Облік касових операцій

Про матеріал
Презентація на тему "Облік касових операцій" з предмета "Бухгалтерський облік"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Облік касових операцій

Номер слайду 2

План уроку 1. Порядок ведення касових операцій та їх документальне оформлення. 2. Порядок ведення касової книги, перевірка та прийняття касового звіту. 3. Інвентаризація каси.

Номер слайду 3

Література Закон України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” від 16.07.1999 р. № 996-ХІV; Положення про ведення касових операцій в національній валюті України: Постанова Національного банку України від 15.02.2004 № 637 (зі змінами та доповненнями). // Базаданих інформаційно-правової системи «ЛІГА». [Електрон. ресурс]. Спосіб доступу: http//www.liga.net. Бутинець Ф.Ф. “Бухгалтерський фінансовий облік” – Житомир, ПП “Рута”, 2015.

Номер слайду 4

Порядок ведення касових операцій та їх документальне оформлення. Каса підприємства – це приміщення або місце, призначене для приймання, видачі та збереження готівки, інших цінностей і касових документів, де, як правило, ведеться касова книга.

Номер слайду 5

Надходження грошей в касу і видача їх з каси оформляються прибутковими і видатковими касовими ордерами, які виписуються і реєструються бухгалтером в журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових документів. Нумерація прибуткових і видаткових касових ордерів ведеться по порядку, починаючи з першого січня і до кінця року.

Номер слайду 6

Видаткові касові ордери, виписані на підставі платіжних відомостей на оплату праці та інших подібних виплат, реєструються після видачі грошових коштів з каси. В прибутковому касовому ордері вказується, від кого, за що або на що одержано в касу грошові кошти. В підтвердження одержаних коштів видається квитанція, підписана касиром і головним бухгалтером.

Номер слайду 7

У видатковому касовому ордері вказується, кому і на які заходи видано грошові кошти, а також на підставі якого розпорядчого документу. Документи на видачу грошових коштів з каси підприємства підписуються керівником і головним бухгалтером. Якщо на доданих до видаткового касового ордера документах є підпис керівника на дозвіл на видачу коштів, то підпис його на видатковому касовому ордері не обов’язковий. Ніякі підчистки або виправлення у касових ордерах не допускаються.

Номер слайду 8

Порядок ведення касової книги, перевірка та прийняття касового звіту Приймання грошей у касу, їх зберігання та видачу здійснює спеціальна посадова особа – касир, який несе повну матеріальну відповідальність за збереження прийнятих ним грошових коштів та інших цінностей. При прийманні касира на роботу з ним укладається договір про повну матеріальну відповідальність за збереження грошей та інших цінностей у касі.

Номер слайду 9

У видатковому касовому ордері вказується, кому і на які заходи видано грошові кошти, а також на підставі якого розпорядчого документу. Документи на видачу грошових коштів з каси підприємства підписуються керівником і головним бухгалтером. Якщо на доданих до видаткового касового ордера документах є підпис керівника на дозвіл на видачу коштів, то підпис його на видатковому касовому ордері не обов’язковий. Ніякі підчистки або виправлення у касових ордерах не допускаються.

Номер слайду 10

Облік касових операцій ведеться в Касовій книзі. Листки Касової книги повинні бути завчасно пронумеровані, прошнуровані і скріплені печаткою підприємства – юридичної особи. Кількість листків у Касовій книзі засвідчується підписами керівника підприємства і головного бухгалтера.

Номер слайду 11

Записи в Касовій книзі ведуться у двох примірниках (через копіювальний папір). Другий (відривний) листок Касової книги служить звітом касира, який в кінці дня разом з доданими документами надається бухгалтеру (під розписку в Касовій книзі) для перевірки правильності записів і виведених залишків грошових коштів у касі на кінець дня.

Номер слайду 12

Підчищення і виправлення у Касовій книзі забороняються. Зроблені у Касовій книзі виправлення (коректурним способом) засвідчуються підписом касира і головного бухгалтера. Касова книга є регістром аналітичного обліку касових операцій. Касові документи після складання звіту касира і його обробки в бухгалтерії комплектуються в хронологічному порядку, нумеруються, переплітаються в окремі папки і зберігаються протягом 36 місяців після закінчення календарного року в окремому сейфі або в спеціальному приміщенні.

Номер слайду 13

Інвентаризація каси У строки, встановлені керівником підприємства, але не рідше одного разу на квартал, на кожному підприємстві проводиться інвентаризація каси з покупюрним ерерахуванням усіх грошей і перевіркою інших цінностей, що знаходяться в касі. Залишок готівки в касі звіряється з даними обліку по касовій книзі

Номер слайду 14

Для проведення інвентаризації каси наказом керівника підприємства призначається комісія, яка складає акт. У разі виявлення в процесі інвентаризації нестачі або лишку цінностей в касі в акті вказується сума нестачі або лишку і обставини їх виникнення.

Номер слайду 15

На зворотній стороні акта у випадку лишків або нестач робиться пояснення даної розбіжності і завіряється підписом матеріально відповідальної особи. Нижче зазначається рішення керівництва щодо висновків проведеної інвентаризації. Акт складається у двох примірниках і підписується членами інвентаризаційної комісії і матеріально відповідальною особою. Один примірник акта передається до бухгалтерії підприємства (організації), другий - залишається у матеріально відповідальної особи. У разі зміни матеріально відповідальних осіб акт складається у трьох примірниках (для матеріально відповідальної особи, яка здала цінності, матеріально відповідальної особи, яка прийняла цінності, і бухгалтерії).

Номер слайду 16

Виявлені при інвентаризації розходження між фактичними залишками грошових коштів і інших цінностей, що знаходься у касі, з даними бухгалтерського обліку регулюються в наступному порядку: грошові кошти та інші цінності, які виявлені в надлишку, підлягають оприбутковуванню та зарахуванню відповідно на збільшення доходу підприємства з подальшим встановленням причин виникнення надлишків і винних у цьому осіб; нестачі грошових коштів і інших цінностей, які виявлені при інвентаризації каси, стягуються з матеріально-відповідальних осіб, а за умов, коли винні не встановлені або у стягнені винних осіб відмовлено судом, зараховуються до витрат підприємства.

ppt
Додано
29 березня 2022
Переглядів
1858
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку