Назва проекту: «Вплив пива на організм підлітка»

Про матеріал

Мета роботи: Вивчити негативний вплив пива на організм підлітка, наслідки його вживання, а також психологічний та фізіологічний вплив пива на організм людини вцілому.

Завдання роботи:

  • 1.Познайомитися з історією і хімічним складом пива.
  • 2.З'ясувати причини вживання пива.
  • 3.З'ясувати вплив пива на психологічному та фізіологічному рівні.
  • 4.Скласти список рекомендацій батькам, вчителям і учням з профілактики вживання пива неповнолітніми.
Перегляд файлу

  Загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів № 30

Кіровоградської міської ради

Кіровоградської області

 

 

 

 

 

 

Автори      учениця 9 класу Мерлиця Валерія

Науковий керівник        вчитель хімії , біології та основ екології  Кожевник               Альона Володимирівна

 

 

 

Кіровоград – 2014-2015

 

Назва проекту:

«Вплив пива на організм підлітка»

Зміст

1. Анотація проекту

2. Мета і завдання проекту

3. Розділ1 Теоретична частина

3.1. Історія виготовлення пива

3.2.  Хімічний склад пива

3.3.  Причини вживання пива

3.4.  Позитивні і негативні властивості пива

3.5.  Психологічний вплив пива

3.6. Фізіологічний вплив пива на організм людини

4. Розділ 2. Дослідницька частина

5. Розділ 3. Рекомендації

6. Розділ 4. Література

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Анотація

  Людство не може зупинитися. Воно взяло надто великий розгін, рух для нього — це найвищий закон життя.

     П. Загребельний

Отже спробувавши на смак один раз і воно сподобалось , то людина буде пробувати й пробувати. Якщо ж говорити більш конкретно, про шкідливий вплив пива на організм людини.

«Епоха пива» - характеристика досить точна, особливо якщо мати на увазі бурхливу, раптом прокинулась у багатьох громадян пристрасть до цього напою. Всі ми свідки того, як до «цілющої вологи» потягнулися не тільки міцні чоловічі руки, але і жіночі ручки, а також дитячі рученята. Люто хлинувшая на вулиці наших міст і містечок пивна «ріка» безжально захоплює в небуття тіла і душі наших співвітчизників.

Сьогодні непомірне і все зростаюче захоплення пивом населення, особливо молоді, викликає дедалі більшу тривогу.

Спочатку спробуємо звернути вашу увагу на проблему  - впливу пива на  людини.

Пиво має не тільки позитивне (втамовує спрагу, і, висловлюючись сучасною мовою, підвищує загальний тонус організму, а також сприяє більш правильному обміну речовин), але робить і негативний вплив на організм людини, особливо підлітка.

 

 

  Кожна епоха породжує свого героя.

     Корейське прислів’я

 

В нашому випадку - це пиво

 

 

 

 

Мета та завдання проекту

 

Мета роботи: Вивчити негативний вплив пива на організм підлітка, наслідки його вживання, а також психологічний та фізіологічний вплив пива на організм людини вцілому.

Завдання роботи:

  1.               Познайомитися з історією і хімічним складом пива.
  2.               З'ясувати причини вживання пива.
  3.               З'ясувати вплив пива на психологічному та фізіологічному рівні.
  4.               Скласти список рекомендацій батькам, вчителям і учням з профілактики вживання пива неповнолітніми.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Глава 1. Теоретична частина

 

1.1 Історія виготовлення пива

 

Історики вважають, що ще за 7 тисяч років до н.е. у Вавилоні варили пиво з ячмінного солоду і пшениці. Потім спосіб приготування поширився в Давньому Єгипті, Персії, серед народів, що населяли Кавказ і південь Європи, а пізніше - по всій Європі.

Древневавилонский цар Хаммурапі (1792-50 рр. до н.е.), як відомо, прийняв один з перших зведень законів з 282 параграфів. Деякі з них прямо стосувалися самого пива. Зокрема, якщо Пивоварки (тоді пиво варили тільки жінки) запросить за пиво ціну, яка не відповідає ціні хліба, а ціну срібла високої проби, або ж дешевше ціни хліба, тоді її необхідно оштрафувати або кинути у воду. А якщо хто продавав погане пиво або ж фальсифікований під пиво напій, його має втопити в тій же пивний бочці або стратити через пиття цього напою до смерті.

Відомий давньогрецький вчений та історик Геродот називав пиво ячмінним вином. Фракійці ж від Адріатики до Чорного моря щодня вживали світле пиво. Вони вважали, що пиво не лише втамовує спрагу, а й, висловлюючись сучасною мовою, підвищує загальний тонус організму, а також сприяє більш правильному обміну речовин.

В Англії в IV столітті н.е. виготовляли вже 19 сортів пива, а замість хмелю в якості смакових добавок використовували мед, корицю, верес. Центром же пивоваріння в Середні століття була Фландрія.

У IX-XII століттях пивоваріння вже широко було поширене на території Київської Русі, а потім і в Новгородських землях. Причому зі знайдених документів того часу відомо, що пиво варили з ячмінного солоду і хмелю, які використовуються досі.

Спочатку його варили для домашнього вжитку, потім у міру розвитку товарного виробництва, пиво стає предметом обміну і торгівлі.

 

 

 

1.2 Хімічний склад пива

В жодній книзі чи довіднику, або по телебаченню ви не побачите й не прочитаєте про компоненти які входять до складу пива. Це альдегіди, сивушні масла, метанол, ізопропіловий спирт, ефіри, нітразаміни, й інші не менш отруйні сполуки, вміст яких в пиві в десятки і сотні разів перевищує рівень їх допустимої концентрації в горілці, одержаній із спирту вищого очищення. Серед них - і психотропні речовини, які відносяться до нелегальних наркотиків.

Основними компонентами пива є

вода (91-93%),

вуглеводи (1,5-4,5%),

етиловий спирт (3,5-4,5%)

азотовмісні речовини (0,2-0,65%).

Інші компоненти позначають як мінорні.

Вуглеводи пива (близько 26 г / л) на 75-85% складаються з декстринів. На прості цукри (глюкоза, сахароза, фруктоза) припадає 10-15% від загальної кількості вуглеводів. І лише 2-8% вуглеводів представлені іншими, складними цукрами (полісахариди, фрагменти пектину та ін.)

Етиловий спирт (близько 30 г / л), поряд з вуглеводами, є головним компонентом, що забезпечує калорійність цього напою, яка складає близько 400-450 ккал / л. Для порівняння: калорійність молока, кока-коли або фруктових соків коливається в межах 600-700 ккал / л. З огляду на це, не можна погодитися з існуючою уявленням про те, що помірне споживання пива сприяє збільшенню маси тіла і навіть може призвести до ожиріння. Разом з тим, пиво має здатність стимулювати апетит і сприяти надмірного споживання їжі.

Азотовмісні речовини пива представлені в основному поліпептидами та амінокислотами. Велика частина їх надходить у напій з солоду. Лише 20-30% амінокислот є продуктами життєдіяльності дріжджів. У пиві представлені всі основні амінокислоти. Однак, їх харчова цінність через малу кількість незначна.

Мінорні з'єднання пива. Мінорні, або присутні в незначних кількостях компоненти пива класифікують наступним чином: мінеральні сполуки, вітаміни, органічні кислоти, фенольні сполуки, гіркі речовини, ароматичні з'єднання, біогенні аміни та естрогени.

Мінеральні сполуки надходять в напій із солоду, інших вихідних матеріалів і з водою. У біологічно значимих кількостях в пиві присутні іони калію, натрію, кальцію, магнію, фосфору, сірки та хлору. Пиво відрізняється від інших алкогольних напоїв і, зокрема, від вина високим вмістом калію (160 - 450 мг / л). Пиво, яке вживається в кількості 1 л на день, здатне приблизно на 30% забезпечити добову потребу в цьому елементі. При цьому в пиві відносно мало натрію (близько 120 мг / л). Дана обставина використовують деякі лікарі, які рекомендують пацієнтам, що страждають на гіпертонічну хворобу і потребують обмеження натрію, пити пиво в помірній кількості - 0,5-1,0 л на день.

За вмістом кальцію (близько 80 мг / л), магнію (близько 80 мг / л), фосфору (близько 140 мг / л), а також заліза, міді, цинку та інших, зміст яких не перевищує 1 мг / л, пиво майже не відрізняється від апельсинового соку. Наявність в пиві кобальту, вживаного як стабілізатор пивної піни, чинить руйнівну дію.

Вітаміни надходять у пиво в основному із солоду, багатого на вітаміни групи В. Тому в пиві, на відміну від натурального вина, міститься досить велика кількість віт. В1, або тіаміну (0,005-0,15 мг / л) і віт. В2, або рибофлавіну (0,3-1,3 мг / л). Вживання пива в кількості 1 л на день здатне забезпечити 40-60% добової потреби в цих вітамінах. Пиво багате і іншими вітамінами. Зміст віт. С або аскорбінової кислоти становить 20-50 мг / л. Аскорбінову кислоту в пиво часто додають у процесі виробництва для запобігання процесів спонтанного окислення інших компонентів. 1 л пива приблизно на 70% забезпечує добову потребу в цьому вітаміні. У пиві відносно мало віт. В6 або піридоксину (0,4-1,7 мг / л), пантотенової кислоти (0,4-1,7 мг / л) і біотину (близько 5 мг / л).

Фенольні сполуки. Зміст поліфенолів в пиві приблизно в 10 разів нижче, ніж у натуральному виноградне вино і коливається в межах 150-300 мг / л. Близько 90% фенольних сполук надходить в пиво з солоду, а решта - з хмелю. Середній вміст поліфенолів та їх окремих представників відображено . Фенольні сполуки пива можна віднести до найбільш цінних у біологічному відношенні його компонентів. Слід відзначити також, що споживання пива і міцних алкогольних напоїв асоціюється з підвищеним ризиком розвитку злоякісних утворень в нижніх відділах сечовивідних шляхів, що також пов'язують з низьким вмістом поліфенолів. Разом з тим, встановлено, що фенольні сполуки, забезпечують його бактерицидна, бактеріостатична дія і полегшують абсорбцію мінеральних речовин та інших компонентів їжі.

Ароматичні сполуки пива. Аромат і колір пива, крім гірких речовин, визначають і інші сполуки, які надходять в напій з хмелю і входять до складу хмелевого масла. На сьогоднішній день ідентифіковано більше 70-і компонентів, віднесених до цього класу речовин. Відомості про здатність цих речовин надавати біологічну дію відсутні.

Біогенні аміни провокують розвиток гіпертензії, викликають головний біль і можуть призвести до ураження нирок.

 

1.3 Причини вживання пива

Поширенню пияцтва сприяють живучі алкогольні традиції, питні ритуали. Які тільки приводи для випивки не використовують любителі проведення часу з чарочкою в руці! Свята. Приємні події. Сумні події. Придбання нової речі. Закінчення навчального року. Надходження на роботу ...

Крім питних традицій виникненню схильності до пияцтва в чималому ступені сприяє невміння інших молодих людей правильно, захоплююче, з користю для себе і для суспільства проводити вільний час. Тут треба говорити не стільки про організацію дозвілля молодих людей, як про виховання у них потреби в змістовних видах проведення часу, про вихованість духовності.

Одні вдаються до вживання спиртних зілля з тієї причини, що алкоголь створює оманливе відчуття підвищеного самовдоволення і уявного благополуччя, ілюзію позбавлення від всіх бід і від напруги, хибне відчуття припливу сил і підвищення настрою. Іншими пиво вживається як засіб, нібито полегшує контакти, сприяє традицією, що склалася спілкуванню людей у години дозвілля. Питні ритуали і звичаї - це своєрідний помилковий спосіб залучення до уявленням і інтересам того чи іонного малого колективу. Часом молодик, який бажає стати «своїм» у компанії, п'є заодно з усіма, приховуючи природне ставлення до алкоголю. Лише б стати тут в один ряд з іншими. Раз, другий, третій вип'є через силу, а тим, дивись, уже й не без деякого задоволення потягнувся до чарки. Це ще раз свідчить про свого роду вибірковості в юнацькому віці: деякі молоді люди набагато легше піддаються негативному впливу меншості з поведінкою, що відхиляється і не схильні сприймати позитивні традиції більшості в безпосередньому оточенні.

Чималу роль у ранньому вживанні пива грають і умови сімейного виховання, сімейні традиції. У 52 з 100 молодих людей, які страждають на хронічний алкоголізм, констатовані несприятливі умови виховання, пов'язані з постійними конфліктами, створюваними головним чином батьками-п'яницями. Багато пацієнтів виховувалися без батьків, з якими матері розлучилися знову таки через пияцтва. Діти в таких сім'ях часто були позбавлені належної уваги і нагляду. Іноді родичі прямо заохочували вживання пива дітьми і підлітками. Так, такий сімейній атмосфері, такої ситуації не позаздриш. Потрібно сказати собі: «Ні, пива не п'ю!» Важкі умови виховання - ще не виправдання наших пороків. Кожен здатний сам виковувати свій характер, обрати життєвий шлях. Боріться за своє щастя. Не розкисати. Будьте вимогливі до себе і поблажливі до недоліків ваших батьків. Батьків не вибирають ...

Крім перерахованих факторів поширенню пивного алкоголізму сприяють погана організація культурно-масової роботи, недостатня увага в деяких сім'ях до виховання у молодих людей самодисципліни, почуття відповідальності перед близькими, перед усім суспільством, невміння прищепити молоді різноманітність і вірно зорієнтовані інтереси.

Люди — господарі своєї долі.

     В. Шекспір

Кожна людина - господар своєї долі, кожен просто зобов'язаний всерйоз зайнятися самовихованням, зміцненням волі, підвищенням свого освітнього рівня, раціональною організацією власного дозвілля. Прагнення до самовдосконалення завжди знайде гарячу підтримку в нашому суспільстві. Так що немає виправдання тим, хто добровільно вибирає самий легкий і підступний з усіх шляхів - шлях пияцтва, бездомного прагнення як-небудь убити час. Тим більше що цей, спочатку надзвичайно легкий, шлях призведе рано чи пізно до прірви.

 

 

1.4 Позитивні властивості пива

Безсумнівно, пиво має ряд позитивних властивостей. Одним з таких властивостей є полегшення відносин між людьми. Далеко не кожна людина за характером є товариським. Для багатьох спілкування обмежена вузьким колом людей, а розширити число своїх приятелів і знайомих вони не здатні. У стані ж легкого, приємного сп'яніння навіть сором'язлива людина сміливішає, і може легко заговорити з людиною, з якою він ще не знайомий.

Пиво має ейфорізуючу ефектом (поліпшення настрій, створення благодушно-безтурботного емоційного фону); заспокійливим (седативну) діянням (невеликі кількості спиртного покращують сон); зменшує страх і тривогу (у минулій війні солдатам перед атакою давали спиртне, і багатьох це рятувало від почуття страху ); знімає психічне напруження, підвищує апетит (у минулому столітті лікарі рекомендували ослабленим, хворобливим дітям і жінкам пити перед їжею трохи кагору або іншого вина); аналгетичну дією (полегшує біль); властивістю коригувати деякі особливості характеру людини (боязкість, нерішучість, сором'язливість) .

 

1.5 Психологічний вплив пива

Заборонили вживання пива в громадських місцях. Але заборонили, схоже, тільки на папері. А в реальності як ходив народ по вулицях, гордо тримаючи заповітну пляшку або банку, так і ходить. Заборона вийшов, тепер багато хто сподівається, що з часом усе це закінчиться. Але телевізійна реклама встигла зробити свою справу. Вона привчила молодих людей до нового виду «культурного» дозвілля. Тепер хлопці та дівчата, збираючись разом, вже практично автоматом роблять, «як вчили»: в руках у кожного пляшка пива. Реклама розвинула у молоді умовний рефлекс: зібралися разом - візьміть по пляшці. А йти по вулиці з пляшкою пива (як у західному кіно!) Так само модно і «культурно», як якщо б ви йшли з сигаретою.

Пиво як спосіб проведення часу. Пиво дуже підходящий напій, щоб «вбити» час і, прикрившись пивною піною, сховатися від реальних справ. Судіть самі - його п'ють довго, багато, ведучи «під пивко» неспішні розмови.

Активною пивною рекламою в нас уже вихована значна вікова група - від 16 до 30 років. Це так зване «пивне покоління». Характерним атрибутом їх життя стала батарея пивних пляшок, особливо коли група молодих людей «тусується» і «відтягується».

Треба віддавати собі звіт в тому, що аудиторія, у всі очі дивиться і все душею всмоктуюча пропонований їй спосіб життя і стиль поведінки, - це підлітки від 10 до 15 років. Пацани, з усіх сил прагнуть стати «ух, якими!», Слухають кожному слову і кожній руху тих, хто на їх розсуд, таким вже став. Ці «старші» всерйоз сприймаються молодиками як люди, що знаються на життя і вміють йти по ній впевненою ходою і з високо піднятою головою. А «кумири», розуміючи (хоча, може бути, навіть і немає) силу свого впливу на підростаючу поросль, своєю поведінкою підказують їй, як вже зараз можна наблизитися до заповітної мрії: стисни в руці пляшку, «Дерні» «з горла» і вже зараз станеш таким, яким хочеш!

Вплив  на підлітків триває без видимих ​​перешкод. Повторюємо: пиво п'ють на очах у дітей - і на вулиці, і в громадському транспорті. А між тим кожен день і кожен час відкритого вживання в громадських місцях алкогольного напою під назвою «пиво» ​​вбиває юні душі. Діти, виховані проти нашої волі «старшими товаришами» в дусі «пивного братства», мають реальні шанси в недалекому часі стати такими ж, як ті, і постійно перебувати в стані «легкої піддатості».

Зараз часто повторюють: пиво страшно тим, що «відкриває двері горілці». Це, звичайно ж, так. Але ми впевнені, що і воно саме по собі здатне накоїти чимало бід. Пиво може перетворити людину на істоту, перед яким закриються в житті багато дверей, а відкритою залишиться лише одна - в прірву.


1.6. Фізіологічний вплив пива на організм людини

Ожиріння. Пиво пробуджує апетит за рахунок алкоголю та інших містяться в ньому речовин. Прийом значних порцій пива може привести до порушення вуглеводно-жирового обміну в організмі, і ожиріння не змусить себе довго чекати. Зменшення вироблення організмом чоловічого статевого гормону (метилтестостерону) призводить до непропорційного збільшення в організмі жіночих статевих гормонів, тому відбувається не просто ожиріння, а ожиріння за жіночим типом: жир відкладається на стегнах, шиї, плечах і грудях. Чоловік поступово набуває жіночі обриси, а споживання жінками пива призводить до зайвої повноті.

Придушення лібідо (статевого потягу). Згаданий вище гормон метилтестостерон стимулює статевий потяг. Недолік його в крові поступово призводить до розвитку байдужості до протилежної статі.

Втрата еластичності судин. В умовах підвищеного тиску крові в судинній системі стінки кровоносних судин, втрачаючи свою еластичність, починають випинатися і вибухає за типом варикозу: гладка мускулатура судин слабшає, стінки їх розтягуються, стають в'ялими і не здатними до активного стисненню Особливо небезпечно розвиток цього явища в судинах серцевого м'яза .

«Пивне серце». Великий об'єм випитої рідини призводить до збільшення об'єму крові в організмі. Унаслідок необхідності перекачувати збільшена кількість крові серцевий м'яз в умовах перевантаження, природно, перевтомлюється. Серце, прагнучи увібрати в себе збільшений об'єм крові, розтягується. Стінки його з часом стають тонесенькими. Серцевий м'яз слабшає. Серце стає більшим за обсягом, але мало працездатним - «пивних», як називають його медики.

Є дані, що вживання пива призводить до дефіциту вітаміну В1, а недолік цього вітаміну також сприяє ослаблення і перерозтягнення серцевого м'яза. Свою роль грає і кобальт, що міститься в пиві в якості піноутворюючої добавки.

Укупі все це призводить до наступного: серце стає гіпертрофованим, тобто збільшеним в розмірі, в'ялим і провислий. Сила скорочення серцевого м'яза знижується, для підтримки нормального артеріального тиску збільшується частота його скорочень, а це небажано, тому що серце в результаті передчасно «зношується». Підсумком може бути повна його зупинка.

«Пивний» живіт. Вживання великої кількості рідини призводить до розтягування м'язової стінки шлунка. Природно, це веде до збільшення м'язового тиску черевної стінки. У результаті м'язові волокна розтягуються, знижується їх тонус. Додамо сюди зменшення фізичного навантаження на черевний прес унаслідок звичайнісінької ліні і отримаємо ідеальне «жірохраніліще» в області талії. Жир, як відомо, - це енергетичний резерв нашого організму. А резерв зберігається в місці, де їм ніхто без потреби не скористається. Якщо це місце - талія, тоді жирові накопичення відкладуться саме там. У підсумку на животі утворюється величезний сальник.

Збільшення обсягу черевної порожнини дозволяє кишечнику також збільшуватися в обсязі - його стінки розтягуються, а їх тонус від такого розтягування, природно, знижується. Зниження тонусу кишечника (так звана «атонія») послаблює його перистальтику (здатність стінок кишечника, скорочуючись, проштовхувати його вміст у напрямку «виходу»), погіршує кишкове травлення: виникають запори і здуття кишечника. Підсумком тривалих закрепів може стати геморой.

Через уповільнення просування по кишечнику харчових мас відбуваються надмірне всмоктування води з них і наступне затвердіння. Це призводить до утворення в товстому кишечнику калових каменів, які в свою чергу стають серйозною перешкодою для спорожнення кишечника.

Гастрит та виразка шлунка. Пиво містить вугільну кислоту, а це значить, що, потрапивши в шлунок, воно збільшує його кислотність. Підвищена кислотність підсилює подразнення слизової оболонки шлунка, від чого вона може запалитися. Запалення слизової оболонки шлунка і називається гастрит. Не лікований або погано лікований гастрит може призвести до виникнення такого серйозного дефекту, як виразка шлунка.

Жовчнокам'яна хвороба. Пиво має релаксуючим, тобто розслаблюючу дію. Саме тому для нього характерний сечогінний ефект: розслабляючи сфінктер сечового міхура, пиво сприяє відтоку сечі з нього. Але треба мати на увазі, що розслаблюючу дію пива позначається також і на мускулатуру жовчних проток. Розслаблена гладка мускулатура названих органів стає нездатною до активних скорочень, які необхідні для забезпечення просування жовчі до кишечнику. Виникає так звана «дискінезія жовчовивідних шляхів», що приводить до застою жовчі в жовчному міхурі. З-за застою жовчі погіршується кишкове травлення.

У самому жовчному міхурі концентрація жовчі в результаті застою починає підвищуватися. У результаті солі, що містяться в ній, випадають в осад у вигляді кристалів. Кристали поступово збільшуються в розмірах. Спочатку вони утворюють так званий «пісок», а потім, з плином часу, дрібні піщинки перетворюються на середні і великі камені - конкременти. Попадання каменів у жовчовивідні шляхи призводить до травмування їх внутрішніх стінок, що супроводжується сильними різкими коліками.

Але може статися і повна закупорка жовчовивідних шляхів.

Дослідження, проведені в багатьох країнах, свідчать, що хронічний алкоголізм розвивається в 3-4 рази швидше від вживання пива, ніж від міцних алкогольних виробів. Шкода пива для людського організму дуже велика. Загибель клітин головного мозку (які, відмираючи, виходять з сечею), порушення функцій спинного мозку, міокардіодистрофія, цироз печінки, гепатит, панкреатит, гастрит, невропатії, поразка зорового і слухового аналізаторів. Доведено також кореляцію між щоденним споживанням пива і підвищенням артеріального тиску. Одним з важких ускладнень при пивному алкоголізмі є молочно-кислий ацидоз і гіпонатріємія.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розділ 2. Дослідницька частина

Отже, об'єктом дослідження є підліток, а предметом дослідження - негативний вплив пива на організм підлітка.

Дослідження: споживають пиво школярі восьмих - одинадцятих класів на основі анкетування виявило наступні факти:

Було опитано 194 підлітка, як нашої школи так і нашого мікрорайону

  1.               Вперше смак пива  дізналися - 38 учнів,

до 5-го класу - 24 чол,

до 8-го класу - 68 чол,

до 11-го класу - 64 чол,

  1.               Перше враження від прийнятого пива було

приємним для 80 чол,

не приємні для 40 чол,

не пам'ятають, що відчували - 48 чол,

важко відповісти - 26 чол.

  1.               В останній раз пиво вживали

вчора - 24 чол,

тиждень тому - 67 чол,

місяць тому - 84 чол,

не вживають - 19 чол.

  1.               На питання чи часто ви вживаєте пиво відповіли так:

щодня - 5 чол,

1-2 рази на тиждень - 18 чол,

2-3 рази на тиждень - 48 чол,

дуже рідко - 98 чол,

не вживають - 21 чол.

  1.               Легко відмовитися від пива так - 65 чол,

не легко - 84 чол,

іноді легко - 32 чол,

важко відповісти - 13 чол.

  1.               Особисте ставлення до вживання пива учнями:

краще не пити зовсім - 34 чол,

впевнені у нешкідливості нечастих випивок - 27 чол,

слід пити, дотримуючи міру - 73 чол,

думають, іноді дозволено трохи випити - 34 чол,

для здорової людини алкоголь нешкідливий - 12 чол,

не можуть відповісти - 14 чол.

  1.               До самоконтролю в стані алкогольного сп'яніння здатні -106 чол,

не здатні - 40 чол,

важко відповісти - 48 чол.

 

  1.               На запитання «Яка кількість грошей ви витрачаєте на придбання пива на місяць?» Відповіли так:

багато (майже всі) - 8 чол,

досить багато - 23 чол,

мало - 118 чол,

ні витрачаю зовсім - 45 чол.

1. Вперше про смак пива  дізналися?

2. Перше враження від прийнятого пива було

3. В останній раз пиво вживали

4. На питання чи часто ви вживаєте пиво

 

5. Легко відмовитися від пива

6. До самоконтролю в стані алкогольного сп'яніння

7. У стані сильного алкогольного сп'яніння

8. На запитання «Яка кількість грошей ви витрачаєте на придбання пива на місяць?» Відповіли так:

 

Висновок:

Алкоголізм дуже швидко «молодшає», тому що підлітки починають вживати пиво вже в середній, а деякі навіть у початковій школі. Основними причинами його вживання є наслідування старшим (старшокласникам або своїм батькам).  Сумний факт - приблизно 1 / 3 опитаних учнів бачили своїх батьків у стані сильного алкогольного сп'яніння. Також не всі учні знайомі з серйозними наслідками вживання пива, а, отже, вживають його, не замислюючись..

Досвід № 1: Порушення властивостей білків при впливі на них пивом.

Мета: довести, що спирт денатурує білки, необоротно порушує їх структуру і властивості.

Обладнання: 1-процентний розчин CuSO 4 . Штатив, 2 пробірки, бюретки на 10 мл, піпетка, яєчний білок, профільтрована через вату, вода, 80-90-відсотковий розчин NaOH, 1-процентний розчин CuSO 4.

Хід роботи:

У дві пробірки я налила по 1-2 мл яєчного білка. В одну з них додала 8 мл води, а в іншу - стільки ж спирту і збовтайте. Порівнюючи вміст пробірок, я помітила, що в першій пробірці білок розчиняється, так як яєчний білок відноситься до легкорозчинних білків (тому він добре засвоюється).

У спирті білки не розчиняються: спирт віднімає від білків воду. У результаті цього порушуються структура, властивості білка і його функції.

Це означає, що під дією спирту порушилося важлива властивість білка - розчинність.

Висновок: пиво необоротно порушує структуру і властивості білка.

Досвід № 2. Порушення властивостей ферменту каталази при дії різних факторів.

Мета: З'ясувати, що станеться з ферментом каталазою, якщо подіяти на нього водою, пивом, високою і низькою температурою.

Обладнання: Штатив, 4 пробірки, картопля

Хід роботи:

Взяла 8 пробірок. У перші 4 пробірки поклала невелика кількість подрібненого картоплі. В інші 4 пробірки - подрібнені шматочки м'яса (яловичина). Першу і п'яту пробірку помістила в морозильну камеру холодильника. = 80-90 0 ). Другу і шосту пробірки - в банку з гарячою водою (t = 80-90 0). У третю та сьому пробірки додала води (2 мл). У четверту і восьму пробірки додала пиво («Балтика 9» -2 мл). Через 30 хвилин дістала всі пробірки і в кожну капнула невелику кількість пероксиду водню.

Спостереження: У пробірках № 3 і № 7 спостерігала виділення бульбашок, тобто фермент каталаза розщеплював пероксид водню. В інших пробірках реакцію виділення кисню не спостерігала, тому що - III ) ферментов была нарушена. структура (IV - III) ферментів була порушена.

Висновок: пиво необоротно порушує структура і властивості білка.

 

Глава 3. Рекомендації

Пиво не лише втамовує спрагу і допомагає полегшенню відносин, але і веде до ожиріння, придушення статевого потягу, втрати еластичності судин, жовчнокам'яної хвороби, гастриту і виразці шлунку ... Тому слід почати контролювати процес вживання цього напою підлітками. Я пропоную наступні заходи з профілактики вживання пива неповнолітніми:

Для адміністрації шкіл (заст. директора з виховної роботи):

  1.               Починати антиалкогольну освіту і виховання одночасно з початком навчального процесу (з 1-го класу).
  2.               Стимулювати громадську активність учнів через тематичні загальношкільні заходи соціально-позитивного дозвілля школярів.
  3.               Ввести колелективний курс з 5-го класу «Здоровий спосіб життя»

Для психолого-валеологічної служби:

  1.               Здійснити комплексний підхід до змісту програми первинної профілактики споживання алкоголю, що поєднує її біологічний, психологічний, соціальний та духовний компоненти.
  2.               Провести з неповнолітніми, які входять у групу ризику по споживанню алкоголю, не тільки групову, а й індивідуальну медико-виховну роботу.

Для класних керівників:

  1.               Організувати та активізувати самостійну участь учнів різних класних колективів у профілактичній роботі.
  2.               Використовувати не тільки час, відведений на спеціальні заняття, але й створити в навчальному закладі атмосферу тверезості, використовуючи різні форми позакласної діяльності.

Для викладачів:

  1.               Використовувати у викладанні такий методичний прийом, як «навчання під час навчання».
  2.               Встановлювати междпредметние зв'язку, що дозволяють активно застосовувати даний прийом з метою проведення первинної профілактики споживання пива неповнолітніми.

 

Для батьків:

  1.               Проводити бесіди з дитиною, вселяти йому, що він особистість, яка не може підпадати під вплив алкоголю.
  2.               Ефективно спільно з дитиною програти, прорепетирувати його поведінку в тій ситуації, коли йому нав'язують першу склянку спиртного.

Для учнів:

  1.               Вести здоровий спосіб життя, займатися спортом, відвідувати секції, брати участь в інтелектуальних, спортивних, творчих заходах різного рівня.
  2.               Прислухатися до думки батьків, класних керівників і фахівців різних областей з даного питання.
  3.               Мати свою думку і вчасно сказати «ні».

Результатом проведення профілактичної роботи має стати утворення «валеологічного простору», «клімату» психічного здоров'я і тверезості в освітньому закладі та починати формування здорового способу життя потрібно з 1-го класу школи, так як процес соціального навчання, активної вироблення психологічних і соціальних установок у дітей починається з 8-9 років.

 


Глава 4. Джерела інформації

пиво організм підліток

  1.               Д. Єнікеєва «Книга для питущої людини». 1998
  2.               Журнал «ОБЖ. Основи Безпеки життя »1'2004 (91)
  3.               loneedom.ru/items/2273.asp
  4.               www.medi.oglib.ru/bgl/5028.html
  5.               www.newsru.com
  6.               www.vz.ru
  7.               Иванец Н.Н., Валентик Ю.В. Алкоголизм.-М.: Наука,1988.-176 с.
  8.               Ненайденко В.Г. Курс лекций по органической химии.

 

docx
До підручника
Екологія (профільний рівень) 10 клас (Царик Л.П., Царик П.Л., Вітенко І.М.)
Додано
10 серпня 2018
Переглядів
1439
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку