні типи вправ, а саме:

- репродукція – імітація, відтворення граматичного мовного зразка;

- підстановка – наповнення мовного зразка іншими лексичними одиницями, відомими учням;

- розширення – включення у мовний зразок відомих прикметників і обставинних слів;

-  трансформація – перебудова заданого зразка;

- комбінування - об’єднання окремо відпрацьованих  граматичних структур в логічно зв’язані висловлювання. ( Додаток 3 )

Мультимедійні презентації є дуже ефективними на уроках, де потрібно використати велику кількість ілюстративного матеріалу: уроки ознайомлення з новим лексичним матеріалом, уроки розвитку зв’язного мовлення, уроки-узагальнення, уроки країнознавства. Презентації розширюють можливості вчителя зробити навчальний матеріал цікавішим, урізноманітнити уроки, зробити їх динамічнішими, а тому ефективнішими. ( Додатки 4, 5, 6, 7)

У середній і старшій школі зростає вага самостійної роботи учнів з предмета, у 8-9 класах учні залучаються до роботи у предметних гуртках та факультативах з метою їх профорієнтації та подальшого вибору профілю їх навчання у старшій школі. В цей період доцільно залучати дітей до дослідницької роботи:  написання рефератів, науково-дослідницьких робіт за програмою МАН. Діти підліткового віку з задоволенням беруть участь в міжнародних освітніх проектах чи просто з великим інтересом листуються з ровесниками з інших країн, користуючись мережею Інтернет. Також учні використовують англомовні інформаційні сайти для добору цікавих текстових документів, пошуку цікавих завдань, тестів тощо. Створення мультимедійної презентації може стати завершальним етапом їх роботи, своєрідним звітом, показом результатів дослідження та досягнень у роботі. (Додаток 8)

Наприклад, створення презентацій про відомих людей Великої Британії, політичну систему та державний  устрій країни, міста Великої Британії та ін.,  їх представлення на занятті є дуже ефективним способом завершення роботи учнів з факультативного курсу «Країнознавство Великої Британії» (Тетяна Радченко, Світлана Мотижен. Країнознавство Великобританії ( 8(9) клас ).- Методичні рекомендації, Біла Церква, КОІППК, 2010 рік, ст.. 53 – 68.)

У старшій школі завдяки використанню мультимедійних презентацій значно цікавішими для учнів стануть урок-лекція, урок-конференція, урок узагальнення і систематизації знань, уроки-тестування, ділові ігри тощо. (Додатки 9,10)

На уроці-лекції з мультимедійною презентацією учитель може дати  значно більший об’єм інформації, оскільки пояснення вчителя доповнюється фотографіями, малюнками, анімаціями, відео, текстом тощо. Бажано використовувати звуковий супровід. В такому випадку задіяні різні види пам’яті, що дає змогу учням краще запам’ятати матеріал. Учні також можуть отримати презентацію уроку в електронному вигляді ( переписати на флешку чи отримати на електронну пошту) для подальшого опрацювання матеріалу.

За допомогою схем, таблиць можна подати структуровано і компактно вивчений раніше матеріал на уроці узагальнення і систематизації знань. На занятті  використовуються слайди з попередніх уроків теми, які допомагають учням швидко пригадати пройдений матеріал. Можна також організувати індивідуальне чи колективне тестування з подальшим аналазом відповідей. Урізноманітнює роботу на уроці та сприяє активізації вивченого лексичного матеріалу колективне розгадування кросвордів, пазлів, які виведені на екран з допомогою презентації.

 

Отже, актуальність проблеми використання сучасних інформаційних технологій на уроках англійської мови зумовлена підготовкою учнів до повноцінної життєдіяльності в умовах інформаційноо суспільства. Сучасний розвиток науки і техніки вимагають нових підходів до планування і проведення уроків. Використання мультимедійних презентацій значно підвищує ефективність уроків англійської мови на різних етапах її вивчення, значно розширює можливості уроку, вивільняє час вчителя для творчої діяльності, сприяє засвоєнню учнями нових навчальних навичок та викликає інтерес до вивчення мови.

 Планування уроку англійської мови з використанням мультимедійної презентації, як і традиційного уроку, вимагає чіткого поділу часу, визначення завдань та мети уроку, видів діяльності, які будуть застосовуватися. Слід дуже уважно визначити, яку роль на уроці буде відведена презентації. Головне – це почуття міри, щоб не перетворити урок на розвагу для учнів. Вони повинні пам’ятати, що метою їх діяльності є вивчення англійської мови.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Казачінер О. С. Використання нових інформаційних технологій у навчальному процесі / О. С. Казачінер // Англійська мова та література - 2009. - № 33. - С. 5

2. Копил І. П. До проблеми застосування сучасних інформаційних технологій при вивчені іноземних мов / 36 наукових праць. вип.28 - К. : КНЛУ - 2005. - C. 30-38.

3. Кужель О. М. Можливості використання мультимедійних курсів у навчанні читання на початковому ступені середньої школи / О. М. Кужель // Іноземні мови. - 2001. - №2. - С. 8-10.

4. Пометун О. І., Пироженко Л. В. Інтерактивні технології навчання: теорія і практика / О. І. Пометун, Л. В. Пироженко. - К. - 2002. - 136 с.

5. Руденко-Моргун О. І. Компютерні технології як нова форма навчання / О. І. Руденко-Моргун // Іноземні мови в школі - № 2. - С. 12.

6. Токменко О. П. Інформаційні технології у викладанні іноземних мов: сьогодні і скрізь  // Іноземні мови в навчальних закладах. - 2006. - № 2. - С. 98-100.

7. Шклярук Г.О. Інтенсифікація навчання іноземної мови з використанням комп`ютерних технологій //Англійська мова та література. - 2011р. - № 22. - С. 2-3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

 “Funny Animals”

Lesson for the pupils of the 1st form

Objectives:

  • practice pupils in using topic vocabulary;
  • practice pupils in using structure “I can”, “It can”;
  • develop pupils’ reading skills;
  • develop pupils’ speaking skills;
  • develop pupils’ communicative skills, memory;
  • encourage pupils interest in learning English.

 Type of the lesson: combined.

Equipment:  textbook, alphabet, audio records „the ABC Song”, „What is your name?”, „I can”, flash cards, presentation PowerPoint, a computer, a projector.

 

PROCEDURE

І. INTRODUCTION

  • Greeting.

(Slides 2,3)

Teacher: Good morning, children!

Pupils: Good morning, teacher!

T: Nice to meet you!

Ps: Nice to meet you!

T: How are you today!

Ps: We are fine  !        

  • Game „Show Me”

( Slide 4)

T: Are you ready for the lesson?

Ps: Yes, sure.

T: Show me your books/ workbooks/ pencil-cases/ pens/ pencils.

Ps: Here it is.

T: You are nice children.

  • Warming up.

T: Do you like singing?

Ps: Yes.

T: Let’s sing the song.

( Song „What is your name?” Slide 5 ) 

  • Pair work.

T: Imagine you met a new pupil. Ask each other about your  names and age. (Уявіть, що ви вперше зустрілися. Познайомтеся один з одним та запитайте скільки вам років).

Children are working in pairs.

  • Aim.

T: Today we speak about animals and learn what colour they are and what they can do.

 

II. THE MAIN PART OF THE LESSON

  • Vocabulary revision.

(Slide 6)

T: We are at the zoo now. Do you know the animals? Let’s check! What is this?

Ps: It is a lion/ a zebra/ a tiger/ a dolphin/ a monkey/ a giraffe.

T: The animals are of different colours. Do you know the colours? Let’s check it!

( Slide 7 )

Children name the colour of the clouds in the picture.

  • Speaking

T: Now you are guides at the Zoo. Name the animals in the screen and their colours. (А зараз ви будете екскурсоводами по зоопарку. Назвіть тваринок, яких ви бачите на екрані і якого кольору вони є).

(Slide 8 )

Children name the animals and their colours.

Ps: This is a dog. It is brown and white.

  • Grammar revision.

( Slide 9)

Т: Animals can do much. Tell what you can do. ( Звірі вміють багато чого робити. Скажіть, а що ви вмієте робити?)

Ps: I can hop/ jump/ swim/ fly/ walk/ run.

  • Physical activity „I can walk”

( Slide 10 )

Children do exercises to music.

Walk, walk, I can walk.

Walk, walk, I can walk.

Walk, walk, I can walk

Like a dog.

Jump, jump, I can jump.

Jump, jump, I can jump.

Jump, jump, I can jump

Like a frog.

Mummy, Mummy, watch me.

Daddy, Daddy, watch me.

Swim, swim, I can swim.

Swim, swim, I can swim.

Swim, swim, I can swim

Like a fish.

Fly, fly, I can fly.

Fly, fly, I can fly.

Fly, fly, I can fly

Like a bird.

  • Speaking.

(Slide11)

T: You are guides again. Tell about animals at the zoo.

Ps: This is a bear. It is white. It can walk. ( bird, tiger, dolphin, frog, giraffe, zebra)

  • Letter revision.

T: Sometimes there are no guides at the Zoo. So we read the name of the animals on the sighs. For that we must know the letters. ( Іноді у зоопарку немає екскурсовода. Тоді ми самі читаємо таблички біля вольєрів з тваринами. А для цього треба щонайменше знати літери ). Do you know the letters? Let’s sing „The ABC song”

( Slide 12 )

Children sing the song.

  • Game „Find you letter”

(Slide13)

Children name the animal and the letter the name begins, then they hold the picture of this animal near the letter in the alphabet. ( Діти називають тваринку на малюнку і літеру, з якої починається назва тваринки. Потім прикріплюють малюнок біля відповідної літери у алфавіті.)

  • Reading

T: I see you know letters. But can you read?

Ps: Yes.

T: Let’s read.

(Slides 14, 15)

Children read the words with letters z, v

III. THE FINAL PART OF THE LESSON 

( Slide 16 )

T: Today we went to the zoo. Now we know the animals. Name them.

Ps: Tiger, lion, giraffe, crocodile, zebra, dolphin.

T: You can describe animals and tell what they can do.

Ps: The tiger is orange, black and white. It can run and jump.

T: You learnt two new letters Zz, Vv.  You are very good pupils today.

( Slide 17)

Children sing „Goodbye Song”

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток  4

Famous Places in Great Britain

Lesson for pupils of the 5th form

Objectives:

  • to expand students’ vocabulary with new words on the topic;
  • to give students more information about Great Britain, its parts and capitals;
  • to develop students’ reading skills;
  • to develop students’ communication skills;
  • to encourage students’ interest in learning English.

Type of the lessons: combined

Equipment: a textbook by Alla Nesvit, video “Window on Britain.Introduction”, a map of the UK, presentation Power Point, handouts, a computer.

 

PROCEDURE

I. INTRODUCTION

Teacher: We go on speaking about the country which language we study. Today we speak about the capital cities of the country and its beautiful nature.

II. WARMING-UP

HO1. Complete the table

 

Capital

People

Language

 

 

the British

English

England

London

the English

 

Scotland

 

 

 

 

Cardiff

 

Welsh

Northern Ireland

 

the Irish

 

 

III. SPEAKING AND LISTENING

Dialogue T – Ps:

  • What is the official name of Great Britain?
  • How many countries are there in the UK? What are they?
  • What are the capitals of these countries?( Slide 2)
  • Show parts of the UK and their capitals on the map.

Watching video and speaking. Look the video ”Window on Britain. Introduction” (0.50 – 1.50) and find out how many people live in every part of the UK.

 

HO2. Match names of the countries and numbers

The United Kingdom

58

London

49

Scotland

5

Wales

3

England

1.5

Northern Ireland

7

 

IV. READING AND SPEAKING

Group work. Read e-mails in ex.1p.126 and answer the questions.

  1. Where are the children?
  2. What are they doing/ going to do?
  3. Whom are they writing to?

Speaking. You are talking on Skype with the children on holidays. Ask them questions to get more information. ( Slides 3, 4, 5, 6 )

  • What is your trip to … like?
  • What is the weather like?
  • What places in the city have you visited?
  • Do you like the city? Why?
  • What did you do in the city?
  • What are you going to do tomorrow?
  • What are you doing now? Etc.

 

V. LISTENING AND SPEAKING

Teacher:  Great Britain is famous not only big cities but also its beautiful nature. There are many forests, lakes, rivers, fields and mountains in the country. British people like to go for a walk there. Look the video and find out what people can do in the National Parks.

Watching the video “Window on Britain. Introduction” (3.40 – 4.31)

Speaking. Dialogue T – Ps

  • What national parks in Great Britain do you know?
  • What can people do in the national parks?

 

VI. VOCABULARY WORK

Read the words and match them with the pictures – ex.3p.127 – to go camping, to have a picnic, to go skiing, to go sailing, to ride a bike, to go walking, to go boating, to watch the swans etc.

Say how people spend their free time in the national parks.

Example: You can go camping in the mountains in summer.

Speaking. Look at the pictures of the Snowdonia National Park and say what you can do in this park. Use the words from ex.3p.127.(Slide 7)

 

VII. GRAMMAR PRACTICE.

Read information about using articles with place names( Slide 8)

Write using the articles a(an), the or – where necessary.

 1. … mountains in … Snowdonia National Park are over 400 million years old. … Snowdon is … highest mountain in Wales. There are … beautiful valleys and … lakes there.  … Welsh language and culture is important to local people.

 2. … South Downs will become … National Park soon. … white chalk rock underground has formed … wonderful hills and valleys with … beautiful rivers.

 … grassland has … lot of flowering plants. … coastline has … nice beaches and cliffs.

VII. SUMMING UP.

  • What have learnt at the lesson?
  • What famous places of Great Britain can you name?
  • What national parks of Great Britain do you know?
  • What can people do in the national parks?

Brainstorming. Complete the sentences

  • Today we have learnt about…
  • Now we can speak about…

Додаток 6

Different ways of travelling: pros and cons

Lesson for pupils of the 6th form

Objectives:

  • practice students in using topic vocabulary;
  • revise degrees of comparison;
  • practice students in using degrees of comparison;
  • develop students’ skills;
  • encourage students’ interest to learning English.

 

Type of the lesson: combined

 

Equipment: a textbook by Alla Nesvit, video “Window on Britain. London”, “Means of transport - learn English”, presentation PowerPoint, a computer, handouts.

 

PROCEDURE

I. INTRODUCTION

Teacher: Today we go on speaking about travelling. We have already learnt different kind of travelling and today you’ll choose the best way of travelling and speak about good and bad sides of travelling by different means of transport.  (Slide 1)

II. WARMING-UP (Slide 2)

  • How do you usually get to school?
  • How long does it take you?
  • How do your parents usually get to work?
  • How long does it take them?

III. SPEAKING AND LISTENING

  • What kinds of transport are there in our village?
  • How often do you use transport?
  • How do you like to travel? Why?

Watching video. Watch video “Window on Britain. London” ( 0.13 – 2.43) and do the tasks:

  • Make a list of London’s transport ( waterbus,  bus, taxi, underground )
  • Match the numbers and the words.

HO1.

29

population of London

1863

the London underground started

1747

number of tourists coming to London each year

7mln

There was only 1 bridge across the Thames in London

20 mln

number of bridges across the Thames in London now

 

  • How would you like to travel around London? Explain your choice using the words comfortable, fast, easy, difficult. (Slide 3)

IV. READING.

Read what children said about their travelling. Say who went to another country: Ann or Dan.

Text.

Ann: I remember my first trip to my grandmother. We went there by car. It took us two hours to get there. I am the first grandchild of my family, so we try to visit her as often as possible. I always take some of my favourite books for a ride.

Dan: I enjoy travelling with my parents. They always plan out holidays very well. Two years ago I had my first trip abroad. We went to Egypt. It was my first trip by aeroplane, and I liked it a lot. The flight lasted for four hours. I watched TV and had a rest during the trip. We stayed in a lovely hotel. I rode a camel and dived with an aqualung. That was fantastic!

 

Answer the questions:

  1. Who had the shorter journey?
  2. Who regular visit his/ her relatives?
  3. Who had a chance to relax while travelling?
  4. Who usually takes some books for a ride?
  5. Who visited a far away country?
  6. Who liked diving with an aqualung?

Speaking

  •  How often do you travel?
  • How do you usually travel?
  • When did you travel last?

V. GRAMMAR PRACTICE

Teacher: Look at the slide and revise how degrees of comparison are formed and how we use them. (Slides 4, 5)

 Look at the pictures and compare different ways of travelling – ex.1 p.100

Example: Travelling by plane is faster than travelling by train

VI. WATCHING VIDEO AND SPEAKING

complete Watch video “Means of travelling – learn English” ( 0.21 – 1.22, 3.12 – 4.25) and the chart.

 HO2

 

Travelling

by car

Travelling by train

Travelling by bus

Travelling by plane

Pros

Fast

Comfortable

Own timetable

Comfortable

Fast

Exciting

Fast

Easy

Fast

Comfortable

Cons

Expensive

Traffic jams

Bad for nature

Noisy

Station can be far from your place

Tired

Bad for nature

Expensive

Only for long journey

 

How would you like to travel to the seaside/ to your grandmother/ to another country? Why?

 

VII. SUMMING UP

Brainstorming. Finish the sentences about the lessons.

  • The topic of the lesson was…
  • We know such ways of travelling…
  • We have learnt about…
  • Now we can tell about…

 

Додаток 9

Natural Wonders of Great Britain

Lesson for students of the 9th form

Objectives:

  • to  outline natural places of interest in Great Britain;
  • to expand students’ vocabulary with new words on the topic;
  • to practice students’ speaking skills; 
  • to develop students’ reading, listening and writing skills;
  • to practice students in using gerund;
  • to practice students in using different tenses forms;
  • to encourage students in learning English.

Equipment: the textbook by Alla Nesvit “English. 9 Form”, presentation PowerPoint, a computer, audio “ The excursion to Stonehenge”,  video “The mystery of Loch Ness”, handouts.

 

PROCEDURE

I. INTRODUCTION

Teacher: Great Britain is a very rich country. Its richness is not only natural resources, plants and factories, farms and fields. It is rich in beautiful cities with great history and in natural beauty. So today we remember the most famous British people and start speaking about natural wonders of this country. ( Slide 1)

II. WARMING-UP

Dialogue T – Ps: ( Slide 2)

  • What is the official name of the country?
  • Where is the United Kingdom situated?
  • What parts does the UK consist of?
  • What are the capitals of the countries?

Teacher: At the last lesson we spoke about some famous British cities. Let’s speak about them more. At first guess what cities these are.

  1. The city is famous for its castles, ghosts and big numbers of different festivals. It is the capital of Scotland. ( Slide 3. Student’s report about Edinburgh ).
  2. It is a big port and a big industrial center on the western coast of Great Britain. It is famous for its football team. It is a birthplace of a very famous music group. ( Slide 4. Student’s report about Liverpool).
  3. Many young people all over the world want to study at the universities of these two old British cities. (Slide 5. Student’s report about Oxford).

III. READING AND SPEAKING

Dialogue T – Ps : We have already spoken about the National Parks of Great Britain and I think it won’t be difficult to answer some questions. (Slide 6)

  • How many National Parks are there in Great Britain?
  • What are the most famous National Parks in Great Britain?
  • Where is the National Park Snowdonia? (Slide 7)
  • What can you do in this park?
  • What is the Lake District National Park Famous for?

Teacher: This time read the information about less famous national parks the New Forest and Brecon Beacons and answer the questions (Slides 8, 9)

  • Where is the park situated?
  • What is it famous for?
  • What activities can visitors do in the park?

Brainstorming:

  • What does the word „loch” means?
  • What are Scottish lochs famous for?
  • What is the most famous loch? (Slide 10)

Watching video “Loch Ness and Its Mysterious Monster Nessy”

While watching find out how big and deep Loch Ness is, when the monster appeared first, how the scientists explain Nessy’s existence.

 

Teacher: Look at the photos of the Giant’s Causeway ( Slide 8) and say:

  • What do you think: is it created by people or by nature?
  • Do you like this place? Why? Why not?
  • Would you like to visit this place?

IV. READING. GRAMMAR  PRACTICE.

Read the text about visiting the Giant’s Causeway. Put the verbs in brackets into the correct tense form and voice.

   HO1 .  The Giant’s Causeway might be the best known WHS ( World Heritage Site ), but it really _____ ( to be ) a classic. In the 19th century it ____ ( to be ) a tourist site, luring visitors with its exceptional natural beauty. Its peculiar volcanic features ____ ( to be ) the centre of a scientific debate and still _____ ( to attract ) geologist from all over the world. The Causeway _____ ( to select ) as a WHS much earlier than landmarks like Westminster and the Tower of London.

     I _____ ( to visit ) it on a stormy Saturday in February 2008 with other 100 people. The stretch of coast included in the WHS ____ ( to be ) about 6 km long. I ____ ( to do ) the circular walk, starting along the ridge and returning via the road near the coast. This way the most spectacular area _____ ( to be ) at the end of the tour. The walking itself ____ ( to be ) a pleasure also, as you see  many other volcanic features along the way. The stormy weather _____ ( to make ) the waves of the Atlantic Ocean Bump into the black rocks with much noise and splatter.

V. VOCABULARY PRACTICE.

Look through the Vocabulary File on page 131, find the words in the text of ex.2, p.131 and try to understand the meaning of them from the context. Read and translate sentences with these words.

     Read the definition of the words and match them to the words and phrases from the Vocabulary File.

  1. The base of the lowest part of the rock (cliff).  ( a cliff foot )
  2. To leave a person or a place very quickly, because you are afraid of a possible danger. ( to flee back )
  3. A raised road or a path across water or the wet ground. ( a causeway )
  4. To tell people something officially, especially about a decision, plans. ( to announce )
  5. The same as ‘from all the corners of the country’. ( from far and wide )
  6. To vote secretly for something. ( to ballot )
  7. Having six straight sides and six angles. ( hexagonal )
  8. To tear something into small pieces. ( to rip up )
  9. To be acknowledged or thought of as very good or important by people. ( to be recognized for )
  10.  To be further out of the surface. ( to stick out of )
  11. To try very hard to achieve something that is difficult or dangerous. ( to battle )
  12. To start something, usually something big or important. ( to launch )

VI. READING.

Before reading

You are going to read the text about a famous landmark of Northern Ireland. Say what makes it such a special place.

Reading „The Giant’s Causeway” Ex.2 p.131

After reading

Choose the correct item to complete the sentences.

1) The Giant’s Causeway is Northern Ireland’s…

    a) symbol

    b) most famous landmark

    c) most picturesque place

2) The Giant’s Causeway was formed between 50 and 60 million years ago by …

    a) the flood

    b) the earthquake

    c) the volcanic activity

3) The legend goes that a mythical Irish giant Finn MacCool built … to get to Scotland.

     a) the causeway

     b) the road

     c) a ship

4) When Benandonner woke up, he came across the causeway and was intent on…

    a) having breakfast with Finn’s family

    b) admiring the beauty of the sea

    c) fighting Finn

5) When Benandonner arrived Finn’s wife said…

     a) he wasn’t at home

     b) they didn’t expect him to come

     c) her husband was busy

6) In 2008 the Giant’s Causeway was nominated …

    a) the most picturesque site of the world

    b) one of the world’s seven wonders

    c) for Oscar

VII. LISTENING

Before listening. (Slide 12)

Look at the photos of Stonehenge. What do you know about this place? Can you explain what it was made for?

While listening.

Listen to the story and decide if the statements are true or false (Slide 13)

  1. Stonehenge is the only stone circle in Great Britain. (False)
  2. There are two stone circle at Stonehenge. (True)
  3. All the stones were taken from the same place. (False)
  4. They didn’t use wheels to move the stones. (True)
  5. Eight elephants carried the stones. (False)
  6. There is a bigger stone circle at Avebury. (True)

After listening.

  • What new facts about Stonehenge have you learnt?
  • Why Stonehenge is a World Heritage Site?

 

Script.

Guide. I’m going to tell you a little bit about the history of this amazing place. It isn’t really one circle, it’s actually two, and they were built at different times. The circle of bigger stones was built first.

Vicki. What about the smaller one in the middle?

Guide. That circle isn’t as old as the other one. The stones are different from the others – they come from a different place – but both circles are ancient. They’re older than some of Egyptian pyramids!

Kim. Those stones are huge! How were they carried here?

Guide. Nobody really knows. It’s a mystery. Remember, this was before the wheel was invented, and the biggest stones weight about forty-five tonnes – that’s heavier than eight elephants.

Rob. Why was Stonehenge built, anyway?

Guide. Well, that’s even more mysterious. There are lots of theories. Many people believe it was a giant calendar or a temple.

Vicki. This must be one of the most interesting places in Great Britain!

Rob. Yes. I usually think History is boring but this isn’t the same as an ordinary lesson. This is the best History lesson I’ve ever had!

Guide. Well, there are a lot of other stone circles in Great Britain – in fact the biggest one in the world is just forty kilometres away from here, at Avebury. It’s about the same age as Stonehenge and it’s as interesting, although it’s less famous.

Mark. Can we take some photos?

Guide. Of course you can. Go on.

VIII. SUMMING UP

  • What wonders of Britain have you learnt about?
  • How old are these sites?
  • Why are they World Heritage Sites?
  • Which of them would you like to visit? Why?