Обласний етап конкурсу "Птах року"

Про матеріал
Зразок роботи для участі у конкурсі з усіма вимогами та дотриманням рекомендацій, з поясненнями та детальним описом роботи
Перегляд файлу

Україна

КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«ЦЕНТР ДИТЯЧОЇ ТА ЮНАЦЬКОЇ ТВОРЧОСТІ

ВЕЛИКОАНДРУСІВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ»

 

 

Для участі у всеукраїнському конкурсі

 

«Птах року»

Ластівка міська (Delichon urbica, L.)

Роботу виконали вихованці

гуртка «Біологія рослин»

Підгорна Оксана – 8 клас

Притула Аліна – 8 клас

Садовничий Єгор -8 клас

Керівник гуртка

Колесник Вікторія Володимирівна

 

2022

План

      ВСТУП

І.  Загальна характеристика виду Ластівка міська (Delichon urbica, L.)

ІІ. Природоохоронна робота по збереженню виду

ІІІ. Фенологічні спостереження за представниками виду

       ВИСНОВКИ

       СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕР

        ДОДАТКИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВСТУП

Наша планета наділена великою різноманітністю живих істот. Неймовірна кількість цікавих, незнайомих і таємничих представників поєднує одна лише назва – ПТАХИ. Цього року окрасою їх стала Ластівка міська (Delichon urbica, L.).

Актуальність. Аби привернути увагу громадськості до проблем охорони конкретних видів птахів, зібрати деяку наукову інформацію та сприяти охороні місць, природних реалів їх проживання, важливим є залучення учнів до активної природоохоронної роботи, виховання відповідального ставлення до проблем вивчення та охорони птахів України.

Цього року у рамках акції птахом року визнано   Ластівку міську (Delichon urbica, L.).

Мета: вивчення біологічних особливостей птахів певного виду, проведення моніторингу чисельності виду на певній території, формування в вихованців переконань, моральних принципів та активної життєвої позиції в галузі охорони птахів.

Завдання:

  1.Визначитися з термінами та місцем дослідження

  2.Описати місця дослідження

  3.Довідатися з різних джерел про біологічні особливості виду , походження та спосіб життя горлиці звичайної

  4.Спостереження за птахами в природних умовах

   5. Ознайомити громадськість з проблемами та особливостями виду.

  Об’єкт дослідження: Ластівка міська (Delichon urbica, L.)

Предмет дослідження: вивчення біологічних особливостей, способу життя  Ластівки міської, проведення моніторингу чисельності птаха на території с.Захарівка.

Термін дослідження : квітень 2022—серпень 2022.

Місце дослідження : прибудинкові території, сільськогосподарські споруди.

І.  Загальна характеристика виду Ластівка міська (Delichon urbica, L.)

Ластівка міська (Delichon urbicum), або білогурка — дрібний птах з родини ластівкових (Hirundinidae), широко поширений в Європі, Північній Африці та помірних широтах Азії. Первісно мешканець скель, цей птах легко адаптувався до життя у міських умовах. Це перелітний птах, що зимує в Африці південніше від Сахари і в тропічній Азії. Тримається зграями по берегах річок, на схилах гір, луках, містах із кам'яними будівлями — часто зграйки цих птахів можна побачити на дротах ліній електропередач. Харчується комахами, яких ловить у повітрі.

Статура тіла міської ластівки типова для всіх представників родини — витягнутий тулуб, довгі вузькі крила, злегка плеската голова і короткий дзьоб. Розміром вона трохи менша за горобця: довжина тіла 12—17 см, розмах крил 20—33 см, маса 18—19 г[. Верх синювато-чорний із синім відливом, черево, нижня частина крила і надхвістя — чисто-білі. Хвіст майже без вилочки, лише з невеликим вирізом. Ноги повністю покриті білим пір'ям і пухом. Самці і самки зовні одне від одного не відрізняються. Молоді птахи схожі на дорослих, але тьмяніші, сірувато-чорні зверху і буро-білі знизу.

У межах ареалу гніздування міську ластівку можна сплутати з іншими представниками родини — сільською, береговою і даурською ластівками. Від усіх цих видів міська ластівка виділяється суцільним білим низом, добре помітним під час польоту, і білим надхвістям.

Міська ластівка поширена на всій території Європи за винятком крайніх північних районів Скандинавії, Кольського півострова і на північ від 66-ї паралелі між Білим морем та Уральськими горами. У Сибіру піднімається на північ до 65° пн. ш. в долині річки Об та до 72° пн. ш;. в долині річки Лени; на тихоокеанському узбережжі Азії досягає середньої течії річки Анадир та північних берегів Охотського моря. Південна межа пролягає через Сирію, Ірак, південний Іран, південний Афганістан і південні схили Гімалаїв (Індія та Непал). В Африці гніздиться на північному заході континенту від західної Киренаїки на захід до Марокко і Атлаських гір.

У дикій природі міська ластівка зазвичай гніздиться у світлих скелястих печерах або міжгір'ях осадових порід, по берегах гірських річок. Зрідка займає гнізда берегових ластівок уздовж глинястих обривів. З виникненням людських поселень ластівки стали влаштовувати свої гнізда під дахами і карнизами будинків, віддаючи перевагу спорудам з кам'яною або цегляною кладкою — з цієї причини ця ластівка набагато поширеніша в містах, ніж у селах.

Міська ластівка — перелітний птах. Західні популяції зимують в Африці на південь від Сахари, східні на півдні Китаю, передгір'ях Гімалаїв і в Південно-Східній Азії. Міграцію здійснюють широким фронтом, як правило, у світлий час доби (хоча деякі особини переміщуються вночі). До місць гніздування зазвичай прибувають пізніше за інших ластівок, коли на деревах з'являється перша зелень. У Закавказзі з'являються в першій декаді квітня, на півдні України в середині квітня, на півночі України і в Прибалтиці в кінці квітня, в районі Санкт-Петербурга в першій половині травня, в Архангельську в другій половині травня. Осінній відліт в серпні — вересні, в зворотному порядку — чим північніше популяція, тим раніше птахи починають міграцію на південь.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІ. Природоохоронна робота по збереженню виду

docx
Додано
17 березня
Переглядів
16
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку