Презентація "Нуклеїнові кислоти. АТФ".

Про матеріал

Презентація містить інформацію на тему "Нуклеїнові кислоти. Роль нуклеїнових кислот як носія спадкової інформації. АТФ".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Нуклеїнові кислоти. АТФ.

Номер слайду 2

Нуклеїнові кислоти та нуклеотиди

Номер слайду 3

ДНК і РНКУ живих організмах існує два типи нуклеїнових кислот — РНК (рибонуклеїнова кислота) і ДНК (дезоксирибонуклеїнова кислота). Вони відрізняються між собою за складом і особливостями будови.

Номер слайду 4

ДНК і РНКМолекула ДНК складається з двох ланцюгів нуклеотидів, які з’єднуються за принципом комплементарності. Навпроти кожного нуклеотиду одного ланцюга розміщується той нуклеотид, який йому відповідає. Навпроти аденілового — тимідиловий, а навпроти цитиділового — гуаніловий. Тому в молекулах ДНК кількість аденілових нуклеотидів завжди дорівнює кількості тимідилових нуклеотидів, а кількість гуанілових — кількості цитиділових. Між гуаніном і цитозином утворюються три водневі зв’язки, а між аденіном і тиміном або аденіном і урацилом — два. РНК теж може зберігати спадкову інформацію, такий спосіб зберігання використовує частина вірусів.

Номер слайду 5

АТФ та її роль у життєдіяльності клітин. У життєдіяльності клітини активну участь беруть не тільки РНК і ДНК, але й окремі нуклеотиди. Наприклад: АТФ – аденозинтриортофосфат, ГТФ — гуаназинтриортофосфат, ЦТФ – цитидинтриортофосфат, УТФ – уридинтриортофосфат, АДФ — аденозиндіортофосфат, АМФ — аденозинмоноортофосфат, тощо. Усі нуклеотиди, які входять до складу нуклеїнових кислот, є моноортофосфатами. Три- і діортофосфати також відіграють важливу роль у біохімічних процесах клітин.

Номер слайду 6

Перетворення енергії та реакції синтезу в біологічних системах. Найбільш поширеним нуклеотидом у клітинах живих організмів є АТФ. Він бере участь у процесах росту, руху й розмноження клітин. Велика кількість молекул АТФ утворюється в процесах клітинного дихання та фотосинтезу. Ця молекула відіграє роль універсального джерела енергії для біохімічних реакцій.

Номер слайду 7

Домашнє завдання:§8 опрацювати. Дати відповіді на запитання після параграфу.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 9 клас, Презентації
До підручника
Біологія 9 клас (Задорожний К. М.)
Додано
12 жовтня 2023
Переглядів
217
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку