О.Уальд.Хлопчик-зірка (презентація)

Про матеріал
Казки Оскара Уайльда особливі. Їхні герої не вирушають у далекі мандрівки,не борються із чудовиськами. Здебільшого боротьба у них відбувається із… самим собою!Вони намагаються побороти зло,яке є в них самих. Казки Оскара Уайльда закінчуються щасливо,але дають навіть і сучасним людям привід глибоко задуматись над своїми вчинками, наслідками своїх дій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Еволюція образу головного героя казки Оскара Уайльда «Хлопчик – Зірка» Підготувала вчитель зарубіжної літератури. Млиновецького НВККарпець М. Г.

Номер слайду 2

Еволюція – розвиток, процес постійних змін кого-небудь або чого-небудь.

Номер слайду 3

жорстокий. Визначити риси характеру Хлопчика-зірки до зустрічі із жебрачкою і після.злийневдячнийсамолюбдобрийпослушнийщедрийвеселийдружелюбнийпрацьовитийслухнянний

Номер слайду 4

О. Уайльд називає героя Хлопчиком-зіркою?Уайльд хоче показати, що його герой красивий і привабливий, як зірка, яка красива, гарно мерехтить. Проте душа персонажа черства і байдужа до людського горя, як зірка, яка холодна і дуже далека, вона хоч і світить, але не гріє. Знайдіть у тексті опис зовнішнього вигляду головного героя до чарівного перетворення. - Поміркуйте, чим Хлопчик-зірка відрізняється від інших мешканців села. - А яким було серце у Хлопчика-зірки? жорстокетвердекам’яне серце.байдуже невблаганне

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

- Доведіть, що зовнішня краса Хлопчика-зірки не відповідає внутрішній красі. Він ріс гордовитим, жорстоким, самозакоханим, егоїстичним.- Назвіть найстрашніший вчинок Хлопчика-зірки, його найтяжчий гріх.- Як повівся Хлопчик-зірка, коли дізнався, що жебрачка – його матір? (перегляд відео) Які зміни відбуваються у зовнішності героя казки? Чому?За те, що він зрік­ся рідної матері, Хлопчик-зірка був покараний і перетворився на потвору з обличчям жаби та з лускою на тілі, як у гадюки.

Номер слайду 8

Знайдіть у тексті епізод усвідомлення геро­єм свого гріха. Чому хлопчик мусив вирушити у дорогу? - Поміркуйте, чому за три роки блукань ніхто не поставився до нього добре, не пожалів його. «… діти перестали з ним гратися, дражнили його й кидали у нього камінцями, а селяни, боячись, щоб від нього не пішла на зерно яка зараза, не пускали його навіть до клуні ночувати, наказуючи принаймні гнати його геть, і не було жодної людини, яка б зглянулася на нього». Це був жорстокий світ, який він створив у дні своєї великої гордині.

Номер слайду 9

- З яких вчинків героя стає зрозумілим, що він справді виправляється і долає свої вади? Коли він потрапив у рабство до Чаклуна, то визволив зайченя і віддав монети прокаженому. Хлопчик-зірка, ставши потворним і відчувши на собі біль та приниження людей, яких він колись ображав, переосмислив свою поведінку, змінився, став допомагати, виявляти співчуття. За це доля щедро його винагородила – він знайшов щастя біля своїх рідних батьків.

Номер слайду 10

- Знайдіть опис зовнішнього вигляду Хлопчика-зірки в кінці твору. Чому краса повернулася до героя? «Його краса повернулася до нього, він побачив у своїх очах щось, чого там раніше не було». Найвищий прояв любові – допомагати іншим. Як Хлопчик-зірка знайшов своїх батьків і заслужив їхнє прощення?

Номер слайду 11

Як відбувається еволюція образу головно­го героя?Від краси зовнішньої до потворності; після чарівного перетворення від страждань до каяття і відродження душі хлопчика, яка призводить до гармонії зовнішньої і внутрішньої краси.

Номер слайду 12

Хлопчик - зірка. Був (до пошуків матері)-красивий зовні, але з кам'яним серцем;-егоїст; - жорстокий, байдужий;самозакоханий, гордий;- ображав звірів, дітей, знедолених, матір. Став (під час пошуків матері). -відчувати провину, просив вибачення, став чуйним до чужої біди;прогнав лихого Чаклуна;- Дроворубові послав багато подарунків, а їхніх дітей усіляко вшановував;- не терпів коли хтось грубо ставився до звірів чи птахів; навчав любові, доброті й милосердю , бідним дававхліб та одяг;- панував мир і достаток.

Номер слайду 13

У чому полягає справжня краса людини? Краса – це єдине гармонійне ціле, що доставляє моральне та естетичне задоволення. Справжня краса людини полягає в гармонії душі і тіла, щоб внутрішня краса людини поєднувалася із зовнішньою.

Номер слайду 14

Любов до матері – одна з найбільших цінностей життя. Вона допомогла Хлопчику-зірці змінитися, з жорстокого і злого він перетворився на милосердного і справедливого, пройшов шлях до справжньої краси – зовнішньої і внутрішньої – через страждання. Як ви повинні відноситися до своїх матерів?

Номер слайду 15

Інтерактивна вправа «Мікрофон»Чого навчила мене казка Оскара Уайльда «Хлопчик- Зірка»?

Номер слайду 16

Краса – це безцінний скарб. Важливо, щоб вона несла світу і людям добро, тепло, радість,а не егоїзм, зло і жорстокість. Тільки від самої людини залежить, що переможе в її серці: добро чи зло. Для того, щоб стати Людиною, потрібно творити добро, вчасно виправляти всі свої життєві помилки, постійно звіряти своє життя за законами Добра і Краси, жити, керуючись загальнолюдськими моральними цінностями. І Хлопчик-зірка зумів стати Людиною. Переконана, що казка змусила вас замислитися над власними вчинками, подумати й про те, як ви ставитеся до своїх батьків. Мама і батько – найрідніші люди. Тому будьте чемними з ними, поважайте і шануйте їх, допомагайте і любіть. Нехай між дітьми і батьками ніколи не переривається місток доброти і любові!

Номер слайду 17

Не зобидь ні старця, ні дитину,Поділись останнім сухарем,Тільки раз ми на землі живем,У могилу не бери провину. Зло нічого не дає, крім зла,Вмій прощати, як прощає мати,За добро добром спіши воздати,Мудрість завше доброю була. Витри піт солоний із чолаІ трудись, забувши про утому,Бо людина ціниться по тому,Чи вона зробила, що могла,Скільки сил у неї вистачало,Щоб на світі більше щастя стало. Микола Луків

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Виговська Ірина Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
24 листопада 2021
Переглядів
14815
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку