ОСНОВНІ ТИПИ КАВОМАШИНКава - найпопулярніший гарячий напій. Про це свідчить той факт, що кавові зерна є найбільш продаваним в світі товаром після нафти. Існує безліч технологій приготування кави та найрізноманітніше обладнання для кави, проте на підприємствах громадського харчування найчастіше використовуються чотири основні типи кавоварок: краплинні, перколяційні, гейзерні і компресійні, або кавомашини-еспресо.
Краплинні кавоварки. Вважається, що кавоварка крапельного типу була винайдена паризьким архієпископом Жаном-Батистом де Беллуа (Jean-Baptiste de Belloy) близько 1800. Вона складалася з двох встановлених один на одного судин (для гарячої води і для готового напою), між якими містився мешочек- фільтр з меленою кавою. Вода по краплині просочувалася через фільтр і збиралася в нижній ємності. Як бачите, вже тоді люди розуміли, що кип'ятити каву не потрібно.
Перколятори. Зазвичай перколятори - це об'ємне обладнання(5-15 л), яке використовується в їдальнях і кафе з великою кількістю посадочних місць. В цілому вони простіше, дешевше і універсальніше, ніж краплинні кофеварочного машини: якщо вийняти з резервуара перколяційні систему, то пристрій можна використовувати в якості кип'ятильника. Потрібно також мати на увазі, що напій в перколяторах виходить набагато більш насиченим, ніж в машинах крапельного типу. Істотний недолік цього виду кавового обладнання - контакт кави з киплячою водою (100о. С), при якому руйнуються кофеїн і ефірні масла. Чекати від такого напою приємного ефекту бадьорості і особливо доброго смаку не доводиться.
Гейзерні кавомашини. Кавоварка гейзерного типу, або мока-кавоварка, була запатентована Луїджі де Понті (Luigi de Ponti) в 1933 році. Вона схожа за принципом дії з перколяційні кавоваркою, відмінність полягає лише в тому, що в ній не одна ємність, а дві. Піднімаючись по трубці з нижньої ємності, гаряча вода проходить по шляху через шар кави і потрапляє у верхню ємність, звідки і розливають згодом готовий напій. Гейзерні кавомашини в основному знаходять своє застосування в побуті.
Еспрессо-кавомашини Баланс аромату і смаку. Машини компресійного типу є найбільш складним і дорогим кавовим обладнанням, але зате вони готують один з кращих видів кави - еспресо - і цілий ряд напоїв на його основі. Перша попередниця кавоварки-еспресо була запатентована Анджело Моріондо (Angelo Moriondo) в 1884 р. У великому бойлері при нагріванні утворювалося надлишковий тиск в півтори атмосфери, «проштовхувати» гарячу воду і пар через шар меленої кави. На початку XX століття Луїджі Беццера значно вдосконалив цей винахід, оснастивши його запобіжним клапаном, декількома групами для заварювання кави, знімними ріжками-держателями фільтра (завдяки їм обладнання стали часто називати ріжковими кофемашинами) і паровим краном для спінювання молока.
Найпростіше компресіонне обладнання для кави - це напівавтоматичні ріжкові кавоварки, в яких багато операцій виконуються вручну. Італійці, які знають толк в каві, стверджують, що тільки на такому обладнанні можна отримати справжній еспресо, якість якого визначається чотирма літерами «М»: Miscela (правильний бленд і обсмажування),Macinazione (правильний помел),Macchina (правильна кавова машина),Mano (рука досвідченого бариста)
АВТОМАТИЧНА КАВОМАШИНААвтоматика візьме на себе ряд обов’язків людини. Також вона характеризується наступними особливостями:розширена функціональність;можливість готування широкого спектру напоїв на основі кави при додаванні молока;можна отримати чудову молочну пінку;використання як зернового, так і меленого основного інгредієнта;автоматизоване очищення ємностей для молока та зерна із подальшим промиванням системи;розширене програмування (сучасні вироби синхронізуються через смартфон);зручність керування завдяки наявності цілої системи датчиків й індикаторів, які покажуть температуру, сповістять про готовність і інших параметрах приготування.