Неклітинні форми життя Презентація до теми "Віруси"

Про матеріал
Неклітинні форми життя: опис та характеристика представників Вірусів, Пріонів та Віроїдів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Неклітинні форми життя: Віруси Віроїди Пріони Цей термін віруси з’явився після відкриття найбільших вірусів, якими є мімівіруси, мегавіруси й пандоравіруси.

Номер слайду 2

Віруси, яких на сьогодні описано понад 5 000 видів, вивчає вірусологія.

Номер слайду 3

Віруси (від. лат. virus – отрута) – це неклітинні форми життя, які є внутрішньоклітинними абсолютними паразитами. Віруси вражають усі клітинні організми. Знайдено також віруси, які здатні відтворюватися лише в присутності інших вірусів (віруси-сателіти). Віруси, що вражають інші віруси.

Номер слайду 4

Прості віруси складаються з білків і одного типу нуклеїнової кислоти. мають капсид з білкових частинок – капсомерів нуклеїнову кислоту – серцевину

Номер слайду 5

Складні віруси окрім білків нуклеїнових кислот мають молекули ліпідів можуть мати додаткові оболонкимолекули вуглеводівферменти

Номер слайду 6

Вірусна нуклеїнова кислота представлена одно- або дволанцюжковими молекулами ДНК чи РНК, що заключенні в білкову оболонку (капсид). Капсид ДНК

Номер слайду 7

Вірусні білки бувають декількох типів: білки- ферменти для самовідтворення молекул нуклеїнових кислотбілки-гемаглютиніни для розпізнавання клітинбілки-нейромінідази для руйнування рецепторів клітинструктурні білки для побудови капсиду. Білки нейромінідази. Білки гемаглютиніни. Білки капсиду

Номер слайду 8

У вірусів немає власних білоксинтезуючих систем, тобто у них немає власних іРНК, т. РНК, рибосом. Для вірусів характерна специфічність, що полягає у можливості взаємодії вірусів лише з певними рецепторами клітинних мембран. РНКБілковий канал. Нейромінідази Гемаглютиніни

Номер слайду 9

У життєвому циклі вірусів наявні дві фази: позаклітинна (віріон) внутрішньоклітинна (проявляє окремі ознаки живого, як-то мінливість, розмноження).

Номер слайду 10

Віруси спричиняють різноманітні, часто масові (епідемічні) захворювання. У людини віруси вражають:органи дихання (віруси грипу)травну (гастроентерити, гепатити)нервову (поліомієліт, енцефаліти, сказ)шкіру та слизові оболонки (кір, герпес, папіломи, вітряна віспа)пригнічують імунні реакції організму (СНІД)призводять до ракових захворювань (онковіруси).

Номер слайду 11

У тварин віруси спричиняють:ящурчумку собакчуму курейсказ. Ящур Сказ

Номер слайду 12

У рослин віруси викликають:жовтушністьмозаїчністьплямистістькарликовістьнекрозипухлини

Номер слайду 13

Бактеріофаг — віруси які, вибірково інфікують бактеріальні клітини та клітини архей . Слово утворене від лат. bacteria та грец. φαγεῖν («їсти», «пожирати», «поглинати»), буквально — «поїдач бактерій». Бактеріофаги є класичним об'єктом досліджень молекулярної біології.

Номер слайду 14

Розмноження вірусів містить декілька етапів:розпізнавання клітини-мішені й прикріплення до неї;проникнення в клітину;збирання вірусних частинок; вихід з клітини.

Номер слайду 15

Пріони (від англ. proteinaceous infectious particles – білкові заразні частинки) – особливий клас інфекційних агентів, які є низькомолекулярними білковими частинками без нуклеїнової кислоти. ці частинки є збудниками важких захворювань ЦНСм’язовоїкровоносної та інших систем у людей ряду вищих тварин (так звані повільні інфекції) завжди закінчуються летально.

Номер слайду 16

Відкриті пріони в 1982 р. американським біологом С. Прузінером. найвідоміші пріонні інфекції, пов’язані з ураженням головного мозкугубчаста енцефалопатіяфатальне сімейне безсонняхвороба Куру

Номер слайду 17

Віроїди – неклітинні форми життя, які являють собою низькомолекулярну одноланцюгову кільцеву РНК, що не кодує білків. Віроїди було відкрито в 1971 р. Т. Дінером. Ці субмікроскопічні частинки, на відміну від РНК-вірусів, білкової оболонки не мають.

Номер слайду 18

Віруси поширюються багатьма способами: віруси рослин часто передаються від рослини до рослини комахами, що харчуються рослинними соками, наприклад, попелицями; віруси тварин можуть поширюватися комахами, такі організми відомі як переносники. вірус грипу поширюється повітряно-крапельним шляхом під час кашлю та чхання. норовірус і ротавірус, що зазвичай спричинюють вірусні гастроентерити, передаються фекально-оральним шляхом під час контакту з зараженою їжею або водою. ВІЛ є одним з декількох вірусів, що передаються статевим шляхом і під час переливання зараженої крові.

pptx
Додав(-ла)
Штефюк Леся
До підручника
Біологія 9 клас (Соболь В. І.)
Додано
19 квітня 2021
Переглядів
9642
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку